Nowości z Rawicza
09 października 2018

Szkolenie – „Zagrożenie Afrykańskim Pomorem Świń w Wielkopolsce”

Opracowanie: Maria Cicha • Zamieszczenie: Anna Gill
Dnia 19 września 2018 roku w Urzędzie Miejskim, w Bojanowie odbyło się szkolenie p.n. „Zagrożenie Afrykańskim Pomorem Świń w Wielkopolsce”. Organizatorem spotkania był Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu i Urząd Miejski w Bojanowie. W szkoleniu uczestniczyło 48 osób, głównie rolnicy z powiatu rawickiego. Gości powitał Burmistrz Bojanowa Maciej Dubiel, a program i cel spotkania przedstawił Kierownik PZDR w powiecie rawickim Ryszard Bijak. Jako pierwszy zabrał głos Wojewódzki Lekarz Weterynarii Andrzej Żarnecki, który przedstawił historię choroby ASF, wynikające z niej zagrożenia oraz metody walki z wirusem. Z kolei Powiatowy Lekarz Weterynarii Jacek Cichosz omówił zasady bioasekuracji w gospodarstwie. Podczas szkolenia głos zabrał również Łowczy Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego Stanisław Grylewicz, który omówił działanie Kół Łowieckich. Jako ostatni zabrał głos Kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Miejskiej Górce Karol Junory, który przedstawił możliwości uzyskania pomocy finansowej w związku z wystąpieniem wirusa ASF. Podczas szkolenia…
Po raz kolejny podczas imprezy „Wielkopolska Wieś Zaprasza” odbył się konkurs kulinarny skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszeń, Gospodarstw Agroturystycznych i Sołectw z powiatu: rawickiego, leszczyńskiego, kościańskiego i gostyńskiego. Na organizację imprezy fundusze pozyskano z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach realizacji operacji: „Promocja agroturystyki, tradycji kulinarnych i rękodzieła wielkopolskiej wsi”. W tym roku głównym składnikiem potraw była kaczka. W konkursie p.t. „Potrawy Kuchni Wielkopolskiej z kaczką w roli głównej” uczestniczyło dwadzieścia organizacji. 8 września w parku w Gołaszynie na terenie PZDR w powiecie rawickim można było degustować aż 59 różnych potraw z kaczki. Dania zachęcały swym wyglądem, zapachem i smakiem do skosztowania. Komisja konkursowa oceniała zgłoszone potrawy według następujących kryteriów: oryginalność receptury, smak i zapach, wygląd zewnętrzny – estetyka wykonania. Po ocenie nastąpiła degustacja. Przyznano 20 jednakowych nagród rzeczowych dla uczestników konkursu. Celem konkursu było zwiększenie atrakcyjności ofert gospodarstw agroturystycznych, a w konsekwencji zwiększenie…
Ostatnio zmieniany 09 października 2018
13 września 2018

„Poznaj świat śliwki Bojanówki w cieście”- konkurs ciast

Opracowanie: Maria Cicha • Zamieszczenie: Anna Gill
Dnia 08.09.2018 r. podczas trwania imprezy Wielkopolska Wieś Zaprasza, która odbyła się w Gołaszynie w powiecie rawickim, odbył  się konkurs na najsmaczniejsze ciasto pod nazwą „Poznaj świat śliwki Bojanówki w cieście”. Organizatorem konkursu był Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Celem konkursu było kultywowanie tradycji wypieku domowych ciast, prezentacja umiejętności uczestników konkursu, wymiana doświadczeń kulinarnych i przepisów, promocja śliwki Bojanówki oraz integracja społeczności lokalnych i promowanie społecznej aktywności mieszkańców wsi. W konkursie brały udział Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia, Sołectwa oraz Gospodarstwa Agroturystyczne. Komisja w składzie: Halina Funka – przewodnicząca komisji – pracownik WODR Maria Cicha – członek komisji - pracownik WODR Honorata Dmyterko – członek komisji – dziennikarz „Życia…
Ostatnio zmieniany 03 października 2018
12 września 2018

Ruszył sezon na wysłodki buraczane

Opracowanie: Magdalena Radojewska • Zamieszczenie: Anna Gill
Pod koniec sierpnia ruszyła kampania buraczana 2018/2019, a to oznacza, że można już nabyć świeże wysłodki buraczane. Tegoroczna susza na obszarze Wielkopolski spowodowała znaczny spadek plonów. Masa buraka cukrowego jest zdecydowanie mniejsza w porównaniu do ubiegłego roku, co spowoduje wzrost ceny wysłodków buraczanych. Produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego są m.in. wysłodki i melasa, które tworzą smakowitą oraz wysokoenergetyczną paszę dla bydła. W zależności od ilości zawartej wody, wysłodki dzielimy na: mokre, prasowane i suszone. Niestety wysłodki mokre są dostępne tylko podczas kampanii, dlatego watro pomyśleć nad ich alternatywą. Doskonale sprawdzą się wysłodki prasowane i suche z dodatkiem melasy, które stanowią bombę energetyczną dla bydła opasowego oraz krów mlecznych. Obecność melasy w paszy…
Ostatnio zmieniany 12 września 2018
Na terenie Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w powiecie rawickim z siedzibą w Gołaszynie tradycyjnie już na początku września odbywa się impreza „Wielkopolska Wieś Zaprasza”. W tym roku na organizację imprezy pozyskaliśmy fundusze z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach realizacji operacji: Promocja agroturystyki, tradycji kulinarnych i rękodzieła wielkopolskiej wsi. Wśród bogatej oferty programowej znalazł się konkurs „W poszukiwaniu lokalnych talentów - warzywne cudaki”. Konkurs adresowany był do Kół Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszeń, Sołectw i Gospodarstw Agroturystycznych powiatu rawickiego, leszczyńskiego, kościańskiego i gostyńskiego. Miał on na celu integrację społeczności lokalnych i promowanie społecznej aktywności mieszkańców wsi oraz prezentację umiejętności artystycznych i manualnych. Komisja konkursowa miała przed sobą trudne zadanie, spośród 27 „warzywnych cudaków” musiała wybrać…
12 września 2018

