Start Jarosław Górski

Jarosław Górski

Adres strony WWW: E-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

wtorek, 20 stycznia 2015 16:19

Tulipany

Ozdobne rośliny cebulowe. Znamy obecnie około 15 tysięcy odmian tulipanów, które różnią się pochodzeniem, zastosowaniem, terminem kwitnienia, barwą, kształtem i wielkością kwiatów.

Wszystkie odmiany zostały podzielone na 15 różnych grup: pojedyncze wczesne, pełne wczesne, tulipany Mendla, tulipany Triumph (zajmują drugie miejsce w uprawie), mieszańce Darwina (pozycja pierwsza w uprawie), tulipany Darwina, tulipany liliokształtne, pojedyncze późne, tulipany papuzie, tulipany Rembrandta, pełne późne i cztery grupy tzw. tulipanów botanicznych.

Tulipany najlepiej rosną w glebie zasobnej w próchnicę, głęboko spulchnionej i wilgotnej. Rozmnaża się je wegetatywnie z cebul przybyszowych, które powstają każdego roku z cebuli matecznej w ilości 2-5 sztuk. Dlatego też, ze względu na drobnienie cebul nie powinniśmy uprawiać tulipanów w tym samym miejscu dłużej niż 2 lata. Należy pamiętać, aby po przekwitnięciu kwiatów usuwać powstające owoce, gdyż inaczej tworzą się cebule słabe. Wszystkie tulipany wykopujemy z końcem czerwca. Przed sadzeniem cebul na nowe miejsce powinno się grządkę nawieźć obornikiem w dawce 5-7 kg/m2. Tulipany sadzimy do gruntu od 20 września, nie później jednak jak do końca października.

piątek, 16 stycznia 2015 11:54

Choroby warzyw – mączniak rzekomy grochu

Choroba wywoływana jest przez grzyb z klasy glonowców. Występuje na grochu, peluszce, wyce i innych bobowatych.

Na górnej stronie liści pojawiają początkowo żółtawe, później brunatnożółte plamy, ograniczone nerwami – przybierają kształt kanciasty. Na dolnej stronie liścia w miejscu plam występuje szary lub fioletowy nalot. Porażone liście zwykle wcześniej zamierają i zasychają. w przypadku silnego porażenia roślin pędy ulegają skróceniu i zgrubieniu, a dolna strona liścia pokrywa się obfitym nalotem.

Źródłem infekcji pierwotnej są resztki porażonych roślin, w których grzyb zimuje w postaci kulistych, grubościennych zarodników zimowych. Ponadto uważa się, że grzyb może się przenosić za pośrednictwem porażonych nasion. w okresie wegetacji grzyb rozprzestrzenia się za pomocą zarodników konidialnych, tworzących się na dolnej stronie liści. Rozwojowi choroby sprzyjają lata obfitujące w opady i stosunkowo chłodne.

Plantacje zakładać należy możliwie daleko od pól, na których uprawiano groch w poprzednim roku. Należy wysiewać zdrowe nasiona na polu dobrze przygotowanym. Konieczna jest głęboka orka jesienna oraz odpowiednie nawożenie, zwłaszcza fosforem i potasem. Profilaktycznie należy po zbiorach grochu niszczyć resztki roślin i pole głęboko zaorać. Cenniejsze plantacje, np. nasienne, z chwilą wystąpienia pierwszych plam na liściach należy chronić preparatami chemicznymi zgodnie z zaleceniami programu ochrony warzyw.


Źródło: A. Studziński „Atlas Chorób i Szkodników Roślin Warzywnych”.

Jest to ozdobna roślina cebulowa wyrastająca do 75 cm wysokości, kwitnie bardzo obficie pod koniec marca z początkiem kwietnia. Kwiaty są koloru purpurowo-brązowego do 5 cm długości. Na łodydze może być nawet do 25 kwiatów.

Wymaga żyznej i wilgotnej gleby. Mimo wczesnej pory kwitnienia jest całkowicie mrozoodporna. Możemy ją uprawiać na jednym miejscu przez 3-4 lata. Jeżeli zachodzi konieczność przesadzenia lub po upływie 4 lat uprawy w jednym miejscu, cebule cesarskiej korony należy wykopać. Cesarską koronę wykopujemy pod koniec czerwca, gdy rośliny zaczynają zasychać, po okresie spoczynku w przechowalni sadzimy ją do gruntu zaraz na początku września, aby cebule przed nastaniem zimy dobrze się ukorzeniły.

