Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
07 października 2015

Dni pola w Runowie

Dni pola w Runowie

W dniu 25 września 2015 roku w Runowie, w gminie Kórnik odbyły się dni pola zorganizowane przez Zespół Doradczy powiatu poznańskiego.  Udział wzięli rolnicy z powiatu poznańskiego oraz doradcy ZD w Poznaniu.

Po powitaniu rolników i doradców oraz specjalistów WODR w Poznaniu przez Kierownika ZD w Poznaniu  pana Romualda Buczkowskiego, rozpoczęła się część szkoleniowa. W programie dni pola przewidziano wykłady specjalistów WODR Poznań.

Jako pierwszy wykład nt; „Integrowana  ochrona roślin” przeprowadził główny specjalista  pan Andrzej Obst, przedstawiając wiele przywiezionych eksponatów roślinnych na bazie których omówił  porażenia roślin chorobami, braki niektórych składników pokarmowych itp. Wiele spostrzeżeń praktycznych  omówionych przez wykładowcę spotkało się z bardzo dobrym przyjęciem  przez słuchaczy i wywołało to długą twórczą dyskusję .

W przerwie wykładu pana  Andrzeja Obsta zostaliśmy zaproszeni przez pana Stefana Jankowiaka – Członka Zarządu TOP FARMS JAGROL Sp. z o.o. na pokaz kopania ziemniaków i testowanie nowego kombajnu 2-rzędowego do ziemniaków firmy  ROPA  (jedyny egzemplarz w Polsce). Pokaz odbył się na polu Spółki Jagrol. Jest to gospodarstwo demonstracyjne WODR w Poznaniu w pobliżu świetlicy w której były prowadzone wykłady a  data i godzina pokazu dostosowane do terminu dni pola.               W tym gospodarstwie jest także zainstalowana przez WODR w Poznaniu  stacja meteorologiczna.

Po powrocie z pokazu wykład nt: „ Zdalny nadzór nad integrowaną ochroną roślin w gospodarstwach demonstracyjnych”  przeprowadził pan Czesław Bachorz specjalista WODR w Poznaniu. Po wykładzie  dyskusja dotyczyła wykorzystania stacji meteorologicznej zainstalowanej w Spółce JAGROL.

Ostatnim punktem programu był wykład  nt:  ”Pielęgnacja upraw młodników na gruntach porolnych”, który przeprowadził pan Marek Szymański specjalista WODR w Poznaniu. Po wykładzie i dyskusji , Kierownik ZD w Poznaniu dokonał podsumowania dni pola i podziękował uczestnikom za przybycie.

 

Tekst:  starszy doradca - Jan Nowak

zdjęcia : starszy doradca - Iwona Sadowska

 

 

SUKCES KOŁA GOSPODYŃ Z TRZECIELINA W GMINIE DOPIEWO

Od maja bieżącego roku członkinie KGW z Trzcielina na czele z Dorotą Ossowską przygotowywały się do udziału w Konkursie na Najsmaczniejszą zielona zupę. Organizatorem konkursu była Wielkopolska Izba Rolnicza przy wsparciu posła na Sejm Piotra Walkowskiego oraz Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich „Gospodyni”. Patronat honorowy nad konkursem objął Poseł do Parlamentu Europejskiego Andrzej Grzyb oraz Marszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

Panie jak zwykle miały wiele kulinarnych pomysłów. Po wielu dyskusjach Koło zdecydowało się na przygotowanie dwóch zup. Jedną z nich była zupa ze świeżych ogórków z grzankami, zaś drugą zupa brokułowa z łososiem. Obie zupy cieszyły się olbrzymim uznaniem wśród osób, które miały okazje je spróbować podczas degustacji jaką panie przygotowały na ponad osiemset osób podczas Wielkopolskich Targów Rolniczych w Sielinku. Do uczestnictwa w konkursie zachęciła i wspierała trzcielińskie gospodynie Iwona Sadowska, starszy doradca Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w powiecie poznańskim.

