Start Artykuły filtrowane wg daty: sierpnia 2014

poniedziałek, 30 września 2013 07:12

Powiatowy Dzien Pola w Brodnicy

 

 

Powiatowy Dzień Pola w Brodnicy

Powiatowe Dni Pola to wieloletnia tradycja organizowania imprez rolniczych na terenie powiatu śremskiego.

Tegoroczna impreza miała miejsce na  w Brodnicy  dnia 17 września 2013 roku na terenie gospodarstwa  Państwa Wiktora i Bożeny Snuszków .

Organizatorami imprezy byli: Gospodarstwo Rodzinne Wiktora i Pawła Snuszków, Zespół Doradczy  w powiecie śremskim Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, Urząd Gminy w Brodnicy, Zespół Szkół Rolniczych w Grzybnie oraz firmy :Sesvanderhave Poland Sp.z o.o  Poznań, Limagrain Central Europe Komorniki, Raitech    Zbrudzewo oraz Grupa Rolnik z Nacławia k/Kościana.

Mimo niesprzyjającej pogody impreza przyciągnęła wielu wystawców firm działających w otoczeniu rolnictwa.

Po godzinie 9.00 zaczęli przybywać licznie zaproszeni przedstawiciele samorządów, szkół rolniczych oraz rolników z powiatu śremskiego i ościennych powiatów.

Oficjalna część imprezy rozpoczęła się o godz.10.00 pod specjalnym namiotem .

Kierownik WODR Zespołu Doradczego  w Śremie Zdzisław Kruk w imieniu  organizatorów powitał wszystkich uczestników   Powiatowego Dnia Pola w Brodnicy .

Obok licznej reprezentacji rolników powiatu śremskiego i ościennych powiatów, przedstawicieli instytucji i firm  działających na rzecz rolnictwa, szkół rolniczych, banków, imprezę zaszczycili przedstawiciele władz powiatowych i samorządowych.

Władze powiatu reprezentowali Starosta Śremski Piotr Ruta oraz  Przewodniczący Rady Powiatu Roman Szydłowski. Obecni Byli także :Burmistrz Śremu Adam Lewandowski, Wójt Gminy Brodnica Marek Pakowski, Wice wójt Gminy Brodnica Kazimierz Balcerak oraz Przewodniczący Rady Gminy w Brodnicy Roman Purczyński.

Wśród zaproszonych gości głos zabrali: Wójt Gminy Brodnica Marek Pakowski, Starosta Powiatu Śremskiego  Piotr Ruta, Dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych w Grzybnie Grażyna Tokarek, Z-ca dyrektor Wielkopolskiego Ośrodka Rolniczego w Poznaniu Wiesława Nowak.

Po wystąpieniach oficjalnych rozpoczęła się część wykładowa , którą rozpoczął Kierownik PIORiN w Śremie Wacław Klupczyński na temat Integrowanej Ochrony Roślin. Kolejnymi prelegentami byli :Piotr Kujawa z WODR w Poznaniu ,który przedstawił zagadnienia Znaczenia Materii Organicznej  a końcowy wykład wygłosił przedstawiciel Pfeipfer&Langen  dr Henryk Ławiński na temat Integrowanej Ochrony Buraków Cukrowych.

Po zakończeniu wykładów szkoleniowych, kierownik ZD w Śremie Zdzisław Kruk wręczył gospodarzom terenu Wiktorowi Snuszce oraz jego synowi Pawłowi okolicznościowe podziękowania  od Dyrektora Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego za współpracę oraz wprowadzanie innowacji  i nowoczesnych technik w produkcji rolnej.

Dalsza część imprezy przeniosła liczną rzeszę uczestników na pola ,gdzie oprócz prezentacji się firm na stoiskach można było zobaczyć poletka odmian kukurydzy firmy Limagrain oraz buraków cukrowych firm: Sesvanderhaven, Strube oraz Maribo  a przedstawiciele tych Firm chętnie odpowiadali na wszelkie pytania i wątpliwości oraz przestawiali swoją ofertę .

Duże zainteresowanie uczestników Dnia Pola wzbudziły pokazy nowoczesnego sprzętu rolniczego firm Reitech, Kuchn oraz Agrorami  na placu wystawowym a także bezpośrednio w polu gdzie firma Spedytor pokazała nowoczesny kombajn podczas zbioru buraka cukrowego a firma Reitech  zbiór kukurydzy na kiszonkę.

Pracownicy Zespołu Doradczego WODR oraz nauczyciele ZSR w Grzybnie informowali na bieżąco przybyłych uczestników o przebiegu imprezy oraz dbali o przebieg techniczny imprezy.