Cesarska korona odstrasza krety.

czwartek, 08 stycznia 2015 11:29

Choroby warzyw – mączniak prawdziwy grochu

Choroba wywoływana jest przez grzyb z klasy workowców, rzędu mączniaków prawdziwych. Oprócz wszystkich odmian grochu choroba atakuje również peluszkę i wykę. Przy wczesnym porażeniu może powodować znaczną obniżkę plonu nasion.

Mączniak prawdziwy poraża górną stronę liści, pędy i strąk. Widoczny jest na tych częściach roślin biały, delikatny, mączysty nalot. Liście żółkną i zasychają. Strąki zniekształcają się i brunatnieją. Często obumierają całe rośliny.

Silniejszemu występowaniu choroby sprzyja ciepła i wilgotna pogoda (20oC i wilgotność powietrza 95%). Grzyb zimuje w resztkach roślin w postaci tzw. otoczni zawierających w sobie worki, które wiosną w sprzyjających warunkach pęcznieją, pękają i wyrzucają z siebie duże ilości zarodników, które dokonują infekcji pierwotnych.

W zwalczaniu choroby ważna jest profilaktyka. Po zbiorze strąków i resztek roślin należy zastosować głęboką orkę. Możliwie wczesne sianie grochu opóźnia rozwój choroby. W razie potrzeby stosować opryski chemiczne zgodnie z zaleceniami aktualnego programu ochrony warzyw.


Źródło: A. Studziński „Atlas Chorób i Szkodników Roślin Warzywnych”.

piątek, 12 grudnia 2014 12:25

Choroby warzyw – mozaika zwykła grochu

Mozaika zwykła grochu to choroba wirusowa występująca we wszystkich niemal krajach Europy, w tym również w Polsce. Poraża nie tylko groch, ale również peluszkę, bobik, wykę siewną oraz łubiny.

Objawy mozaiki zwykłej fasoli są widoczne w temperaturze 18-24oC, w temperaturze niższej (12-14oC) choroba rozwija się bezobjawowo. Widoczne objawy choroby pojawiają się na liściach. Nerwy liści wyraźnie żółkną, a na blaszkach liści i przylistków powstają mozaikowe przebarwienia. Między nerwami występują często, ostro odcinające się od całej blaszki, ciemnozielone plamy, których intensywna ciemnozielona barwa z czasem zanika. Zwykle kształt liści i pokrój rośliny pozostają niezmienione, tylko czasem liście ulegają zniekształceniu.

Wirus przenosi się z sokiem roślin i za pośrednictwem wielu gatunków mszyc, zwłaszcza mszycy grochowej i mszycy brzoskwiniowo-ziemniaczanej.

Chorobę zwalcza się przez stosowanie izolacji przestrzennej od pól z zeszłoroczną uprawą. Na plantacjach prowadzi się selekcję negatywną – szczególnie na plantacjach nasiennych. W okresie przelotu form uskrzydlonych mszyc, należy zwalczać je stosując insektycydy zalecane przez aktualny program ochrony warzyw.


Źródło: A. Studziński „Atlas Chorób i Szkodników Roślin Warzywnych”.

Zgnilizna twardzikowa na fasoli jest chorobą, której sprawcą jest grzyb należący do klasy workowców. Występuje w Polsce powszechnie. Poraża przeważnie starsze strąki i pędy fasoli. Jest szczególnie groźny podczas długotrwałego utrzymywania się wilgotnej i chłodnej pogody. Występuje wówczas wcześniej, porażając młodsze części roślin.

Miejsca opanowane przez grzyb są wodniste, brunatnieją i gniją, pędy nadłamują się. Podczas wilgotnej pogody na strąkach i pędach pojawia się biała pleśń. Podczas suchej pogody następuje tylko odbarwienie tkanki. W białej pleśni tworzą się niekształtne, często duże – o średnicy od 2 do 10 mm czarne grudki – są to tzw. sklerocja.

