Zdjęcie ilustracyjne - wędzone wędliny wiszą jedna obok drugiej.

Krótkie łańcuchy dostaw w teorii i praktyce

W ostatnich latach obserwujemy zwiększenie zainteresowania konsumenta pochodzeniem poszczególnych produktów. Świadomość i potrzeba otrzymania dobrej jakości żywności jest coraz powszechniejsza. Krótki łańcuch żywności oznacza możliwość zakupu produktów bezpośrednio od rolnika. Rola rolnika w łańcuchu żywnościowym wymaga jednak wzmocnienia. Przygotowana publikacja obejmuje zagadnienia dotyczące metody i formy sprzedaży produktów lokalnych i może stanowić zachętę do wprowadzenia zmian we własnych gospodarstwach.

Autorzy:

  • doktor habilitowany Arkadiusz Sadowski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • doktor Agnieszka Baer-Nawrocka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • doktor Eliza Lubiatowska-Krysiak, WODR w Poznaniu

Do pobrania: Krótkie Łańcuchy Dostaw (plik pdf - 9,43 megabajta)