Nowości z Rawicza
10 grudnia 2018

Demonstracja: Ochrona buraka cukrowego przed rolnicami z zastosowaniem systemu wspomagania decyzji

Opracowanie: Marian Giżewski • Zamieszczenie: Anna Gill
Demonstracja prowadzona jest trzeci rok w celu dopracowania systemu wspomagania decyzji w zwalczaniu rolnic. Polega ona na obserwacji wiosną (koniec maja i początek czerwca) plantacji buraka cukrowego na obecność larw rolnic, również stosuje się pułapki feromonowe i świetlne w celu obserwacji momentu wylotu motyli rolnic. Po pewnym czasie monitoruje się plantację na obecność jajek i wczesnych form larw, aby określić związek przebiegu pogody (głównie temperatury) z określeniem najbardziej efektywnego terminu wykonania zabiegu insektycydem. Tegoroczna wiosna była ciepła i sucha, co powodowało trudności z wykryciem larw rolnic, ale zaobserwowano szereg innych szkodników, między innymi śmietkę buraczaną lub przędziorki oraz mszyce. Sama uprawa buraka cukrowego w tym roku szczególnie suchym dostarczyła niższy…
Ostatnio zmieniany 10 grudnia 2018
10 grudnia 2018

Demonstracja: Wprowadzenie do uprawy nowej odmiany wybranego gatunku warzyw gruntowych - marchew

Opracowanie: Marian Giżewski • Zamieszczenie: Anna Gill
Demonstrację prowadzono w gospodarstwie wdrożeniowym Pani Jolanty Majewskiej w Szymanowie w 2018 roku. Uprawiano odmianę marchwi Berbro. Z powodu suszy (słabe wschody) trzeba było przesiewać plantację drugi raz, co spowodowało brak odmiany porównawczej, gdyż trzeba było szukać nowych nasion. Wysiano dostępną odmianę. Wystąpiły słabe wschody i nie osiągnięto spodziewanego plonu. Osiągnięto plon 20 ton z 1 ha, co przy wyższej cenie dało przychód 7185,00 zł z 1 ha. Technologia zbioru to obcinanie mechaniczne naci, wyorywanie kombajnem oraz ręczne ogławianie i przygotowanie do sprzedaży. Osiągnięto nadwyżkę bezpośrednią 815,00 zł z 1 ha.
10 grudnia 2018

Sprawozdanie z realizacji spotkań Lokalnej Grupy Dyskusyjnej w PZDR Rawicz gmina Pakosław

Opracowanie: Marian Giżewski • Zamieszczenie: Anna Gill
W 2018 roku realizowano tematykę produkcji wysokiej jakości warzyw i owoców gruntowych. Omówiono nowe technologie i techniki produkcji. Tematy wiodące to: Integrowana produkcja wybranych gatunków roślin rolniczych Nowe odmiany roślin rolniczych Nowe technologie produkcji warzyw polowych Nowe gatunki warzyw i owoców gruntowych Wymieniano poglądy o zmieniających się warunkach produkcji oraz wprowadzaniu do uprawy produktów, na które jest zapotrzebowanie konsumentów. Wskazano na niedogodność związaną ze sprzedażą wyprodukowanych płodów, bowiem najbardziej opłacalna jest produkcja do konsumpcji, mniej do przetwórstwa. Mały producent musi korzystać z pośredników i dzielić się z nimi marżą, co obniża opłacalność produkcji. Innym wyzwaniem są zwiększone koszty produkcji związane ze wzrastającym brakiem pracowników w rolnictwie, wyjściem jest kosztowna…
Ostatnio zmieniany 10 grudnia 2018
18 października 2018

Gospodarstwo demonstracyjne w gminie Rawicz

Opracowanie: Ryszard Paprocki • Zamieszczenie: Anna Gill
Jednym z czołowych gospodarstw rolnych powiatu rawickiego jest gospodarstwo Pani Jolanty Majewskiej położone we Wsi Szymanowo. Początkowo powierzchnia gospodarstwa wynosiła 15 ha.  W chwili obecnej powierzchnia ogólna wynosi 85,00 ha,  w tym 44,92 ha gruntów własnych. Struktura zasiewów oparta jest na systemie trójpolowym i przedstawia się następująco: pszenica ozima 33,13 ha, pszenżyto ozime 11,07 ha , rzepak ozimy 5,69 ha, kukurydza na ziarno 5,84 ha, warzywa 6,22 ha, jęczmień jary 2,17 ha, groch 12,07 ha, łąki 8,81 ha. Prawie cała produkcja sprzedawana jest na podstawie umów kontraktacyjnych. Gospodarstwo posiada suszarnię oraz wystarczającą bazę magazynową dla płodów rolnych, co umożliwia ominięcie okresów dekoniunktury na poszczególne produkty rolne. Obecnie posiadana baza maszynowa zapewnia możliwość wykonania wszystkich prac polowych…
Ostatnio zmieniany 18 października 2018
09 października 2018

Szkolenie – „Zagrożenie Afrykańskim Pomorem Świń w Wielkopolsce”

