25 marca 2015

Cykl szkoleń w gminie Czarnków

Opracowanie: Magdalena Walkowiak
  W miesiącach  luty i marzec  2015r. w gm. Czarnków odbył się  cykl szkoleń. Szkolenia były prowadzone przez doradców specjalizujących się z zakresu  : trwałych użytków zielonych  -  Czesław Nowakowski, ekonomiki -  Kazimierz Woźnicki, integrowanej ochrony roślin  - Ryszard Wyrwa i trzody chlewnej - Dorota Wielgosz. Tematyka szkoleń obejmowała  następujące  tematy :   Pozyskiwanie środków finansowych ze źródeł  krajowych i Unii  Europejskiej poprzez gospodarstwa rolne  -PROW 2014-2020 Mykotoksykozy  - zapobieganie i sposoby detoksykacji pasz Podstawowe zasady wykonywania dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich Potencjał produkcyjny użytków zielonych i możliwości jego poprawy Integrowana ochrona roślin – ocena zagrożenia przez choroby, szkodniki i chwasty…
24 lutego 2015

Podsumowanie powiatowe w Zespole Doradczym w Czarnkowie

Opracowanie: Magdalena Walkowiak
  W dniu 20.02.2015 w Powiatowym Centrum Rolniczym w Czarnkowie odbyło się podsumowanie powiatowe pracy doradczej ZD WODR w powiecie czarnkowsko-trzcianeckim. Kierownik ZD w powiecie czarnkowsko-trzcianeckim Pan Tadeusz Pertek przywitał zaproszonych gości i doradców  z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego. Wśród przybyłych gości byli: Starosta Powiatu Czarnkowsko – Trzcianeckiego Pan Tadeusz Teterus, powiatowy lekarz weterynarii Pani Aleksandra Jóźwiak, Kierownik Powiatowego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa Pani Barbara Bukowska, wiceprezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie Pani Zofia Just, dyrektor Banku Spółdzielczego w Czarkowie Pan Władysław Dymek przedstawicielka Banku Spółdzielczego w Czarnkowie Pani Irena Kubiś, Przewodniczący Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Czarnkowie Pan Krzysztof Grzymała, Przewodniczący…
27 stycznia 2015

Szkolenie w Urzędzie Gminy w Lubaszu

Opracowanie: Magdalena Walkowiak
  W dniu 23.01.2015 roku w Sali sesyjnej Urzędu Gminy w Lubaszu odbyło się szkolenie organizowane przez Zespół Doradczy w powiecie czarnkowsko-trzcianeckim Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.   Tematami szkolenia były: Praktyka rolnicza korzystna dla klimatu i środowiska wymogiem systemu płatności bezpośrednich-zazielenienie. Zakładanie i prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej. Obowiązujące regulacje prawne związane z ochroną zwierząt, zapewnieniem dobrostanu zwierząt i konsekwencje wynikające z nieprzestrzegania ich. Na spotkanie bardzo licznie przybyli rolnicy z Gminy Lubasz. Swoją obecnością zaszczycili nas również Pan Wójt Marcin Filoda, kierownik biura powiatowego ARiMR Pan Wiesław Łyczykowski oraz Powiatowy Lekarz Weterynarii Pani Aleksandra Jóźwiak.      …
20 stycznia 2015

Gospodarstwo w Pestkownicy

Opracowanie: Magdalena Walkowiak
PESTKOWNICA Rezydencja nad jeziorem   Gospodarstwo położone w środku lasu nad jeziorem, na terenie gminy Krzyż. Idealne miejsce do wypoczynku dla osób szukających ciszy, spokoju, bliskości z przyrodą. Pestkownica to wymarzone miejsce na wesela, imprezy okolicznościowe i rodzinne, duża nowoczesna restauracja, pyszne jedzenie, sceneria  lasu i jeziora tworzą niezapomniany klimat na te wyjątkowe chwile. Sala szkoleniowa dla 50 osób, noclegi, wiata grillowa z ogniskiem oraz własne 50 ha łąk i lasów. W Pestkownicy sezon trwa cały rok, obiekt jest ogrzewany a zimą oprócz  kuligów, proponujemy wycieczki na nartach. Obiekt jest przystosowany dla osób niepełnosprawnych. Gospodarstwo korzystało z funduszy unijnych PROW…
27 listopada 2014

