
Polska wieś rozwija się i pięknieje
W Poznaniu odbył się kongres w ramach polskiej prezydencji w radzie Unii Europejskiej, podczas którego nie tylko rozmawiano o wsi, ale można było ją zobaczyć, podziwiać w jej kulturze, spotkać jej otwartych mieszkańców, posmakować regionalnej kuchni.
Przedstawiciele komisji ds. rolnictwa UE, piętnastu ministrów różnych resortów z Polski i Europy, dwóch byłych prezydentów RP, posłowie, europosłowie, przedstawiciele samorządów, instytucji rolniczych i okołorolniczych, przedstawiciele świata nauki, środowisk uniwersyteckich spotkali się 8 maja w Poznaniu. Podczas trzech dni niezliczonych debat, prelekcji, wykładów i targów rozmawiali o procesie odnowy polskiej wsi oraz wypracowywali kierunki jej dalszego rozwoju.

Organizatorami Europejskiego Kongresu Odnowy i Rozwoju Wsi było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z samorządem województwa wielkopolskiego.
Pośród sześćdziesięciu wystawców obecnych na kongresie w jego części targowej znalazł się także Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Na zainteresowanych czekało stoisko wystawiennicze poświęcone państwowemu doradztwu. Wspólnie z innymi ośrodkami doradztwa rolniczego prezentowane były wydawnictwa i materiały informacyjne, edukacyjne, prasa doradcza oraz cieszące się ogromnym zainteresowaniem regionalne produkty spożywcze i rękodzieło. Do rąk naszych gości na stoisku trafił także Poradnik Gospodarski w specjalnej edycji przygotowany na kongres w języku polskim i angielskim. Tym samym czytelnikami miesięcznika WODR zostali miedzy innymi: komisarz Unii Europejskiej ds. rolnictwa, Christophe Hansen, minister rolnictwa Czesław Siekierski oraz wiceminister Adam Nowak.




Lekcja praktycznego rolnictwa
W pierwszym dniu kongresu wzięła udział polska i europejska młodzież. To dla nich przygotowano wykłady, prelekcje i prezentacje. Na stoisku Uniwersytetu Przyrodniczego wraz z Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego zorganizowane zostały warsztaty dla uczniów szkół rolniczych, którzy mogli poszerzyć praktyczną wiedzę na temat hodowli roślin uprawnych oraz rozpoznawania i zwalczania szkodników, chorób i chwastów.
Podczas pokazu kultur in vitro mieli okazję, by zobaczyć z bliska, jak powstają nowe sadzonki, jak przebiega regeneracja roślin i jak nauka pomaga chronić rzadkie gatunki. Mogli przekonać się jak w sterylnych warunkach, na specjalnych pożywkach, rośliny rosną jak w laboratorium przyszłości, jak można rozmnażać rośliny nawet z jednej komórki.
Dla zainteresowanych odbył się pokaz bioróżnorodności. Młodzież szkolna mogła się dowiedzieć jak hodowla roślin zmienia rośliny uprawne i przekonać jak dzięki hodowli roślin zmieniamy je tak, by lepiej służyły człowiekowi: stają się smaczniejsze, bardziej odporne i dają większe plony.


Rolnik, zawód wielu talentów i umiejętności
Podczas drugiego i trzeciego dnia kongresu w osobnych panelach swoje wykłady przeprowadzili doradcy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Przy pełnych salach dzielili się swoją wiedzą Nina Bartol i Łukasz Kuleczka.
Nina Bartol prezentowała uczestnikom kongresu współczesny profil zawodu rolnika. Doradczyni w zajmujący sposób z praktycznymi wskazówkami omówiła obowiązki związane z prowadzeniem nowoczesnego gospodarstwa rolnego.
Opisała charakter jego pracy i nakreśliła wyzwania z jakimi należy się liczyć korzystając ze wsparcia funduszy europejskich. Niezbędna jest oczywiście nie tylko wiedza z zakresu techniki rolniczej, ekonomii i ochrony środowiska, ale również rzetelne prowadzenie dokumentacji gospodarstwa. W każdym z tych obszarów rolnicy mogą liczyć na pomoc i wsparcie doradcy WODR.

Łukasz Kuleczka przeprowadził wykład na temat partnerstwa nauki i praktyki w tzw. rolnictwie cyfrowym. Zilustrował i wyjaśnił jakie nowoczesne rozwiązania wspierające Rolnictwo 4.0 są testowane na poletkach w Sielinku. Zaczynając od dokładnego mapowania pól, żeby te dane można było wykorzystać do programowania robota, który precyzyjnie zasiał buraka cukrowego, a następnie pilił całą uprawę. W tej chwili na polach w Sielinku pracuje robot, który zasiał cebulę ozimą, pieli ją oraz ma możliwość selektywnego oprysku co przekłada się na oszczędności rachunku ekonomicznego dla rolnika. Wykorzystanie tych technologii prowadzi do optymalizacji produkcji rolnej, zwiększenia wydajności, a także ułatwia prowadzenie gospodarstwa w sposób bardziej zrównoważony.





























