Logotyp row.jpg

Podsumowanie realizacji operacji „Demonstracje z zakresu produkcji i wykorzystania krajowych źródeł białka roślinnego na cele paszowe” w województwie wielkopolskim

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zakończył realizację operacji pod nazwą „Demonstracje z zakresu produkcji i wykorzystania krajowych źródeł białka roślinnego na cele paszowe”.

Projekt prowadzony był w ramach ogólnopolskiego konsorcjum, którego liderem jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu. Partnerami przedsięwzięcia były 16 Wojewódzkich Ośrodków Doradztwa Rolniczego, Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) oraz Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy.

Celem projektu była promocja krajowych źródeł białka roślinnego oraz popularyzacja dobrych praktyk i innowacyjnych rozwiązań w zakresie ich produkcji i wykorzystania na cele paszowe. Działania te wpisują się w szerszą strategię ograniczania importu śruty sojowej oraz zwiększania bezpieczeństwa paszowego w Polsce.

W województwie wielkopolskim wytypowano następujące obiekty demonstracyjne, które brały udział w operacji:

Obiekty typu A – Stacje Doświadczalne Oceny Odmian w Nowej Wsi Ujskiej, Śremie-Wójtostwie oraz Kościelnej Wsi, prowadzące doświadczenia w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO) w zakresie uprawy roślin białkowych.

Obiekty typu B – gospodarstwa rolników praktyków uprawiających rośliny białkowe na nasiona przeznaczone na paszę dla zwierząt i utrzymujących trzodę chlewną: gospodarstwo Wiesława Rodowskiego z Targowej Górki, gospodarstwo Macieja Marciniaka z Piotrowa Wielkiego oraz gospodarstwo Łukasza Jurgi z Donatowa.

Obiekt typu C – Wytwórnia Pasz LIRA Sp. z o.o. z Krzywinia, wykorzystująca nasiona roślin białkowych pochodzenia krajowego do produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich.

Demonstracje realizowane w województwie wielkopolskim cieszyły się dużym zainteresowaniem. Wzięło w nich udział 290 uczestników. Każdy uczestnik miał możliwość wizyty we wszystkich typach obiektów: w stacjach badawczych (typ A), gospodarstwach rolnych (typ B) oraz zakładzie paszowym (typ C).

Podczas demonstracji omawiano m.in.:

  • technologię uprawy roślin białkowych,
  • znaczenie pasz pochodzenia krajowego w żywieniu zwierząt gospodarskich,
  • praktyczne aspekty przygotowania i stosowania pasz z wykorzystaniem nasion roślin białkowych,
  • możliwości ograniczenia ryzyka w produkcji i żywieniu zwierząt,
  • innowacyjne rozwiązania w zakresie przetwórstwa paszowego.

Projekt pozwolił na praktyczne przekazanie wiedzy oraz promocję nowoczesnych rozwiązań w produkcji pasz. Uczestnicy otrzymali materiały informacyjne i techniczne, zapoznali się z aktualnymi wynikami doświadczeń polowych oraz mieli okazję wymienić się doświadczeniami z producentami, doradcami i specjalistami branżowymi. Podjęte działania przyczyniły się do zwiększenia świadomości na temat potencjału krajowych źródeł białka roślinnego oraz zachęciły rolników do wdrażania takich rozwiązań we własnych gospodarstwach.

Tekst i zdjęcia: Michał Głombicki, Dział Technologii Produkcji Rolniczej