Nowości z Kościana
23 listopada 2017
Podsumowanie prac „Komisji Suszowej” na gminie Krzywiń
Opracowanie: Daria Nowak • Zamieszczenie: Monika Sporna
W związku z niekorzystnym zjawiskiem atmosferycznym jakim była nawałnica z gradobiciem, która miała miejsce w nocy z 01/02 sierpnia 2017 roku na terenie gminy Krzywiń, Wojewoda Wielkopolski powołał komisję ds. oszacowania szkód w gospodarstwach rolnych lub działach specjalnych produkcji rolnej. Oszacowania zakresu i wysokości szkód dokonała komisja, w skład której weszli: 1. Jacek Porankiewicz - Urząd Miasta i Gminy Krzywiń, 2. Tomasz Fecak - Urząd Miasta i Gminy Krzywiń, 3. Daria Nowak – WODR w Poznaniu, PZDR w powiecie kościańskim. Wyżej wymieniona komisja stwierdziła wystąpienie szkód powstałych w wyniku gradu i huraganu. Przy szacowaniu szkód należało uwzględnić całość produkcji rolnej…
05 października 2017
Agroturystyka na terenie Gminy Krzywiń
Opracowanie: Daria Nowak • Zamieszczenie: Monika Sporna
Gmina Krzywiń położona jest na urokliwych terenach, które przyczyniły się do powstania znakomitej bazy gospodarstw agroturystycznych. Można tutaj wypocząć na łonie natury, zrelaksować się, poznać smak prawdziwej wielkopolskiej kuchni oraz skorzystać z atrakcji oferowanych przez poszczególnych Gospodarzy. W 9 gospodarstwach agroturystycznych mieści się sie około 100 miejsc noclegowych. Można między innymi wypocząć w położonym wśród lasów i pól uprawnych, z bezpośrednim dostępem do pięknego, bogatego w ryby jeziora gospodarstwie agroturystycznym „Nad Jeziorkiem” w Bieżyniu, którego właścicielami są Joanna i Włodzimierz Szajek. W Bieżyniu znajduje się również drugie gospodarstwo „ Pod Orzechami” Państwa Wiesławy i Tomasza Bąk, którzy zajmują się agroturystyką…
19 września 2017
Roślina o wielokierunkowym wykorzystaniu
Opracowanie: Jan Szczepaniak • Zamieszczenie: Monika Sporna
Znana i doceniana już w czasach dalekiej przeszłości. Wykorzystywali ją Chińczycy ponad 1100 lat p.n.e. a w Europie zagościła dopiero w wieku XVI. Oczywiście mowa o soi. Można ją wykorzystywać w wielu kierunkach. Przede wszystkim jest źródłem białka w żywieniu zwierząt. Nasiona soi zawierają średnio 35-40% białka a poekstrakcyjna śruta sojowa 40-50% przy korzystnym składzie aminokwasowym. Bezpośrednie jednak skarmianie rozdrobnionych nasion soi jest nieco ograniczone ze względu na zawartość substancji antyżywieniowych. Poekstrakcyjna śruta sojowa jest pozbawiona tych substancji. Na dzień dzisiejszy soja jest głównym surowcem białkowym do produkcji pasz w Polsce ale też i w Unii Europejskiej. Druga możliwość wykorzystywania…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
http://www.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-c-k/zespol-doradczy-w-koscianskim?start=27#sigProId34cdd5af70
http://www.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-c-k/zespol-doradczy-w-koscianskim?start=27#sigProId34cdd5af70
13 czerwca 2017 rolnicy z powiatu kościańskiego spotkali się w ramach organizowanych Dni Pola w Borowie. Głównym organizatorem był Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w powiecie kościańskim przy znaczącym współudziale Hodowla Roślin Strzelce Sp. z o.o. Oddział Borowo. Imprezę otworzył i przywitał uczestników Jan Szczepaniak –Kierownik PZDR w powiecie kościańskim. W swoim wystąpieniu omówił działalność, strukturę organizacyjną i funkcjonowanie WODR w Poznaniu w świetle nowej regulacji po 20 sierpnia 2016 roku. Zaprezentował także działania i metody doradcze realizowane przez zespół w Kościanie podkreślając świadczenie usług zarówno statutowych –nieodpłatnych jak i komercyjnych przez wykwalifikowaną i przygotowaną…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
http://www.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-c-k/zespol-doradczy-w-koscianskim?start=27#sigProId4d1533549d
http://www.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-c-k/zespol-doradczy-w-koscianskim?start=27#sigProId4d1533549d
25 lipca 2017
Dzień Szparaga w Gołaszynie
Opracowanie: Magdalena Podobińska-Wyrwantowicz • Zamieszczenie: Monika Sporna
