Nowości z Gniezna
10 grudnia 2018

Młody rolnik – ekonomicznie

Opracowanie: Mirosława Suchorska • Zamieszczenie: Agnieszka Kosiak
W Programie Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 podobnie jak w poprzednim PROW-ie przewidziana jest pula finansowa dla młodych rolników. Dla przypomnienia, żeby otrzymać dotację, trzeba: mieć wykształcenie rolnicze, posiadać gospodarstwo o odpowiednim areale i wielkości ekonomicznej przez wymagany okres, nie mieć więcej niż 40 lat, ubezpieczyć się we właściwym czasie w KRUS jako rolnik…Wymagania można mnożyć… W składanym biznesplanie, trzeba opisać sytuację gospodarstwa na chwilę obecną oraz to jak się zmieni w wyniku realizacji inwestycji z dofinansowania. Prócz tego jest jeszcze szereg wymogów do spełnienia, za które beneficjent dostaje określoną w rozporządzeniu liczbę punktów. Minimalna liczba punktów również określona jest w rozporządzeniu, było to odpowiednio w naborze z 2015 roku…
Ostatnio zmieniany 10 grudnia 2018
10 grudnia 2018

Uprawa prawie zapomniana – nostrzyk

Opracowanie: Agnieszka Kosiak
Słysząc hasło „nostrzyk” nie każdy od razu, wie z czym to skojarzyć. Niektórzy wiedzą, że to roślina, ale już tylko nieliczni znają szczegóły. Zatem nostrzyk należy do rodziny bobowatych, kiedyś był bardziej znaną i rozpoznawalną rośliną, dziś jest ceniony głównie przez pszczelarzy. Jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią, wyróżnia się nostrzyk biały (Melilotus albus) oraz nostrzyk żółty (Melilotus officinalis). Nie ma wygórowanych wymagań glebowych, jednak nie lubi gleb nadmiernie kwaśnych, szczególnie często pojawia się na glebach bogatych w wapń. Nostrzyk często jest spotykany na ugorach czy w przydrożnych rowach. Uprawa nostrzyka jest w Polsce słabo rozpowszechniona, zatem nie ma dużego znaczenia dla gospodarki. Wykorzystywana jest…
Ostatnio zmieniany 10 grudnia 2018
10 grudnia 2018

Grupa Producentów Warzyw CHROBRY

Opracowanie: Maciej Łykowski • Zamieszczenie: Agnieszka Kosiak
Polskie rolnictwo cechuje się dużym rozdrobnieniem struktury agrarnej, rozdrobnieniem producentów oraz rozdrobnieniem produkcji, w skutek czego na rynku istnieje wielu producentów, którzy nie mają wpływu na cenę produktu. Jednym ze sposobów na scalenie struktur produkcji rolniczej jest stworzenie grup producenckich. w Ustawie z dnia15 września2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw zdefiniowano grupę producentów rolnych jako: organizację osób fizycznych, jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej bądź osób prawnych, które w ramach działalności rolniczej prowadzą gospodarstw o rolne lub dział specjalny produkcji w celu dostosowania produktów rolnych i procesu produkcyjnego do wymogów rynkowych, wspólnego wprowadzania towarów do obrotu, w tym przygotowania do sprzedaży, centralizacji sprzedaży i dostawy do…
Ostatnio zmieniany 10 grudnia 2018
10 grudnia 2018

Produkcja bydła mięsnego rasy Limousine w gospodarstwie laureata konkursu „Producent Bydła Mięsnego Roku 2017”

Opracowanie: Mirosława Suchorska • Zamieszczenie: Agnieszka Kosiak
Patryk Szerfenberg, bo o nim mowa, został najlepszym producentem jałówek i buhajków hodowlanych, w konkursie organizowanym przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego we współpracy z Fundacją Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod patronatem czasopisma Hoduj z Głowa Bydło oraz portalu Agropolska. Patryk Szerfenberg hodowlą bydła mięsnego zajmuje się od 2003 roku, kontynuując pracę hodowlaną którą rozpoczęli jego rodzice Justyna i Piotr Szerfenberg. Od samego początku hodowla bydła w tym gospodarstwie nastawiona była na sprzedaż wyłącznie materiału hodowlanego. Wszystko zaczęło się 15 lat temu, kiedy to Patryk wraz z ojcem Piotrem, zdecydowali się na zakup czystorasowego bydła rasy Limousine z przeznaczeniem na produkcję buhajów i jałowic hodowlanych. Zakupili 11 jałówek…
Ostatnio zmieniany 10 grudnia 2018
05 grudnia 2018