Obok dyrekcji, nauczycieli i uczniów ZSR w Grzybnie imprezę zaszczycili także uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Rolniczo Budowlanych w Lesznie.

Wielu uczestników imprezy odwiedzała stoiska wystawowe gdzie prezentowały się firmy obsługujące rolnictwo. Obok wyżej wymienionych swoją ofertę zaprezentowały następujące firmy; Grupa Rolnik Sp.z o.o, Arysta LiefeScience,  Bayer Sp.z o.o, F&N Agro Polska Sp.z o.o,PRP, YaraPoland Sp.z o.o, Bogdan Styperek, KWS Lochow Polska Sp.z o.o.

Banki reprezentowane były przez :Spółdzielczą Grupę Bankową Gospodarczy Bank Spółdzielczy w Mosinie oraz Bank Zachodni WBK S.A oddział w Śremie.

Nie zabrakło też stoiska KRUS w Śremie które swą ofertą  zainteresowało wielu uczestników .

Dość ciekawie zaprezentował się Folwark Ogieniewo ,którego stoisko nawiązywało do historii i tradycji w rolnictwie. Wiele już starych narzędzi dawniej używanych na wsi zaciekawiło obecnych uczniów szkół rolniczych.

Duże zaangażowanie gospodarzy terenu, Państwa Bożeny i Wiktora Snuszków oraz ich syna Pawła z żoną Ewą sprawiło ,że każdy uczestnik mógł się poczuć gościnną atmosferę a degustacja domowych wypieków cieszyła się dużym powodzeniem.

Mimo deszczowej pogody w imprezie uczestniczyło ponad 400 osób.

Na zakończenie imprezy wszyscy ponownie spotkali się pod namiotem gdzie przy ciepłej  grochówce z wkładką oraz produktach  mleczarskich kontynuowano dyskusje, wymieniano poglądy i podsumowano imprezę.

Powiatowy Zespół Doradztwa rolniczego  w Śremie pragnie podziękować gospodarzom terenu oraz wszystkim instytucjom i firmom które w sposób czynny zaangażowały się w organizację Dnia Pola  w Brodnicy.

 

Artur Tokarek

Zespół Doradczy w powiecie  śremskim

Opublikowany w kategorii: Nowości ze Śremu
piątek, 27 września 2013 13:51

WIELKOPOLSKA WIEŚ ZAPRASZA

W Centrum Wystawowo Edukacyjnym w Gołaszynie odbyła się druga edycja imprezy informacyjno- promocyjno- handlowej pod nazwą „WIELKOPOLSKA WIEŚ ZAPRASZA", której ideą jest promocja walorów agroturystycznych wielkopolskiej wsi.
Na uczestników imprezy czekały liczne atrakcje: stoiska promocyjne Kół Gospodyń Wiejskich, na których można było degustować potrawy- szczególnie słodkie wypieki, przygotowane przez członkinie KGW, obejrzeć wystawy rękodzieła ludowego oraz zapoznać się z ofertą turystyczną gospodarstw. Dodatkową atrakcją były bezpłatne przejazdy bryczką, kiermasz ogrodniczy oraz pokazy kosmetyczne.
Podczas imprezy szeroki asortyment wyrobów żywnościowych promowały, zarówno lokalne jak i z bardziej odległych krańców Polski, zakłady rzeźnicko-wędliniarskie, mleczarnie i piekarnie.
Aby zapewnić dobry humor i wesołą zabawę organizatorzy przygotowali dla uczestników 4 konkursy. Dzieci miały okazję zaprezentować swój talent w konkursie plastycznym " Warzywa z przydomowych ogródków" , panowie mogli wykazać się zręcznością w „Rzucie piłeczką do kosza". Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich natomiast rywalizowały w konkursie na najbardziej oryginalny, dowcipny pomysł przystrojenia warzywa i przedstawienia go w formie „ludzika" oraz w konkursie kulinarnym „ Domowe ciasteczka".
W trakcie imprezy dużym zainteresowaniem cieszył się wykład „Stół pięknie nakryty" połączony z pokazem dekoracji potraw przygotowany przez Zespół Szkół Przyrodniczo – Technicznych w Bojanowie oraz pokaz kulinarny „Cukinia na różne sposoby" przygotowany przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Dla miłośników kwiatów zorganizowano pokaz florystyczny, podczas którego można było  podpatrzyć jak przygotować piękne bukiety wiązane w ręku i oryginalne kompozycje kwiatowe w naczyniu. Zainteresowni mogli też posłuchać ciekawego wykładu na temat ptaków w rolniczym krajobrazie oraz zasięgnąć porad dietetyczki "jak zdrowo żyć".
Licznie zgromadzoną publiczność bawiły występy zespołów folklorystycznych „Gołaszyniaków" z Gołaszyna, Kokorzynianek oraz „Złotych Kłosów" z Bonikowa, których repertuar obfitował w pieśni i przyśpiewki ludowe oraz skecze. Impreza zakończyła się rozstrzygnięciem konkursów i wręczeniem dyplomów i nagród zwycięzcom.

Dziękujemy za liczny udział w imprezie i zapraszamy w przyszłym roku.

 

 

IMG_1180

IMG_1154

IMG_1167

IMG_1196

IMG_1209

IMG_1210

IMG_1213

IMG_1156

IMG_1168

IMG_1197

IMG_1214

IMG_1226

IMG_1301

IMG_1239

IMG_1208

IMG_1228

IMG_1231

IMG_1237

IMG_1229

IMG_1215

IMG_1235

IMG_1225

IMG_1299

IMG_1298

IMG_1212

IMG_1181

IMG_1271

IMG_1186

IMG_1190

IMG_1191

IMG_1378

IMG_1326

IMG_1342

IMG_1343

IMG_1338

IMG_1272

IMG_1244

IMG_1311

IMG_1206

 

IMG_1201

IMG_1202

IMG_1254

IMG_1218

IMG_1322

IMG_1252

IMG_1257

IMG_1309

 

IMG_1260

IMG_1262

IMG_1263

IMG_1346

IMG_1241

IMG_1294

IMG_1204

IMG_1314

IMG_1152

IMG_1295

IMG_1182

IMG_1220

IMG_1177

IMG_1223

IMG_1199

IMG_1221

IMG_1357

IMG_1382

IMG_1323

IMG_1369

IMG_1349

IMG_1391

IMG_1409

 

 

 

IMG_1393

Opublikowany w kategorii: Nowości z Rawicza
piątek, 27 września 2013 12:39

RAJD PO UŚMIECH I DOBRĄ ZABAWĘ

RAJD PO UŚMIECH I DOBRĄ ZABAWĘ

 

W powiecie szamotulskim od kilku lat we wrześniu Szamotulskie Stowarzyszenie Agroturystyczne na czele z panią prezes Violettą Wawszczak, organizuje Samochodowy Amatorski Rajd Agroturystyczny.

Tegoroczny VI rajd prowadził z Szamotuł do Obelzanek w Gminie Wronki, a punktami pośrednimi były miejscowości: Gaj Mały, Kobylniki, Słopanowo, Obrzycko, Stobnicko, Piotrowo, Wronki, Obelzanki z metą w gospodarstwie agroturystycznym ”RÓŻA”. W tym rajdzie biorą udział całe rodziny, ludzie dorośli i dzieci, najważniejsze, żeby jak w każdym samochodowym rajdzie był kierowca i pilot. Nie chodzi o to by najszybciej pokonać wyznaczoną trasę, ale trzeba ją pokonać dokładnie, dobrze odpowiedzieć na zestaw pytań, który każda załoga otrzymuje na starcie, a także zaliczyć konkurencje zręcznościowe. Podczas niektórych konkurencji można się dosłownie skręcać ze śmiechu, ale szczegółów nie zdradzę tylko zachęcam do wzięcia udziału w kolejnym rajdzie we wrześniu 2014 roku. Szamotulskie Stowarzyszenie Agroturystyczne zaprowadzi nas w ten sposób do niezwykle ciekawych zakątków powiatu szamotulskiego, znów odwiedzimy miejsca związane z historią i kulturą naszego regionu. I oto właśnie chodzi! Organizatorom pomysłów na pewno nie zabraknie. W tegorocznej imprezie wszystkim uczestnikom zafundowano rejs po rzece Warcie wspaniałą łodzią wycieczkową GALAR I …tych widoków nie da się opisać!!!  Na zakończenie rajdu były oczywiście atrakcyjne nagrody i wyróżnienia, ale tak naprawdę najważniejszy jest uśmiech i dobra zabawa.

