- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Dobrostan zwierząt gospodarskich pod kątem termicznym
W okresie jesienno-zimowym kwestia zapewnienia zwierzętom odpowiedniego komfortu termicznego stanowi szczególne wyzwanie. Zbagatelizowanie aspektów związanych ze zdolnością walki z niskimi temperaturami może wpłynąć na obniżenie wydajności mlecznej lub mięsnej zwierząt bądź doprowadzić do występowania chorób, które mogą wyłączyć zwierzęta na pewien czas z pracy. To zaś w znacznym stopniu negatywnie wpłynie na sytuację ekonomiczną rolnika.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna

Wsparcie dla producentów świń – nabór wniosków w styczniu
Rolnicy zajmujący się produkcją trzody chlewnej będą mogli otrzymać nowe wsparcie. Dofinansowanie wyniesie od 2400 do 70 000 złotych. Do Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014–2020 został dodany nowy instrument wsparcia.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Środowisko

Zadrzewienia – nie tylko element krajobrazu
Kto z nas, będąc na spacerze z bliskimi „za miastem” lub patrząc z okna samochodu czy z siodełka roweru choć raz nie zaczepił wzrokiem o drzewa i krzewy rosnące przy gruntowych, polnych drogach czy przecinające połacie pól uprawnych? Komu nie zdarzyło się szukać miejsca na odpoczynek w ich sąsiedztwie lub cienia albo schronienia przed deszczem? Komu nie zaświtała myśl, że takie zadrzewienia cieszą oczy w porze kwitnienia i są tu całkiem „na miejscu”? Zadrzewienia śródpolne, bo o nich mowa, są ważną częścią krajobrazu i pełnią wiele różnych funkcji środowiskowych. Wiele z nich jest istotnych dla środowiska rolniczego i dlatego warto znać inne ich funkcje poza walorami wizualnymi.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Środowisko

Permakultura – działania dla odbudowy żyzności gleby
Permakultura jest swoistym połączeniem ekologii, agroleśnictwa, rolnictwa ekologicznego i zrównoważonego rozwoju. Czerpie z obserwacji i naśladowania naturalnych zależności między człowiekiem a środowiskiem dla osiągnięcia harmonijnego współistnienia wszystkich istot, zgodnie z trzema zasadami: dbałości o naturę, dbałości o ludzi oraz dzielenia się wszystkim (inaczej zasada sprawiedliwości społecznej).
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Ochrona chemiczna zbóż w praktyce
Produkcja zbóż wbrew pozorom nie jest łatwa. Przez cały okres wegetacji zboża są narażone na szereg czynników chorobotwórczych, konkurencję z chwastami czy obecność szkodników. Dlatego ochrona chemiczna jest i długo jeszcze będzie podstawową formą ochrony zbóż przed patogenami.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Środowisko

Łąka kwietna - alternatywa dla trawników
Łąka kwietna jest doskonałą alternatywą dla szeroko dziś rozpowszechnionych trawników, które są dość ubogie gatunkowo i wymagają intensywniejszej pielęgnacji. Łąki coraz częściej powstają w miastach poprzez ograniczanie zabiegów utrzymaniowych.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Innowacyjne rozwiązania na trwałych użytkach zielonych
Innowacyjnych rozwiązań, jakie możemy zastosować na użytkach zielonych jest kilka, choć nie da się ukryć, że wachlarz zmian możliwych do zastosowania jest uboższy niż w przypadkach upraw innych roślin. Jednak w związku z coraz większym znaczeniem łąk i pastwisk, tych innowacji przybywa.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna

Uprawa soi w warunkach południowej Wielkopolski
Soja jest roślina zawierającą pełnowartościowe białko przydatne w wielu dziedzinach życia głównie jako jeden z najważniejszych składników żywienia zwierząt i ludzi. Zawiera tłuszcze nienasycone i witaminy z grupy B. W 100 gramach suchych nasion tej rośliny pokrywa aż 45% dziennego zapotrzebowania na potas, 24% na wapń, 106% na fosfor, 89% na żelazo oraz 54% na magnez. Bogate właściwości soi sprawiają, że ma ona bardzo dobre właściwości odżywcze i smakowe znajduje również zastosowanie w diecie duże znaczenie w diecie wegan i wegetarian.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Ekonomika

Ubezpieczenie rolne - ochrona gospodarstwa
Gospodarstwami rolnymi są gospodarstwa, w których powierzchnia nieruchomości rolnej albo łączna powierzchnia nieruchomości rolnych jest nie mniejsza niż 1 hektar. Według prawa, za gospodarstwo rolne uważa się grunty rolne wraz z leśnymi, a także wszelkie budynki oraz urządzenia, które są związane z prowadzeniem i zarządzaniem. Aby zabezpieczyć rolnika i jego gospodarstwo trzeba zawrzeć umowę z ubezpieczycielem. Ubezpieczenia mogą być obowiązkowe i dobrowolne.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Odmiany warzyw polowych z tolerancją i odpornością na choroby
Od dłuższego czasu na naszym rynku pojawiają się odmiany roślin warzywnych z genetyczną tolerancją i odpornością na choroby. Nie są to odmiany genetycznie zmodyfikowane, lecz są one efektem prac badawczych prowadzonych w kierunku ograniczenia stosowania środków chemicznych zwalczających choroby grzybowe w uprawach warzyw.