Nowości Czarnkowsko-Trzcianeckie
15 września 2014

Spotkanie Środowiskowe

Opracowanie: Elżbieta Górska
Spotkanie Środowiskowe w dniu 12 września 2014 r.     w Powiatowym Centrum Rolniczym w Czarnkowie Kierownik ZD w powiecie czarnkowsko-trzcianeckim Pan Tadeusz Pertek przywitał zaproszonych gości i doradców  z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego. Wśród przybyłych gości byli: Wicestarosta Powiatu Czarnkowsko - Trzcianeckiego, przedstawiciel Biura powiatowego ARiMR w Czarnkowie, pracownik Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej, Kierownik Powiatowego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, przedstawiciel Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie, przedstawicielka  Banku Spółdzielczego w Czarnkowie, Pani Prezes LGD, Przewodniczący Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Czarnkowie oraz zaproszeni rolnicy z całego powiatu. W swoim wystąpieniu Pan Tadeusz Pertek mówił  na temat „Potrzeb doradczych rolników i mieszkańców obszarów wiejskich powiatu czarnkowsko –…
Ostatnio zmieniany 15 września 2014
15 września 2014

Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa

Opracowanie: Elżbieta Górska
      Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 3 kg czerwonej kapusty 1 kg jabłek 1 kg pomidorów50 kg cebuli Zalewa szklanka octu 10-proc. 9 szklanek wody kilka goździków 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 6 łyżek cukru 3-4 łyżki soli Sposób wykonania: Kapustę poszatkować i posypać płaską łyżką soli, Cebulę pokroić w plasterki, posypać łyżeczką soli, odstawić na 24 godziny. Następnie warzywa odcisnąć, zalać gorącą zalewą i gotować 45 minut. Pomidory włożyć na 5 minut do gorącej wody. Po czym wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki. Pod koniec gotowania do kapusty dodać pokrojone  na cząstki…
Ostatnio zmieniany 15 września 2014
03 września 2014

Cykl artykułów promujących polskie owoce i jabłka

Opracowanie: Elżbieta Górska
KONFITURY  Z  JABŁEK 1 kg obranych i oczyszczonych jabłek 1,5 kg cukru 1,5 szklanki wody Z wody i cukru ugotować syrop. Jabłka pokroić w paski lub kostkę. Pokrojone jabłka wrzucić do wrzącej wody, po czym odcedzić i smażyć we wrzącym syropie. Po kilku minutach odstawić, po 1 godzinie dosmażyć, aż jabłka staną się lekko przezroczyste. Odszumować, odstawić z ognia, podczas stygnięcia kilkakrotnie wstrząsnąć garnkiem. Przełożyć do wysterylizowanych słoików i pozakręcać. POWIDŁA  Z  WĘGIEREK 5 kg śliwek węgierek 50 dag cukru Śliwki umyć, usunąć pestki, odrobinę podlać wodą, rozgotować. W czasie gotowania mieszać kilkakrotnie, aby się nie przypaliły. Garnek z rozgotowanymi…
Ostatnio zmieniany 03 września 2014
02 września 2014

PROW - RYBY

Opracowanie: Elżbieta Górska
          „PROW - RYBY  2007-2013”  w   Trzciance Park Ryb Słodkowodnych powstały nad jeziorem Sarcz w Trzciance zaprasza do zwiedzania.  Atrakcją Parku są wyglądające jak żywe tylko wielokrotnie większe modele ryb zamieszkujące okoliczne  jeziora. Park zlokalizowany przy ścieżce pieszo-rowerowej. Zwiedzających wita sporej wielkości węgorz. Można zobaczyć też lipienia, jazia, karpia, suma, szczupaka razem 10 modeli ryb. Przy modelach ryb ustawiono  tablice edukacyjne z których można się dowiedzieć wszystko o rybach z ich walorami kulinarnymi. Obiekt w Trzciance jest jednym tego typu Parkiem w Polsce. Zwiedzanie jest bezpłatne. Projekt zrealizowany został w ramach działania „Wody Pełne Ryb” wdrożonego przez Nadnotecką Grupę Rybacką.…
Ostatnio zmieniany 02 września 2014
26 sierpnia 2014

Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa

Opracowanie: Elżbieta Górska
               Ogórki  w sosie pomidorowym Składniki: 4 kg ogórków, 2  słoiki przecieru pomidorowego, 1 słoik keczupu, ½ szklanki  octu, ½ szklanki  cukru, ½ szklanki oleju, 2 łyżki soli, 1 kg cebuli, pieprz do smaku. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać, pokroić w ½ cm plastry. Cebulę pokroić na półkrążki. Dodać sól, razem wymieszać,  odstawić na 2 godziny. Przecier, keczup, ocet, cukier, olej, sól, pieprz  dobrze wymieszać. Dodać do ogórków i cebuli, jeszcze raz wymieszać, następnie spakować do słoików, zakręcić i gotować  15 minut.
26 sierpnia 2014

Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa

Opracowanie: Elżbieta Górska
              Sałatka ogórkowo-paprykowa Składniki: 4 kg ogórków, ½ kg cebuli, 6 papryk czerwonych lub kolorowych Zalewa: 4 i ½ szklanki wody, 1 i ½ szklanki octu,  2 i ½ szklanki cukru, ziele angielskie, gorczyca, pieprz, Wykonanie: Ogórki umyć, pokroić  ze skórką tak jak na pikle. Dodać 9 szklanek wody, ¾ szklanki soli. Wymieszać odstawić na 3 godziny potem odcedzić. Dodać umytą i pokrojoną w podłużne kawałki paprykę  i pokrojoną w plastry cebulę. Wymieszać, włożyć do słoików (dokładnie rozłożyć do każdego przyprawy z zalewy. Następnie zalać słoiki ostudzoną zalewą i zakręcić. Gotować je 10minut. Małgorzata Nowak
Ostatnio zmieniany 26 sierpnia 2014
26 sierpnia 2014

Dożynki Gminne Połajewo 2014

Opracowanie: Elżbieta Górska
                                              „Praca na polu  uczy pokory i szacunku do Matki Natury,   która nas żywi…”                    Dnia 24 sierpnia 2014 r. w Połajewie odbyły się Dożynki Gminne. Obchody uroczystości zapoczątkowała Msza Święta Dożynkowa w kościele parafialnym pw. św. Michała Archanioła w Połajewie. Po mszy korowód dożynkowy przemaszerował na stadion w parku w Połajewie, gdzie kontynuowane były obchody Gminnego Święta Plonów. Wszystkich gości serdecznie przywitał Wójt Gminy Połajewo  Pan Stanisław Pochyluk.  W kilku słowach powiedział o tradycji dożynek i o obecnej sytuacji rolnictwa w gminie  Połajewo. Zwrócił uwagę, że coraz mniej osób decyduje się na pracę w gospodarstwie,…
Ostatnio zmieniany 26 sierpnia 2014
25 sierpnia 2014

Monitoring cen skupu produktów rolnych

Opracowanie: Elżbieta Górska
                Monitoring cen skupu produktów rolnych - 20 sierpień 2014r. /w załączniku/
Ostatnio zmieniany 25 sierpnia 2014
22 sierpnia 2014

Cykl przepisów kulinarnych promujących polskie owoce i warzywa

Opracowanie: Elżbieta Górska
PAPRYKA PASTERYZOWANA W PRZECIERZE POMIDOROWYM                                               1kg słodkiej papryki 1 l przecieru pomidorowego Paprykę umyć , odciąć końce u nasady szypułki, przekroić wzdłuż, oczyścić z nasion, wrzucić do wrzącej wody, która powinna być lekko osolona. Blanszować ok. pół minuty, odcedzić, ułożyć w przygotowanych słoikach, zalać gorącym przecierem. Słoiki zamknąć, wstawić do garnka z ogrzaną wodą i pasteryzować ok. 50 min. OWOCE W CUKRZE Owoce w cukrze można przygotować z agrestu, wiśni , gruszek , jabłek i moreli biorąc na…
Ostatnio zmieniany 22 sierpnia 2014