Logotypy Unii Europejskiej, Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Samorządu Województwa Wielkopolskiego i Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

„Lokalnie i tradycyjnie z Kołami Gospodyń Wiejskich” - informacja po wydarzeniu

W dniach 3 i 4 czerwca 2023 roku odbywało się w Sielinku kompleksowe wydarzenie: IV Krajowe Dni Pola Sielinko 2023, XXIX Wielkopolskie Targi Rolnicze, IV Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych, podczas którego w strefie Rozwoju Obszarów Wiejskich Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu wystawiały się Koła Gospodyń Wiejskich, których stoiska zostały zorganizowane w ramach realizacji operacji Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich pod nazwą „Lokalnie i tradycyjnie z Kołami Gospodyń Wiejskich”.

Podczas pierwszego dnia wystawiło się 9 Kół Gospodyń Wiejskich, by prezentować swoje umiejętności kulinarne przygotowując oraz oferując do darmowej degustacji tradycyjne potrawy kuchni wielkopolskiej, takie jak placki ziemniaczane, faworki czy szare kluchy ze skwarkami. Drugiego dnia, czyli 4 czerwca swoje lokalne dziedzictwo prezentowało 9 Kół Gospodyń Wiejskich (inne niż dzień wcześniej). Tym razem do degustacji przygotowano między innymi czerninę po krajeńsku czy roladki schabowe ze śliwką.

Podczas trwania kompleksowego wydarzenia jego uczestnicy tłumnie odwiedzali stoiska Kół Gospodyń Wiejskich, wykazując zainteresowanie zarówno samymi pokazami przyrządzania wielkopolskich potraw według dawnych, tradycyjnych receptur z wykorzystaniem lokalnych produktów, ich darmową degustacją, jak i pozyskiwaniem oraz wymianą wiedzy i doświadczeń na temat wielkopolskiej tradycji i dziedzictwa kulturowego wsi. Była to doskonała okazja do rozmów na temat produkcji produktów lokalnych, wymiany wiedzy, gdzie takie produkty nabywać oraz poznania przez odwiedzający nowych dla nich produktów. Odwiedzający stoisko poznawali nowe smaki z innych zakątków Wielkopolski i wykazywali chęć odtworzenia potrawy we własnym domu. Koła Gospodyń Wiejskich chętnie tłumaczyły sposób wykonania prezentowanych potraw.

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Jednocześnie informujemy o możliwości zarejestrowana się jako Partner KSOW w bazie dostępnej na portalu internetowym www.ksow.pl.

Przy stoisku przystrojonym kwiatami i z potrawami stoją trzy kobiety i pozują do zdjęcia. Na głowie mają czepce z kwiatów.

Na stole leży talerz z mięsną potrawą.
Przy stoisku pod namiotem stoją cztery kobiety i pozują do zdjęcia. Ubrane są w fartuchy, a na głowie mają wianki. Stoisko przystrojone jest kwiatami.

Stół pokryty obrusem, kwiatami i koronkowymi serwetkami. Na środku stoi tablica z informacją o operacji z projektu KSOW.

Trawiasty teren ze stoiskami pod namiotami. Przed stoiskami są ludzie.

Stoisko pod namiotem. Za stołem stoi dwóch mężczyzn, a przed nimi stoi mężczyzna widziany od tyłu. Stoisko pokryte jest kwiatami, ozdobami i produktami.