• Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Usługi
    • Reklama
    • Oferty pracy
    • Wydawnictwa
    • Miód z naszej pasieki
    • Kalendarz 2025
    • Targi i wystawy
    • Inne wydarzenia
    • Szkolenia WODR
    • Konkursy
    • Historia doradztwa
    • Ekonomika
    • Pomoc krajowa i unijna
    • Produkcja roślinna
    • Produkcja zwierzęca
    • Rozwój obszarów wiejskich
    • Środowisko
    • Sieć gospodarstw demonstracyjnych
    • Lustracja Polowa 2023/2024
    • eDWIN
    • KUD-PS
    • PS WPR 2023-2027
    • PS WPR szkolenia
    • AgroInsect
    • Zdrowa Pszczoła
    • Rodzime Konie
    • KUD
    • KSOW
    • Erasmus
    • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
    • AI4EOSC
    • SmartAgriHubs
    • Datamite
    • OpenAgri
    • Zadania finansowane z budżetu państwa
    • agrifoodTEF
    • FAIRshare
    • ScaleAgData
    • O KSOW+
    • Aktualności z KSOW+
    • O SIR
    • Pracownicy SIR
    • Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
    • Aktualności z SIR
    • Publikacje i filmy
    • LPW
  • Poradnik Gospodarski
  • ePSU
    • Centrala
    • Dyrekcja
    • Specjaliści branżowi
    • Doradcy w powiatach
    • Zespoły doradcze w powiatach
    • Ochrona danych osobowych
    • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
    • Standardy ochrony małoletnich
    • Media
    • Wydawnictwa
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Deklaracja dostepności
  1. Kontakt
  2. Doradcy w powiatach

WODR Poznań

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
29 czerwca 2022
29 czerwca 2022
Poprawiono: 29 czerwca 2022
Na piaszczystym gruncie stoi kura. Tułów ma ciemno brązowy a głowę jasnobrązową. Widać ją od boku.

Hodowla drobiu ozdobnego

Tradycja hodowli drobiu przez człowieka liczy kilka tysięcy lat. Jednakże wzrost zainteresowania drobiem w formie ozdobnej można zauważyć dopiero wraz ze wzrostem liczby gospodarstw agroturystycznych w ostatnim dwudziestoleciu. Jako drób ozdobny, oprócz kur, użytkuje się kuropatwy, bażanty, indyki, kaczki, przepiórki, gęsi, a nawet strusie.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
29 czerwca 2022
29 czerwca 2022
Poprawiono: 29 czerwca 2022
Boks z bydłem mięsnym. Na pierwszym planie są dwie sztuki - czarno-biała i biało-brązowa. Widać z bliska ich pyski.

Innowacyjne rozwiązania z zakresu produkcji zwierzęcej

Innowacyjność w zakresie produkcji zwierzęcej przejawia się na każdym etapie chowu i hodowli zwierząt gospodarskich. Od liczby zwierząt w gospodarstwach rolnych zależy rozwój polityki żywnościowej. Ważne jest, aby utrzymywać odpowiednią proporcję pomiędzy produkcją roślinną a zwierzęcą – to bowiem kształtuje sposoby użytkowania łąk i pastwisk. Co najważniejsze, od wielkości produkcji zwierzęcej zależy poziom dochodów gospodarstw rolnych.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
19 maja 2022
19 maja 2022
Poprawiono: 19 maja 2022
W zagrodzie są dwie brązowe krowy i jedna czarno-biała. Wystawiają głowy pod barierką, przed nimi leży stos paszy.

Prawidłowe sporządzanie kiszonek i sianokiszonek

Każdy hodowca posiadający bydło w swoim gospodarstwie zdaje sobie sprawę z tego, jak ważną rolę odgrywa prawidłowe żywienie zwierząt. Odpowiedniej jakości pasza wpływa korzystnie na zdrowie oraz wydajność krów. Przy wyborze paszy warto zwrócić uwagę na kilka czynników.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
18 maja 2022
18 maja 2022
Poprawiono: 18 maja 2022
Trzy kolorowe ule stoją w pasiece. Za nimi są drzewa.

Wiosenne prace w pasiece

Wiosna to czas, kiedy pszczelarze wykonują wiosenne prace w pasiece. Pierwsze czynności wykonywane są w marcu lub kwietniu, w zależności od przebiegu pogody.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
17 maja 2022
17 maja 2022
Poprawiono: 17 maja 2022
Na otwartym wybiegu jest stado białych kur.

Bioasekuracja dotycząca ptasiej grypy

W obecnej sytuacji bioasekuracja nie odnosi się tylko do hodowców, którzy utrzymują trzodę chlewną i bydło, ale także do producentów drobiu, gdyż właśnie z dniem 7 maja 2022 roku weszły nowe przepisy dotyczące tej grupy producentów.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
9 maja 2022
6 maja 2022
Poprawiono: 6 maja 2022
Na wybiegu zewnętrznym stoją łaciate świnie. Podłoże jest gruntem, dwa kojce oddziela płot.

Systemy utrzymania trzody chlewnej

Świnie utrzymywane są w pomieszczeniach zamkniętych, w budynkach inwentarskich lub w systemie otwartym, a także w kojcu na ściółce lub bez ściółki, pojedyńczo lub grupowo. Opcji jest wiele, a każda z nich ma swoje wady i zalety, z którymi warto się zapoznać.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
4 maja 2022
4 maja 2022
Poprawiono: 4 maja 2022
Przy ulu stoi pszczelarz w kombinezonie ochronnym. Trzyma ramkę, na której siedzi rój pszczół. Dookoła są drzewa.

Hodowla pszczoły miodnej metodami ekologicznymi – czy to możliwe?

Na świecie jest coraz więcej pszczelarzy prowadzących swoje pasieki bez stosowania toksycznej chemii i są one produktywne oraz samowystarczalne. Jest to na pewno pszczelarstwo przyjazne pszczołom, człowiekowi i otaczającej przyrodzie. Takie podejście to także próba lepszego zrozumienia natury pszczół i przełożenia tej wiedzy na lepszą organizację prowadzenia pasieki, w której najważniejsze powinny być pszczoły.

Więcej…

Strona 34 z 153

  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38

WODR

  • Centrala
  • Dyrekcja
  • Specjaliści branżowi
  • Zespoły doradcze w powiatach
  • Media
  • Ochrona danych osobowych
  • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • Deklaracja dostepności

Doradztwo

  • Historia doradztwa
  • Produkcja roślinna
  • Produkcja zwierzęca
  • Środowisko
  • Ekonomika
  • Pomoc krajowa i unijna
  • Rozwój Obszarów Wiejskich
  • Sieć Gospodarstw demonstracyjnych

Nasza oferta

  • Baza szkoleniowo-noclegowa
  • Usługi
  • Reklama
  • Wydawnictwa
  • Oferty pracy

Projekty

  • Zadania finansowane z budżetu państwa
  • eDWIN
  • Rodzime Konie
  • Zdrowa Pszczoła
  • AgroInsect
  • SmartAgriHubs
  • OpenAgri
  • KUD
  • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
  • Inteligentna edukacja
© 2025 Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu