Zbliżenie na gęste zielone zarośla.

Program rolno-środowiskowo-klimatyczny w praktyce

Popularność poplonów z roku na rok wzrasta. Zachętą do ich uprawy są nie tylko dopłaty, ale również dbałość rolników o środowisko naturalne, zawartość próchnicy i strukturę gleby. Przy uprawie poplonów rolnik powinien przeanalizować dobór gatunków roślin do warunków glebowo-klimatycznych, okres zejścia przedplonu z pola, warunki uwilgotnienia gleby oraz długość okresu wegetacji roślin poplonowych.

Grafika ilustracyjna przedstawia rzędy monet oraz słoik wypełniony monetami. Z monet wyrastają drobne zielone roślinki.

Premie na rozpoczęcie działalności pozarolniczej - termin naboru wniosków przedłużony

Do 31 maja, czyli o ponad miesiąc dłużej niż pierwotnie planowano, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) będzie przyjmowała wnioski o przyznanie premii na rozpoczęcie działalności pozarolniczej. Przypominamy, że Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu świadczy usługi związane z wypełnianiem dokumentacji. Zapraszamy do naszych biur doradczych.

Zbliżenie od góry na krzaczek mięty.

Najlepsze polskie zioła

Już od czasów starożytnych zioła wiodły prym w lecznictwie. W niedalekiej przeszłości zioła w domowej apteczce to była zwyczajność w polskich domach. Pojawiły się jednak suplementy diety, które stopniowo wyparły ziołolecznictwo. Aktualnie powraca znów moda na stosowanie ziół w różnych dolegliwościach. Chociaż są uznawane za bezpieczne, warto jednak zapoznać się ze specyfiką danej rośliny zielarskiej, aby nie wyrządzić sobie krzywdy.

Po zielonym polu jedzie ciągnik z maszyną do spryskiwania upraw.

Zasady wyboru nawozów wapniowych

Nawozy wapniowe są grupą bardzo zróżnicowaną, co jest wynikiem procentowej zawartości tlenku wapnia, formy odkwaszającej i pochodzenia. Liczba odmian nawozów do odkwaszania wynosi 20 pozycji. Do tego należy dodać jeszcze nawozy magnezowe i wapniowo-magnezowe dedykowane do odkwaszania, co daje bardzo szeroką paletę producentów, jak i produktów.

Pasieka z kolorowymi ulami. Na froncie znajdują się trzy ule, za nimi widać kilkanaście pozostałych.

Wsparcie na rozwój pasieki – trwa nabór

Jeszcze do 31 maja 2022 roku indywidualni hodowcy pszczół mogą ubiegać się w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) o dofinansowanie do przezimowanych rodzin pszczelich.

Las. Między drzewami prześwituje słońce, które oświetla ziemię.

Premia pielęgnacyjna i zalesieniowa – nie przegap terminu na złożenie wniosku

Do 16 maja 2022 roku Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) przyjmuje wnioski o przyznanie premii pielęgnacyjnej i zalesieniowej w ramach finansowanego z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 poddziałania „Wsparcie na zalesianie i tworzenie terenów zalesionych”.

Zbliżenie na pyski dwóch krów, które schylają się do paszy.

Nowoczesna produkcja mleka

Od kilku lat obserwujemy gwałtowny rozwój nowoczesnych technologii związanych z odchowaniem bydła mlecznego, pozyskiwania mleka, a nawet metod oceny wartości hodowlanej i produkcyjnej. Umiejętne wykorzystywanie tych narzędzi obecnie pozwala nie tylko na znaczne usprawnienie procesu produkcji, ale pozwala na podejmowanie ważnych decyzji hodowlanych i strategicznych dla firmy.

Fragment ogródka z gęsto rosnącymi krzewami i drzewami iglastymi.

Wpływ drzew na kształtowanie środowiska

Drzewa, jak wszystkie organizmy żyjące na Ziemi, ewoluowały na przełomie wieków. Dawno temu były to widłaki, skrzypy czy paprocie, które do życia potrzebowały dwutlenku węgla, światła i wody. Dzisiaj rola drzew jest o wiele większa, ponieważ wpływa na funkcjonowanie całego ekosystemu.

Na podwórku leży stos obornika. W tle widać drzewa bez liści.

Stosowanie nawozów azotowych w świetle dyrektywy azotanowej

W połowie 2018 roku weszły w życie zapisy rozporządzenia dotyczącego „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczeń wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganiu dalszemu zanieczyszczeniu”, popularnie nazwanego programem azotanowym.

Zbliżenie na różne warzywa, między innymi bakłażan, sałatę, paprykę żółtą, rzodkiewki.

Ekologiczna produkcja zdrowej żywności

W trosce o swoje zdrowie, coraz częściej sięgamy po żywność ekologiczną. Produkty wytwarzane w ten sposób opierają się na naturalnych sposobach produkcji, które są uregulowane prawnie. Warto jednak zwrócić uwagę na oznakowania produktów, które często są mylące i nie mają nic wspólnego z ekologiczną uprawą.