Ciężka praca i zaangażowanie w popularyzowaniu kuchni wielkopolskiej, zdrowego żywienia i promowanie aktywności społecznej wsi została doceniona i zaowocowała sukcesem. Trzcielińskie Koło dołączyło do Grona Laureatów Konkursu. Członkinie Koła zostały wyróżnione podczas tegorocznych Jesiennych Targów Ogrodniczych w Marszewie. Wśród nagród jakie otrzymali Laureaci znalazły się pamiątkowe grawertony, sprzęt AGD  a także voucher na wyjazd do Parlamentu Europejskiego na zaproszenie Posła Andrzeja Grzyba.

Serdeczne Gratulacje dla Koła Gospodyń z Trzcielina i życzenia dalszych sukcesów w kształtowaniu dobrego wizerunku własnej wsi oraz gminy Dopiewo.

 

Tekst: Iwona Sadowska

Zdjecia: Arkadiusz Sadowski

 

Spotkanie środowiskowe w Kostrzynie Wlkp.

 

W dniu 14 września 2015 roku w Kostrzynie Wlkp. odbyło się spotkanie środowiskowe zorganizowane przez Kierownika Zespołu Doradczego w Poznaniu. W spotkaniu udział wzięli rolnicy oraz doradcy Zespołu Doradczego Poznaniu.

Na wstępie Kierownik Zespołu Doradczego w Poznaniu Pan Romuald Buczkowski powitał zaproszonych rolników i  doradców,  a następnie przedstawił założenia do planu działalności ZD Poznań na rok 2016 w ramach zadań Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. W trakcie spotkania omówił także stan realizacji zadań doradczych w 2015 roku oraz zaprezentował działania komercyjne podejmowane przez WODR w Poznaniu.

Po przedstawieniu całości był czas na dyskusję oraz zgłaszanie uwag do założeń. Następnym punktem spotkania środowiskowego były wykłady specjalistów WODR.Pan Czesław Bachorz omówił „Zdalny nadzór nad integrowaną ochroną roślin w gospodarstwach demonstracyjnych”. Pan Marek Szymański przedstawił temat „Pielęgnacji upraw młodników na gruntach porolnych”, natomiast Pan Andrzej Obst naświetlił „Integrowaną ochronę roślin – rozpoznawanie patogenów i ich racjonalne zwalczanie na plantacjach roślin uprawnych”. Pan Piotr Kujawa zapoznał uczestników spotkania z tematem „Racjonalnego i odpowiedniego nawożenie zbóż azotem uwzględniającego metody kolorymetryczne w tym - N-tester jako elementu integrowanej ochrony roślin”.

Jak można się domyślać największym zainteresowaniem cieszył się wykład p. Andrzeja Obsta. Stosowanie środków ochrony roślin, jak i prawidłowego prowadzenia niezbędnej dokumentacji w świetle nowych przepisów prawnych wzbudzają wciąż wiele kontrowersji, dlatego jego porady praktyczne były dla wszystkich bardzo cenne.

Kierownik ZD Poznań zamknął spotkanie dziękując rolnikom za przybycie.

 

Tekst i zdjęcia: Starszy Doradca Ewa Dewo

Popularyzacja kuchni wielkopolskiej na Targach w Sielinku

Działające od dziesięciu lat Koło Gospodyń Wiejskich z Trzcielina, gmina Dopiewo pod opieką pani Doroty Ossowskiej ma na swoim koncie wiele osiągnięć promujących aktywność społeczną mieszkańców wsi. Członkinie KGW z Trzcielina słyną także z kulinarnych umiejętności i oryginalności przepisów przyrządzanych przez siebie potraw. Zaprezentowały je na tegorocznych Wielkopolskich Targach Rolniczych w Sielinku w formie degustacji dwóch zup przygotowanych na potrzeby konkursu na najsmaczniejszą „Zielona zupę” organizowanego przez Wielkopolską Izbę Rolniczą. Panie na stoisku pojawiły się jeszcze zanim otwarto bramy targów, aby najlepiej jak potrafią przygotować się do zadania, do którego zachęciła i w wykonaniu którego wspierała Je doradczyni Iwona Sadowska. Przedmiotem degustacji były dwie zupy: brokułowa z łososiem oraz ogórkowa ze świeżych ogórków z grzankami. Przepysznych zup posmakowało prawie 800 odwiedzających, a przygotowana ilość opiewała na ok. 50 litrów. Stoisko KGW z Trzcielina cieszyło się olbrzymim zainteresowaniem. Nie zabrakło też dociekliwych smakoszy, wymieniających swoje kulinarne doświadczenia z członkiniami trzcielińskiego koła. Panie z KGW chętnie dzielą się swoimi umiejętnościami i spostrzeżeniami, tak więc za ich zgodą podaję przepisy na obie próbowane w Sielinku zupy. Reasumując można pokusić się o stwierdzenie, że organizowanie tego typu przedsięwzięć jest zasadne, ponieważ może się przyczynić do polepszenia sfery żywieniowej głównie młodszego pokolenia, a także do społecznej aktywizacji nie tylko obszarów wiejskich. Dla Koła z Trzcielina serdeczne podziękowanie za wysiłek włożony w przygotowanie i przeprowadzenie degustacji „Najsmaczniejszej Zielonej Zupy” oraz życzenia dalszej aktywizacji społecznej i zaangażowanie w promocję zdrowej żywności o wysokiej jakości.

