Nowości z Konina
07 lipca 2020

Zieleniak – Stare Miasto – wkrótce otwarcie

Opracowanie: Krystian Pacławski • Zamieszczenie: Liliana Tatara
Za kilka dni na terenie gminy Stare Miasto, w powiecie konińskim, zostanie otwarty zieleniak. Będziemy mogli kupić tam świeże owoce, warzywa oraz kwiaty. Super inicjatywa dla rolników, która z pewnością da możliwość bezpośredniego dotarcia do klienta. Nowo powstałe targowisko znajduje się na ulicy Ogrodowej w Starym Mieście tuż przy drodze krajowej 25 oraz w bliskim sąsiedztwie biura WODR. Na razie stoiska stoją puste, lecz wkrótce zapełnią się (miejmy nadzieję) lokalnymi produktami pochodzącymi od naszych, lokalnych gospodarzy. Bardzo ważne jest to, że na tym zieleniaku swoje produkty sprzedawać będą mogli tylko lokalni producenci rolni. Planowane otwarcie: wkrótce informacja. Kontakt dla rolników:…
Ostatnio zmieniany 07 lipca 2020
21 maja 2020

Nie marnujmy wody, jej zasoby maleją

Opracowanie: Elżbieta Dryjańska • Zamieszczenie: Liliana Tatara
Oszczędzajmy wodę – to już nie hasło, lecz wyzwanie obecnego czasu. Dotyczy każdego z nas, nie tylko rolników. Niski stan wód oraz zapowiedzi meteorologów o wysokim prawdopodobieństwie wystąpienia małych ilości opadów w bieżącym roku, mogą pokazać, że będzie to kolejny rok suszy hydrologicznej, która znacząco wpłynie na zarządzanie gospodarstwem rolnym czy domowym. Polska już teraz jest na przedostatnim miejscu w Europie pod względem zasobności w wodę. Na każdego Polaka przypada 1600 m3 wody, podczas gdy średnia dla Europejczyka to 4500 m3. Zasoby wody kurczą się, dlatego ważne jest byśmy wszyscy gospodarowali nią tak, by w jak największym stopniu jej nie…
Ostatnio zmieniany 21 maja 2020
12 maja 2020

Działania minimalizujące marnowanie żywności w naszych domach

Opracowanie: Elżbieta Dryjańska • Zamieszczenie: Liliana Tatara
Według badania Eurostatu, w przeliczeniu na jednego obywatela Polski, znajdujemy się na piątym miejscu w UE pod względem marnowania żywności. Statystyczny Polak marnuje 235 kg żywności rocznie, co w skali całego kraju daje około 9 mln ton. Za ponad 2 mln ton zmarnowanej żywności odpowiadają gospodarstwa domowe, 6,6 mln ton jest marnotrawiona przez sektor produkcji a 0,35 mln ton przez inne źródła. Jaka jest rzeczywista ilość marnowanej żywności tego tak bardzo dokładnie nikt nie wie. Nie ma jednolitego systemu mierzenia ilości marnowanej żywności, ale 9 mln ton to ogromna ilość. Skutki marnotrawstwa żywności rzutują nie tylko na nasz domowy budżet.…
06 maja 2020

Rachunkowość rolna w dobie COVID 19

Opracowanie: Magdalena Brzeźnicka • Zamieszczenie: Liliana Tatara
Pandemia koronawirusa skutecznie krzyżuje dotychczasowe schematy działań, wypracowane i praktykowane latami. Dotyka wszystkiego, z czym się spotyka. Burzy schematy, tworzy historie, o których jeszcze kilka miesięcy temu nikt z nas by nie pomyślał. Niszczy przede wszystkim zdrowie. Walka z nią skłania do szeroko pojętej izolacji. Obostrzenia, których przybywa: szereg zakazów mających na celu zatrzymanie tego, co wydawałoby się nieuchronne. Jaki wpływ ma na naszą pracę? Na pracę doradców rolnych? Jedną z czynności, którymi zajmujemy się codziennie jest prowadzenie rachunkowości rolnikom – czy to w formie prowadzenia książek FADN, czy też trzymania pieczy nad uproszczoną rachunkowością wymaganą od rolników, którzy korzystają…
Ostatnio zmieniany 06 maja 2020
Gospodarstwo rolne jest pierwszym ogniwem w łańcuchu żywnościowym i na rolniku spoczywa olbrzymia odpowiedzialność za wyprodukowanie i wprowadzenie do obrotu bezpiecznej żywności lub surowca do jej produkcji. Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego należy rozpatrywać zawsze w ramach całego łańcucha produkcji żywności, zaczynając od produkcji podstawowej w gospodarstwie rolnym. Rolnicy muszą na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji dokładać wszelkich starań, aby wytwarzana przez nich żywność spełniała obowiązujące wymogi prawa żywnościowego. Istotnym jest, aby rolnicy kontrolowali proces produkcji poprzez przestrzeganie wszystkich zaleceń zawartych w dobrej praktyce rolniczej oraz przestrzegali ogólnych zasad higieny (ochrona przed zanieczyszczeniem). Podstawową zasadą produkcji żywności jest to, aby była…
26 kwietnia 2020

Jesiotra już mamy, czas na pstrąga!

Opracowanie: Krystian Pacławski • Zamieszczenie: Liliana Tatara
Powiat koniński to nie tylko piękno przyrody, mnóstwo jezior i lasów. W naszym rejonie od wielu lat prężnie funkcjonuje Gospodarstwo Rybackie, które jest europejskim potentatem (drugim w Europie) w hodowli jesiotrów i sumów. Powstało w latach 60-tych XX w. Oprócz żywych ryb, przedsiębiorstwo od 2014 zajmuje się produkcją kawioru z gosławickich jesiotrów [źródło: http://ryby-goslawice.com.pl, 23.04.2020] Z kolei w gminie Stare Miasto, w miejscowości Krągola rozpoczęła się inwestycja kilkumetrowej hali o powierzchni 2700m2. Przedsiębiorstwo będzie zajmować się hodowlą pstrąga. Inwestycja ta wzbudza duże zainteresowanie lokalnej społeczności. Z niecierpliwością oczekują możliwości nabycia żywego pstrąga. Warto dodać, że na terenie gminy funkcjonuje gospodarstwo…
Ostatnio zmieniany 30 kwietnia 2020
26 kwietnia 2020

Rolniczy Handel Detaliczny szansą dla gospodarstw rolnych

Opracowanie: Krystian Pacławski • Zamieszczenie: Liliana Tatara
Obecna sytuacja w związku z pandemią wymusza poszukiwanie możliwości wspierania gospodarstw rolnych. Jednym ze sposób jest odnowa starych, dobrych, handlowych szlaków. Mówię tu o bezpośredniej sprzedaży produktów z gospodarstwa. Rolniczy Handel Detaliczny jest jedną z form takiej dystrybucji żywności. W moim odczuciu RHD jest najprostszą formą sprzedaży z gospodarstwa bezpośrednio do klienta. Pozwala wyeliminować biurokrację i pośredników. Kolejnym atutem jest jakość produktu oraz zysk rolnika. Ważne by tworzyć lokalnie produkty z pasją. Coraz częściej widzę u lokalnych rolników chęć dzielenia się swoimi tradycyjnymi przepisami. Tak powstały w ostatnim czasie liczne serowarnie, tłoczarnie, przetwórnie. Przydomowe, rodzinne sprawiają, że chętnie się tam…
Ostatnio zmieniany 26 kwietnia 2020
Zmiana pokoleniowa, rosnąca świadomość zakupowa konsumentów, postępująca cyfryzacja i informatyzacja społeczeństwa, a przede wszystkim nowa rzeczywistość, jaka zaistniała na skutek pandemii, wpływają na konieczność podjęcia działań ukierunkowanych na wzrost sprzedaży krajowych produktów rolno–spożywczych. Budowanie silnej i rozpoznawalnej marki polskiego rolnictwa w kraju to obecnie podstawowe wyzwanie. Polskie produkty są coraz częściej wybierane przez Polaków ze względu na swoje niepowtarzalne walory smakowe, wysoką jakość i przystępną cenę. Potwierdza to fakt, że polska żywność, produkowana z naturalnych surowców i z wykorzystaniem nowoczesnych technologii, konkuruje z powodzeniem z żywnością innych unijnych wytwórców. Należy dołożyć wszelkich starań, by ten patriotyzm zakupowy wzrastał, żeby podstawę…
24 kwietnia 2020

Wskazówki pomocne w spokojnym przetrwaniu czasu pandemii

Opracowanie: Elżbieta Dryjańska • Zamieszczenie: Liliana Tatara
Niewątpliwie znaleźliśmy się w sytuacji trudnej, odmiennej od tej, do której przywykliśmy. Ta nowa rzeczywistość budzi w nas wiele emocji. Przede wszystkim lęk i strach, ale również złość, smutek oraz nieodpartą tęsknotę za normalnością. Z dnia na dzień sytuacja epidemiczna przewartościowała nasze dotychczasowe spokojne życie do rzeczywistości zdominowanej przez koronawirusa COVID-19. W związku z tym dotknęło nas wiele ograniczeń, utrudnień oraz niepewności. Musimy więc zadbać w tym szczególnym czasie o siebie, swoje samopoczucie i zdrowie psychiczne, by móc dalej odpowiedzialnie funkcjonować oraz skutecznie działać. W tej trudnej sytuacji każdy z nas radzi sobie na swój własny sposób, bo jesteśmy różni.…