Grzyb zimuje w resztkach opanowanych roślin i w glebie w postaci sklerocjów. Infekcji wczesną wiosną dokonuje grzybnia rozwijająca się na sklerocjach i zarodniki workowe, które również rozwijają się w tym okresie. W okresie wegetacji grzyb rozprzestrzenia się zwykle za pomocą fragmentów grzybni. Rozwojowi grzyba sprzyjają częste opady deszczu połączone z niską temperaturą powietrza.

W celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się choroby należy stosować właściwe zmianowanie z wyłączeniem co najmniej na 3 lata roślin porażanych przez zgniliznę twardzikową i uprawiać w tym czasie zboża, kukurydzę i trawy. Dobrze jest wykonać głęboką orkę, nasiona wysiewać stosując właściwą rozstawę i zagęszczenie roślin. Silniej nawozić fosforem i potasem, a słabiej azotem. Po zbiorach fasoli należy niszczyć resztki porażonych roślin wraz ze sklerocjami.


Źródło: A. Studziński „Atlas Chorób i Szkodników Roślin Warzywnych”.

czwartek, 20 listopada 2014 15:23

Kolorowe kalafiory

Przed nowym sezonem wegetacyjnym warto zastanowić się, czy nie wprowadzić do warzywnika mniej znanych gatunków warzyw lub ciekawych form gatunków dobrze znanych, np. kalafiorów o różnych kolorach róży.

Są odmiany kalafiorów tworzące róże o nietypowej barwie – zielonej (Noverde Zielony), żółto-łososiowej (Sunset) i fioletowej (Graffiti). Odmiany te podczas uprawy nie wymagają osłony przed słońcem (co jest regułą u kalafiorów tworzących róże białe). Wśród odmian nietypowych wyjątkowo ciekawe są odmiany należące do grupy „romanesco” formujące róże piramidalnego kształtu o zabarwieniu zielonkawym.

Odmiany kolorowych kalafiorów podane do stołu gwarantują atrakcyjny sukces kulinarny i estetyczny dla osób  przygotowujących je do spożycia, jak i przyjemność ich konsumowania.

Rozsadę kalafiorów tego typu najlepiej wysadzać około 20 czerwca.


Źródło: „Działkowiec” nr 11/2014

czwartek, 06 listopada 2014 23:55

Prognoza plonów warzyw i owoców

Według wstępnych szacunków GUS tegoroczne zbiory owoców z drzew będą o 2,3% wyższe niż w roku ubiegłym i wyniosą ok. 3,6 mln ton. O 8,2% wyższa niż przed rokiem może być produkcja warzyw gruntowych; ocenia się ją na 4,3 mln ton.

GUS przewiduje, że zbiory wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, z wyjątkiem pomidorów, będą wyższe od uzyskanych w roku ubiegłym. Będzie to przede wszystkim wynikiem bardzo dobrego plonowania większości gatunków.

GUS jednak zaznacza, że obecny szacunek tegorocznej produkcji warzyw jest wyjątkowo trudny z uwagi na problemy związane z ich eksportem. Potencjalna produkcja wielu gatunków warzyw w bieżącym roku może nie zostać zebrana ze względu na występujące trudności z ich zbytem. Jeśli jednak wpływ embarga na eksport do Rosji okaże się mniejszy niż obecnie szacowany, to zbiory większości gatunków mogą być wyższe od obecnie prezentowanych.

Według wstępnych ocen zbiory kapusty mogą wynieść 1 mln ton, kalafiorów 245 tys. ton, ogórków 254 tys. ton, a pomidorów 258 tys. ton.

GUS przewiduje, że wyższa będzie produkcja wszystkich gatunków owoców z drzew z wyjątkiem wiśni oraz gruszek. Produkcja gruszek może osiągnąć jednak poziom zbliżony do ubiegłorocznego, ponieważ owoce dobrze dorastają.

Zbiory jabłek mogą wynieść nieco ponad 3,1 mln ton (o 2,8% więcej niż w ubiegłym roku), śliw – 109 tys. ton (6% więcej), a wiśni – 178 tys. ton (ok. 5% mniej).