Opracowanie i zdjęcia: Starszy doradca -Iwona Sadowska

Zupa brokułowa z łososiem - KGW w Trzcielinie, gmina Dopiewo

Składniki na 2 litry zupy:

1 brokuł

1/3śmietany do zup 18%

100g wędzonego łososia

2 kostki rosołowe

Wykonanie:

Brokuły myjemy, osuszamy, obieramy i rozdrabniamy na małe elementy. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy brokuły i mieszając lekko podsmażamy. Gotujemy wodę, wrzucamy kostki rosołowe, mieszamy, aż się rozpuszczą. Do bulionu wkładamy podduszone brokuły i gotujemy na małym ogniu. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy do zupy śmietanę. Formujemy małe kulki z łososia i wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zagęszczamy zupę serkiem topionym, najlepiej o smaku śmietankowym. Kostkę serka wrzucamy do zupy i mieszamy, aż się rozpuści. Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub pieczywem czosnkowym.

Zupa ze świeżych ogórków z grzankami - KGW w Trzcielinie, gmina Dopiewo

Składniki na 1 litr zupy:

2 zielone ogórki,

2 kostki rosołowe,

0,5 szklanki śmietany do zup 18%

Sok z cytryny, do smaku

2 łyżki masła,

Łyżeczka mąki,

1 żółtko,

Koperek,

Sól, Cukier, Pieprz,

Wykonanie:

Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy ogórki i mieszając lekko podsmażamy. Gotujemy wodę, wrzucamy kostki rosołowe, mieszamy, aż się rozpuszczą. Do bulionu wkładamy podduszone ogórki i gotujemy na małym ogniu. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Śmietanę miksujemy z żółtkiem, mąką i sokiem z cytryny Wlewamy do wywaru. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy koperek i podajemy. Zamiast żółtkiem z mąką, zupę można zagęścić serkiem topionym, najlepiej o smaku śmietankowym. Kostkę serka wrzucamy do zupy i mieszamy, aż się rozpuści. Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub pieczywem czosnkowym.

Smacznego!

