
Relacja z wyjazdu studyjnego „Rozwój rolnictwa ekologicznego i przetwórstwo produktów ekologicznych”
W dniach 24-26 listopada 2025 roku rolnicy i doradcy rolni wzięli udział w wyjeździe studyjnym pod nazwą „Rozwój rolnictwa ekologicznego i przetwórstwo produktów ekologicznych”, zorganizowanym przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Planu operacyjnego KSOW+ na rok 2025.
Celem wyjazdu studyjnego było zapoznanie rolników z produkcją w systemie ekologicznym oraz przetwórstwem produktów ekologicznych poprzez wymianę wiedzy i doświadczeń.
Uczestnicy wzięli udział w sesji wykładowej oraz warsztatach przetwórstwa owoców w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach. Następnie odwiedzili gospodarstwo „Wiatrowy Sad - Ekologiczna Tłocznia Soków” oraz ekologiczne gospodarstwo rolne pana Jarosława Strzeleckiego „Strzelsok”.
Od teorii po praktykę
Pracownicy Instytutu Ogrodnictwa przedstawili zagadnienia z bezpieczeństwa produktów ekologicznych, przetwórstwa ekologicznego oraz badań nad produkcją nasienną warzyw metodami ekologicznymi. Omówiono również proste technologie kiszenia w gospodarstwie. Ponadto, grupa wzięła udział w warsztatach sporządzania czipsów jabłkowych oraz w warsztatach sensorycznych pn. „Smak ekologii”.
W wizytowanych gospodarstwach rolnych uczestnicy mogli obserwować pokaz tłoczenia soku z owoców. Prezentacji towarzyszyło omówienie kryteriów nadzoru Jednostki Certyfikującej nad procesem przetwórczym, znakowania produktów ekologicznych, przechowywania soków, wprowadzania ich na rynek i dystrybucji. Dodatkowo, w gospodarstwie „Strzelsok” uczestnicy poznali zasady ekologicznej produkcji róży pomarszczonej i buraka ćwikłowego na sok.
Wyjazd studyjny odbył się w ramach operacji finansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Operacja organizowana jest przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.


