Panie z nagrodzonych kół gospodyń wiejskich pozują do zdjęcia z dyplomami. Wśród nich są mężczyźni, którzy wręczali nagrody.

Wiosenny konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich

Po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią koronowirusa odbyła się jedenasta edycja wiosennego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Kotlin. W tym roku gospodarzem spotkania było Koło Gospodyń Wiejskich z Kotlina, a tematem przewodnim wydarzenia „Wiosenna potrawa z kapusty”. W kulinarnych zmaganiach uczestniczyło 9 Kół Gospodyń Wiejskich.

W ramach degustacji potraw konkursowych można było spróbować gołąbków, klopsików z kapustą, zupy wiosennej, naleśników z nadzieniem z kapusty i kiełbasy, pasztecików z farszem kapuścianym z barszczem, kulebiaka oraz innych potraw.

W trakcie trwania spotkania obecni wysłuchali wykładu na temat mało znanych i rzadko spotykanych roślin, przygotowanego przez Dorotę Piękną-Paterczyk z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego nr 7 w Pleszewie.

W swoim wystąpieniu podkreśliła, że świat roślin jest bardzo różnorodny i niezwykle ciekawy. Są rośliny, które znamy ze swojego otoczenia, ale są również takie, które zadziwiają wyglądem oraz możliwościami przystosowania się do otoczenia. Pani Dorota zachęcała do sadzenia mało popularnych ale bardzo ciekawych roślin jak na przykład drzewo chusteczkowe, obok którego nie można przejść obojętnie. Ponadto, zwracała uwagę na nowe zagrożenia ze strony chorób i szkodników.

Wnętrze sali. Na pierwszym planie widać dwóch mężczyzn w średnim wieku siedzących przy stołach do degustacji potraw. W tle widoczni są inni ludzie, którzy stoją przy stole.
Na stole stoi widoczna z bliska ozdoba przypominająca kwiaty wykonana z warzyw.
Na drewnianej desce stroją trzy ozdoby wykonane z jedzenia. Są to samochodziki z kierowcą w środku. Samochód został wykonany z bułki, zaś kierowca został przygotowany z parówki.

Tekst i zdjęcia: Dorota Piękna-Paterczyk