• Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Usługi
    • Reklama
    • Oferty pracy
    • Wydawnictwa
    • Miód z naszej pasieki
    • Kalendarz 2025
    • Targi i wystawy
    • Inne wydarzenia
    • Szkolenia WODR
    • Konkursy
    • Historia doradztwa
    • Ekonomika
    • Pomoc krajowa i unijna
    • Produkcja roślinna
    • Produkcja zwierzęca
    • Rozwój obszarów wiejskich
    • Środowisko
    • Sieć gospodarstw demonstracyjnych
    • Lustracja Polowa 2023/2024
    • eDWIN
    • KUD-PS
    • PS WPR 2023-2027
    • PS WPR szkolenia
    • AgroInsect
    • Zdrowa Pszczoła
    • Rodzime Konie
    • KUD
    • KSOW
    • Erasmus
    • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
    • AI4EOSC
    • SmartAgriHubs
    • Datamite
    • OpenAgri
    • Zadania finansowane z budżetu państwa
    • agrifoodTEF
    • FAIRshare
    • ScaleAgData
    • O KSOW+
    • Aktualności z KSOW+
    • O SIR
    • Pracownicy SIR
    • Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
    • Aktualności z SIR
    • Publikacje i filmy
    • LPW
  • Poradnik Gospodarski
  • ePSU
    • Centrala
    • Dyrekcja
    • Specjaliści branżowi
    • Doradcy w powiatach
    • Zespoły doradcze w powiatach
    • Ochrona danych osobowych
    • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
    • Standardy ochrony małoletnich
    • Media
    • Wydawnictwa
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Deklaracja dostepności

Doradztwo

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
10 marca 2022
10 marca 2022
Poprawiono: 10 marca 2022
Koń o ciemnym umaszczeniu stoi na trawie i je zieleninę. Widać go od frontu.

Systemy utrzymania koni

System utrzymania koni powinien być funkcjonalny dla właściciela oraz spełniać wszystkie potrzeby zwierząt. Podejmując decyzję posiadania koni, które są istotami z silnie rozwiniętym instynktem stadnym, należy uwzględnić ich wymagania dotyczące ruchu, kontaktów społecznych, dostępu do świeżego powietrza, światła oraz odpowiedniego żywienia.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
10 marca 2022
10 marca 2022
Poprawiono: 10 marca 2022
Przezroczyste zlewki i fiolki chemiczne stoją obok siebie. Mają napisy określające pojemność.

Bioaktywne peptydy pochodzące z białek żywności

Peptydy to organiczne związki powstające z połączenia dwóch lub więcej cząstek aminokwasów wiązaniem peptydowym, czyli połączeniem cząsteczek peptydów i aminokwasów. Wyróżniamy peptydy aktywne i bioaktywne, które mają znaczący wpływ na organizm człowieka.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Ekonomika
9 marca 2022
9 marca 2022
Poprawiono: 9 marca 2022
Przy biurku siedzi osoba, której nie widać twarzy i pracuje na laptopie. Obok ma postawiony kubek, a z drugiej strony notatki.

Marketing internetowy oraz sprzedaż produktów żywnościowych

Prowadzenie sprzedaży bez marketingu często przynosi niewielkie efekty, bo klienci nie mają wiedzy na temat istnienia produktu i danej marki. Postęp technologiczny i dostępność cyfrowych narzędzi na rynku sprawiły, że reklama przeniosła się do Internetu, dzięki czemu jest prosta, a przy tym relatywnie tania. Ten trend dostrzegli również rolnicy, którzy coraz częściej przenoszą biznes do sieci.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
9 marca 2022
9 marca 2022
Poprawiono: 9 marca 2022
Zbliżenie na trzy pomidory na gałązce. Widać na nich krople wody.

Stosowanie pestycydów - za czy przeciw?

Pestycydy to termin bardzo ogólny, ponieważ obejmuje ogromną grupę związków chemicznych, które służą do niszczenia organizmów uznanych za szkodliwe. Związki te są wprowadzane do środowiska świadomie i pod kontrolą, przyczyniając się do polepszenia jakości warzyw i owoców. Niestety, mogą jednocześnie stwarzać śmiertelne zagrożenie dla ludzi i zwierząt.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Ekonomika
9 marca 2022
9 marca 2022
Poprawiono: 9 marca 2022
Wąski kadr na zeszyt, na którym leży paragon, a obok kalkulator. Na paragonie oparta jest dłoń, między palcami znajduje się ołówek.

Zmiany w rozliczeniu podatku VAT w roku 2022

Wraz z początkiem 2022 roku zmieniły się zasady rozliczania podatku od towarów i usług. Część produktów została objęta zerową stawką, z kolei przy innych obniżono procent. Nowością są również zasady dotyczące płatności oraz rachunków bankowych.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja roślinna
8 marca 2022
8 marca 2022
Poprawiono: 8 marca 2022
Zbliżenie na mały stos młodych ziemniaków, który znajduje się na ziemi.

Bakterioza pierścieniowa ziemniaka oraz agrofagi kwarantannowe

Ziemniak to gatunek, który w Polsce ma duże znacznie gospodarcze. Często jest uprawiany na małych i dużych powierzchniach, na potrzeby własne czy sprzedaż, dlatego też bardzo ważna jest kontrola zdrowotności sadzeniaków, będących w obrocie, aby nie dopuścić rozprzestrzeniania się patogenów kwarantannowych.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Ekonomika
8 marca 2022
8 marca 2022
Poprawiono: 8 marca 2022
Szeroki kadr na zielone pole, przez roślinność przebijają się fragmenty gruntu. Na horyzoncie widać drzewa.

Obowiązkowa dokumentacja w programie azotanowym

Program azotanowy to uproszczona nazwa rozporządzenia, które określa sposób działania w celu zmniejszenia zanieczyszczenia wód azotanami. Gospodarstwa muszą stosować się do jego wymogów, a co za tym idzie, dbać o stosowną dokumentację. Zaniechanie może skutkować karami finansowymi.

Więcej…

Strona 65 z 76

  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69

WODR

  • Centrala
  • Dyrekcja
  • Specjaliści branżowi
  • Zespoły doradcze w powiatach
  • Media
  • Ochrona danych osobowych
  • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • Deklaracja dostepności

Doradztwo

  • Historia doradztwa
  • Produkcja roślinna
  • Produkcja zwierzęca
  • Środowisko
  • Ekonomika
  • Pomoc krajowa i unijna
  • Rozwój Obszarów Wiejskich
  • Sieć Gospodarstw demonstracyjnych

Nasza oferta

  • Baza szkoleniowo-noclegowa
  • Usługi
  • Reklama
  • Wydawnictwa
  • Oferty pracy

Projekty

  • Zadania finansowane z budżetu państwa
  • eDWIN
  • Rodzime Konie
  • Zdrowa Pszczoła
  • AgroInsect
  • SmartAgriHubs
  • OpenAgri
  • KUD
  • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
  • Inteligentna edukacja
© 2025 Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu