czarnkowsko-trzcianecki - WODR Poznań
Monitoring cen skupu produktów rolnych z dnia 26 lutego 2014 roku
12 lutego 2014

SZKOLENIE W LUBASZU

Przygotowane przez
Szkolenie w Lubaszu           W dniu 07.02.2014 r. w sali sesyjnej Urzędu Gminy w Lubaszu, odbyło się szkolenie, które organizował  nowy pracownik WODR Paweł Kopaniarz wraz z Kierownikiem Zespołu Doradczego w powiecie czarnkowsko – trzcianeckim Panem Tadeuszem Pertkiem. Na zebranie przybyła czterdziestoosobowa grupa rolników. Spotkanie otworzył Pan Tadeusz Pertek. Powiedział kilka słów wprowadzających, przypomniał rolnikom o roli WODR, że każdy doradca ma przypisaną daną specjalizację. Pierwszy wykład  prowadziła Pani Dorota Wielgosz (ZD w powiecie czarnkowsko- trzcianeckim specjalizująca się w zakresie trzody chlewnej). Temat wykładu brzmiał: „Mykotoksykozy – zapobieganie i sposoby detoksykacji pasz”. Pani Dorota w sposób zrozumiały i wyczerpujący wyjaśniła…
Ostatnio zmieniany 14 lutego 2014
31 stycznia 2014

Kursy operatorów kombajnów

Przygotowane przez
Uwaga Rolnicy! Kursy dla operatorów kombajnów /w załączniku/
Ostatnio zmieniany 31 stycznia 2014
     Monitoring cen skupu zbóż, żywca wieprzowego i wołowego      oraz mleka   z dnia 29.01.2014 r. /w załączniku/       
Ostatnio zmieniany 30 stycznia 2014
28 listopada 2013

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Przygotowane przez
     Ciastka cynamonowe z lukrem Składniki: 25 dkg mąki, 10 dkg masła,  12 dkg cukru pudru, 1 jajko, 1 dkg cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji: Lukier , Orzechy brazylijskie lub inne Przesiej mąkę przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane masło, cukier puder, jajko i cynamon. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wycinaj foremkami (w dowolnym kształcie – byle nie za duże) ciasteczka. Piecz ok. 8 minut w temperaturze nagrzanym do 160 st C. Upieczone ciasteczka cynamonowe trzeba ostudzić, polukrować i udekorować połówkami orzechów. Elżbieta górska
Ostatnio zmieniany 28 listopada 2013
28 listopada 2013

Świąteczne pierniki

Przygotowane przez
                      Piernik na piwie (porcja na długą formę keksową) Składniki: 35-40 dkg mąki 7,5 dkg masła 17,5 dkg cukru i 17,5 dkg miodu 3 jajka (z białek na końcu ubijamy sztywną pianę) 5 szklanki  ciemnego piwa 1 przyprawa do piernika 1 dkg sody, można też zrobić trochę rozczynu z drożdży i cukru Bakalie różne według upodobania: rodzynki, orzechy, owoce kandyzowane itp. Cukier puder i sok z cytryny (na lukier) Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę dodając z przerwami  po 1 żółtku, potem dodajemy miód, piwo i na końcu mąkę i  mieszamy.  Dalej dodajemy przyprawę do piernika, sodę i rozczyn…
Ostatnio zmieniany 28 listopada 2013
27 listopada 2013

Świateczny Kiermasz w Czarnkowie

Przygotowane przez
                 Przyjmujemy zgłoszenia                               na Świąteczny Kiermasz!                      UWAGA !!! Jeśli jesteś twórcą i chciałbyś zaprezentować    ręcznie robione    przedmioty - oczywiście możesz                                         Przyjdź do nas !                                               14 grudnia br. na Placu Wolności w Czarnkowie odbędzie się kolejny Świąteczny Kiermasz          Produktu Lokalnego. Kiermasz  skupia ludzi przyjaznych, nastawionych na dzielenie się swoją      pasją, zapałem oraz artystyczną…
Ostatnio zmieniany 27 listopada 2013
19 listopada 2013

Monitoring cen listopad 2013

Przygotowane przez
Monitoring cen skupu produktów rolnych z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego z dnia 13 listopada 2013 r. (w załączniku)
Ostatnio zmieniany 19 listopada 2013
29 października 2013

Pokaz zbioru kukurydzy na ziarno

Przygotowane przez
Pokaz zbioru kukurydzy na ziarno                                                                                             Wyniki badań zebranego ziarna z poletek (tabela na zdjęciu obok) Dnia  16 października 2013r w gospodarstwie Państwa Begier  zam. w  Tarnówku  gm. Połajewo odbył się pokaz  zbioru kukurydzy na ziarno Firmy Pioneer.  Dokonano  zbioru  z poletek  doświadczalnych z  określeniem  % wilgotności  , plonu  mokrego, plonu suchego  oraz  plonu suchej masy z ha  następujących odmian: FAO 71- P 7529 , FAO77- P7905, FAO75- P8000, FAO79-P8134, FAO73- P8261,FAO78- P8400, FAO77- PR39F58, FAO78 - P8589, FAO78 - P8745, FAO80 - PR38N86, FAO 77- PR38A79. Po krótkiej prezentacji  własnego gospodarstwa przez Pana Andrzeja   i  omówieniu  poszczególnych etapów pokazu …
Ostatnio zmieniany 05 listopada 2013