Doradztwo
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

Hodowla amura w stawie
Amur, czyli ryba z gatunku hodowlanych, jest popularny w Polsce ze względu na potencjał zarybieniowy i użyteczność przy zwalczaniu roślinności. Co ciekawe jednak, w większości krajów jest on uznawany za szkodnika. W czym zatem tkwi różnica?
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

Grupy producentów rolnych. Przykład powiatu jarocińskiego
Producentów rolnych często łączą te same tematy i problemy, związane chociażby z kwestiami administracyjnymi, podatkowymi czy ekonomicznymi. Nic więc dziwnego, że tworzą oni stowarzyszenia, dzięki którym mogą wspierać się nawzajem, a jednocześnie czerpać z tego dodatkowe korzyści. Tak właśnie powstały grupy producentów, które podlegają rejestracji i przybierają określoną formę prawną. Wiele z nich działa między innymi w powiecie jarocińskim, gdzie 23 grupy zrzeszają łącznie 435 osób.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Soja, czyli krajowe źródło białka. Podstawy agrotechniki soi
Soja należy do roślin z rodziny bobowatych, których najbardziej charakterystyczną cechą jest zdolność wiązania azotu atmosferycznego. Poprawa struktury gleby, wzrost zawartości próchnicy, zwiększenie zaopatrzenia gleby w azot oraz nasiona stanowiące cenne źródło białka to tylko kilka z wielu zalet tego gatunku. Dlaczego więc w Polsce uprawia się jej tak mało?
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Domowe przygotowanie gnojówki z pokrzywy
Nawożenie roślin to podstawowy element pielęgnacji i profilaktyki. Każdy może przygotować tanią i ekologiczną gnojówkę z pokrzywy, która posłuży za naturalny nawóz stosowany w ogródkach warzywnych i kwiatowych. Co więcej, pomoże ona również w walce ze szkodnikami i chorobami.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Cebula – magiczne warzywo o wielu właściwościach
Jednym z najstarszych warzyw znanym od tysięcy lat jest cebula. A właściwie cebula czosnek, bo tak brzmi poprawna nazwa botaniczna cebuli, która jest warzywem z rodziny amarylkowatych. Jej przeznaczenie jest niezwykłe, ponieważ może być wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również w leczeniu wielu chorób i dolegliwości.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

W jaki sposób zadbać o rzepak wiosną?
Uprawa rzepaku wymaga wiele pracy, ale też przygotowań, które rozpoczynają się już niemal pół roku wcześniej. Prawidłowa pielęgnacja i obserwacja pola zwiększają szansę na uchronienie roślin przed niepożądanymi chorobami i atakami szkodników, które są bezlitosne dla plonu.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna

Pomoc dla rolników utrzymujących lochy i prosięta – do 29 kwietnia trwa nabór wniosków!
Do 29 kwietnia rolnicy utrzymujący w swoich gospodarstwach lochy i produkujący prosięta, którzy zagrożeni są utratą płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi epidemią COVID-19, mogą składać w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) wnioski o wsparcie.