Dożynki Gminne w Miejskiej Górce

Opracowanie: Maria Cicha • Zamieszczenie: Anna Gill
Dnia 2 września 2018 roku odbyły się Gminne Dożynki w Miejskiej Górce. Święto Rolnicze rozpoczęło się mszą św. w Kościele parafialnym pw. św. Mikołaja. Po nabożeństwie korowód dożynkowy prowadzony przez Orkiestrę Dętą przeszedł na Stadion Miejski, gdzie odbyła się część obrzędowa i artystyczna dożynek. Imprezę uświetniały lokalne grupy wokalne i taneczne. Podczas dożynek podzielony został bochen chleba, którego każdy z obecnych mógł skosztować. Ponadto na wszystkich czekały liczne atrakcje. Można było spróbować przysmaków przygotowanych przez lokalne gospodynie, obejrzeć zabytkowe maszyny rolnicze oraz wystawę dożynkowych dekoracji z poszczególnych sołectw. Impreza dożynkowa zakończyła się wspólną zabawą taneczną.
10 września 2018

Warunki prowadzenia produkcji rolnej w 2018 roku

Opracowanie: Ryszard Paprocki • Zamieszczenie: Anna Gill
Od kliku lat WODR posiada w wielu miejscach Wielkopolski zlokalizowane stacje meteorologiczne. Jedna z nich znajduje się w Gospodarstwie Demonstracyjnym Pani Jolanty Majewskiej we Wsi Szymanowo. Na podstawie danych właśnie z tej stacji możemy mieć dokładną analizę warunków pogodowych dla terenu gminy Rawicz. Analizując niektóre zapisy historyczne można stwierdzić, że w kwietniu średnia temperatura miesiąca wynosiła 13,7°C przy maksymalnej temperaturze 27,4°C i opadach deszczu 10,2 mm. W maju średnia temperatura wynosiła już 17,2°C przy najwyższej 30,0°C i opadach 40 mm. Czerwiec charakteryzował się średnią temperaturą na poziomie 18,8°C przy najwyższej temperaturze 32,1°C i opadach 1,6 mm. W lipcu średnia temperatura wynosiła 20,5°C, najwyższa 33,5°C, opady były na poziomie 3,6 mm. Sierpień przedstawia…
Ostatnio zmieniany 10 września 2018
04 września 2018

Dożynki powiatowe w Gołaszynie

Opracowanie: Anna Gill • Zamieszczenie: Anna Gill
Tegoroczne Święto Plonów powiatu rawickiego świętowano 19 sierpnia w parku na terenie Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Gołaszynie. Niedzielne uroczystości rozpoczęły się mszą świętą dziękczynną w kościele parafialnym pw. Najświętszego Serca Jezusa w Bojanowie. Po przemarszu korowodu dożynkowego przy akompaniamencie orkiestry dętej z Miejskiej Górki, uroczystego otwarcia dożynek dokonał Burmistrz Bojanowa Maciej Dubiel oraz Starosta Rawicki Adam Sperzyński. Włodarze podziękowali za plony, podkreślając znaczenie dożynek, bo to święto jest ukoronowaniem trudu i pracy rolników. Na koniec wystąpienia życzyli pomyślności i udanych zbiorów w przyszłym roku. Oprawę artystyczną podczas uroczystości zapewnił Zespół Folklorystyczny Gołaszyniacy oraz Stowarzyszenie Zespołu Regionalnego Wisieloki z Szymanowa. Tradycyjnie podzielono chleb upieczony z tegorocznych plonów, który wręczony został przez starostów dożynek: Małgorzatę Lisiecką…
Ostatnio zmieniany 04 września 2018
28 sierpnia 2018

Okresy nawożenia gleb nawozami

Opracowanie: Ryszard Paprocki • Zamieszczenie: Anna Gill
Zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 5 czerwca 2018roku w sprawie przyjęcia "Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie ich dalszemu zanieczyszczeniu". Obecnie obowiązujące okresy nawożenia nawozami dla Wielkopolski: Nawozy azotowe mineralne i nawozy naturalne płynne ( gnojówka, gnojowica) - grunty orne - od 1 marca do 25 października - trwałe użytki zielone, uprawy wieloletnie – od 1 marca do 31 października Nawozy naturalne stałe ( obornik, pomiot ptasi) - grunty orne – od 1 marca do 31 października - trwałe użytki zielone, uprawy wieloletnie – od 1 marca do 30…