Eugeniusz Wiśniewski

 

Oto krótka fotorelacja z tej imprezy:

Tekst i zdjęcia: Eugeniusz Wiśniewski

 

Opublikowany w kategorii: Nowości z Szamotuł
czwartek, 26 września 2013 11:28

Fotorelacja z wystawy AGRO SHOW w Bednarach

 

W dniach 20-23 września 2013 roku odbyła się XV Międzynarodowa Wystawa Rolnicza AGRO SHOW w Bednarach, jak corocznie z powiatu kępińskiego zostały zorganizowane grupy rolników, uczestniczące w wyjazdach studyjnych. W sumie uczestniczyło w nich około 100 osób z całego powiatu:

- z gminy Bralin ok. 30 osób - organizator wyjazdu: Stanisław Żary

- z gminy Baranów ok. 30 osób - organizator wyjazdu: Paweł Stasiak

- z gminy Kępno ok. 40 osób - organizator wyjazdu: Piotr Twardowski

Tradycyjnie oglądano pokazy maszyn w czasie pracy, jak również zapoznano się z najnowszymi praktykami w dziedzinie nowoczesnego rolnictwa.

Poniżej zamieszczamy fotogalerię z wystawy:

15agros_1_2

15agros_1_3

15agros_1_4

15agros_1_5

15agros_1_6

15agros_1_7

15agros_1_8

15agros_1_9

15agros_1_10

15agros_1_11

15agros_1_12

15agros_1_13

15agros_1_14

15agros_1_15

15agros_1_16

15agros_1_17

15agros_1_18

15agros_1_19

15agros_1_20

15agros_1_21

15agros_1_22

15agros_1_23

Autorzy zdjęć: Piotr Twardowski i Jan Sarnowski - WODR Poznań, ZD w powiecie kępińskim
Opublikowany w kategorii: Nowości z Kępna
czwartek, 26 września 2013 07:38

Wyjazd studyjny z gminy Kępno i Łęka Opatowska

 

 

I_Kazimierz_nad_Wis

W dniach od 18-20 września 2013r. zorganizowany został wyjazd 49 osób z gminy Kępno i Łęka Opatowska do Janowca i Kazimierza nad Wisłą, oraz Lublina, Zamościa i Sandomierza.
Celem wyjazdu było zapoznanie z możliwościami rozwoju agroturystyki jako dodatkowego źródła dochodu dla gospodarstw wiejskich, poznanie bogactwa dziedzictwa kulturowego, kulinarnego, zwyczajów i obyczajów terenów województwa lubelskiego i świętokrzyskiego. Tereny wschodniej i południowo- wschodniej Polski gospodarczym tych regionów określanym jako Polska B. Przekonaliśmy się jednak, że dzięki funduszom unijnym rozwój tych regionów szybko się zmienia, a różnice są szybko niwelowane.
Dodatkowym pozytywnym wrażeniem jest niezwykła gościnność ludzi o czym mogliśmy się sami przekonać.
Podziwialiśmy przepiękne zabytkowe Kamienice Celejowskie, Przybyłowskie, zamki, dworki, muzea regionalne.
Poznaliśmy historię zamku w Janowcu, Lublinie.
Przejeżdżaliśmy obok Zespołu Pałacowo-Parkowego Czartoryskich w Puławach. W Końskowoli niedaleko Puław można było zobaczyć zagłębie różane, a w Sandomierzu – zagłębie sadownicze.
Rolnictwo na terenach Lubelszczyzny jest rozdrobnione. Są liczne uprawy jagodowe /maliny, porzeczki, aronie/ itp. W okolicach Puław i Kazimierza. Jadąc dalej w kierunku Lublina dominują uprawy zielarskie, są liczne uprawy tytoniu jak również uprawy roślin jagodowych. Gospodarstw agroturystycznych przy trasach jest niewiele, więcej znajduje się w okolicach Kazimierza i Lublina.
Zachwycaliśmy się wąwozami lessowymi w pobliżu Kazimierza powstałymi w wyniku wypłukiwania lekkiej gleby przez spływającą wodę i odsłanianiu plątaniny korzeni po obu stronach wąskiego wąwozu co robi niesamowite wrażenie i przeżycie.
Bogactwo kulturowe tych terenów poznaliśmy w czasie zwiedzania bogato wyposażonego dworku, czy starego młyna w Janowcu, gdzie zgromadzono przedmioty codziennego użytku, rolnicze, liczne eksponaty tkactwa, garncarstwa, rzeźby, portrety, malowidła itp.
Na Zamku w Lublinie obejrzeliśmy piękną Kaplicę, oraz liczne zbiory muzealne ze strojami regionalnymi i innymi eksponatami regionu Lubelszczyzny. Podziwialiśmy liczne zabytki, stare kamienice odnowione, lub w trakcie odnowy, Kościoły, Bramę Krakowską itp.
Przejeżdżając ulicą Męczenników Majdanka w oddali widzieliśmy Pomnik Męczenników Majdanka, stare baraki.
Niektóre ulice w Lublinie były zamknięte dla zwiedzających, bo ekipa filmowa nagrywała ekranizację książki; „Kamienie na szaniec'.
W Zamościu zobaczyliśmy forteczne mury obronne, które otaczały miasto i dzięki którym Zamość zawsze ocalał z każdej napaści agresora i nie został zniszczony. Szczególnie piękne są odnowione ormiańskie kamieniczki na rynku z licznymi attykami i podcieniami.
Widzieliśmy budynek dawnej Akademii Zamojskiej, Rynek Solny, Pałac Zamojskich. W przepięknej Zamojskiej Katedrze znajduje się cudowny koronowany obraz Matki Bożej Odwachowskiej namalowany przez więźnia. Widzieliśmy też dom w którym urodził się Marek Grechuta. Jadąc w kierunku Sandomierza podziwialiśmy piękne krajobrazy pagórkowate o których mówi się, że są to „Małe Bieszczady". O religijności ludzi na tym terenie świadczą też liczne przydrożne Kapliczki i Krzyże bardzo często występujące przy trasach przejazdowych i liczne Kościoły.
Panoramę Sandomierza podziwialiśmy z wysokości Bramy Opatowskiej. Zabytki Starego miasta – szczególnie Rynek, kamienice, piękny Ratusz z zegarem słonecznym są godne podziwu.
Zwiedziliśmy Podziemną Trasę Turystyczną w Sandomierzu, która liczy 450 m długości i 15 m głębokości gdzie przechodzi się przez 34 pomieszczenia z wystawami.
Obejrzeliśmy piękną Bazylikę Katedralną i Muzeum Diecezjalne – Dom Jana Długosza z bogatymi zbiorami malarstwa i eksponatami sakralnymi.
Myślę, że chociaż pogoda nie zawsze nam sprzyjała to udało się nam zrealizować plan, zobaczyć wiele zakątków, poznać nieznane regiony naszego pięknego kraju , dziedzictwo kulturowe, serdeczność i gościnność ludzi co na długo pozostanie w naszej pamięci.