Mniejsze o 7,3% mogą być zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych i wynieść ok. 562 tys. ton. Według wstępnego szacunku wyższe od ubiegłorocznych będą jedynie zbiory malin i truskawek. Zbiory malin ocenia się na około 124 tys. ton, tj. o 2,8% więcej od zbiorów roku ubiegłego i aż o ponad 70% więcej od średniej produkcji z lat 2006-2010. Tegoroczną produkcję truskawek GUS ocenia na ok. 197 tys. ton, tj. o ponad 2% więcej od uzyskanej w poprzednim sezonie.

Na rynkach hurtowych, ze względu na wysokie jesienne zbiory, oferta warzyw jest bardzo duża. Dużo taniej niż w poprzednich latach można kupić ziemniaki, kapustę i cebulę. Przy ogólnej tendencji dużej podaży i niskich cenach, drożeją ogórki gruntowe.


Źródło: PAP – internet.

piątek, 31 października 2014 14:49

Choroby warzyw – szara pleśń na fasoli

Szara pleśń na fasoli jest chorobą, której sprawcą jest grzyb należący do klasy workowców. Grzyb ten poraża bardzo wiele roślin, w tym fasolę. Jest szczególnie groźny podczas długotrwałego utrzymywania się wilgotnej i chłodnej pogody. Niszczy wówczas bardzo dużo strąków.

Objawy choroby występują na liściach, łodygach, pąkach, strąkach oraz na nasionach w postaci brunatnawych plam. w miejscach tych tkanka gnije, pokrywając się obfitym, szarym, pylącym nalotem. w nalocie tworzą się czarne grudki – są to sklerocja grzyba. Porażone rośliny są zahamowane we wzroście i często zamierają.

Grzyb rozprzestrzenia się podczas wegetacji za pomocą unoszących się w powietrzu zarodników. Zimują sklerocja oraz grzybnia żyjąca w resztkach roślin. Jednym z ważnych źródeł infekcji są ponadto porażone nasiona.

Zwalczamy chorobę stosując preparaty chemiczne zgodnie z aktualnymi zaleceniami ochrony warzyw. Zapobiegamy rozprzestrzenianiu się choroby wysiewając zdrowe nasiona oraz stosując właściwą rozstawę dla roślin. Po zbiorze strąków należy niszczyć resztki porażonych roślin.

Źródło:  A. Studziński „Atlas Chorób i Szkodników Roślin Warzywnych”.

piątek, 24 października 2014 13:31

Choroby warzyw – rdza fasoli

Rdza fasoli jest chorobą, której sprawcą jest grzyb należący do klasy podstawczaków. Choroba występuje we wszystkich krajach, gdzie uprawiana jest fasola. Silniejsze występowanie rdzy może znacznie zmniejszyć plon strąków oraz nasion.

Objawy choroby występują na górnej stronie liści w postaci żółtawych lub jasnobrunatnych plam. Na plamach tych zlokalizowane są ciemne uwypuklenia, tzw. kupki. Na dolnej stronie liści występują koncentrycznie ułożone białawe czarki. W połowie lata pojawiają się na obydwu stronach liści oraz na pędach i strąkach rdzawobrunatne uwypuklenia, będące skupieniami zarodników letnich. Pod koniec lata w ich miejscu powstają brunatnoczarne skupienia z zarodnikami zimowymi. Rośliny opanowane przez rdzę rosną słabiej, wcześniej porażone strąki ulegają zniekształceniu, liście przedwcześnie zamierają i zasychają.

Rdzę fasoli powoduje grzyb jednodomowy, przechodzący wszystkie fazy rozwojowe wyłącznie na fasoli. Zimuje pod postacią zarodników zimowych, które wiosną kiełkują wytwarzając zarodniki podstawkowe. Zarodniki podstawkowe są źródłem infekcji pierwotnych. Infekcji wtórnych w okresie wegetacji dokonują zarodniki letnie wytwarzane w kilku generacjach.

Gdy zauważymy pierwsze porażone rośliny na plantacji, należy je natychmiast usunąć z uprawy. Nawożenie nawozami fosforowymi i potasowymi zwiększa odporność roślin fasoli na porażenie rdzą.


Źródło: A. Studziński „Atlas chorób i szkodników roślin warzywnych”.

<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 następna > ostatnia >>
Strona 1 z 7