Aktualności
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Zdrowa strona czarnej porzeczki
Jedzenie czarnej porzeczki to nie tylko doznania smakowe, ale wzbogacanie organizmu o wartościowe składniki odżywcze. Roślina ta jest wykorzystywana w celach leczniczych i ma szerokie zastosowanie, a co ciekawe, surowiec zielarski obejmuje nie tylko owoce, ale też liście i nasiona.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Byliny cebulowe kwitnące wiosną. Poradnik nasadzeń
Nadejście wiosny zwiastują kwitnące byliny cebulowe, które są ozdobą prawie każdego ogrodu. Mimo swojego piękna, nie są one roślinami zbyt wymagającymi. Stosując się do prostych wskazówek będziecie mogli cieszyć się nimi od połowy lutego aż do czerwca.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

Stan agroturystyki w Wielkopolsce w 2021 roku
Niewątpliwie turystyka jest jedną z branż, która najsilniej odczuła skutki COVID-19, choć w poszczególnych okresach różnie to wyglądało. Jak zatem pandemia wpłynęła na działalność gospodarstw agroturystycznych w Wielkopolsce? Zebrane dane za ubiegły rok dają możliwość spojrzenia na drugi rok jej zagrożeń i efektów.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Nowoczesne metody renowacji i pielęgnacji trwałych użytków zielonych
Rozmieszczenie trwałych użytków zielonych (TUZ) w naszym kraju jest nierównomierne, a ich udział w powierzchni całkowitej użytków rolnych w poszczególnych województwach bardzo różne i sięga od około 9% do prawie 40%. Takie różnice dotyczą również intensywności ich wykorzystywania.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności

Noc Walpurgii – ostatnia noc kwietnia
W czasach pogańskich bieg codzienności ulegał zawieszeniu podczas dwóch nocy w ciągu roku. Ludom słowiańskim bardziej znana jest Noc Kupały, czyli Noc Świętojańska, związana z przesileniem letnim i obchodzona w wigilię świętego Jana. Natomiast ludy germańskie skupiały się na Nocy Walpurgii, mającej celtyckie pochodzenie i związanej z wypędzaniem bydła na pastwiska.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Ostropest plamisty - korzyści z jego spożywania
Ostropest plamisty przyciąga swoim intensywnym wyglądem, lecz to nie jedyny jego walor. Roślinę cechuje wiele właściwości leczniczych, pomagających między innymi przy dolegliwościach wątroby, niestrawności czy nawet problemach skórnych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Ewidencja Środków Ochrony Roślin
Każdy profesjonalny użytkownik jest zobowiązany nie tylko do posiadania sprawnego technicznie sprzętu i aktualnych uprawnień stwarzających możliwości do przeprowadzania zabiegów z użyciem środków ochrony roślin, ale również do właściwego prowadzenia ewidencji wykonywanych zabiegów.
Strona 94 z 127
Wydarzenia