Opracowanie: Maria Cicha • Zamieszczenie: Anna Gill
Dnia 19 września 2018 roku w Urzędzie Miejskim, w Bojanowie odbyło się szkolenie p.n. „Zagrożenie Afrykańskim Pomorem Świń w Wielkopolsce”. Organizatorem spotkania był Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu i Urząd Miejski w Bojanowie. W szkoleniu uczestniczyło 48 osób, głównie rolnicy z powiatu rawickiego. Gości powitał Burmistrz Bojanowa Maciej Dubiel, a program i cel spotkania przedstawił Kierownik PZDR w powiecie rawickim Ryszard Bijak. Jako pierwszy zabrał głos Wojewódzki Lekarz Weterynarii Andrzej Żarnecki, który przedstawił historię choroby ASF, wynikające z niej zagrożenia oraz metody walki z wirusem. Z kolei Powiatowy Lekarz Weterynarii Jacek Cichosz omówił zasady bioasekuracji w gospodarstwie. Podczas szkolenia głos zabrał również Łowczy Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego Stanisław Grylewicz, który omówił działanie Kół Łowieckich. Jako ostatni zabrał głos Kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Miejskiej Górce Karol Junory, który przedstawił możliwości uzyskania pomocy finansowej w związku z wystąpieniem wirusa ASF. Podczas szkolenia…
Po raz kolejny podczas imprezy „Wielkopolska Wieś Zaprasza” odbył się konkurs kulinarny skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszeń, Gospodarstw Agroturystycznych i Sołectw z powiatu: rawickiego, leszczyńskiego, kościańskiego i gostyńskiego. Na organizację imprezy fundusze pozyskano z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach realizacji operacji: „Promocja agroturystyki, tradycji kulinarnych i rękodzieła wielkopolskiej wsi”. W tym roku głównym składnikiem potraw była kaczka. W konkursie p.t. „Potrawy Kuchni Wielkopolskiej z kaczką w roli głównej” uczestniczyło dwadzieścia organizacji. 8 września w parku w Gołaszynie na terenie PZDR w powiecie rawickim można było degustować aż 59 różnych potraw z kaczki. Dania zachęcały swym wyglądem, zapachem i smakiem do skosztowania. Komisja konkursowa oceniała zgłoszone potrawy według następujących kryteriów: oryginalność receptury, smak i zapach, wygląd zewnętrzny – estetyka wykonania. Po ocenie nastąpiła degustacja. Przyznano 20 jednakowych nagród rzeczowych dla uczestników konkursu. Celem konkursu było zwiększenie atrakcyjności ofert gospodarstw agroturystycznych, a w konsekwencji zwiększenie…
Ostatnio zmieniany 09 października 2018
13 września 2018

„Poznaj świat śliwki Bojanówki w cieście”- konkurs ciast

Opracowanie: Maria Cicha • Zamieszczenie: Anna Gill
Dnia 08.09.2018 r. podczas trwania imprezy Wielkopolska Wieś Zaprasza, która odbyła się w Gołaszynie w powiecie rawickim, odbył  się konkurs na najsmaczniejsze ciasto pod nazwą „Poznaj świat śliwki Bojanówki w cieście”. Organizatorem konkursu był Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Celem konkursu było kultywowanie tradycji wypieku domowych ciast, prezentacja umiejętności uczestników konkursu, wymiana doświadczeń kulinarnych i przepisów, promocja śliwki Bojanówki oraz integracja społeczności lokalnych i promowanie społecznej aktywności mieszkańców wsi. W konkursie brały udział Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia, Sołectwa oraz Gospodarstwa Agroturystyczne. Komisja w składzie: Halina Funka – przewodnicząca komisji – pracownik WODR Maria Cicha – członek komisji - pracownik WODR Honorata Dmyterko – członek komisji – dziennikarz „Życia…
Ostatnio zmieniany 03 października 2018
12 września 2018

Ruszył sezon na wysłodki buraczane

Opracowanie: Magdalena Radojewska • Zamieszczenie: Anna Gill
Pod koniec sierpnia ruszyła kampania buraczana 2018/2019, a to oznacza, że można już nabyć świeże wysłodki buraczane. Tegoroczna susza na obszarze Wielkopolski spowodowała znaczny spadek plonów. Masa buraka cukrowego jest zdecydowanie mniejsza w porównaniu do ubiegłego roku, co spowoduje wzrost ceny wysłodków buraczanych. Produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego są m.in. wysłodki i melasa, które tworzą smakowitą oraz wysokoenergetyczną paszę dla bydła. W zależności od ilości zawartej wody, wysłodki dzielimy na: mokre, prasowane i suszone. Niestety wysłodki mokre są dostępne tylko podczas kampanii, dlatego watro pomyśleć nad ich alternatywą. Doskonale sprawdzą się wysłodki prasowane i suche z dodatkiem melasy, które stanowią bombę energetyczną dla bydła opasowego oraz krów mlecznych. Obecność melasy w paszy…
Ostatnio zmieniany 12 września 2018
Na terenie Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w powiecie rawickim z siedzibą w Gołaszynie tradycyjnie już na początku września odbywa się impreza „Wielkopolska Wieś Zaprasza”. W tym roku na organizację imprezy pozyskaliśmy fundusze z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach realizacji operacji: Promocja agroturystyki, tradycji kulinarnych i rękodzieła wielkopolskiej wsi. Wśród bogatej oferty programowej znalazł się konkurs „W poszukiwaniu lokalnych talentów - warzywne cudaki”. Konkurs adresowany był do Kół Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszeń, Sołectw i Gospodarstw Agroturystycznych powiatu rawickiego, leszczyńskiego, kościańskiego i gostyńskiego. Miał on na celu integrację społeczności lokalnych i promowanie społecznej aktywności mieszkańców wsi oraz prezentację umiejętności artystycznych i manualnych. Komisja konkursowa miała przed sobą trudne zadanie, spośród 27 „warzywnych cudaków” musiała wybrać…