• Aktualności
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Usługi
    • Reklama
    • Oferty pracy
    • Wydawnictwa
    • Miód z naszej pasieki
    • Kalendarz 2025
    • Targi i wystawy
    • Inne wydarzenia
    • Szkolenia WODR
    • Konkursy
    • Historia doradztwa
    • Ekonomika
    • Pomoc krajowa i unijna
    • Produkcja roślinna
    • Produkcja zwierzęca
    • Rozwój obszarów wiejskich
    • Środowisko
    • Sieć gospodarstw demonstracyjnych
    • Lustracja Polowa 2023/2024
    • eDWIN
    • KUD-PS
    • PS WPR 2023-2027
    • PS WPR szkolenia
    • AgroInsect
    • Zdrowa Pszczoła
    • Rodzime Konie
    • KUD
    • KSOW
    • Erasmus
    • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
    • AI4EOSC
    • SmartAgriHubs
    • Datamite
    • OpenAgri
    • Zadania finansowane z budżetu państwa
    • agrifoodTEF
    • FAIRshare
    • ScaleAgData
    • O KSOW+
    • Aktualności z KSOW+
    • O SIR
    • Pracownicy SIR
    • Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5
    • Aktualności z SIR
    • Publikacje i filmy
    • LPW
  • Poradnik Gospodarski
  • ePSU
    • Centrala
    • Dyrekcja
    • Specjaliści branżowi
    • Doradcy w powiatach
    • Zespoły doradcze w powiatach
    • Ochrona danych osobowych
    • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
    • Standardy ochrony małoletnich
    • Media
    • Wydawnictwa
    • Baza szkoleniowo-noclegowa
    • Deklaracja dostepności
  1. Aktualności
  2. Nasza oferta
  3. Miód z naszej pasieki

WODR Poznań

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
25 kwietnia 2022
28 marca 2022
Poprawiono: 25 kwietnia 2022
Na łące stoi brązowa krowa oraz dwa brązowe cielęta. Widać je od przodu.

Wypas leśno-pastwiskowy bydła mięsnego

System leśno-pastwiskowy to inaczej system sylwo-pastoralny (z języka łacińskiego, silva – las), jeden z rodzajów agroleśnictwa. Ekstensywnie użytkowane pastwiska zadrzewione są uważane za archetyp tradycyjnego krajobrazu rolniczego w Europie, posiadającego wysokie wartości przyrodnicze i kulturowe.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
21 kwietnia 2022
21 kwietnia 2022
Poprawiono: 21 kwietnia 2022
Na zewnętrznym wybiegu znajdują się dwa prosięta, które są umorusane ziemią i stoją przy płocie.

Bioasekuracja w gospodarstwie rolnym

Od kilku lat producentów trzody chlewnej niepokoi zagrożenie, jakim jest afrykański pomór świń (ASF). Z powodu braku szczepionki, jedynym sposobem ochrony stada przed wirusem jest przestrzeganie podstawowych zasad bioasekuracji.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
20 kwietnia 2022
20 kwietnia 2022
Poprawiono: 20 kwietnia 2022
W kojcu w oborze znajduje się bydło mięsne. Krowy przekładają łby przez barierkę i jedzą paszę, która leży przed nimi na ziemi.

Zdrowe i wydajne stado dzięki kiszonce!

Właściwe żywienie krów jest kluczem do sukcesu, ponieważ sprzyja dobrej wydajności i jakości produkowanego mleka i mięsa wołowego. Prawidłowo przygotowane kiszonki są niezastąpioną i bardzo dobrą paszą objętościową dla krów wysokowydajnych.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
19 kwietnia 2022
19 kwietnia 2022
Poprawiono: 19 kwietnia 2022
Zbliżenie na pyski dwóch krów, które schylają się do paszy.

Nowoczesna produkcja mleka

Od kilku lat obserwujemy gwałtowny rozwój nowoczesnych technologii związanych z odchowaniem bydła mlecznego, pozyskiwania mleka, a nawet metod oceny wartości hodowlanej i produkcyjnej. Umiejętne wykorzystywanie tych narzędzi obecnie pozwala nie tylko na znaczne usprawnienie procesu produkcji, ale pozwala na podejmowanie ważnych decyzji hodowlanych i strategicznych dla firmy.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
13 kwietnia 2022
13 kwietnia 2022
Poprawiono: 13 kwietnia 2022
W boksie znajdują się młode krowy o białym i brązowym umaszczeniu.

Chów bydła mięsnego - dobrostan zwierząt i zasady bezpieczeństwa

Bezpieczna i troskliwa obsługa zwierząt to niewątpliwie podstawowa umiejętność każdego rolnika. Selekcja zwierząt polegająca na doborze do rozrodu sztuk o łagodnym usposobieniu nie wystarczy, aby zapewnić sobie bezpieczeństwo przy ich obsłudze. Łatwość obsługi zależy głównie od ilości czasu spędzanego ze zwierzęciem.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
6 kwietnia 2022
6 kwietnia 2022
Poprawiono: 20 maja 2022
Zbliżenie na pszczołę siedzącą na liściu.

Produkty pszczele – właściwości i zastosowanie

Produkty pszczele to nie tylko wszystkim znany miód. Oprócz tego słodkiego przysmaku, pszczoły wytwarzają również pyłek, pierzgę, mleczko, propolis oraz jad. Warto przyjrzeć się tym produktom, ponieważ mają one wiele cennych właściwości i pozytywnie wpływają na organizm człowieka.

Więcej…

Szczegóły
Autor: Marta Kaczmarek
Kategoria: Produkcja zwierzęca
24 marca 2022
24 marca 2022
Poprawiono: 24 marca 2022
Dzik w lesie. Widać go od boku, przed nim znajduje się konar z mchem.

Afrykański pomór świń w powiecie poznańskim

W związku z informacją o stwierdzeniu ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzika na terenie miasta Poznania informujemy, że w powiecie poznańskim ustanowiono obowiązujące strefy - niebieską i różową.

Więcej…

Strona 34 z 149

  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38

WODR

  • Centrala
  • Dyrekcja
  • Specjaliści branżowi
  • Zespoły doradcze w powiatach
  • Media
  • Ochrona danych osobowych
  • Sygnaliści - zgłoszenie wewnętrzne
  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • Deklaracja dostepności

Doradztwo

  • Historia doradztwa
  • Produkcja roślinna
  • Produkcja zwierzęca
  • Środowisko
  • Ekonomika
  • Pomoc krajowa i unijna
  • Rozwój Obszarów Wiejskich
  • Sieć Gospodarstw demonstracyjnych

Nasza oferta

  • Baza szkoleniowo-noclegowa
  • Usługi
  • Reklama
  • Wydawnictwa
  • Oferty pracy

Projekty

  • Zadania finansowane z budżetu państwa
  • eDWIN
  • Rodzime Konie
  • Zdrowa Pszczoła
  • AgroInsect
  • SmartAgriHubs
  • OpenAgri
  • KUD
  • Transfer wiedzy i działalność informacyjna
  • Inteligentna edukacja
© 2025 Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu