Aktualności
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Krajowe Dni Pola 2023

Krajowe Dni Pola Sielinko 2023 - Zgłoszenia wystawców
Do 5 maja podmioty zainteresowane udziałem w Krajowych Dniach Pola Sielinko 2023 w charakterze wystawcy, mogą przesyłać swoje zgłoszenia do Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Wydarzenie odbędzie się 3-5 czerwca 2023 roku w godzinach 9-17 w Sielinku koło Opalenicy. Podmioty zainteresowane wystawieniem się na Krajowych Dniach Pola proszone są o zapoznanie się z regulaminem wydarzenia oraz wypełnienie karty zgłoszeniowej.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko

Żywność ekologiczna jako jeden z czynników wpływających na zdrowie człowieka
Ekologiczna żywność jest żywnością prozdrowotną, która wywiera znaczący wpływ na zdrowie oraz prawidłowe czynniki życiowe. W swoim składzie zawiera znacznie niższą zawartość azotynów i azotanów oraz metali ciężkich, takich jak ołów oraz śladowe ilości pestycydów.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Uprawa facelii błękitnej
Facelia błękitna (nazywana też wiązanką wrotyczową) to roślina o wielu różnych zaletach. Można ją uprawiać jako plon główny, czyli na nasiona, ale doskonale sprawdza się też jako roślina na poplon, która szybko rośnie i daje dużo masy zielonej.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Nowe odmiany zbóż jarych w 2023 roku
W 2023 roku komisja do spraw rejestracji odmian roślin zbożowych w Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych pozytywnie zaopiniowała wpisanie do krajowego rejestru 22 nowych odmian zbóż jarych.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca

Co powinniśmy wiedzieć o wypasie bydła?
Wypas bydła w dzisiejszych czasach nie jest zbyt popularny, mimo że ma on wiele zalet. Warto do niego wrócić zarówno z przyczyn ekonomicznych, jak i dla zapewnienia dobrostanu zwierzętom. Wypas podnosi również walory wsi i stwarza swego rodzaju atrakcje, które były na porządku dziennym jeszcze kilkanaście lat temu, a obecnie są prawie niespotykane.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna

Choroby i szkodniki kukurydzy
Kukurydza obecna jest niemal w każdym zakątku kraju, co sprawia, iż organizmy szkodliwe mają dostęp do tej rośliny, namnażając się, a następnie rozprzestrzeniając. W kukurydzy infekowane mogą być wszystkie części rośliny, od korzeni po kolby.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)

Domowy wyrób sera
W dobie zdrowego jedzenia coraz częściej sięgamy do źródeł i historii, poszukując inspiracji i przepisów. Warto wrócić do tego, co przed laty gospodynie potrafiły samodzielnie przygotować z mleka – pyszne domowe twarogi i sery.
Strona 64 z 127
Wydarzenia