Na białym tle widnieją cztery logotypy: Unii Europejskiej, Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja realizowana przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu współfinasowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Wnętrze pomieszczenia. Kobieta w średnim wieku stoi w ludowym stroju. Obok niej jest stół, na którym znajdują się różne oleje. Na ścianie w tle wiszą dyplomy.

Zdrowe tłuszcze – wizyta w firmie Semco

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) zorganizował 29 lipca 2021 roku wyjazd studyjny dla rolników oraz mieszkańców obszarów wiejskich do rodzinnej firmy Semco, specjalizującej się w tłoczeniu olei na zimno, która jest położona w miejscowości Śmiłowo w powiecie szamotulskim. Wyjazd został zrealizowany w ramach operacji „Gospodarstwa demonstracyjne jako narzędzia wspierające transfer wiedzy”.

Firma Semco bazuje na produkcji olejów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Należy zaznaczyć, że oleje te są nierafinowane. Nasiona, wykorzystywane do produkcji, pochodzą z polskiej hodowli. Państwo Just wspierają pobliskich rolników, z którymi mają podpisane kontrakty. Dzięki temu pozyskany surowiec cechuje się jak najlepszą jakością i powtarzalnością. Właściciele posiadają również własne odmiany zarejestrowane w Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin. Są nimi lnianka jara śmiłowska oraz cebula Stuttgarten Riesen.

Dzięki gościnności rodziny uczestnicy mogli osobiście zobaczyć, jak wygląda proces tłoczenia lnianki na tłoczni hydraulicznej, która ma 115 lat i nadal jest wykorzystywana w gospodarstwie do produkcji oleju rydzowego. Olej ten ma niepowtarzalny smak i posiada oznaczenie „Gwarantowanej tradycyjnej specjalności” (GTS). Pan Marcin Just opowiedział również, jak taki proces przebiega.

Doktor Sylwia Marszałkiewicz, która jest pracownikiem laboratorium firmy Semco, przeprowadziła wykład na temat przydatności technologicznej olei, systemu HACCAP (Hazard Analysis and Critical Control Points) oraz sposobie przechowywania. Była to solidna dawka wiedzy.

Wnętrze pomieszczenia. Na stole zakrytym obrusem stoją różnorodne naczynia, przystawki oraz oleje.

Pani Katarzyna Just opowiedziała uczestnikom o zastosowaniu olei, właściwościach zdrowotnych oraz możliwościach ich wykorzystania. Uczestnicy mieli okazję oceny organoleptycznej wybranych rodzajów oleju, w tym: konopnego, rydzowego, dyniowego, lnianego, rzepakowego oraz oleju z czarnuszki.

Zwieńczeniem spotkania była możliwość wspólnego przygotowania z Panią Krystyną Just i skosztowania przepysznych przystawek: szamotulskiego bankieciku pomidorowego, sałatki zielonej bomba, sałatki omega 3, śledzika oraz cebulki w oleju rydzowym, a także ciasta zebra przygotowanego również na oleju rydzowym. Każda z przystawek oczywiście zawierała drogocenny olej wyprodukowany przez firmę.

Czas spędzony w rodzinnej firmie Semco upłynął bardzo szybko. Była to wspaniała okazja na uświadomienie wszystkim, jak ważne jest stosowanie w codziennej diecie olejów wysokiej jakości, bowiem korzyści z tego płynące są niezliczone.

Tekst i zdjęcia: Agnieszka Staniszewska