24 września 2012

FESTIWAL SMAKÓW - KONKURS NALEWEK

Przygotowane przez
"FESTIWAL SMAKÓW" – KONKURS NALEWEK 23 września br. w Marszewie na Placu Targowym odbyła się impreza określana mianem „ Festiwal smaków"- Konkurs Nalewek . Organizatorami uroczystości było Stowarzyszenie „Wspólnie dla Przyszłości" oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu- zespół Doradczy w Pleszewie. Robert Cichy, Piotr Fabisz i Bożena Grabowska, spróbowali aż 24 trunki. Wygrała nalewka z aroni pani Małgorzaty Sowińskiej. Wyróżniono ponadto nalewkę z wiśni pani Katarzyny Malinowskiej i nalewkę z malin pani Gabrieli Grabarek. Komisja, organizatorzy oraz goście z zadowoleniem uznali, że konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem Przygotowanych nalewek każdy mógł kosztować do woli w niebywale przyjaznej atmosferze. Wszystkie…
Ostatnio zmieniany 24 września 2012
20 września 2012

UPRAWA SELERA KORZENIOWEGO.

Napisane przez
Uprawa selera korzeniowego. Seler korzeniowy uprawia się na glebach kompleksów pszennego bardzo dobrego i dobrego oraz kompleksu żytniego bardzo dobrego. Seler dobrze rośnie na glebach zasobnych w próchnicę.Seler uprawia się w pierwszym roku po oborniku lub po nawozach zielonych przyoranych w jesieni. Seler wymaga pH zbliżonego do obojętnego. Nawożenie roślin opiera się na wynikach zasobności gleby. Średnie dawki nawozów wynoszą. Azot 150-200kg czystego składnika na 1 hektar. Fosfor 100-150 kg czystego składnika na 1 hektar. Potas 180-260 kg czystego składnika na 1 hektar. Zwykle przed sadzeniem daje się około 100kg N/ha, a pozostałą ilość pogłównie w jednej lub dwóch dawkach.…
Ostatnio zmieniany 01 maja 2013
18 września 2012

SPOTKANIE ŚRODOWISKOWE.

