Nowości z Konina
07 sierpnia 2020

Agroturystyka w reżimie sanitarnym wg wytycznych GIS w trakcie epidemii COVID-19

Opracowanie: Elżbieta Dryjańska • Zamieszczenie: Liliana Tatara
W reżimie sanitarnym, narzuconym przez epidemię koronawirusa, gospodarstwa agroturystyczne muszą umiejętnie pogodzić gwarancje komfortu wypoczynku gości z wymogami sanitarnymi określonymi w wytycznych GIS dla funkcjonowania turystyki wiejskiej, w tym agroturystyki, w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce. Działania te są konieczne by zapewnić bezpieczeństwo i ochronę zdrowia gościom/klientom gospodarstw oraz zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne osobom prowadzącym takie obiekty. Wytyczne GIS zostały podzielone na pięć części: Zasady ogólne w obiektach turystyki wiejskiej, Obiekty turystyki wiejskiej w tym przestrzeń komunikacyjna i usługi, Bezpieczeństwo zdrowotne osób prowadzących obiekty turystyki wiejskiej, Strefa gastronomiczna, Procedury postępowania w przypadku wykrycia osoby posiadającej symptomy zakażenia. W załączeniu do artykułu…
Ostatnio zmieniany 07 sierpnia 2020
05 sierpnia 2020

Agroturystyka - jak zdobyć uprawnienia do przyjmowania płatności za pomocą bonu turystycznego

Opracowanie: Elżbieta Dryjańska • Zamieszczenie: Liliana Tatara
Bon turystyczny przysługuje na każde dziecko i można nim płacić za noclegi i usługi turystyczne do 31 marca 2022 roku. Polska Organizacja Turystyczna udostępniła już pierwszą listę podmiotów przyjmujących płatności w tej formie. Jeśli prowadzisz gospodarstwo agroturystyczne i jesteś zainteresowany tą formą płatności zapoznaj się z warunkami przystąpienia do programu Polski Bon Turystyczny. Gospodarstwa agroturystyczne, które nie muszą rejestrować działalności gospodarczej, muszą samodzielnie założyć swój profil w systemie ZUS. Jeżeli osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne dokona rejestracji w systemie teleinformatycznym ZUS, będzie uprawniona do przyjmowania płatności za pomocą bonu. Bony są przekazywane za pomocą wiadomości tekstowej na wskazany przez osobę uprawnioną…
Ostatnio zmieniany 05 sierpnia 2020
27 lipca 2020

Jarmark Smaków w Koninie

Opracowanie: Krystian Pacławski • Zamieszczenie: Liliana Tatara
W minioną sobotę na konińskim targowisku odbył się Jarmark Smaków. Chleb ze smalcem, pyrczok, czernina z lanymi kluskami, polewka, domowe wypieki przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich ze Ślesina i tych właśnie pyszności można było spróbować na konińskim targowisku. Nie zabrakło także lokalnych producentów z sokami własnej produkcji, rolników ze świeżymi owocami i warzywami oraz kupców, na co dzień handlujących na targowisku miejskim. Jarmark Smaków odbył się po raz pierwszy, ale jak wynikało ze słów Prezydenta Miasta Konina pana Piotra Korytkowskiego nie po raz ostatni. Inicjatywa powstała dzięki kupcom, gminie Ślesin oraz miastu Konin. Miejmy nadzieję, że już wkrótce dołączą kolejne gminy.…
24 lipca 2020

Panele fotowoltaiczne, elektrownie wiatrowe po wyeksploatowaniu

Opracowanie: Bartosz Witczak • Zamieszczenie: Liliana Tatara
Rolnicy spotykają się z coraz liczniejszymi ofertami wydzierżawienia gruntów pod farmy fotowoltaiczne bądź elektrownie wiatrowe. Przy tego typu ofertach zaleca się dużą ostrożność w zawieraniu umów. Częstokroć treść proponowanych do podpisania umów dzierżawy, mało, że trudna do zrozumienia i napisana drobnym drukiem, to jeszcze w większości nie zawiera zabezpieczenia właściciela nieruchomości przed takimi sytuacjami jak: likwidacja bądź upadek firmy, nie wypłacanie czynszu dzierżawnego, obciążanie całej księgi wieczystej ograniczonym prawem rzeczowym, tą dzierżawą, pomimo, że tylko część nieruchomości jest wydzierżawiana, dysponowanie wydzierżawioną nieruchomością bez zgody lub wiedzy właściciela, zablokowanie możliwości dysponowania nieruchomością od chwili podpisania umowy bez jakiegokolwiek pewnego rodzaju ekwiwalentu…
Ostatnio zmieniany 24 lipca 2020
07 lipca 2020

Zieleniak – Stare Miasto – wkrótce otwarcie

Opracowanie: Krystian Pacławski • Zamieszczenie: Liliana Tatara
Za kilka dni na terenie gminy Stare Miasto, w powiecie konińskim, zostanie otwarty zieleniak. Będziemy mogli kupić tam świeże owoce, warzywa oraz kwiaty. Super inicjatywa dla rolników, która z pewnością da możliwość bezpośredniego dotarcia do klienta. Nowo powstałe targowisko znajduje się na ulicy Ogrodowej w Starym Mieście tuż przy drodze krajowej 25 oraz w bliskim sąsiedztwie biura WODR. Na razie stoiska stoją puste, lecz wkrótce zapełnią się (miejmy nadzieję) lokalnymi produktami pochodzącymi od naszych, lokalnych gospodarzy. Bardzo ważne jest to, że na tym zieleniaku swoje produkty sprzedawać będą mogli tylko lokalni producenci rolni. Planowane otwarcie: wkrótce informacja. Kontakt dla rolników:…
Ostatnio zmieniany 07 lipca 2020
21 maja 2020

Nie marnujmy wody, jej zasoby maleją

Opracowanie: Elżbieta Dryjańska • Zamieszczenie: Liliana Tatara
Oszczędzajmy wodę – to już nie hasło, lecz wyzwanie obecnego czasu. Dotyczy każdego z nas, nie tylko rolników. Niski stan wód oraz zapowiedzi meteorologów o wysokim prawdopodobieństwie wystąpienia małych ilości opadów w bieżącym roku, mogą pokazać, że będzie to kolejny rok suszy hydrologicznej, która znacząco wpłynie na zarządzanie gospodarstwem rolnym czy domowym. Polska już teraz jest na przedostatnim miejscu w Europie pod względem zasobności w wodę. Na każdego Polaka przypada 1600 m3 wody, podczas gdy średnia dla Europejczyka to 4500 m3. Zasoby wody kurczą się, dlatego ważne jest byśmy wszyscy gospodarowali nią tak, by w jak największym stopniu jej nie…
Ostatnio zmieniany 21 maja 2020
12 maja 2020

Działania minimalizujące marnowanie żywności w naszych domach

Opracowanie: Elżbieta Dryjańska • Zamieszczenie: Liliana Tatara
Według badania Eurostatu, w przeliczeniu na jednego obywatela Polski, znajdujemy się na piątym miejscu w UE pod względem marnowania żywności. Statystyczny Polak marnuje 235 kg żywności rocznie, co w skali całego kraju daje około 9 mln ton. Za ponad 2 mln ton zmarnowanej żywności odpowiadają gospodarstwa domowe, 6,6 mln ton jest marnotrawiona przez sektor produkcji a 0,35 mln ton przez inne źródła. Jaka jest rzeczywista ilość marnowanej żywności tego tak bardzo dokładnie nikt nie wie. Nie ma jednolitego systemu mierzenia ilości marnowanej żywności, ale 9 mln ton to ogromna ilość. Skutki marnotrawstwa żywności rzutują nie tylko na nasz domowy budżet.…
06 maja 2020

Rachunkowość rolna w dobie COVID 19

Opracowanie: Magdalena Brzeźnicka • Zamieszczenie: Liliana Tatara
Pandemia koronawirusa skutecznie krzyżuje dotychczasowe schematy działań, wypracowane i praktykowane latami. Dotyka wszystkiego, z czym się spotyka. Burzy schematy, tworzy historie, o których jeszcze kilka miesięcy temu nikt z nas by nie pomyślał. Niszczy przede wszystkim zdrowie. Walka z nią skłania do szeroko pojętej izolacji. Obostrzenia, których przybywa: szereg zakazów mających na celu zatrzymanie tego, co wydawałoby się nieuchronne. Jaki wpływ ma na naszą pracę? Na pracę doradców rolnych? Jedną z czynności, którymi zajmujemy się codziennie jest prowadzenie rachunkowości rolnikom – czy to w formie prowadzenia książek FADN, czy też trzymania pieczy nad uproszczoną rachunkowością wymaganą od rolników, którzy korzystają…
Ostatnio zmieniany 06 maja 2020
Gospodarstwo rolne jest pierwszym ogniwem w łańcuchu żywnościowym i na rolniku spoczywa olbrzymia odpowiedzialność za wyprodukowanie i wprowadzenie do obrotu bezpiecznej żywności lub surowca do jej produkcji. Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego należy rozpatrywać zawsze w ramach całego łańcucha produkcji żywności, zaczynając od produkcji podstawowej w gospodarstwie rolnym. Rolnicy muszą na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji dokładać wszelkich starań, aby wytwarzana przez nich żywność spełniała obowiązujące wymogi prawa żywnościowego. Istotnym jest, aby rolnicy kontrolowali proces produkcji poprzez przestrzeganie wszystkich zaleceń zawartych w dobrej praktyce rolniczej oraz przestrzegali ogólnych zasad higieny (ochrona przed zanieczyszczeniem). Podstawową zasadą produkcji żywności jest to, aby była…