Logotypy Unii Europejskiej, Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich oraz Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Pod nimi jest slogan operacji. Stos słoików z domowymi przetworami, takimi jak bigos czy sos do spaghetti. Słoiki mają kolorowe papierowe nakładki na wieka.

Konferencja: „Identyfikacja i promocja żywności wysokiej jakości szansą dla lokalnych producentów”

Operacja realizowana jest przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "POLSKA EKOLOGIA" wraz z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Lubelskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, Podkarpackim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Boguchwale oraz Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

Konferencja odbędzie się w Lublinie w dniach 26-28 października 2022 roku. Uczestnicy mają zapewniony transport z/do Poznania oraz zakwaterowanie.

Konferencja ma na celu zapoznanie uczestników operacji z możliwościami i zasadami certyfikacji produkcji żywności wysokiej jakości zarówno w ramach krajowych systemów/certyfikatów jakości jak i certyfikatów funkcjonujących w Unii Europejskiej. Umożliwi również wymianę i upowszechnianie wiedzy oraz doświadczeń dotyczących promocji żywności wysokiej jakości, jej koordynacji, możliwości jakie daje certyfikacja oraz optymalizacja efektów wspólnych działań promocyjnych w ramach różnych produktów i regionów na rynku krajowym i zagranicznym.

Zainteresowanych serdecznie zapraszamy do udziału! Osoba do kontaktu - Aldona Jankowska, numer telefonu: 502 184 158.

Program konferencji

Pierwszy dzień - 26.10.2022

  • 05:00 - Wyjazd z Poznania (siedziba WODR w Poznaniu)
  • 07:00 - Siedziba KPODR w Minikowie, dalej przejazd do Lublina, zakwaterowanie w Hotelu Hampton by Hilton Lublin, aleja Kompozytorów Polskich 1, 20-848 Lublin
  • 12:30 – 13:00 - Rejestracja uczestników
  • 13:00 – 14:00 - Obiad
  • 14:00 – 15:00 - Otwarcie konferencji – prezentacje poszczególnych województw, które zaprezentują efekty przeprowadzonych warsztatów
  • 15:00 – 16:00 - Produkcja żywności wysokiej jakości i rynki dla tego typu produktów – krajowy oraz światowe Adam Patkowski, Maciej Bartoń
  • 16:00 – 16:30 - Panel dyskusyjny oraz sesja pytań i odpowiedzi z uczestnikami konferencji
  • 16:30 – 17:00 - Przerwa kawowa
  • 17:00 – 18:00 - Kreowanie marek oraz strategii promocji żywności Hubert Gonera
  • 18:00 – 18:30 - Panel dyskusyjny oraz sesja pytań i odpowiedzi z uczestnikami konferencji
  • 18:30 – 19.00 - Podsumowanie pierwszego dnia konferencji
  • 19:00 - Kolacja

Drugi dzień - 27.10.2022

  • 09:00 – 10:00 - Krajowe systemy i certyfikaty jakości żywności, Izabela Byszewska
  • 10:00 – 10:45 - Panel dyskusyjny oraz sesja pytań i odpowiedzi z uczestnikami konferencji
  • 10:45 – 11:00 - Przerwa kawowa
  • 11:00 – 12:00 - Unijne systemy i certyfikaty jakości żywności Maciej Majewski
  • 12:00 – 13:00 - Panel dyskusyjny oraz sesja pytań i odpowiedzi z uczestnikami konferencji
  • 13:00 – 14:00 - Obiad
  • 14:00 – 15:00 - Promocja żywności wysokiej jakości na rynku krajowym – instytucje i instrumenty wspierające Michał Rzytki
  • 15:00 – 15:45 - Panel dyskusyjny oraz sesja pytań i odpowiedzi z uczestnikami konferencji
  • 15:45 – 16:00 - Przerwa kawowa
  • 16:00 – 17:00 - Promocja żywności wysokiej jakości na rynkach zagranicznych – instytucje i instrumenty wspierające Michał Rzytki
  • 17:00 – 18:00 - Panel dyskusyjny oraz sesja pytań i odpowiedzi z uczestnikami konferencji
  • 18:00 – 18:15 - Podsumowanie drugiego dnia konferencji
  • 18:15 - Kolacja

Trzeci dzień - 28.10.2022

  • 09:00 – 10:00 - Tworzenie i realizacja strategii rozwoju lokalnego Krzysztof Zieliński
  • 10:00 – 10:45 - Panel dyskusyjny oraz sesja pytań i odpowiedzi z uczestnikami konferencji
  • 10:45 – 11:00 - Przerwa kawowa
  • 11:00 – 12:00 - Rynki agro – krajowy i światowe – trendy, szanse i zagrożenia Roman Grzesiak
  • 12:00 – 12:45 - Panel dyskusyjny oraz sesja pytań i odpowiedzi z uczestnikami konferencji
  • 12:45 – 13:30 - Debata podsumowująca dotycząca wyboru lokomotyw wzrostu w obszarze produktów żywnościowych najwyższej jakości oraz koordynacji i maksymalizacji efektów promocji polskiej żywności i zakończenie Konferencji
  • 13:30 – 14:00 - Obiad
  • 14:00 - Wyjazd do Minikowa i Poznania

Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl. Zostań partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

Instytucją odpowiedzianą za treść informacji jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "POLSKA EKOLOGIA".