Widok z lotu ptaka na gospodarstwo położone między zielonymi polami. Obok widać duży zalew.

„Owocowy Raj Nad Zalewem” – domowe przetwory i swojski klimat

Gospodarstwo agroturystyczne „Owocowy Raj Nad Zalewem” przyjmuje gości od kilkunastu lat. Powstało na bazie rodzinnego gospodarstwa rolno-sadowniczego położonego nieopodal zalewu na rzece Powie, w gminie Stare Miasto w powiecie konińskim. W pierwszych latach funkcjonowania goście przyjmowani byli tylko w starym, drewnianym domu, zbudowanym w latach czterdziestych ubiegłego wieku, utrzymanym w klimacie minionych lat.

Urok tego miejsca sprawił, że w roku 2011 gospodarstwo otrzymało tytuł najlepszego gospodarstwa agroturystycznego w Wielkopolsce. W roku 2012 unowocześniono bazę noclegową, przeniesiono ją do wyremontowanego i zaadaptowanego budynku gospodarczego, który również został wyróżniony certyfikatem miejsca z klimatem. Nowy obiekt „Rafa” jest przygotowany dla 15 osób – znajduje się tutaj 5 pokoi z trzema ogólnymi łazienkami i w pełni wyposażoną kuchnią. Każdy pokój posiada swoją owocową nazwę: Porzeczkowa fantazja, Czereśniowy blask, Wiśniowa kraina, Jabłkowa inspiracja oraz Malinowa rozkosz. Kolor ścian jest w barwie danego owocu, a elementy dekoracyjne to pełne uroku zdjęcia tych zdrowych przysmaków.

Stary drewniany dom nie zatracił swej pierwotnej funkcji – wyposażony oryginalnymi meblami jest perełką dawnej wsi i wspomnieniem minionego stylu życia. Obecnie pełni rolę małego muzeum, choć dla koneserów może być udostępniony jako atrakcja noclegowa w trakcie pobytu na wypoczynku. Można w nim spędzić noc na stylowym drewnianym łóżku z puchowymi poduchami zdobionymi ręcznym haftem.

Wnętrze pomieszczenia w starym domu. Ściany są niebieskie, znajdują się tu stare meble. Za otwartym oknem widać zielone drzewa.

Drewniana chata. Okiennice są zielone, a przed domem znajduje się trawnik i płot z roślinnością.

Gospodarstwo otaczają sady. Miłośnikom natury, którzy chcą poczuć wyjątkowość drzew owocowych polecana jest wizyta w okresie, gdy drzewa kwitną i tworzą białą pianę oraz w momencie owocowania - wtedy spod zieleni liści ukazują się ociężałe od dojrzałych owoców gałęzie. Dodatkowym atutem gospodarstwa jest bliskie położenie około 100 hektarów zarybionego zalewu, na którym odbywają się zawody windsurfingowe oraz wędkarskie. Wypoczywając w gospodarstwie można wypłynąć łódką i poopalać się na środku zalewu, a wieczorną atrakcją w gospodarstwie jest ognisko lub grill wraz z chórem świerszczy do późnej nocy. Warto dodać, że prawdziwy raj znajdą również pasjonaci podglądania życia ptaków, gdyż w okolicy zalewu i w sadzie żyją różnorodne gatunki ptactwa. Można tu spotkać takie okazy, jak orzeł bielik, wilga czy gil.

Goście mogą korzystać z licznych atrakcji znajdujących się w gospodarstwie, a są to między innymi kajaki i łódka, rowery, stół tenisowy, stół do gry w piłkarzyki, plac zabaw dla dzieci, hamak i piaskownica. Tężnia w przydomowym ogrodzie, przy drewnianym domu, dopełnia liczbę atrakcji, z których można korzystać w ramach pakietu pobytowego w gospodarstwie. W bezpośrednim sąsiedztwie domu przygotowana jest odpowiednia liczba bezpłatnych miejsc parkingowych, więc każda osoba przebywająca w gospodarstwie może bezkolizyjne zaparkować pojazd albo wyruszyć w drogę o dogodnej dla siebie porze. Zapewniony jest także dostęp do Internetu.

Na stole wśród ozdób stoi słoik z dżemem wiśniowym domowej produkcji.

Sad z drzewami o białych kwiatkach. W tle rozciąga się zalew.

Należy również podkreślić atrakcje kulinarne tego miejsca. W 2014 roku gospodarstwo zdobyło drugie miejsce w konkursie na Kulinarne Rarytasy Wielkopolskiej Agroturystyki. W tym samym roku przystąpiło do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego i pogłębiło przygodę z tradycyjną wielkopolską kuchnią. Obecnie w ramach Rolnego Handlu Detalicznego produkowane są w gospodarstwie przetwory owocowe. Goście mogą skosztować je w trakcie pobytu, a także zabrać w drogę do domu. Wszystkie przetwory (konfitury, powidła, marmolady, dżemy, owoce w zalewie octowej, cukrowej, własnej, syropy) są naturalne i bez konserwantów, robione z własnych owoców według tradycyjnych receptur. Gospodarze dbają o swoich gości i po wcześniejszym uzgodnieniu przygotowują smaczne posiłki. Owoce, kompoty i soki są zawsze dostępne w menu, aby każdy turysta nie tylko czuł się jak w raju, ale i też poznał wyjątkowy smak „Owocowego Raju Nad Zalewem”.

Elżbieta Dryjańska