WODR Poznań
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Chów królików – podstawowe zasady i warunki utrzymywania
Króliki są najwcześniej udomowionymi zwierzętami spośród zwierząt futerkowych. Wszechstronne kierunki użytkowania oraz niewielkie wymagania sprawiły, że w krótkim czasie króliki zaczęto utrzymywać na całym świecie, we wszystkich warunkach klimatycznych. Najbardziej popularnym celem utrzymywania tych zwierząt, jest pozyskiwanie mięsa o dużych walorach smakowych oraz zdrowotnych.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Hodowla i chów gęsi
W Polsce najbardziej popularną rasą użytkową gęsi jest gęś biała kołudzka, która wywodzi się bezpośrednio od gęsi białej włoskiej. W publikacji porównano gęsi rodu mięsnego W11 oraz mięsnego W33. Omówiono warunki utrzymania gęsi oraz wymagania żywieniowe.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Ranczo Kacperkowo i jedyna biogazownia w powiecie obornickim
W jaki sposób zwierzęta mogą pomóc dzieciom? Czy prowadząc zagrodę ze zwierzętami można uzyskać dofinansowanie? A ponadto dlaczego warto posiadać biogazownię w swoim gospodarstwie? Na te pytania znajdziecie odpowiedź w kolejnym odcinku programu „Poza Miastem”, który powstał z inicjatywy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, we współpracy z telewizją TVP3 Poznań.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Czynniki wpływające na plon i jakość surowca zielarskiego
Zioła są cenione zarówno ze względu na swoje cechy sensoryczne, to jest smak, zapach, możliwość wykorzystania w kuchni, a przede wszystkim ze względu na swoje właściwości lecznicze. W publikacji omówiono między innymi czynniki wpływające na jakość surowca zielarskiego, zabiegi agrotechniczne, zbiór surowca oraz metody usuwania zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Przedstawiono także skalę uprawy surowca zielarskiego w Polsce.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Publikacje i filmy

Jak skutecznie zachować jakość owoców i warzyw? Nowoczesne podejście do postępowania pozbiorczego i przechowywania
Stosowanie odpowiednich metod w postępowaniu pozbiorczym i warunków przechowywania pozwala nie tylko zachować dobrą jakość owoców i warzyw, ale również skutecznie przedłużyć ich trwałość, przy ograniczeniu strat masy. W publikacji omówiono czynniki warunkujące jakość owoców i warzyw. Przedstawiono jak postępować z surowcem po zbiorze. Omówiono także nowoczesne podejście do przechowywania.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5

Piąty nabór wniosków w ramach działania „Współpraca”
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłosiła kolejny nabór wniosków w ramach działania „Współpraca” na Tworzenie Krótkich Łańcuchów Dostaw. Nabór zostanie przeprowadzony od 31.12.2021 roku do 31.01.2022 roku.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Działanie „Współpraca” - Interwencja 13.5

Poszukiwani eksperci do trzech nowych Grup Fokusowych!
Europejskie Partnerstwo Innowacyjne na rzecz Wydajnego i Zrównoważonego Rolnictwa (EIP-AGRI), działając na zlecenie Dyrekcji Generalnej do spraw Rolnictwa Komisji Europejskiej, poszukuje ekspertów do trzech nowo powstających Grup Fokusowych EIP-AGRI.
Wydarzenia