Południowe klimaty tuż obok nas

Coraz to większą popularnością wśród turystów - w szczególności miejskich - cieszą się miejsca oddalone o codziennego zgiełku, urokliwe zakątki owiane swoistą tajemniczością, nierzadko będące wytworem pasji i ciężkiej pracy gospodarzy. Jednym z takich miejsc jest winnica zlokalizowana w Starej Wsi, w okolicach Nowej Soli w województwie lubuskim. Winnica została założona w 1985 roku przez Halinę i Wojciecha Kowalewskich. Początkowo winnicę obsadzono 40 krzewami winorośli odmiany Skarb Pannonii, które pochodziły ze szkółki spod Ostrowa Wielkopolskiego. W ciągu kolejnych lat plantacja zwiększyła swe rozmiary do 2.500 krzewów, z których pozyskiwano od 3 do 7 ton owocu wysokiej jakości. Posiadanie winnicy stało się dla córki właścicieli - Kingi inspiracją do zaprojektowania przez nią znaku firmowego w ramach pracy dyplomowej w Liceum Plastycznym w Zielonej Górze, do którego uczęszczała. Zajęła się także wypromowaniem winnicy oraz nadaniem jej nazwy. Tak więc od roku 1996 winnica przyjęła oficjalnie nazwę „Kinga”. Dziś winnicę pani Kinga Koziarska prowadzi wraz z mężem Robertem. Winnica państwa Koziarskich zlokalizowana jest tuż obok wałów przeciwpowodziowych na Odrze, dlatego wielka powódź w 1997 roku zniweczyła dotychczasowy wysiłek gospodarzy. Na plantacji pozostał tylko jeden krzew. Dzięki determinacji właścicieli, ich wielkiej pasji oraz środków z Funduszu Phare winnica została odbudowana. Państwo Kowalewscy nowy materiał szkółkarski pozyskali z Instytutu Winoroślowego w Kiszyniowie (Mołdawia). Oprócz odmian deserowych zakupili także odmiany moszczowe, które zapoczątkowały ich winiarską przygodę. Na obszarze ok. 1,5 ha prowadzona jest produkcja dwukierunkowa. Uprawiane są odmiany deserowe i moszczowe. Owoce z odmian deserowych zbierane są z 2 500 krzewów uprawianych pod osłonami foliowymi. Do produkcji wina świetnie nadają się odmiany moszczowe, których rośnie w winnicy ok. 2000 krzewów. Szczególnym uznaniem właściciele darzą sprawdzone mołdawskie szczepy. Są wśród nich Hibernal, Pinoty, Seywal Blanc czy Chardonay. Wino gronowe wytwarzane jest sposobem tradycyjnym z soku gronowego bez dodatku wody i cukru. W pracach związanych z winobraniem gospodarze mogą liczyć na okolicznych winiarzy, a wspólne świętowanie po udanych zbiorach stało się tradycją. Pani Kinga i pan Robert chętnie dzielą się z turystami wiedzą o uprawie winorośli i zapraszają ich do zwiedzania winnicy oraz degustacji marynatów, przetworów z winogron, gołąbków w liściach winnych oraz samego wina. Zajmują się także projektowaniem winnic i ogrodów. Prowadzenie winnicy to oprócz przyjemności przede wszystkim ciężka praca; borykanie się z przeciwnościami na płaszczyźnie urzędniczej, a także tymi powodowanymi przez naturę, a więc chorobami winorośli i ryzykiem strat związanych z wymarznięciem. Z wiosennymi przymrozkami właściciele radzą sobie, stosując metodę nawadniania nadkoronowego, do którego pozyskują wodę z własnej studni głębinowej, co pozwala znacznie obniżyć koszty deszczowania a także zaoszczędzić czas i nakłady, które ponieśliby na zabezpieczenie plantacji poprzez okrywanie winnych szczepów. Poza uprawą przeznaczoną na przetwórstwo państwo Koziarscy oferują w sprzedaży 40 odmian winorośli z prowadzonej od pięciu lat przez siebie szkółki. Propozycje właścicieli stanowią doskonałą promocję winnicy, której motto brzmi: „Winnica jest księgą, a każde wino to kolejna jej strona, życzymy sobie aby czytanie tej historii było przyjemnością.” Winnica „Kinga” osiąga wiele sukcesów – nagrodził ją m.in. Marszałek województwa lubuskiego Andrzej Bocheński, za promowanie województwa oraz za sukcesy gospodarcze. Wino zostało nagrodzone dwoma pierwszymi miejscami i dwoma wyróżnieniami w Regionalnych Eliminacjach do konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”. Zostało także wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii Napoje alkoholowe i bezalkoholowe : "Wino gronowe" w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Biorąc pod uwagę zainteresowanie i sukcesami jakimi cieszy się to miejsce, można z pewnością stwierdzić, że działania na rzecz promocji swojego regionu w połączeniu z własną pasją są doskonałym przykładem dobrych praktyk do naśladowania.