Maria Pieczara-WODR Poznań, ZD w powiecie kępińskim

 

Kazimierz_na_Wis_II

Opublikowany w kategorii: Nowości z Kępna
środa, 25 września 2013 10:30

ZIOŁA PRZYPRAWOWE

ZIOŁA PRZYPRAWOWE

zioa 

Nie byłoby środków ponad zioła droższych, gdyby nie były takie pospolite” żalił się pod koniec XVI wieku Marcin z Urzędowa. Polska kuchnia ma ogromną i stara tradycje kulinarnego zastosowania ziół. W najstarszych polskich książkach kucharskich mnóstwo jest przepisów potraw, szczególnie mięsnych z dodatkiem : szałwii, majeranku, macierzanki, estragonu, tymianku czy trybuli. Sądzę, że i dzisiaj warto uprawiać, zbierać, suszyć i używać w kuchni jak najwięcej ziół i przyjąć zasadę najsłynniejszego dziś sklepu ziołowego na świecie, który powstał w roku 1927 w Londynie w celu „reaktywowania mody na smak zdrowych, naturalnych środków leczniczych, czystych kosmetyków oraz używania ziół w kuchni jako przeciwwagi dla współczesnego szaleństwa stosowania silnych, sztucznych aromatów i zapachów”. Zioła są smaczne i zdrowe – tą znana już naszym przodkom prawdę wiele osób odkrywa dzisiaj na nowo. Regularne spożywanie i przyjmowanie ziół zapewnia zdrowe dodatki do wielu potraw, wzbogacają  nasz jadłospis nadając najprostszym potrawom charakter i kolor, podkreślając ich smak.

O czym należ pamiętać używając ziół:

Świeże zioła należy kroić lub siekać tuz przed użyciem. Dużo wcześniej pokrojone stracą większość swoich wartości odżywczych i zapachowych. Przed posiekaniem należy je starannie umyć i dokładnie otrzepać z wody, usunąć grube łodygi a listki kroić ostrym nierdzewnym nożem  lub nożem kołyską. Wszystkie części ziół trzeba szybko przetworzyć w przeciwnym razie zwiędną albo pokryją się pleśnią i nie będą nadawały się do użycia. Suszymy zioła w miejscu suchym i przewiewnym ale nigdy bezpośrednio na słońcu. Zioła suszone  przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach.

