Logotyp ksowpluswodropis.jpg Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność

Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność

Wielkopolscy rolnicy i doradcy uczestniczyli w wyjeździe studyjnym do Grecji w ramach operacji pn. „Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność”.

W ramach planu operacyjnego KSOW+ na rok 2025 Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zorganizował zagraniczny wyjazd studyjny do Grecji pn. „Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność”. W dniach 26-30 maja 2025 roku grupa rolników z Wielkopolski odwiedziła gospodarstwa będące inspiracją w rozwoju przedsiębiorczości, promocją nowych modeli organizacji produkcji i sprzedaży, a także dostaw bezpośrednich i marketingu produktów lokalnych, a także popularyzacją przetwórstwa produktów pochodzących z własnego gospodarstwa na małą skalę.

Operacja finansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

26 maja 2025

W dniu 26 maja grupa 25-ciu rolników z województwa wielkopolskiego udała się do Grecji w celu zapoznania się z możliwościami rozwoju swoich gospodarstw w ramach krótkich łańcuchów dostaw.

Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność

27 maja 2025

W celu zapoznania się z lokalnymi potrawami greckimi uczestnicy zjedli obiad w „Olivi Restaurant” w Agia Marina, a następnie udała się na wizyty studyjne.

Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność

Jako pierwszą odwiedziła firmę produkującą oliwę z oliwek „Gerarchakis Olive Oil Factory”, gdzie zapoznaliśmy się z procesem produkcji oliwy z oliwek. Było to ciekawe doświadczenie, które pozwoliło nam poznać cały proces tworzenia tego produktu – od zbioru oliwek aż po butelkowanie gotowej oliwy. Na początku zostaliśmy powitani przez właścicieli, którzy opowiedzieli nam o historii firmy oraz znaczeniu oliwy z oliwek w lokalnej kulturze i kuchni.

Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność

Dowiedzieliśmy się, że oliwki, które trafiają do tłoczni w ciągu kilku godzin poddawane są procesowi tłoczenia na zimno. Dzięki temu oliwa zachowuje swoje cenne właściwości zdrowotne oraz wyjątkowy smak.

Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność

Na zakończenie wizyty odbyła się degustacja różnych rodzajów oliwy.

Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność

Następnie udaliśmy się do wielokierunkowego ekologicznego gospodarstwa rolnego „Agreco Farm”, gdzie powitani byliśmy degustacją produktów ekologicznych z gospodarstwa.

Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność

Poprzez przygotowaną ścieżkę edukacyjną mieliśmy okazję odwiedzić tradycyjne gospodarstwo ekologiczne położone w malowniczej okolicy, wśród oliwnych gajów i winnic. Było to wyjątkowe doświadczenie, które pozwoliło nam zrozumieć greckie podejście do rolnictwa i szacunku dla natury.

Właściciele opowiedzieli nam o filozofii rolnictwa ekologicznego, w którym nie stosuje się sztucznych nawozów ani pestycydów, a cała produkcja odbywa się z poszanowaniem środowiska i rytmu przyrody.

Produkowane sery i jajka cieszą się dużym uznaniem wśród lokalnych mieszkańców i gości.

Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność

Odwiedziliśmy gaje oliwne, w których zbierane są oliwki do tłoczenia wysokiej jakości oliwy z oliwek extra virgin – jednego z najważniejszych produktów greckiej kuchni.

W gospodarstwie hoduje się też zwierzęta m.in. kozy, kury, daniele i kaczki.

Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność

Podczas wizyty w gospodarstwie uczestniczyliśmy w degustacji ekologicznych produktów – spróbowaliśmy świeżego chleba z oliwą, serów, oliwek, miodu tymiankowego i domowego wina. Wszystko było nie tylko smaczne, ale też pełne naturalnych aromatów, których próżno szukać w przemysłowej żywności.

Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność

Wizyta w greckim gospodarstwie ekologicznym była niezwykle inspirująca. Pokazała nam, jak można harmonijnie łączyć tradycję, dbałość o środowisko i pasję do dobrej żywności. Na koniec zjedliśmy kolację w gospodarstwie złożoną z lokalnych potraw.

28 maja 2025

Kolejnego dnia zaplanowany był wyjazd na trzecią wizytę studyjną do Dourakis Winery zlokalizowanej w Alikampos Apokoronou. Początki winnicy sięgają 1988 roku - Dourakis Winery uprawia różnorodne odmiany winorośli, w tym lokalne szczepy takie jak Romeiko, Vidiano, Vilana, Kotsifali oraz międzynarodowe jak Syrah i Cabernet Sauvignon.

Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność

Uczestnicy wyjazdu mieli okazję zapoznać się z historią powstawania ekologicznej winnicy. Ważnym elementem winnicy jest nastawienie na produkowanie wina z poszanowaniem środowiska z wykorzystaniem organicznych metod uprawy i zrównoważonych praktyk winiarskich. Zostaliśmy oprowadzeni po piwnicach i obszarach produkcyjnych, w których poznaliśmy sekrety produkcji wysokiej jakości wina.

Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność

Na zakończenie wizyty w gospodarstwie odbyła się degustacja wina oraz mały poczęstunek. Winnica ma szeroki wachlarz win, które były dostępne do zakupu.

Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność

Na płaskowyżu Askifos, na wysokości 730 metrów, 50 kilometrów od Chanii w krajobrazie Gór Białych znajduje się fabryka sera Tsitsiridis - Tsitsiridis Cheese Factory, która była kolejnym przystankiem Naszego wyjazdu. Fabryka sera Tsitiridis w Grecji to doskonały przykład połączenia tradycji z nowoczesnością w produkcji nabiału.

Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność

Podczas wizyty goście mają okazję zobaczyć cały proces produkcji sera – od pozyskiwania świeżego mleka po dojrzewanie gotowego produktu. Fabryka zajmuje się produkcją mleczną taką jak ser gruyeres, anthotyro, sucha mizithra, asshole, galomizithra, masło, staka i mleko kwiatowe. Celem wizyty było przede wszystkim zapoznanie się, w jaki sposób tradycyjnie produkowane są przetwory mleczne. Po degustacjach uczestnicy mogli w serowarni kupić świeże produkty.

Następnie był powrót do hotelu oraz kolacja z tradycyjnymi potrawami w restauracji Arhondiko Traditional Taverna.

 

Tekst i zdjęcia: Magdalena Szafrańska, specjalista ds pozyskiwania i rozliczania funduszy WODR