- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Wartość odżywcza warzyw na przykładzie pomidora
Korzyści z jedzenia warzyw są nieograniczone. Poprawiają one zdrowie i samopoczucie, stanowią lekki posiłek i można je komponować na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce są pomidory. Dzięki nim można sporządzić wiele pysznych potraw, a składniki odżywcze w nich zawarte chronią przed groźnymi chorobami.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Środki ochrony roślin do zwalczania chorób grzybowych w sadach
Najczęściej występujące choroby grzybowe w sadzie to parch, mączniak oraz gorzka zgnilizna. Ochrona drzew przed tymi zarazami uwzględnia substancje biologicznie czynne i środki ochrony roślin. Część z nich zaczyna być jednak wycofywana z obrotu, dlatego rolnik powinien wiedzieć, w jaki sposób dalej sobie z tym radzić.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Słonecznik jako poplon i roślina w plonie głównym
W ostatnich latach coraz częściej można zaobserwować na polach uprawę słonecznika, zarówno w plonie głównym, jak i w poplonie. W Polsce, według wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich za 2020 rok, powierzchnia uprawy słonecznika zwyczajnego wyniosła ponad 8 300 hektarów. Uprawa tej rośliny wymaga jednak spełnienia określonych działań mających wpływ na opłacalność produkcji.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Systemy uprawy gleby
We współczesnym rolnictwie mechaniczna uprawa gleby, obok nadrzędnej funkcji zapewnienia roślinom właściwych warunków do wegetacji i wysokiego plonowania, powinna sprzyjać intensyfikacji życia biologicznego w warstwie ornej i podglebiu. Istnieją różne systemy uprawy gleby, które pomagają osiągnąć taki efekt.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Szkodniki występujące w kukurydzy oraz metody ich zwalczania
Nie jest zaskoczeniem, że szkodniki lubią żerować na plantacjach roślinnych i żywią się wszelkiego rodzaju uprawami. To samo dotyczy kukurydzy, która jest narażona na kilka specyficznych gatunków szkodników. Na szczęście istnieją metody ich zwalczania.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Zasady integrowanej ochrony roślin
Czasy, w których żyjemy stawiają przed rolnikiem nowe zadania. Oprócz zapewnienia wystarczającej ilości żywności, ważne jest również, aby ta żywność była zdrowa, bezpieczna, a jej produkcja przyjazna dla środowiska.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna

Lista odmian zbóż jarych zalecanych do uprawy w Wielkopolsce w 2022 roku
Lista odmian zalecanych do uprawy na obszarze województwa (LOZ) została sporządzona w oparciu o wieloletnie wyniki doświadczeń odmianowych prowadzonych w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO) w województwie wielkopolskim.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Wpływ gęstości i rozstawu rzędów na plonowanie soi
Uprawa soi nie należy do najpopularniejszych w Polsce, ale powoli się to zmienia. Rolnicy, który decydują się na tę roślinę, powinni zaplanować produkcję pod kątem paszy lub sprzedaży nasion. Wtedy mogą dobrać metodę siania, opartą na gęstości i rozstawie rzędów.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Procedury dotyczące integrowanej ochrony roślin
Integrowana ochrona roślin to ograniczenia stosowania środków ochrony roślin, przy jednoczesnym efektywnym ich wykorzystaniu. Rozwój rolnictwa precyzyjnego sprzyja stosowaniu tej metody, która nie tylko ma znaczenie dla ochrony środowiska, ale także przynosi efekty ekonomiczne.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Rolnictwo regeneratywne
Rolnictwo regeneratywne to zespół praktyk, narzędzi i strategii umożliwiających wytwarzanie żywności, dbając jednocześnie o odbudowę zdegradowanych działalnością człowieka terenów rolniczych. Głównym celem jest tu odbudowa właściwego poziomu materii organicznej, która wpływa na regeneracje gleby, a także zwiększenie jej urodzajności.