Przygotowane przez
SPOTKANIE ŚRODOWISKOWE.W dniu 11.09.2012r. w Zespole Doradczym powiatu pleszewskiego odbyło się spotkanie środowiskowe. Celem spotkania było zanalizowanie i przedstawienie planowanych zadań doradczych w powiecie na 2013 rok oraz skonsultowanie ich z przedstawicielami instytucji działających na tym terenie. Spotkaniu przewodniczył kierownik zespołu Tadeusz Wojcieszak. W naradzie uczestniczyli : Robert Mikołajczyk zastępca kierownika terenowego oddziału ARiMR, Zbigniew Hypki przedstawiciel firmy nasiennej Grana s.c. , Grażyna Borkowska dyrektor Zespołu Szkół Przyrodniczo – Politechnicznych w Marszewie, Wiesława Witaszak kierownik CEW Marszew, Salomea Antoniak specjalista branżowy ds. ekonomiki, Jolanta Szczepańska specjalista branżowy ds. rozwoju obszarów wiejskich, Andrzej Machowicz specjalista branżowy ds. rozwoju obszarów wiejskich, Jolanta…
DZIEŃ DORADCY – XX LAT DZIAŁALNOŚCI POLSKIEGO TOWARZYSTWA DORADZTWA ROLNICZEGO Tegoroczny Dzień Doradcy odbył się 14 września w gospodarstwie agroturystycznym „Wigwamy pod księżycem" w Brzeziu. Gospodarzami spotkania byli koleżanki i koledzy z Zespołu Doradczego w powiecie pleszewskim pod kierownictwem Tadeusza Wojcieszaka. Spotkanie rozpoczęło się tradycyjnie otwarciem zebrania i powitaniem wszystkich członków i zaproszonych gości, którego dokonała prezes PTDR Wiktoria Maciejewska. Po części oficjalnej, w trakcie której nastąpiła prezentacja pani prezes na temat „20-lecia działalności Polskiego Towarzystwa Doradztwa Rolniczego" wystąpiła przedstawicielka Starostwa Powiatowego w Pleszewie pani B.Prażucha, które dokonała prezentacji walorów turystycznych powiatu pleszewskiego. Po zakończeniu zebrania nastąpiła zabawa, połączona z…
Spotkanie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z rolnikami w MarszewieDnia 26 sierpnia br. podczas XIX Krajowych Dni Ziemniaka w Marszewie, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba, spotkał się z rolnikami. Spotkanie odbyło się w auli Zespołu Szkół Politechniczno-Przyrodniczych CKU w Marszewie. Minister wskazał przyczyny trudnej sytuacji plantatorów ziemniaków. Licznie zgromadzili się rolnicy, plantatorzy ziemniaków z województwa wielkopolskiego, łódzkiego, a nawet z podlaskiego. Roman Kałużny, w imieniu rolników zapytał ministra o kwestię monitorowania ceny ziemniaków oraz o stanowisko ministra w sprawie blokady fitosanitarnej nałożonej na Polskę przez UE. Minister rolnictwa wyjaśniał, dlaczego jego zdaniem, polscy producenci mają tak duże problemy…
FESTIWAL SMAKÓW – POTRAWY Z ZIEMNIAKA Prażonki z boczkiem i kapuśniakiem, przyrządzone przez członkinie KGW z Kuźni zdobyły główną nagrodę na „Festiwalu Smaków - Potrawy z ziemniaka" w Marszewie podczas XIX Krajowych Dni Ziemniaka. Drugie miejsce zdobyło Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego za Kotlety ziemniaczane z mięsem i kapustą zasmażaną z rodzynkami. Trzecie miejsce przypadło dla Środowiskowego Domu Samopomocy w Czerminie za Roladę ziemniaczaną.Imprezę towarzyszącą Dniom Ziemniaka zorganizował Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu - Zespół Doradczy w powiecie pleszewskim z Lokalną Grupą Działania „Stowarzyszenie Wspólnie dla Przyszłości" działającą na terenie powiatu pleszewskiego, oraz Instytutem Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB…
08 sierpnia 2012

KONKURS NA POTRAWY Z ZIEMNIAKÓW

Przygotowane przez
Podczas XIX Krajowych Dni Ziemniaka w Marszewie dnia 25 sierpnia 2012 roku (sobota) w godzinach od 14.00 do 16.00 - przeprowadzony zostanie konkurs „Festiwal smaków – Potrawyz ziemniaków". Organizatorem konkursu są: Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, ZD w powiecie pleszewskim, Lokalna Grupa Działania - Stowarzyszenie Wspólnie dla Przyszłości działająca na terenie powiatu pleszewskiego, oraz Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB w Radzikowie. Do konkursu przystąpi piętnaście Kół Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenie Forum Kobiet oraz Klub 4H z terenu powiatu pleszewskiego i jedno KGW z powiatu jarocińskiego. Zgłoszono do oceny 18 różnorodnych potraw. Będą między innymi : pyrczok, babka ziemniaczana, szagówki,…
Ostatnio zmieniany 07 sierpnia 2012
25 czerwca 2012

CHOROBY W UPRAWIE RZEPAKU

Przygotowane przez
Choroby w uprawie rzepaku. Objawy porażenia przez patogeny obserwuje się przez cały okres wegetacji rzepaku ozimego, od siewek do dojrzałości zbiorczej nasion. Ciepła i wilgotna pogoda decyduje w największym stopniu o wystąpieniu i rozwoju chorób grzybowych. Najgroźniejsze choroby rzepaku to: sucha zgnilizna kapustnych, zgnilizna twardzikowa, czerń krzyżowych, szara pleśń oraz zgorzel siewek. Rzadziej i zazwyczaj w mniejszym nasileniu występują: cylindrosporioza, mączniak rzekomy, mączniak prawdziwy, kiła kapusty, biała plamistość liści, werticilioza, ryzoktonioza rzepaku. Na ograniczenie występowania chorób wpływ ma wiele czynników:- uprawa rzepaku i innych gatunków z rodziny kapustowatych na tym samym polu nie częściej niż co 4 lata,- izolacja przestrzenna…