Najpopularniejsze zioła: - do zup: cząber, estragon, jałowiec, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, natka pietruszki, koperek, rozmaryn, trybula, tymianek; - do ryb: bazylia, estragon, kminek, lubczyk, majeranek, macierzanka, melisa, mięta, trybula; - do drobiu: kurczak – cząber, estragon, majeranek, melisa, mięta, tymianek, natka pietruszki, trybula, koperek; kaczka – estragon, majeranek, rozmaryn, szałwia, jałowiec; gęś – majeranek, szałwia; indyk – estragon, majeranek, natka pietruszki, szałwia, tymianek; - do mięs: baranina – bazylia, cząber, kmin, koper, lubczyk, tymianek; wołowina – bazylia, cząber, estragon, kminek, lebiodka, lubczyk, majeranek, mięta, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek; wieprzowina – cząber, kolendra, lubczyk, kminek, majeranek, rozmaryn, szałwia, tymianek; - do zapiekanek: cząber, kolendra, koperek, lebiodka, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, ogórecznik, szałwia, tymianek; - do marynat: bazylia, estragon, jałowiec, kolendra, koperek, lubczyk, melisa, mięta, rozmaryn.

Zioła poza tym, że dodają smaku potrawom mogą także stanowić piękną dekorację naszych dań i stołu. Kolorową ozdoba talerzy mogą być nawet ich kwiaty. Jedzenie powinno być nie tylko zdrowe i smaczne ale i apetycznie podane: „jemy” także oczami. Oczywiście im większa rozmaitość ziół, tym bogatsze i bardziej zróżnicowane smakowo może być nasze menu. Zioła przyprawowe są tak samo niezbędne w kuchni jak sól – stanowią ważny element zdrowej diety.

Krystyna Piszczałka

ZD Ostrzeszów

Opublikowany w kategorii: Nowości z Ostrzeszowa
wtorek, 24 września 2013 11:50

Poleko - najszersza ekspozycja oze.

Tegoroczna edycja POLEKO odbędzie się wcześniej niż w latach poprzednich, bo w dniach 7-10 października. Duże zainteresowanie targami wykazuje zwłaszcza branża energii odnawialnej, która na POLEKO prezentuje szerokie spektrum oferty: od fotowoltaiki, poprzez biogaz i biomasę, po gaz z łupków, energię wiatru i wody.

W tym roku w poznańskich pawilonach firmy z Polski oraz m.in. z Austrii, Czech, Holandii i Włoch zaprezentują swoją ofertę z zakresu: energii i energii odnawialnej, odpadów i recyklingu, wody i ścieków, powietrza, hałasu i wibracji, rekultywacji i rewitalizacji, budownictwa energetycznego, aparatury kontrolno-pomiarowej, wykrywania zagrożeń, ochrony przeciwpowodziowej i doradztwa.

W tym roku na Poleko będzie można również zobaczyć – w ramach specjalnej ekspozycji poświęconej OZE – ofertę firm z Niemiec i Szwajcarii.

 

Miejsce prezentacji całej branży

Salon Czystej Energii (pawilon 6) to część ekspozycji targów POLEKO, w ramach której można zobaczyć ofertę producentów i dystrybutorów kolektorów słonecznych, paneli fotowoltaicznych, systemów montażu kolektorów, instalacji i akcesoriów do przesyłu, falowników, małych turbin wiatrowych, instalacji dla małych elektrowni wodnych, małych kotłów na biomasę, kotłów kogeneracyjnych i pomp ciepła, systemów zarządzania, sterowników do instalacji, biogazowni, biopaliw, w tym biomasy (biopaliwo stałe) i biogazu, ekologicznych środków transportu (o napędach alternatywnych) i instalacji do uzyskiwania paliwa z odpadów komunalnych.

W targach POLEKO biorą udział także firmy i instytucje doradcze oraz wspierające finansowanie inwestycji w OZE, zajmujące się przygotowaniem i realizacją inwestycji w zakresie OZE oraz firmy doradztwa prawnego w zakresie inwestycji w OZE.

Warto wspomnieć, że podczas ubiegłorocznych targów w jej ramach zaprezentowało ponad 200 firm z branży OZE (prawie 7 000 m2 ekspozycji targowej).

Miasteczko Ekologiczne (pawilon 4) to miejsce prezentacji ekologicznych i oszczędnych rozwiązań. W zaaranżowanej na miasteczko przestrzeni można zobaczyć ofertę dedykowaną dla aglomeracji miejskich i gminnych, a także właścicieli domków. Zakres prezentowanych rozwiązań to m.in. fotowoltaika (panele słoneczne), samochody oraz sprzęt komunalny napędzany energią alternatywną (elektryczna, sprężony gaz ziemny), odbiór odpadów (specjalistyczne pojemniki na odpady), oczyszczanie ścieków (przydomowe oczyszczalnie), energooszczędne oświetlenie (LED), pompy ciepła, energia wiatru.

