Nowości z Pleszewa
08 lutego 2019

Rolnicy i nie tylko dyskutowali w Marszewie o rolniczym handlu detalicznym

Opracowanie: Jolanta Szczepańska • Zamieszczenie: Danuta Matusiak
7 lutego br. podczas szkolenia pt. Rolniczy handel detaliczny – produkcja, promocja, sprzedaż żywności, zorganizowanego w Marszewie dokonano oceny możliwości podejmowania w gospodarstwie rolniczego handlu detalicznego po zmianie od 1 stycznia 2019 roku przepisów prawnych regulujących ten rodzaj działalności (Ustawa z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji). Zgodnie obszarami nadzoru stan formalno-prawny przedstawili kolejno zaproszeni wykładowcy z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Pleszewie kierownik Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku - Anna Basińska-Giza, z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Pleszewie  z-ca Powiatowego Lekarza Weterynarii - lek. wet. Ewa…
Ostatnio zmieniany 08 lutego 2019
06 lutego 2019

Rolniku, zgłoś się na szkolenie - ZAPROSZENIE

Opracowanie: Danuta Matusiak
Szanowni Państwo, dawne OSN (Obszary Szczególnie Narażone) zastąpił Program Działań -"azotanowy" obowiązujący już na terenie całego kraju. Gospodarstwa w zależności od powierzchni, skali produkcji zwierzęcej i intensywności produkcji roślinnej muszą już spełniać praktyki obowiązkowe. "Dobre praktyki rolnicze przeciwdziałające zanieczyszczeniu wód azotanami pochodzenia rolniczego" będą tematem szkolenia powiatowego, które rozpocznie się o godz 9.00, dnia 15 lutego 2019 r. ( tj. piątek) w Marszewie nr 25 - w sali konferencyjnej Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego nr 7. Zapraszam wszystkich zainteresowanych rolników do udziału w tym spotkaniu, na którym przedstawię m.in. obowiązki wynikające dla rolników z Programu działań mających na celu ograniczenia odpływu…
Ostatnio zmieniany 08 lutego 2019
06 lutego 2019

Pomidory koktajlowe coraz modniejsze!

Opracowanie: Dorota Piękna-Paterczyk • Zamieszczenie: Danuta Matusiak
    Pomidorki koktajlowe coraz częściej goszczą na naszych stołach. Warto je spożywać i doceniać ich walory zdrowotne. W swoim składzie mają dużą zawartość witaminy A, której obecność korzystnie wpływa na wzrok i wzmacnia odporność oraz dużą dawkę witaminy C. Jest ona odpowiedzialna za uszczelnianie naczyń krwionośnych i elastyczność skóry. Reguluje także poziom cholesterolu i ułatwia przyswajanie żelaza. Pomidory koktajlowe spotkały się z zainteresowaniem wielu firm nasiennych, które postanowiły promować te małe smaczne pomidorki. Na stronie firmy Syngenta spotkałam taki zapis – „Tęcza Smaku to unikalny projekt, który wychodzi poza praktykowany powszechnie schemat działania firm nasiennych. Głównym celem projektu jest promocja…
Ostatnio zmieniany 06 lutego 2019
21 grudnia 2018

Lokalna Grupa Dyskusyjna - podsumowanie

Opracowanie: Danuta Matusiak
W 2018 roku na terenie gminy Dobrzyca w miejscowości Polskie Olędry odbyły się cztery spotkania Lokalnej Grupy Dyskusyjnej o tematyce „Ochrona roślin”. Lokalną Grupę Dyskusyjną tworzą rolnicy z wyżej wymienionej miejscowości, zainteresowani zagadnieniami związanymi z integrowaną ochroną roślin.   Spotkania szkoleniowe odbywały się w następujących terminach: - 27.03.2018r prezentowane tematy dotyczyły ochrony roślin, jak również przeprowadziłem wykład pt „Nowości w rolnictwie – integrowana ochrona roślin ”, oraz Pani Lidia Spychalska przeprowadziła wykład pt „ Monitoring agrofagów – podstawa integrowanej ochrony roślin”,     - 06.06.2018r prezentowane tematy dotyczyły ochrony roślin , ponadto przeprowadziłem 2 wykłady pt „Zmiany w opodatkowaniu VAT –…
21 grudnia 2018