Szkolenia czas zacząć

Opracowanie: Agnieszka Kosiak
Okres jesienny to już tradycyjnie czas, kiedy doradcy ośrodka rolniczego wyruszają w teren, aby przybliżyć rolnikom treści aktualizujące wiedzę okołorolniczą. w powiecie gnieźnieńskim również organizujemy szkolenia otwarte dla rolników. Tematyka jest dość szeroka, wynikająca z potrzeb czy zainteresowań rolników i mieszkańców obszarów wiejskich zgłaszanych doradcom, jak również z pasji rolniczych doradców. Najgorętszym tematem wydaje się być kwestia programu azotanowego, którym objęty jest cały kraj. Program wszedł w życie latem, a rolnicy począwszy od rozpoczynającego się sezonu produkcyjnego muszą spełniać jego wymogi. Najbardziej rygorystyczna wydaje się być kwestia terminów stosowania nawozów azotowych. w naszym powiecie naturalne nawozy stałe można stosować na gruntach ornych od 1 marca do końca…
Ostatnio zmieniany 05 grudnia 2018
26 listopada 2018

Informacja od Głównego Lekarza Weterynarii odnośnie bioasekuracji

Opracowanie: Agnieszka Kosiak
Zaktualizowana ulotka dotycząca zasad bioasekuracji w gospodarstwach utrzymujacych trzodę chlewną
Ostatnio zmieniany 26 listopada 2018
Program zwalczania zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy/otrętu bydła oraz wirusowej biegunki bydła i choroby błon śluzowych bydła (IBR/IPV i BVD MD)
Ostatnio zmieniany 26 listopada 2018
05 października 2018

„Rolnicze wykorzystanie oraz ochrona wód przed zanieczyszczeniami” w Niechanowie

Opracowanie: Marta Marut • Zamieszczenie: Agnieszka Kosiak
Dnia 3 października br. w sali Gminnego Ośrodka Kultury w Niechanowie odbyło się spotkanie informacyjno-szkoleniowe pt. „Rolnicze wykorzystanie oraz ochrona wód przed zanieczyszczeniami” zorganizowane przez Biuro Powiatowe WIR w Gnieźnie. W spotkaniu udział wzięli oprócz rolników również przedstawiciele Powiatowego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gnieźnie, Centrum Doradztwa Rolniczego, RZGW Wody Polskie w Poznaniu, a także władz gminy Niechanowo oraz Gminnych Spółek Wodnych z terenu gm. Niechanowo i Czerniejewo. Na szkoleniu przedstawiona została struktura, organizacja i kompetencje Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie. Poruszono także tematy współpracy lokalnych samorządów i gminnych spółek wodnych, środowiskowe korzystanie z wód powierzchniowych i głębinowych, a także ochrona…
Ostatnio zmieniany 05 października 2018
14 września 2018

Dni Kukurydzy Głębokie 2018

Opracowanie: Agnieszka Kosiak
W Europie pojawiła się w XV w., do Polski przywieziono ją 300 lat później. A przygoda człowieka z nią w roli głównej rozpoczęła się prawdopodobnie w Meksyku około 4,5  tysiąca lat p.n.e. Jest rośliną jednoroczną, lubi światło i ciepło, w zależności od odmiany o wysokości przeciętnie 2,5 m. W sztucznych warunkach udało się osiągnąć rekordową wysokość 14  m. Jej głównymi producentami na świecie są Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia. We ówczesnym świecie stanowi podstawę wyżywienia populacji ludności na świecie. W początkowych założeniach miała to być pszenica, jednak z uwagi na niższe plony wymagałaby większego areału uprawy. O jakiej roślinie mowa? Już chyba nie ma wątpliwości – kukurydza zwyczajna (Zea mays). Właśnie jej święto obchodziliśmy…
Ostatnio zmieniany 17 września 2018