 

Branżowe know-how

Podczas targów POLEKO odbywa się również kilkadziesiąt konferencji i debat poświęconych najnowszym trendom i rozwiązaniom, także z zakresu OZE (wstęp dla uczestników targów jest bezpłatny).

Forum Czystej Energii – specjalny cykl trzydniowych konferencji, poruszający tematykę energii z odnawialnych źródeł - głos zabierają polscy i zagraniczny eksperci oraz praktycy.

Wiedzę na temat OZE uzupełnić można także podczas Globu pełnego energii. To coroczne, praktyczne wykłady, w ramach których specjaliści omawiają aspekty wykorzystania urządzeń grzewczych korzystających ze źródeł odnawialnych: słońca, biomasy, ciepło z ziemi.

 

Ponad 21.000 zwiedzających

Jednymi z głównych grup, które najliczniej przybywają na targi POLEKO są prosumenci i profesjonaliści zainteresowani tematyką OZE, przedstawiciele firm zajmujących się energetyką tradycyjną, które planują wykorzystać rozwiązania z zakresu OZE dla rozwoju swojej działalności, instytucje samorządowe  zainteresowane rozwojem OZE na swoim terenie, kadra ośrodków naukowych zajmujących się OZE, rolnicy planujący realizację projektów OZE (w tym biogazowni, instalacji fotowoltaicznych) czy też  klienci indywidualni poszukujący ekologicznych rozwiązań dla własnych budynków.

 

Warto więc zarezerwować termin 7-10 października, by zobaczyć w Poznaniu pełny przegląd polskich i zagranicznych marek z zakresu ekologii.

Patronat Honorowy nad targami Poleko sprawuje Minister Środowiska.

Więcej na www.poleko.mtp.pl

Opublikowany w kategorii: Odnawialne Źródła Energii
wtorek, 24 września 2013 11:47

Ogólne zasady przejścia na VAT

Działalność rolnicza indywidualnego gospodarstwa rolnego jest zwolniona z obowiązku prowadzenia ksiąg rachunkowych.

Rolnik ryczałtowy to rolnik , który dokonuje produktów rolnych pochodzących z własnej działalności rolniczej i korzysta ze zwolnienia z podatku na podstawie art.43 ust.1 pkt 3 ustawy o VAT. Nie ma obowiązku wystawiania faktur za wykonane czynności oraz nie musi prowadzić ewidencji. Kiedy rolnik zrezygnuje ze zwolnienia z VAT staje się czynnym podatnikiem VAT.

Rolnik ryczałtowy, który zamierza przejść na rozliczenia na zasadach ogólnych musi spełnić łącznie następujące warunki:

  • dokonać zgłoszenia w Urzędzie Skarbowym i opłacić opłatę rejestracyjną. Zgłoszenie rejestracyjne należy złożyć w US właściwym ze względu na miejsce prowadzenia działalności gospodarczej. Jeżeli rolnik prowadziłby działalność gospodarczą na terenie dwóch lub więcej urzędów skarbowych to zgłoszenie rejestracyjne należy złożyć w US właściwym ze względu na miejsce gdzie znajduje się siedziba rolnika;
  • rozpocznie prowadzenie ewidencji kupna i sprzedaży towarów i usług, ponieważ umożliwi ona sporządzenie deklaracji dla potrzeb podatku od towarów i usług.

Zgłoszenie rejestracyjne należy złożyć najpóźniej przed dniem wykonania pierwszej czynności, która podlega opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług. Naczelnik US rejestruje takiego podatnika jako "podatnika VAT czynnego". Wtedy taki podatnik deklaruje w US jak będzie rozliczał podatek VAT: czy co miesiąc, bądź co kwartał.

Rolnik, który zmienił status z rolnika ryczałtowca na rolnika rozliczającego się na zasadach ogólnych – może dopiero po upływie 3 lat od daty rezygnacji ze zwolnienia wrócić na status rolnika ryczałtowca.

 

Agnieszka Przybyła
Źródło: materiały szkoleniowe

Opublikowany w kategorii: Podatek VAT

Kurkuma

Szczypta kurkumy dodana do placka drożdżowego, ryżu lub… rosołu pięknie barwi potrawę na złoty kolor. Według naukowców wyciąg z jej kłączy może przeciwdziałać alzheimerowi. Warto zrobić dla niej miejsce w swojej kuchni.

