WODR Poznań
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Dobrostan zwierząt gospodarskich pod kątem termicznym
W okresie jesienno-zimowym kwestia zapewnienia zwierzętom odpowiedniego komfortu termicznego stanowi szczególne wyzwanie. Zbagatelizowanie aspektów związanych ze zdolnością walki z niskimi temperaturami może wpłynąć na obniżenie wydajności mlecznej lub mięsnej zwierząt bądź doprowadzić do występowania chorób, które mogą wyłączyć zwierzęta na pewien czas z pracy. To zaś w znacznym stopniu negatywnie wpłynie na sytuację ekonomiczną rolnika.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR

Sztuka Robienia Kiełbas. Warsztaty w ramach operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) w terminie 13-15 grudnia 2022 roku zorganizował dla grupy 25 osób trzydniowe warsztaty z zakresu przetwórstwa kiełbas w ramach operacji „Nowoczesne rozwiązania w przetwórstwie żywności”.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna

Wsparcie dla producentów świń – nabór wniosków w styczniu
Rolnicy zajmujący się produkcją trzody chlewnej będą mogli otrzymać nowe wsparcie. Dofinansowanie wyniesie od 2400 do 70 000 złotych. Do Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014–2020 został dodany nowy instrument wsparcia.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności

Wesołych Świąt!
Szanowni Państwo, niech Święta Bożego Narodzenia będą okresem wytchnienia, spokoju oraz okazją do odpoczynku od codziennych trosk. Życzę, abyście spędzili Państwo święta w rodzinnym gronie oraz atmosferze pełnej ciepła i miłości. Oby był to czas, który pozwoli Państwu nabrać nowych sił i energii, by spełniać i realizować zawodowe oraz prywatne marzenia w nadchodzącym Nowym Roku.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Środowisko

Zadrzewienia – nie tylko element krajobrazu
Kto z nas, będąc na spacerze z bliskimi „za miastem” lub patrząc z okna samochodu czy z siodełka roweru choć raz nie zaczepił wzrokiem o drzewa i krzewy rosnące przy gruntowych, polnych drogach czy przecinające połacie pól uprawnych? Komu nie zdarzyło się szukać miejsca na odpoczynek w ich sąsiedztwie lub cienia albo schronienia przed deszczem? Komu nie zaświtała myśl, że takie zadrzewienia cieszą oczy w porze kwitnienia i są tu całkiem „na miejscu”? Zadrzewienia śródpolne, bo o nich mowa, są ważną częścią krajobrazu i pełnią wiele różnych funkcji środowiskowych. Wiele z nich jest istotnych dla środowiska rolniczego i dlatego warto znać inne ich funkcje poza walorami wizualnymi.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Środowisko

Permakultura – działania dla odbudowy żyzności gleby
Permakultura jest swoistym połączeniem ekologii, agroleśnictwa, rolnictwa ekologicznego i zrównoważonego rozwoju. Czerpie z obserwacji i naśladowania naturalnych zależności między człowiekiem a środowiskiem dla osiągnięcia harmonijnego współistnienia wszystkich istot, zgodnie z trzema zasadami: dbałości o naturę, dbałości o ludzi oraz dzielenia się wszystkim (inaczej zasada sprawiedliwości społecznej).
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Ochrona chemiczna zbóż w praktyce
Produkcja zbóż wbrew pozorom nie jest łatwa. Przez cały okres wegetacji zboża są narażone na szereg czynników chorobotwórczych, konkurencję z chwastami czy obecność szkodników. Dlatego ochrona chemiczna jest i długo jeszcze będzie podstawową formą ochrony zbóż przed patogenami.
Wydarzenia