24 października 2014

Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa

Opracowanie: Magdalena Walkowiak
W ROLI GŁÓWNEJ DYNIA Makaron z dynią Składniki: 30 dag makaronu spaghetti, 30 dag startej dyni, 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej, 5 łyżek śmietany 30%, sól i pieprz do smaku, szczypta imbiru, szczypiorek do posypania. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Dynię obieramy i ścieramy na tarce. Szynkę kroimy w paseczki i smażymy na maśle klarowanym lub oleju, po usmażeniu zdejmujemy z patelni na talerz. Na patelnię wrzucamy dynię, doprawiamy, wlewamy śmietanę i dusimy. Do dyni dodajemy makaron z odrobiną wody i chwilę podgrzewamy. Nakładamy na talerz posypujemy szynką i szczypiorkiem. Kotleciki z kaszy i dyni Składniki: 10 dag kaszy gryczanej,…
17 października 2014

Monitoring cen skupu produktów rolnych

Opracowanie: Elżbieta Górska
Monitoring cen skupu produktów rolnych ( w załączniku)
17 października 2014

Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa

Opracowanie: Elżbieta Górska
PAPRYKA W ZALEWIE MIODOWEJ   SKŁADNIKI: 5 szklanek wody, szklanka octu winnego, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki miodu ( ale uwaga nie dawać miodu wrzosowego! W dziwny sposób nie pasuje do całości ), 1 łyżka soli, 2 łyżki oleju.  Do każdego słoika z papryką dołożyć: 1 ząbek czosnku, kilka ziarenek pieprzu, trochę estragonu (szczypta suszonego lub kilka listków świeżego), ewentualnie 1 ziarenko ziela angielskiego. PRZYGOTOWANIE Czerwoną paprykę dowolnie pokroić, ułożyć w słoikach, dołożyć czosnek, ziarenka pieprzu, estragon i ziele angielskie. Składniki zalewy zagotować i zalać nią paprykę. Całość gotować (wekować) 10-15 minut. To zależy od wielkości słoika. Na 5 kg…
09 października 2014

Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa

Opracowanie: Elżbieta Górska
    Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa    PLACUSZKI Z MARCHWI Składniki: - 40-50 dag startej marchwi - 4 jajka - 2 ząbki czosnku - posiekany zielony koperek - ¼ szklanki mąki - ¼ szklanki bułki tartej - pieprz mielony - olej do smażenia Do startej marchwi dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, mąkę, koperek i jajka. Przypraw pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżkę masy marchwiowej i formuj placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano. JABŁKOWIEC Z KASZĄ JAGLANĄ Składniki: - 1,5 kg jabłek - 30 dag kaszy jaglanej - 5 dag żurawiny suszonej Jabłka…
Ostatnio zmieniany 09 października 2014
08 października 2014

Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa

Opracowanie: Elżbieta Górska
Pory duszone z jabłkami Składniki: 2 pory,  2 jabłka, tłuszcz lub olej do duszenia, przyprawy sól, majeranek, cukier, pieprz ziołowy, Pory oczyścić dobrze umyć, pokroić w plastry i udusić na tłuszczu.  Jabłka umyć, obrać posiekać lub zetrzeć na tarce warzywnej,  dodać do uduszonych porów i jeszcze trochę poddusić, przyprawić.  Podawać do grzanek, ryżu lub ziemniaków Pomidory faszerowane … np. serem twarogowym Składniki: 4 pomidory, kostka twarogu, śmietana, olej, sól, pieprz, papryka mielona Pomidory dokładnie umyć i  wydrążyć.  Ser rozetrzeć z solą, pieprzem i papryką. Dodać  pozostałe z wydrążenia  pomidory ale bez  ziaren pokrojone w grubsze kawałki.  Napełnić tak przygotowaną masą…
Ostatnio zmieniany 08 października 2014
08 października 2014

Monitoring cen skupu produktów rolnych

Opracowanie: Elżbieta Górska
     Monitoring cen skupu produktów rolnych    (w załączniku)
06 października 2014

Przetwory z polskich warzyw i owoców

Opracowanie: Elżbieta Górska
                        PASTA POMIDOROWA  - OSTRA 2 kg przecieru pomidorowego,  0,7 l przecieru z jabłek ½ szklanki cukru,  ½ selera,  3 cebule 1 pietruszka,  papryka sproszkowana łagodna i trochę ostrej 2 łyżki soli,  4 ząbki czosnku,  goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier Utrzeć na drobnej tarce seler i pietruszkę, wsypać do rondla, dodać przeciery oraz drobno posiekaną cebulę, podgrzewać, mieszając ok. 30 min. Przyprawić do smaku. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez 20 minut. DŻEM Z JABŁEK 2 kg jabłek,  1,5 szklanki cukru Jabłka umyć. Połowę porcji jabłek pokroić w ćwiartki, zalać kilkoma  łyżkami wrzącej wody, rozgotować, a następnie przetrzeć przez…
Ostatnio zmieniany 06 października 2014
15 września 2014

Spotkanie Środowiskowe

Opracowanie: Elżbieta Górska
Spotkanie Środowiskowe w dniu 12 września 2014 r.     w Powiatowym Centrum Rolniczym w Czarnkowie Kierownik ZD w powiecie czarnkowsko-trzcianeckim Pan Tadeusz Pertek przywitał zaproszonych gości i doradców  z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego. Wśród przybyłych gości byli: Wicestarosta Powiatu Czarnkowsko - Trzcianeckiego, przedstawiciel Biura powiatowego ARiMR w Czarnkowie, pracownik Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej, Kierownik Powiatowego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, przedstawiciel Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie, przedstawicielka  Banku Spółdzielczego w Czarnkowie, Pani Prezes LGD, Przewodniczący Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Czarnkowie oraz zaproszeni rolnicy z całego powiatu. W swoim wystąpieniu Pan Tadeusz Pertek mówił  na temat „Potrzeb doradczych rolników i mieszkańców obszarów wiejskich powiatu czarnkowsko –…
Ostatnio zmieniany 15 września 2014
15 września 2014

Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa

Opracowanie: Elżbieta Górska
      Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 3 kg czerwonej kapusty 1 kg jabłek 1 kg pomidorów50 kg cebuli Zalewa szklanka octu 10-proc. 9 szklanek wody kilka goździków 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 6 łyżek cukru 3-4 łyżki soli Sposób wykonania: Kapustę poszatkować i posypać płaską łyżką soli, Cebulę pokroić w plasterki, posypać łyżeczką soli, odstawić na 24 godziny. Następnie warzywa odcisnąć, zalać gorącą zalewą i gotować 45 minut. Pomidory włożyć na 5 minut do gorącej wody. Po czym wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki. Pod koniec gotowania do kapusty dodać pokrojone  na cząstki…
Ostatnio zmieniany 15 września 2014