- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności

Racjonalne żywienie rodziny
Wraz z rosnącą popularnością żywności ekologicznej, cena stała się mniejszym determinantem wyboru, co daje możliwość tworzenia produktów wysokiej jakości i według naturalnych receptur. Żywność wytwarzana tradycyjnymi metodami jest bowiem o wiele zdrowsza, dlatego stanowi doskonały element w racjonalnym żywieniu rodziny.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Wpływ drzew na kształtowanie środowiska
Drzewa, jak wszystkie organizmy żyjące na Ziemi, ewoluowały na przełomie wieków. Dawno temu były to widłaki, skrzypy czy paprocie, które do życia potrzebowały dwutlenku węgla, światła i wody. Dzisiaj rola drzew jest o wiele większa, ponieważ wpływa na funkcjonowanie całego ekosystemu.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Stosowanie nawozów azotowych w świetle dyrektywy azotanowej
W połowie 2018 roku weszły w życie zapisy rozporządzenia dotyczącego „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczeń wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganiu dalszemu zanieczyszczeniu”, popularnie nazwanego programem azotanowym.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Ekologiczna produkcja zdrowej żywności
W trosce o swoje zdrowie, coraz częściej sięgamy po żywność ekologiczną. Produkty wytwarzane w ten sposób opierają się na naturalnych sposobach produkcji, które są uregulowane prawnie. Warto jednak zwrócić uwagę na oznakowania produktów, które często są mylące i nie mają nic wspólnego z ekologiczną uprawą.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR

Lokalne Partnerstwa do spraw Wody – podsumowanie pierwszego kwartału 2022 roku
W ramach inicjatywy powołania Lokalnych Partnerstw do spraw Wody (LPW) Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zorganizował w bieżącym roku 31 spotkań online we wszystkich powiatach województwa wielkopolskiego, w których uczestniczyło łącznie 512 osób.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

Śniadanie wielkanocne Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie
Wielkanoc uznawana jest za najważniejsze chrześcijańskie święto, spędzane w rodzinnym gronie przy wspólnym posiłku przygotowanym z poświęconych wcześniej produktów. Okazję do takiego spotkania wykorzystały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie, które zorganizowały świąteczną ucztę połączoną z warsztatami rękodzieła.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

Kwiecień pod znakiem Wielkanocy
W kwietniu wiosna rozkwita na dobre, a słoneczne dni służą domowym porządkom i przygotowaniom do Wielkanocy. To chrześcijańskie święto jest najważniejszym punktem miesiąca, który w tym roku przypada na trzeci weekend kwietnia.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Zioła w domu i ogrodzie
Wraz z rozbudzeniem świadomości wśród konsumentów w zakresie ekologii i produkcji zdrowej żywności, wzrasta zainteresowanie tym, co zdrowe i zarazem modne. Nie dziwi zatem, że coraz więcej osób sięga po domową uprawę ziół i hoduje te wartościowe rośliny na własny użytek.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Wykorzystanie owadów do zwalczania szkodników w uprawach sadowniczych
Temat wykorzystania w ochronie upraw naturalnych wrogów szkodników jest coraz bardziej popularny także i w uprawach sadowniczych. Warto przypomnieć ten temat z uwagi na ograniczenia w stosowaniu środków ochrony roślin oraz nowe wymogi wynikające z założeń zawartych w planie Europejski Zielony Ład.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Chów bydła mięsnego - dobrostan zwierząt i zasady bezpieczeństwa
Bezpieczna i troskliwa obsługa zwierząt to niewątpliwie podstawowa umiejętność każdego rolnika. Selekcja zwierząt polegająca na doborze do rozrodu sztuk o łagodnym usposobieniu nie wystarczy, aby zapewnić sobie bezpieczeństwo przy ich obsłudze. Łatwość obsługi zależy głównie od ilości czasu spędzanego ze zwierzęciem.