Grafika przedstawiająca worek ziemniaków. Po prawej stronie na białym tle jest napis Smak Pyry oraz najlepszy smak powiatu poznańskiego 2022.

Konkurs regionalny „Smak Pyry 2022”

Instytut Skrzynki zaprasza do udziału w konkursie „Smak Pyry 2022”! W niedzielę, 9 października, podczas imprezy plenerowej pod nazwą „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się konkurs, w którym zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć o Grand Prix w wysokości 500 złotych.

Zgłoszenia przyjmowane są do 7 października drogą mailową, a danie konkursowe wraz z oryginałem formularza należy przywieźć do Muzeum Narodowego w dniu konkursu, to jest 9 października w godzinach 10.00 – 12.00. Wręczenie nagród nastąpi jeszcze tego samego dnia na scenie znajdującej się na głównym placu Muzeum, około godziny 16.00.

Najlepsze smaki Wielkopolski

W konkursie mogą wziąć udział: producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z całej Wielkopolski. Dania z powiatu poznańskiego będą walczyć również o Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Pyry”. Oceniane i punktowane będą między innymi walory smakowe, zapachowe, wizualne, a także zdrowotne.

- Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw pochodzących z terenu Wielkopolski - w tym powiatu poznańskiego z pyrą w roli głównej, a szczególnie dań tradycyjnych dla naszego regionu, jak na przykład: ślepe ryby, parzybroda, szagówki, szare kluchy, plyndze czy pyry z gzikiem – opowiada Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki.

Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Konkurs ma na celu promocję najlepszych produktów lokalnych produktów i ich producentów. Organizatorem konkursu są Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Jest to kolejna edycja konkursu, który przy współpracy Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

Instytut Skrzynki