Hindusi wykorzystują kurkumę od tysięcy lat, naukowcy zainteresowali się nią całkiem niedawno, dostrzegając związek między niską zachorowalnością mieszkańców Indii na alzheimera i ich dietą. Podejrzewali, że odpowiedź kryje się w stosowanych przez Hindusów przyprawach. I rzeczywiście, wkrótce wyodrębnili aktywny składnik kurkumy – kurkuminoidy. To właśnie te naturalne substancje, znajdujące się w kłączach rośliny, stymulują system immunologiczny do niszczenia białka, którego złogi utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych odpowiedzialnych za pamięć, uwagę, zachowanie czy nastrój.

Przyprawa życia

Kurkuma (ekstrakt kłączy ostryżu) jest rośliną z rodziny imbirowatych, reprezentuje ją aż 70 gatunków. Jest składnikiem innych przypraw, np. szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Pochodzi z Indii i Azji – tej „przyprawy życia” używają tam uzdrawiacze medycyny ajurwedyjskiej, najstarszego systemu leczniczego świata. Według ajurwedy wszystkie choroby biorą się z toksyn – niestrawionych resztek pokarmu pozostających w układzie trawiennym. A kurkuma dobrze wpływa na trawienie, dostarcza organizmowi niezbędnych do życia składników. Zawarta w niej kurkumina i jej pochodne mają silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne – może kiedyś staną się alternatywą dla antybiotyków? Na to musimy jeszcze chwilę poczekać, naukowcy pracują nad leczniczym zastosowaniem składników tej rośliny i łatwą do przyswojenia formą, bowiem, by odczuć dobroczynne działanie kurkumy, trzeba ją stosować przez dłuższy czas. Spożywana jako przyprawa niestety nie dociera w całości bezpośrednio do krwioobiegu i do tkanek, więc jej właściwości lecznicze nie są przez organizm ludzki w pełni wykorzystywane.

Co jeszcze wiemy o kurkumie?

Obniża poziom cholesterolu i glukozy, działa przeciwnowotworowo, łagodzi niestrawność żołądka. Z powodu właściwości przeciwzapalnych i antybiotycznych wykorzystywana jest w leczeniu trądziku i innych schorzeń skóry. Wskazaniem do jej używania są także zaparcia i wzdęcia, a wyciągi na bazie alkoholu z kłącza rośliny stosowane są przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamicy żółciowej oraz zaburzeniach trawiennych. Nauka dąży do tego, by właściwości kurkumy wykorzystywać także w profilaktyce i leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów i cukrzycy.

Opublikowany w kategorii: Profilaktyka zdrowotna
wtorek, 24 września 2013 11:43

Prosumeryzm jako trend na rynku turystycznym

Prosumeryzm to stosunkowo nowy trend rynkowy, który wymaga gruntownej zmiany sposobów komunikowania się producentów z potencjalnymi klientami - usługobiorcami. Zgodnie z definicją - prosumeryzm określany jest jako aktywny udział klientów, także potencjalnych, w tworzeniu oferty firmy, za pomocą instrumentów udostępnionych przez producenta. Obecnie klient zmienia się w prosumenta. Prosument to proaktywny konsument, czyli osoba, która dzięki dostępowi do technologii i informacji jest bardziej niż przeciętnie zaangażowana w to, co dzieje się wokół: w sklepie, w polityce, także w turystyce – i w każdej dziedzinie życia, która ją interesuje. Prosumenci stanowią grono liderów, kreatorów opinii na różne tematy. Współczesny szybki rozkwit prosumeryzmu  związany jest rozwojem nowych mediów i nowej kultury komunikowania się poprzez fora internetowe i wyspecjalizowane platformy internetowe (facebook, twitter, nasza klasa, itp.). Wymogiem czasu dla kwaterodawców staje się konieczność bycia aktywnym w „sieci”. Jest to doskonała okazja do komunikowania się ze swoimi obecnymi i potencjalnymi klientami w sposób, który jest dla nich naturalny. Określa się, że portale społecznościowe funkcjonują na poziomie towarzyskim i tym samym dobrze wpisują się w zasady działania agroturystyki. Media społecznościowe pozwalają na aktywną promocję oferty gospodarstwa agroturystycznego i dzięki dostępnym w sieci opiniom umożliwiają ciągłe dostosowywanie jej do potrzeb klientów. Należy jednak pamiętać, że każdy nadawca komunikatu w sieci musi liczyć się z odpowiedzią.  Faktem jest, że media społecznościowe tworzą obecnie środowisko innowacji marketingowych, które warto uwzględnić w prowadzeniu działalności agroturystycznej.

Opublikowany w kategorii: Marketing w agroturystyce
<< pierwsza < poprzednia 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 następna > ostatnia >>
Strona 86 z 262