- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Choroby i szkodniki kukurydzy
Kukurydza obecna jest niemal w każdym zakątku kraju, co sprawia, iż organizmy szkodliwe mają dostęp do tej rośliny, namnażając się, a następnie rozprzestrzeniając. W kukurydzy infekowane mogą być wszystkie części rośliny, od korzeni po kolby.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna

Wsparcie Kół Gospodyń Wiejskich: obowiązkowe sprawozdania do końca stycznia
Do 31 stycznia Koła Gospodyń Wiejskich powinny rozliczyć się z pomocy przyznanej na prowadzenie działalności statutowej w 2022 roku. Jeżeli tego nie zrobią, będą musiały zwrócić otrzymane środki.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

Domowy wyrób sera
W dobie zdrowego jedzenia coraz częściej sięgamy do źródeł i historii, poszukując inspiracji i przepisów. Warto wrócić do tego, co przed laty gospodynie potrafiły samodzielnie przygotować z mleka – pyszne domowe twarogi i sery.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Zasady bezpieczeństwa podczas stosowania środków ochrony roślin
Stosowanie środków ochrony roślin niszczących owady, grzyby lub chwasty jest ściśle regulowane przepisami i musi być zgodne z zasadami opisanymi na etykiecie danego produktu (preparatu). Należy przy tym pamiętać, że środki te są szkodliwe dla ludzi, zwierząt oraz innych mikroorganizmów i w pierwszej kolejności (przed zastosowaniem danego środka chemicznego) powinniśmy wykorzystać metody biologiczne, agrotechniczne, hodowlane lub integrowanej ochrony roślin.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna

25 stycznia rusza program „Energia dla wsi”
Pierwsza odsłona programu „Energia dla wsi”, w ramach którego o dofinansowanie na instalacje odnawialnych źródeł energii (OZE) ubiegać będą mogli się rolnicy i spółdzielnie energetyczne, wystartuje już 25 stycznia 2023 roku. Program został przygotowany we współpracy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Klimatu i Środowiska.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Produkty zbożowe podstawą codziennej diety
Produkty zbożowe należą do grupy stanowiącej podstawę naszej codziennej diety w piramidzie zdrowego żywienia. Ich wysoka wartość odżywcza oraz cenne właściwości prozdrowotne decydują o tym, że zboża powinny stanowić aż 40% codziennej diety.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna

Jak przygotować się do wiosennych przymrozków w sadach?
Rośliny uprawiane na plantacjach otwartych w naturalny sposób narażone są na działanie czynników zewnętrznych. Zmienna pogoda i niekorzystne czynniki atmosferyczne, zwłaszcza przymrozki, mogą znacząco wpływać na plony w sadach. Jak w takim razie przygotować się do wiosennych przymrozków w sadach? Jest na to kilka sposobów.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Ekonomika

Jak można poprawić opłacalność produkcji w gospodarstwie rolnym?
Rolnik, monitorując nieustannie technologię produkcji roślinnej i zwierzęcej, a jednocześnie kontrolując koszty w swoim gospodarstwie, może w tych trudnych uwarunkowaniach rynkowych skutecznie wpłynąć na opłacalność w gospodarstwie i w konsekwencji uzyskać lepsze wyniki ekonomiczne.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

Warzywa w przydomowym ogródku – jakie wybrać i jak o nie zadbać?
Jakie warzywa wybrać do przydomowego ogródka i jak o nie zadbać? Które warzywa najlepiej posadzić koło siebie, a których nie powinno się sadzić w swoim sąsiedztwie? Dlaczego warto uprawiać przydomowy ogródek? Przekonajcie się sami!
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

Gospodarstwo Owocowy Raj - małe przetwórstwo z sukcesem
Trudne dwa lata w pandemii nauczyły wielu z nas szybkiego i elastycznego działania w czasie, kiedy niewiele dało się przewidzieć. Obecna sytuacja wskazuje na to, że okres nieprzewidywalności wcale nie jest za nami. Będąc rolnikiem, prowadząc gospodarstwo sadownicze, szczególnie teraz w czasach tej wszechobecnej niepewności, należy patrzeć szeroko i poszukiwać wciąż nowych ścieżek rozwoju. Przykładem jak radzić sobie w dzisiejszym świecie może być Gospodarstwo Owocowy Raj, które na co dzień współpracuje z Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.