W dniu 06.06.2017r. rolniczki z naszego powiatu uczestniczyły w Dniu Szparaga- który został zorganizowany w CWE w Gołaszynie. Szparag to wykwintne warzywo, cenione głównie pod względem smakowym i dietetycznym. U nas w Polsce bardzo popularne są białe szparagi, choć zwolenników szparagów zielonych z roku na rok przybywa. Szczegółowych informacji na temat uprawy tej rośliny, o jej właściwościach, chorobach i szkodnikach które jej zagrażają dowiedzieliśmy się podczas wykładu pana Jarosława Górskiego, specjalisty branżowego WODR . Kolejnym punktem seminarium była degustacja potraw, których głównym składnikiem był szparag. Na stołach znalazły się: szparagi zapiekane w cieście francuskim, białe szparagi z szynką i parmezanem,…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
http://www.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-c-k/zespol-doradczy-w-koscianskim?start=27#sigProIdbf9656afc2
http://www.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-c-k/zespol-doradczy-w-koscianskim?start=27#sigProIdbf9656afc2
Większość upraw wymaga stosowania środków ochrony roślin. Prawidłowe wykonywanie zabiegów środkami ochrony roślin wymaga doświadczenia i wiedzy jak postępować z substancjami chemicznymi od zakupu, poprzez przechowywanie, stosowanie oraz utylizację resztek i opakowań. Celem szkoleń chemizacyjnych jest poszerzenie wiedzy i rozwinięcie praktycznych umiejętności rolników dotyczących stosowania środków ochrony roślin z uwzględnieniem zasad integrowanej ochrony. Na terenie powiatu kościańskiego w 2017r. odbyło się 1 szkolenie podstawowe i 3 uzupełniające. Łącznie zostało przeszkolonych 125 rolników. Szkolenie podstawowe kierowane jest do osób, które po raz pierwszy uczestniczą w szkoleniu chemizacyjnym, jest to szkolenie 2-dniowe (obejmuje 14 godz. szkoleniowych, w tym 3,5 godz. zajęć praktycznych).…
25 lipca 2017
Ocena plantacji po zimie w zbożach i rzepaku ozimego oraz wiosenne nawożenie azotem
Opracowanie: Magdalena Szczepaniak • Zamieszczenie: Monika Sporna
Dnia 5 kwietnia 2017r. grupa rolników udała się na planację zbóż i rzepaku ozimego do Borowa (gmina Czempiń). Po dość późnej wiośnie w tym roku dokonano lustracji, omówiono stan plantacji po zimie oraz wiosenne nawożenie roślin wiosną. Było wiele pytań i wątpliwości. Na przykład: kiedy zastosować pierwszą dawkę N wiosną w zbożach i w rzepak? Jak wiadomo zarówno rzepak jak i zboża mają bardzo duże potrzeby pokarmowe w azot. Niedobór tego makroelementu ogranicza wzrost i rozwój roślin, co w konsekwencji zmniejsza plony nasion. Nadmiar zaś sprzyja wyleganiu, opóźnia dojrzewanie i obniża zawartość tłuszczu w nasionach. Aby dobrze określić dawkę N…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
http://www.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-c-k/zespol-doradczy-w-koscianskim?start=27#sigProId76a4d3da09
http://www.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-c-k/zespol-doradczy-w-koscianskim?start=27#sigProId76a4d3da09
30 czerwca 2017
III Festiwal wieprzowy w Czampiniu
Opracowanie: Magdalena Szczepaniak • Zamieszczenie: Monika Sporna
Dnia 18 czerwca 2017r. w słoneczne, niedzielne popołudnie tłumy zgromadziły się na czempińskim rynku na III Festiwalu Wieprzowiny. Organizatorami imprezy byli: Grupa Razem, Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza, Centrum Kultury Czempiń i Gmina Czempiń. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały wiele przepysznych potraw, które można było spróbować i degustować. Najsmaczniejsze potrawy zostały nagrodzone. Dla najmłodszych uczestników festiwalu przygotowano wiele atrakcji m.in. gry, zabawy, warsztaty. Po warsztatach kulinarnych i degustacjach odbył się koncert najpierw wystąpił zespół "Ogień", a następnie odbył się koncert gwiazdy wieczoru – CLEO – znanej z takich przebojów jak "My Słowianie" czy "Słowiańska brać".
30 maja 2017
PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE W NASZEJ DIECIE
Opracowanie: Magdalena Podobińska-Wyrwantowicz • Zamieszczenie: Monika Sporna
Aby upiec chleb potrzebujemy mąkę pszenną lub żytnią. Mąka powstaje z ziarna, które zbudowane jest z 3 warstw. Najważniejsza część ziarna to bielmo, które obfituje wyłącznie w węglowodany. Wewnątrz ziarna znajduje się zarodek- najcenniejsza jego część, to skarbnica witaminy E, z grupy B, magnezu, żelaza, cynku, fosforu i nienasyconych kwasów tłuszczowych w trakcie rozwoju ziarna tu pojawia się kiełek. Zewnętrzną część ziarna stanowi łuska (okrywa owocowo-nasienna), która ma za zadanie chronić ziarno przed uszkodzeniem, zawiera błonnik i składniki mineralne. W procesie technologicznym oczyszczania ziarna powstaje biała mąka, poprzez oddzielenie bielma i zarodka od łuski, dlatego ziarno to pozbawione jest w…