Aktualności
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

Bioaktywne peptydy pochodzące z białek żywności
Peptydy to organiczne związki powstające z połączenia dwóch lub więcej cząstek aminokwasów wiązaniem peptydowym, czyli połączeniem cząsteczek peptydów i aminokwasów. Wyróżniamy peptydy aktywne i bioaktywne, które mają znaczący wpływ na organizm człowieka.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Ekonomika

Marketing internetowy oraz sprzedaż produktów żywnościowych
Prowadzenie sprzedaży bez marketingu często przynosi niewielkie efekty, bo klienci nie mają wiedzy na temat istnienia produktu i danej marki. Postęp technologiczny i dostępność cyfrowych narzędzi na rynku sprawiły, że reklama przeniosła się do Internetu, dzięki czemu jest prosta, a przy tym relatywnie tania. Ten trend dostrzegli również rolnicy, którzy coraz częściej przenoszą biznes do sieci.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Stosowanie pestycydów - za czy przeciw?
Pestycydy to termin bardzo ogólny, ponieważ obejmuje ogromną grupę związków chemicznych, które służą do niszczenia organizmów uznanych za szkodliwe. Związki te są wprowadzane do środowiska świadomie i pod kontrolą, przyczyniając się do polepszenia jakości warzyw i owoców. Niestety, mogą jednocześnie stwarzać śmiertelne zagrożenie dla ludzi i zwierząt.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Ekonomika

Zmiany w rozliczeniu podatku VAT w roku 2022
Wraz z początkiem 2022 roku zmieniły się zasady rozliczania podatku od towarów i usług. Część produktów została objęta zerową stawką, z kolei przy innych obniżono procent. Nowością są również zasady dotyczące płatności oraz rachunków bankowych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Bakterioza pierścieniowa ziemniaka oraz agrofagi kwarantannowe
Ziemniak to gatunek, który w Polsce ma duże znacznie gospodarcze. Często jest uprawiany na małych i dużych powierzchniach, na potrzeby własne czy sprzedaż, dlatego też bardzo ważna jest kontrola zdrowotności sadzeniaków, będących w obrocie, aby nie dopuścić rozprzestrzeniania się patogenów kwarantannowych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Ekonomika

Obowiązkowa dokumentacja w programie azotanowym
Program azotanowy to uproszczona nazwa rozporządzenia, które określa sposób działania w celu zmniejszenia zanieczyszczenia wód azotanami. Gospodarstwa muszą stosować się do jego wymogów, a co za tym idzie, dbać o stosowną dokumentację. Zaniechanie może skutkować karami finansowymi.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Wpływ bioasekuracji na ograniczenie transmisji chorób w stadzie
Współczesny chów i hodowla zwierząt opiera się na wielu elementach, z których zapewnienie odpowiedniego statusu zdrowotnego utrzymywanych zwierząt jest jednym z najważniejszych, gdyż nie tylko spełnia wymogi dobrostanu, ale gwarantuje produkcję żywności wysokiej jakości.
Strona 108 z 123
Wydarzenia