Opracowanie i zdjęcia na podstawie wyjazdu prywatnego:

Starszy Doradca WODR w Poznaniu Iwona Sadowska

 

Podsumowanie pracy doradczej powiatu poznanskiego w roku 2014

Tegoroczne podsumowanie pracy doradczej zespołu w powiacie poznańskim odbyło się 12 marca w gminie Dopiewo. Wzięli w nim udział doradcy, przedstawiciele sołectw oraz służb działających na rzecz rolnictwa takich jak: ARiMR, czy Okręgowej Stacji Chemiczno Rolniczej, a przede wszystkim licznie przybyli rolnicy, do których jest skierowana  działalność doradcza Ośrodka. Jako pierwszy głos zabrał kierownik ZD w Poznaniu Romuald Buczkowski, który zaprezentował charakterystykę powiatu poznańskiego ze szczególnym uwzględnieniem struktury jego obszaru. Następnie omówił zrealizowane zadania doradcze w roku 2014 i zaprezentował te zaplanowane na rok 2015. W kolejnej części spotkania dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej Zdzisław Kruk naświetlił znaczenie wiedzy opartej na analizie gleby w świetle racjonalnego gospodarowania nawozami sztucznymi. Tematem wiodącym podsumowania były nowe zasady dotyczące składania wniosków o przyznanie płatności obszarowych, które  przedstawiła pani kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Poznaniu Małgorzata Iwańska. Ostatnim punktem omówionym na tegorocznym podsumowaniu było wykorzystanie gospodarstw demonstracyjnych w transferze innowacji z nauki do praktyki. Zagadnienie przedstawił pracownik WODR Czesław Bachorz.

DSC09589

Uczestnicy podsumowania / wystąpienie kierownika ZD Poznań Romualda Buczkowskiego

DSC09585

Wystąpienie kierownika ZD Poznań Romualda Buczkowskiego

DSC09587

Uczestnicy podczas spotkania

 

DSC09591 

Dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Poznaniu Zdzisław Kruk podczas wystąpienia

 

DSC09595

Kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Poznaniu Małgorzata Iwańska podczas szkolenia

 

 

Tekst i zdjęcia:

Starszy Doradca-Iwona Sadowska

 

 

 

 

Sprawozdanie z pobytu na Międzynarodowych Targach Ferma w Łodzi

 

W dniach  20 – 21 lutego 2015 r. uczestniczyłem w Międzynarodowych Targach Bydła, Świń i Drobiu Ferma w Łodzi. Z uwagi na to, że wszystkie grupy tematyczne realizowano jednocześnie, zdecydowałem się na tematykę trzody chlewnej jako kierunek dominujący w gminie, w której pracuję.

Wśród szeregu wykładów najciekawsza moim zdaniem była prezentacja  Jürgena Winkelmanna właściciela gospodarstwa rolnego w Dolnej Saksonii. Winkelmann posiada gospodarstwo SOEHRENHOF o pow. ogólnej 115 ha, w tym 80 ha lasów położone w odległości kilku kilometrów od największego w północnych Niemczech parku rozrywki Heide Park. Historyczne miasta Celle i Lueneburg można osiągnąć w ciągu trzech kwadransów jazdy samochodem. Rolnik pracuje w gospodarstwie z żoną, 26 letnim starszym synem typowanym na następcę oraz trzema praktykantami z Brazylii. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji prosiąt od 500 loch, poza tym posiada biogazownię oraz agroturystykę. W Niemczech jest popularne spędzanie urlopu w gospodarstwie rolnika, aby pokazać „mieszczuchom”,  jak się produkuje lokalne produkty żywnościowe, aby ludzie kupowali krajowe produkty rolne.

Wyniki produkcyjne są imponujące: 29,4 prosięcia odchowanego od jednej lochy w ciągu roku. Rolnik sprzedaje prosięta w wadze 28-30 kg do trzech stałych odbiorców bardzo sobie chwaląc stałe lokalne rynki zbytu. Z uwagi na słabe gleby uprawy żyta, jęczmienia oraz kukurydzy na biogaz są deszczowane.

W biogazowni wykorzystuje się obornik, gnojowicę oraz kukurydzę ogrzewając wszystkie pomieszczenia inwentarskie, dom rolnika, dom jego rodziców i domy przeznaczone dla agroturystów; nadwyżka energii cieplnej jest przetwarzana na energię elektryczną i sprzedawana do sieci po stałych korzystnych dla producenta cenach.

Na pytania słuchaczy o źródła finansowania inwestycji w gospodarstwie Winkelmann odpowiedział, że współpracuje z dwoma bankami i głównie korzysta z kredytów. Farmer nie korzystał z dofinansowania z unijnego, jedyne  na co może liczyć w związku z produkcją prosiąt to nieznaczne wsparcie ze swojego  landu.

