czarnkowsko-trzcianecki - WODR Poznań
Pory duszone z jabłkami Składniki: 2 pory,  2 jabłka, tłuszcz lub olej do duszenia, przyprawy sól, majeranek, cukier, pieprz ziołowy, Pory oczyścić dobrze umyć, pokroić w plastry i udusić na tłuszczu.  Jabłka umyć, obrać posiekać lub zetrzeć na tarce warzywnej,  dodać do uduszonych porów i jeszcze trochę poddusić, przyprawić.  Podawać do grzanek, ryżu lub ziemniaków Pomidory faszerowane … np. serem twarogowym Składniki: 4 pomidory, kostka twarogu, śmietana, olej, sól, pieprz, papryka mielona Pomidory dokładnie umyć i  wydrążyć.  Ser rozetrzeć z solą, pieprzem i papryką. Dodać  pozostałe z wydrążenia  pomidory ale bez  ziaren pokrojone w grubsze kawałki.  Napełnić tak przygotowaną masą…
Ostatnio zmieniany 08 października 2014
08 października 2014

Monitoring cen skupu produktów rolnych

Przygotowane przez
     Monitoring cen skupu produktów rolnych    (w załączniku)
06 października 2014

Przetwory z polskich warzyw i owoców

Przygotowane przez
                        PASTA POMIDOROWA  - OSTRA 2 kg przecieru pomidorowego,  0,7 l przecieru z jabłek ½ szklanki cukru,  ½ selera,  3 cebule 1 pietruszka,  papryka sproszkowana łagodna i trochę ostrej 2 łyżki soli,  4 ząbki czosnku,  goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier Utrzeć na drobnej tarce seler i pietruszkę, wsypać do rondla, dodać przeciery oraz drobno posiekaną cebulę, podgrzewać, mieszając ok. 30 min. Przyprawić do smaku. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez 20 minut. DŻEM Z JABŁEK 2 kg jabłek,  1,5 szklanki cukru Jabłka umyć. Połowę porcji jabłek pokroić w ćwiartki, zalać kilkoma  łyżkami wrzącej wody, rozgotować, a następnie przetrzeć przez…
Ostatnio zmieniany 06 października 2014
15 września 2014

Spotkanie Środowiskowe

Przygotowane przez
Spotkanie Środowiskowe w dniu 12 września 2014 r.     w Powiatowym Centrum Rolniczym w Czarnkowie Kierownik ZD w powiecie czarnkowsko-trzcianeckim Pan Tadeusz Pertek przywitał zaproszonych gości i doradców  z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego. Wśród przybyłych gości byli: Wicestarosta Powiatu Czarnkowsko - Trzcianeckiego, przedstawiciel Biura powiatowego ARiMR w Czarnkowie, pracownik Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej, Kierownik Powiatowego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, przedstawiciel Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie, przedstawicielka  Banku Spółdzielczego w Czarnkowie, Pani Prezes LGD, Przewodniczący Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Czarnkowie oraz zaproszeni rolnicy z całego powiatu. W swoim wystąpieniu Pan Tadeusz Pertek mówił  na temat „Potrzeb doradczych rolników i mieszkańców obszarów wiejskich powiatu czarnkowsko –…
Ostatnio zmieniany 15 września 2014
      Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 3 kg czerwonej kapusty 1 kg jabłek 1 kg pomidorów50 kg cebuli Zalewa szklanka octu 10-proc. 9 szklanek wody kilka goździków 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 6 łyżek cukru 3-4 łyżki soli Sposób wykonania: Kapustę poszatkować i posypać płaską łyżką soli, Cebulę pokroić w plasterki, posypać łyżeczką soli, odstawić na 24 godziny. Następnie warzywa odcisnąć, zalać gorącą zalewą i gotować 45 minut. Pomidory włożyć na 5 minut do gorącej wody. Po czym wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki. Pod koniec gotowania do kapusty dodać pokrojone  na cząstki…
Ostatnio zmieniany 15 września 2014
KONFITURY  Z  JABŁEK 1 kg obranych i oczyszczonych jabłek 1,5 kg cukru 1,5 szklanki wody Z wody i cukru ugotować syrop. Jabłka pokroić w paski lub kostkę. Pokrojone jabłka wrzucić do wrzącej wody, po czym odcedzić i smażyć we wrzącym syropie. Po kilku minutach odstawić, po 1 godzinie dosmażyć, aż jabłka staną się lekko przezroczyste. Odszumować, odstawić z ognia, podczas stygnięcia kilkakrotnie wstrząsnąć garnkiem. Przełożyć do wysterylizowanych słoików i pozakręcać. POWIDŁA  Z  WĘGIEREK 5 kg śliwek węgierek 50 dag cukru Śliwki umyć, usunąć pestki, odrobinę podlać wodą, rozgotować. W czasie gotowania mieszać kilkakrotnie, aby się nie przypaliły. Garnek z rozgotowanymi…
Ostatnio zmieniany 03 września 2014
02 września 2014

PROW - RYBY

Przygotowane przez
          „PROW - RYBY  2007-2013”  w   Trzciance Park Ryb Słodkowodnych powstały nad jeziorem Sarcz w Trzciance zaprasza do zwiedzania.  Atrakcją Parku są wyglądające jak żywe tylko wielokrotnie większe modele ryb zamieszkujące okoliczne  jeziora. Park zlokalizowany przy ścieżce pieszo-rowerowej. Zwiedzających wita sporej wielkości węgorz. Można zobaczyć też lipienia, jazia, karpia, suma, szczupaka razem 10 modeli ryb. Przy modelach ryb ustawiono  tablice edukacyjne z których można się dowiedzieć wszystko o rybach z ich walorami kulinarnymi. Obiekt w Trzciance jest jednym tego typu Parkiem w Polsce. Zwiedzanie jest bezpłatne. Projekt zrealizowany został w ramach działania „Wody Pełne Ryb” wdrożonego przez Nadnotecką Grupę Rybacką.…
Ostatnio zmieniany 02 września 2014
               Ogórki  w sosie pomidorowym Składniki: 4 kg ogórków, 2  słoiki przecieru pomidorowego, 1 słoik keczupu, ½ szklanki  octu, ½ szklanki  cukru, ½ szklanki oleju, 2 łyżki soli, 1 kg cebuli, pieprz do smaku. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać, pokroić w ½ cm plastry. Cebulę pokroić na półkrążki. Dodać sól, razem wymieszać,  odstawić na 2 godziny. Przecier, keczup, ocet, cukier, olej, sól, pieprz  dobrze wymieszać. Dodać do ogórków i cebuli, jeszcze raz wymieszać, następnie spakować do słoików, zakręcić i gotować  15 minut.
              Sałatka ogórkowo-paprykowa Składniki: 4 kg ogórków, ½ kg cebuli, 6 papryk czerwonych lub kolorowych Zalewa: 4 i ½ szklanki wody, 1 i ½ szklanki octu,  2 i ½ szklanki cukru, ziele angielskie, gorczyca, pieprz, Wykonanie: Ogórki umyć, pokroić  ze skórką tak jak na pikle. Dodać 9 szklanek wody, ¾ szklanki soli. Wymieszać odstawić na 3 godziny potem odcedzić. Dodać umytą i pokrojoną w podłużne kawałki paprykę  i pokrojoną w plastry cebulę. Wymieszać, włożyć do słoików (dokładnie rozłożyć do każdego przyprawy z zalewy. Następnie zalać słoiki ostudzoną zalewą i zakręcić. Gotować je 10minut. Małgorzata Nowak
Ostatnio zmieniany 26 sierpnia 2014