Szkolenie w PCR w Czarnkowie

Opracowanie: Magdalena Walkowiak
Dnia 25.11.2014r. w PCR  Czarnków odbyło się  szkolenie z tematu:  „Działania przyjazne środowisku naturalnemu”, którego wykładowcą była Pani Magdalena Świątkowska z działu Ekologii i Ochrony Środowiska  z WODR Poznań. Projekt PROW 20014-2020 – pakiet rozporządzeń związanych z reformą Wspólnej Polityki Rolnej.  Zagadnienia poruszane z tego tematu to: zazielenienie(greening), praktyki równoważne, dywersyfikacja upraw, praktyki związane z gospodarowaniem na TUZ, międzyplony i pokrywa zielona, elementy krajobrazu, współczynniki  ważenia i konwersji dla EFA, zwolnienia z zazielenienia, sankcje za nieprzestrzeganie wymagań zazielenienia, program  rolnośrodowiskowy, płatność dla młodych rolników, płatność dla małych gospodarstw, płatności związane z produkcją. Przedstawiony  materiał wzbudził  duże zainteresowanie wśród przybyłych rolników. …
19 listopada 2014

Monitoring cen skupu produktów rolnych

Opracowanie: Magdalena Walkowiak
Monitoring w załączniku
17 listopada 2014

Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa

Opracowanie: Magdalena Walkowiak
Racuchy z kapusty Składniki: 1 mała główka kapusty, 2 jajka, 2 łyżki śmietany 18 %, 4 łyżki mąki pszennej, przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do bigosu, Vegeta, 100 g sera żółtego, olej do smażenia. Przygotowanie: Kapustę drobno siekamy, ser żółty ścieramy na tarce. Śmietanę miksujemy z jajkami i dodajemy przyprawy. Do ciasta przekładamy posiekaną kapustę i starty ser żółty dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy porcję masy formując nie duże placuszki. Smażymy na złoty kolo z obu stron. Podajemy z sosem grzybowym lub zajadamy same. Zapiekanka z kapustą Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1…
07 listopada 2014

Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa

Opracowanie: Magdalena Walkowiak
Zdjęcie: zdrowie.gazeta.pl GALARETKA Z JABŁEK Sposób przyrządzenia Bierzemy jabłka - tyle ile chcemy na galaretkę przeznaczyć - najlepiej jeszcze niedojrzałe. Całe umyte jabłka - ze skórką, gniazdami nasiennymi - kroimy na małe kawałki. Wszystko wrzucamy do garnka, wlewając wodę do 1/4 wysokości jabłkowego wsadu. Gotujemy tak długo, aż jabłka się rozgotują. Następnie przekładamy całą zawartość garnka do płóciennego woreczka i pozostawiamy (najlepiej na noc) nad miską, żeby cały sok spłynął do naczynia. Następnie odmierzamy ilość soku i dodajemy dokładnie tyle samo cukru (np. 1 szkl. soku/1szkl. cukru). Gotujemy sok z cukrem ok. 2 godzin (według uznania można w trakcie gotowania…
31 października 2014

Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa

Opracowanie: Magdalena Walkowiak
Tradycyjna szarlotka domowa Składniki: 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 250 g zimnego masła, 4 jajka. Jabłka: 2 kg jabłek, około 12 łyżeczek cukru, 1 cukier waniliowy, 5-10 dag rodzynek, 1 łyżeczka cynamonu. Przygotowanie: Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym, lekko podsmażyć tak aby się rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać ¾ szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w…