Dopiero produkcja prosiąt, agroturystyka oraz produkcja energii łącznie pozwalają rolnikowi i jego rodzinie żyć na względnie przyzwoitym poziomie i bez obaw spoglądać w przyszłość.

0370

Dom i otoczenie gospodarza

shrenhof__0466

Kontakt odwiedzających ze zwierzętami

s__hrenhof__0648

Gospodarny farmer Jürgen Winkelmann

 

Tekst:

Starszy Doradca WODR

Wiesław Biały

 

Zdjęcia:           
http://soehrenhof.dreamway.info/                                                                 

Innowacyjność w rolnictwie drogą do sukcesu

Dnia 27 lutego 2015 roku w Centrum Wystawowo-Szkoleniowym w Sielinku odbyła się konferencja pod hasłem „ Innowacyjność w rolnictwie drogą do sukcesu”. Uczestnicy konferencji mogli zapoznać się  z priorytetami Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, będącymi podstawą do racjonalnego wydatkowania środków publicznych przeznaczonych na rozwój tych obszarów. Poza działaniami będącymi kontynuacją z PROW 2007-2013 pojawiają się możliwości wsparcia w takich dziedzinach jak: współpraca na rzecz innowacji, rolnictwo ekologiczne, inwestycje w gospodarstwach na obszarach Natura 2000 oraz na obszarach OSN, płatności dla rolników przekazujących małe gospodarstwa, restrukturyzacja małych gospodarstw czy rozwój usług rolniczych. Na Konferencji odjęto też próbę oceny potencjalnych skutków PROW 2014-2020 dla polskiego sektora rolnego przy uwzględnieniu możliwości wsparcia poszczególnych działań.  Spotkanie stało się również okazją do utrwalenia wiedzy niezbędnej do szacowania ryzyka wystąpienia odporności sprawców chorób zbóż, rzepaku czy kukurydzy. Ciekawym elementem konferencji były informacje na temat innowacyjnego podejścia do projektowania, realizacji i modernizacji obiektów w gospodarstwie rolnym oraz wykorzystania nowoczesnej technologii w budownictwie mieszkaniowym.  Pozyskana wiedza była bodźcem do dyskusji oraz wymiany doświadczeń.

IMAG0131

Uroczyste rozpoczęcie konferencji i powitanie gości

IMAG0132

Uczestnicy podczas wykładów

 

IMAG0135

Podczas prelekcji

IMAG0136

Dyskusja wokół innowacji

Tekst i zdjęcia:

