

Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność
Wielkopolscy rolnicy i doradcy uczestniczyli w wyjeździe studyjnym do Grecji w ramach operacji pn. „Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność”.
W ramach planu operacyjnego KSOW+ na rok 2025 Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zorganizował zagraniczny wyjazd studyjny do Grecji pn. „Krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o lokalną żywność”. W dniach 26-30 maja 2025 roku grupa rolników z Wielkopolski odwiedziła gospodarstwa będące inspiracją w rozwoju przedsiębiorczości, promocją nowych modeli organizacji produkcji i sprzedaży, a także dostaw bezpośrednich i marketingu produktów lokalnych, a także popularyzacją przetwórstwa produktów pochodzących z własnego gospodarstwa na małą skalę.
Operacja finansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
26 maja 2025
W dniu 26 maja grupa 25-ciu rolników z województwa wielkopolskiego udała się do Grecji w celu zapoznania się z możliwościami rozwoju swoich gospodarstw w ramach krótkich łańcuchów dostaw.


27 maja 2025
W celu zapoznania się z lokalnymi potrawami greckimi uczestnicy zjedli obiad w „Olivi Restaurant” w Agia Marina, a następnie udała się na wizyty studyjne.

Jako pierwszą odwiedziła firmę produkującą oliwę z oliwek „Gerarchakis Olive Oil Factory”, gdzie zapoznaliśmy się z procesem produkcji oliwy z oliwek. Było to ciekawe doświadczenie, które pozwoliło nam poznać cały proces tworzenia tego produktu – od zbioru oliwek aż po butelkowanie gotowej oliwy. Na początku zostaliśmy powitani przez właścicieli, którzy opowiedzieli nam o historii firmy oraz znaczeniu oliwy z oliwek w lokalnej kulturze i kuchni.

Dowiedzieliśmy się, że oliwki, które trafiają do tłoczni w ciągu kilku godzin poddawane są procesowi tłoczenia na zimno. Dzięki temu oliwa zachowuje swoje cenne właściwości zdrowotne oraz wyjątkowy smak.

Na zakończenie wizyty odbyła się degustacja różnych rodzajów oliwy.

Następnie udaliśmy się do wielokierunkowego ekologicznego gospodarstwa rolnego „Agreco Farm”, gdzie powitani byliśmy degustacją produktów ekologicznych z gospodarstwa.

Poprzez przygotowaną ścieżkę edukacyjną mieliśmy okazję odwiedzić tradycyjne gospodarstwo ekologiczne położone w malowniczej okolicy, wśród oliwnych gajów i winnic. Było to wyjątkowe doświadczenie, które pozwoliło nam zrozumieć greckie podejście do rolnictwa i szacunku dla natury.
Właściciele opowiedzieli nam o filozofii rolnictwa ekologicznego, w którym nie stosuje się sztucznych nawozów ani pestycydów, a cała produkcja odbywa się z poszanowaniem środowiska i rytmu przyrody.
Produkowane sery i jajka cieszą się dużym uznaniem wśród lokalnych mieszkańców i gości.


Odwiedziliśmy gaje oliwne, w których zbierane są oliwki do tłoczenia wysokiej jakości oliwy z oliwek extra virgin – jednego z najważniejszych produktów greckiej kuchni.
W gospodarstwie hoduje się też zwierzęta m.in. kozy, kury, daniele i kaczki.

Podczas wizyty w gospodarstwie uczestniczyliśmy w degustacji ekologicznych produktów – spróbowaliśmy świeżego chleba z oliwą, serów, oliwek, miodu tymiankowego i domowego wina. Wszystko było nie tylko smaczne, ale też pełne naturalnych aromatów, których próżno szukać w przemysłowej żywności.


Wizyta w greckim gospodarstwie ekologicznym była niezwykle inspirująca. Pokazała nam, jak można harmonijnie łączyć tradycję, dbałość o środowisko i pasję do dobrej żywności. Na koniec zjedliśmy kolację w gospodarstwie złożoną z lokalnych potraw.
28 maja 2025
Kolejnego dnia zaplanowany był wyjazd na trzecią wizytę studyjną do Dourakis Winery zlokalizowanej w Alikampos Apokoronou. Początki winnicy sięgają 1988 roku - Dourakis Winery uprawia różnorodne odmiany winorośli, w tym lokalne szczepy takie jak Romeiko, Vidiano, Vilana, Kotsifali oraz międzynarodowe jak Syrah i Cabernet Sauvignon.

Uczestnicy wyjazdu mieli okazję zapoznać się z historią powstawania ekologicznej winnicy. Ważnym elementem winnicy jest nastawienie na produkowanie wina z poszanowaniem środowiska z wykorzystaniem organicznych metod uprawy i zrównoważonych praktyk winiarskich. Zostaliśmy oprowadzeni po piwnicach i obszarach produkcyjnych, w których poznaliśmy sekrety produkcji wysokiej jakości wina.

Na zakończenie wizyty w gospodarstwie odbyła się degustacja wina oraz mały poczęstunek. Winnica ma szeroki wachlarz win, które były dostępne do zakupu.

Na płaskowyżu Askifos, na wysokości 730 metrów, 50 kilometrów od Chanii w krajobrazie Gór Białych znajduje się fabryka sera Tsitsiridis - Tsitsiridis Cheese Factory, która była kolejnym przystankiem Naszego wyjazdu. Fabryka sera Tsitiridis w Grecji to doskonały przykład połączenia tradycji z nowoczesnością w produkcji nabiału.



Podczas wizyty goście mają okazję zobaczyć cały proces produkcji sera – od pozyskiwania świeżego mleka po dojrzewanie gotowego produktu. Fabryka zajmuje się produkcją mleczną taką jak ser gruyeres, anthotyro, sucha mizithra, asshole, galomizithra, masło, staka i mleko kwiatowe. Celem wizyty było przede wszystkim zapoznanie się, w jaki sposób tradycyjnie produkowane są przetwory mleczne. Po degustacjach uczestnicy mogli w serowarni kupić świeże produkty.

Tekst i zdjęcia: Magdalena Szafrańska, specjalista ds pozyskiwania i rozliczania funduszy WODR