
Krótkie łańcuchy dostaw, jak znaleźć klientów i sprzedawać z zyskiem
Prezentujemy publikację, która jest kompendium wiedzy dotyczącej krótkich łańcuchów dostaw i może stanowić przewodnik dla osób, które zdecydują się wejść w tej rodzaj działalności.
Lokalna produkcja żywności od wielu lat jest elementem struktury obszarów wiejskich, a w ostatnich latach obserwuje się jej stały rozwój we wszystkich państwach Unii Europejskiej, również w Polsce. Corocznie wzrasta zapotrzebowanie zgłaszane przez konsumentów na lokalne produkty pewnego pochodzenia. Istnieje więc konieczność rozwijania krótkich łańcuchów dostaw oraz innych inicjatyw zwiększających dostępność konsumentów do lokalnych produktów.
Rozwój lokalnego sektora żywności jest niezwykle istotny, ponieważ może przynieść wiele korzyści gospodarczych, środowiskowych i społecznych. Rozwój ten może wpłynąć na wzmocnienie gospodarek lokalnych, poprawienie rentowności gospodarstw i wspieranie małych przedsiębiorstw. Jest również elementem budowania bezpieczeństwa żywnościowego i zapewnienia konsumentom dostępu do dobrej żywności i zdrowej diety.
Autorami publikacji są eksperci z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.