Starszy doradca WODR

Iwona Sadowska

Europa inwestuje w obszary wiejskie

W dniu 25 lutego 2015 roku grupa rolników oraz doradców miała możliwość wzięcia udziału w projekcie  opracowanym przez Fundację na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa i współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Miejscem realizacji projektu była gmina Przykona w powiecie tureckim. Przez wzgląd na aktywność tej gminy i jej rozwój związany z promowaniem i wspieraniem wielokierunkowych inwestycji opartych na możliwościach płynących z wykorzystania odnawialnych źródeł energii, jej wybór był nieprzypadkowy. Projekt obejmował część seminaryjną, podczas której uczestnicy wysłuchali wykładu pani dr inż. Magdaleny Szymańskiej z SGGW w Warszawie na temat możliwości wykorzystania pofermentu czyli przefermentowanego substratu pochodzącego z biogazowni rolniczej, jego wartości nawozowej, ustalania dawek, aplikacji oraz magazynowania w gospodarstwie. Część pokazowa była okazją do obejrzenia uruchomionej w ubiegłym roku biogazowni typu rolniczego,  usytuowanej na terenie miejscowości Psary we wspomnianej wyżej gminie. Inwestorem powstałej biogazowni jest czeska spółka Volta Europe BGS, która zrealizowała inwestycję korzystając ze środków finansowym pozyskanych z Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko na lata 2007-2013, w ramach Działania 9.4 „Wytwarzanie energii ze źródeł odnawialnych”. Wartość projektu opiewała na kwotę 25 325 000PLN, z czego wartość dotacji stanowiła 9 680 000 PLN. Biogazownia wykorzystuje pozyskany surowiec pochodzenia rolniczego w procesie fermentacji metanowej. Dostawcami surowca do biogazowani są zarówno rolnicy indywidualni, którzy oferują kukurydzę na GPS czyli na kiszonkę z całych roślin, jak i podmioty dysponujące produktami ubocznymi powstałymi w drodze przetwórstwa owocowo-warzywnego.  Zakład to jednocześnie bioelektrownia o mocy 1,9 MW, jak i ciepłownia o mocy przekraczającej 2 MW. „Bioelektrownia Przykona” produkuje w ciągu roku 59 212  GJ energii cieplnej i 15 120  MWh energii elektrycznej przy wykorzystaniu 47 900 ton substratów. Do ogrzania prawidłowo ocieplonego domu jednorodzinnego o powierzchni ok. 150  m2 potrzeba około 100  GJ ener­gii w ciągu roku, zaś zużycie prądu wynosi średnio 3 MWh rocznie. Oznacza to, ze „Bioelektrownia Przykona” jest potencjalnie w stanie ogrzać około 590 gospodarstw domowych a energię elektryczną dostarczyć do ponad 5000 domów. Wyprodukowany w omawianej biogazowni prąd zostaje sprzedany do sieci, zaś powstałe ciepło  użytkowe będzie w przyszłości wykorzystywane do ogrzewania obiektów użyteczności publicznej w okolicy. Ponadto pozostałości pofermentacyjne po  wysuszeniu stanowią  nawóz pod uprawy. Na gruntach przyległych do kompleksu biologicznej elektrowni powstał także zakład realizujący skup oraz przerób zbóż poprzez ich suszenie, oczyszczanie i segregację, zaś procesy technologiczne z nimi związane pozwalają zminimalizować koszty energetyczne dzięki wykorzystaniu energii cieplnej pochodzącej bezpośrednio z sąsiadującej z zakładem biogazowni. Biogazownia w  Psarach może uchodzić za jeden z najnowocześniejszych i najefektywniejszych zakładów tego typu w Europie, którego działalność może zmniejszyć negatywne oddziaływanie gospodarki na środowisko, a tym samym może przyczynić się do poprawy środowiska.

 

DSC09553

Uczestnicy podczas wystapienia wójta gminy Przykona Mirosława Broniszewskiego

DSC09555

Prelekcja dr inż. Magdaleny Szymańskiej

DSC09560

Wyładunek substratów do silosów

DSC09563

Fragment automatycznego przenośnika substratów

DSC09564

Odprowadzanie frakcji ciekłej pofermentu

DSC09572

Agregaty prądotwórcze

DSC09576

Suszarnia

Tekst i zdjęcia: Starszy doradca Iwona Sadowska

Źródło:

Opracowanie własne na podstawie udziału w seminarium.

http://www.metropolisdg.pl/landing-pages/dotacje-na-biogazownie

http://designo.nazwa.pl/voltaeurope/pl/company/

http://www.eco-corn.pl/zaklad

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu jako jeden z członków Wielkopolskiego Konsorcjum Instytucji Doradztwa Rolniczego pozyskał środki z Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary, zorganizował i przeprowadził cykl szkoleń z zakresu stosowania środków ochrony roślin z uwzględnieniem zasad integrowanej ochrony roślin w województwie wielkopolskim.

Kurs miał charakter uzupełniający i był przeznaczony dla rolników posiadających już uprawnienia do obsługi sprzętu naziemnego przeznaczonego do stosowania środków ochrony roślin. Szkolenie obejmowało 7 godzin lekcyjnych w tym zajęcia teoretyczne i praktyczne przy opryskiwaczu.

W dniu 12 stycznia 2015 r. takie szkolenie odbyło się w świetlicy wiejskiej w Batorowie dla rolników z terenu gminy Tarnowo Podgórne; w szkoleniu wzięło udział 29 rolników.                                           Catering podczas szkolenia zapewniała firma Bistro Agata, której  właścicielem jest Rafał Maciejewski z Baranowa.

Po solidnej porcji wiedzy teoretycznej i praktycznej uczestnicy szkolenia zaliczali test, po którym otrzymali stosowne zaświadczenia.

Jako doradca rolniczy WODR w Poznaniu zachęcam rolników do korzystania z tego typu szkoleń.

Tekst i zdjęcia:

Wiesław Biały starszy doradca rolników