Spółdzielnia Kółek Rolniczych w Dobrzycy

Opracowanie: Wacław Biadała • Zamieszczenie: Danuta Matusiak
Spółdzielnia to przedsiębiorstwo członkowskie o trwałym, ponadczasowym charakterze, służące wielu pokoleniom. Jest autonomicznym zrzeszeniem osób, które zjednoczyły się dobrowolnie w celu zaspokojenia swoich wspólnych aspiracji i potrzeb ekonomicznych, społecznych i kulturalnych poprzez współposiadane i demokratycznie kontrolowane przedsiębiorstwo. Spółdzielnie opierają swoją działalność na wartościach samopomacy, samoodpowiedzialności, demokracji, równości, sprawiedliwości i solidarności. Jedną z wielu  spółdzielni funkcjonujących w Polsce  jest Spółdzielnia Kółek Rolniczych w Dobrzycy, która rozpoczęła działalność w dniu 1 lutego 1975 roku. Zebranie założycielskie odbyło się w dniu 13 stycznia 1975 roku, w którym uczestniczyli przedstawiciele 11 Kółek Rolniczych. Członkami prawnymi założycielami Spółdzielni zostały Kółka Rolnicze: Dobrzyca, Galew, Sośnica, Trzebin,…
14 grudnia 2018

„Jesienna spiżarnia” w Kowalewie

Opracowanie: Dorota Piękna-Paterczyk • Zamieszczenie: Danuta Matusiak
Od kilku lat panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Miasta i Gminy Pleszew spotykają się na  imprezie pod nazwą „Jesienna spiżarnia”. Panie na takie spotkanie przywożą w słoiczkach, słojach miseczkach, karafkach wiele smacznych potraw przygotowanych z warzyw i owoców. Na pięknie przygotowanych stołach znalazła się cała gama owoców i warzyw. Były maliny, wiśnie, borówki, jeżyny, truskawki, śliwki i morele. Z warzyw dominowały ogórki o różnych smakach, patisony, pieczarki, dynie, kapusty, grzyby, szparagi. Były pyszne wiejskie chleby, sery i duża kolekcja wędlin. Przygotowano różne zupy. Dla smakoszy nalewek znalazły się takie trunki. Można było poznać tajniki przygotowania ogórków kiszonych, ogórków małosolnych,…
Ostatnio zmieniany 17 grudnia 2018
14 listopada 2018

Szkodnik rzepaku – pchełka rzepakowa

Opracowanie: Wacław Biadała • Zamieszczenie: Danuta Matusiak
Szkodnik rzepaku – pchełka rzepakowa  Pchełka rzepakowa (Psylliodes chrysocephala L.) jest owadem występującym powszechnie na terenie całego kraju. Larwy żerują na różnych gatunkach roślin z rodziny kapustowatych takich jak: kapusta, brokuł, rzepak, gorczyca polna czy rzodkiew świrzepa. Gatunek ten w ciągu roku rozwija jedno pokolenie. Larwy zimują w roślinach rzepaku. W glebie pod koniec kwietnia do czerwca następuje przepoczwarczenie larw. Następuje wylot młodych chrząszczy, które po krótkim okresie żerowania zapadają w diapauzę aż do jesieni. Od września spotykamy chrząszcze na rzepaku ozimym, gdzie samice składają jaja w glebie na głębokość 1 – 2 cm. Młode larwy wchodzą na roślinę, wgryzają…
Ostatnio zmieniany 14 listopada 2018
Dotychczas wyznaczone były obszary szczególnie narażone na spływ azotu pochodzenia rolniczego (OSN) i na nich obowiązywały programy działań, które nie przyniosły oczekiwanej poprawy jakości wód. Dawne OSN i programy działań zastąpił tzn. „PROGRAM AZOTANOWY” tj.: Program działań mający na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu (Dz. U z 2018 r. poz.1339), który OBOWIĄZUJE JUŻ NA OBSZARZE CAŁEGO KRAJU OD 26 LIPCA 2018 ROKU. Wymagania programu azotanowego obecnie obejmują m.in. posiadanie: odpowiednich miejsc do przechowywania stałych i płynnych nawozów naturalnych, infrastruktury do składowania i przechowywania kiszonek, ewidencji zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem, planów…
Ostatnio zmieniany 06 listopada 2018
06 listopada 2018

Rodzaje sorpcji.

Opracowanie: Barbara Skrzypniak • Zamieszczenie: Danuta Matusiak
Zdolności sorpcyjne gleb odgrywają bardzo ważną rolę w przyrodzie. Sorpcja gleby to zdolność pobierania substancji ( sorbatu) z cieczy lub powietrza przez glebę, która jest sorbentem. Znaczenie sorpcji to przede wszystkim regulacja obiegu składników       i ich ochrona przed wymywaniem. W zależności od sposobu zatrzymywania substancji przez glebę wyróżnia się 5 rodzajów sorpcji. Sorpcja mechaniczna - która polega na zatrzymaniu cząstek zawiesin w mniejszych od nich przestrzeniach glebowych. W tym przypadku gleba działa jak filtr, przepuszcza roztwór, a zatrzymuje zawarte w nim cząstki stałe. Sorpcja fizyczna – polega na zatrzymaniu na swojej powierzchni gazów, par oraz mikroorganizmów. Sorpcja ta…