Start Artykuły filtrowane wg daty: listopada 2014

poniedziałek, 10 lutego 2014 15:51

DOBRE NAWYKI ŻYWIENIOWE

Nawyki żywieniowe wynosimy z dzieciństwa. Od najmłodszych lat powinny nam zostać wpojone dobre przyzwyczajenia dotyczące zdrowego odżywania. Małemu dziecku najłatwiej jest zaszczepić pewne reguły i zasady, które będzie z konsekwencją stosował w dorosłym życiu.

 

dziecko

Rodzice modelują wzorce zachowań, dzieci ich naśladują. Jeśli rodzice zamiast obiadu zjadają pizzę  popijając ją gazowanym napojem, to można być pewnym, że dziecko nie zje prawidłowo zbilansowanego obiadu, tylko niezdrową pizzę. Od najmłodszych lat zatem warto zachęcać malucha do zjadania wartościowych warzyw, owoców i ryb. Kiedy dziecko nie lubi jakiegoś produktu, zawsze można z nim porozmawiać na temat wartości odżywczych, które posiłek w sobie zawiera. Można też mało ulubiony produkt spożywczy podać dziecku w innej formie. Potrawy kolorowe i zabawne na pewno przyczynią się do większego apetytu u dziecka. 

W wieku dorosłym nasze upodobania żywieniowe zmieniają się, ale niepowtarzalne smaki z dzieciństwa pozostają. Jako dorośli, w rodzinnych domach na obiad podajemy podobne potrawy do tych zapamiętanych z domu. Jeśli w domu rodzinnym jadało się tłusto, my też prawdopodobnie będziemy oferować tuczące produkty naszym bliskim. Możemy też sprzeciwić się złym nawykom i w wieku dorosłym będąc bardziej świadomymi naszego zdrowia, zmienić nawyki na lepsze. Tak naprawdę nigdy nie jest za późno, aby zmienić sposób odżywiania na korzystniejszy dla naszego organizmu.

10 zdrowych nawyków żywieniowych

    1) Regularne picie wody

Optymalna ilość płynów, jaką należy przyjmować w ciągu dnia, to: dwa litry dla młodzieży oraz kobiet oraz dwa i pół litra dla mężczyzn. Woda reguluje wiele procesów, transportuje składniki i nawadnia cały organizm. Nie można się jednak napić „na zapas” – płyny należy popijać niewielkimi łykami, przez cały dzień. Najlepiej, by woda miała temperaturę pokojową. Specjaliści dowiedli, że regularne picie wody może być także sprzymierzeńcem w odchudzaniu- z ich badań wynika, że dwie szklanki wody wypite przed posiłkiem sprawiają, że zjadamy potem nawet o 90 kalorii mniej.

picie wody

    2) Jedzenie co 3-4 godziny

Zaleca się regularne spożywanie posiłków, o stałych porach. Warto jeść mniej, a częściej. Dietetycy zalecają, aby jeść co 3-4 godziny, czyli średnio 5-6-razy w ciągu dnia. Dzięki temu tempo przemiany materii przez cały dzień pracuje na najwyższych obrotach i nie ma ryzyka, że metabolizm nagle drastycznie się spowolni. Częstsze jedzenie chroni przed atakiem głodu i pozwala nie magazynować tłuszczu.

3-4 godziny

    3) Ograniczenie soli

Nadmiar soli prowadzi m. in. do nadciśnienia, co z kolei może skończyć się zawałem, udarem mózgu czy niewydolnością nerek. Szacuje się, że ograniczenie słonego jedzenia w diecie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka żołądka nawet o 14 %. W ciągu dnia należy spożywać nie więcej niż 6g soli (czyli góra łyżeczkę) – pewna ilość soli jest jednak niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów chemicznych w organizmie. Zamiast po sól sięgnij np. po inne przyprawy i świeże zioła.

ograniczenie soli

    4) Spożywanie błonnika

Błonnik pokarmowy pełni ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Reguluje perystaltykę jelit i usuwa złogi z organizmu, czyli pozostałości pożywienia. Dzięki swoim właściwościom błonnik wpływa na rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom, a ponieważ w żołądku pęcznieje, redukuje uczucie głodu i zasyca, jest zatem sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Błonnik obecny jest m.in. w produktach pełnoziarnistych, nasionach roślin strączkowych, owocach i warzywach. Zalecane dzienne spożycie błonnika dla osób dorosłych to 20-40gramów.

spoywanie bonnika

    5) Kolory na talerzu

Zadbaj o to, by było ich jak najwięcej. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że na talerz trafiły przede wszystkim warzywa, a posiłek jest urozmaicony. Monotonna dieta, w której dominuje jeden składnik, może doprowadzić do niedoborów żywieniowych. Dlatego przygotowując obiad, zadbaj o to, by na talerzu znalazła się m. in. ryba ugotowana na parze albo chude mięso, kasza lub brązowy ryż i duże ilości świeżych, gotowanych na parze lub grillowanych warzyw. Zielona sałata, czerwone pomidory żółta papryka, pomarańczowa marchewka, czarna fasola – niech będzie zdrowo i różnorodnie.

kolory na talerzu

    6) Jedzenie sniadania

Warto kierować się zasadą: śniadanie królewskie, obiad książęcy, kolacja żebracza. Śniadanie zapewnia nam niezbędną dawkę energii po nocy, wprawia w ruch metabolizm, chroni przed wrzodami żołądka. Rezygnowanie ze śniadań sprawia, że nie mamy siły, pojawia się zmęczenie i problemy z koncentracją, możemy mieć mdłości i bóle żołądka. Z badań wynika, że osoby, które rezygnują ze śniadań, na obiad i kolacje zazwyczaj jedzą dwa razy więcej niż powinny. Zdaniem dietetyków na śniadanie najlepiej zjeść produkty z pełnego ziarna, twaróg, jogurt z musli, jajka, chudą wędlinę, świeże warzywa lub owoce.

musli_na_sniadanie

    7) Wykreslenie cukru z diety

Nieprzypadkowo nazywa się go „białą śmiercią”. Dietetycy podają całą listę negatywnych skutków spożywania cukru – to m. in. przybieranie na wadze, osłabienie odporności, wzrost ciśnienia, skok poziomu trójglicerydów i „złego” cholesterolu we krwi, osłabienie naczyń krwionośnych, problemy ze wzrokiem i zębami. Pamiętajmy, że cukier obecny jest również w owocach, słodkich napojach, jogurtach, a nawet w keczupie i majonezie.

cukierki

    8) Delektowanie się posiłkiem

Chodzi o to, aby nigdy nie jeść w pośpiechu – może się to skończyć zaburzeniami trawienia i problemami z wypróżnianiem. Osoby, które jedzą szybko, najczęściej łykają duże kawałki jedzenia, a ich strawienie jest dla organizmu prawdziwym wyzwaniem. Poza tym jedzenie naprędce sprawia, że zazwyczaj jemy więcej. Badania dowiodły, że szybkie spożywanie posiłków może być groźne dla zdrowia i doprowadzić do zatrucia organizmu. I jeszcze jedno. Delektowanie się posiłkiem pomaga docenić walory smakowe pożywienia i jest okazją do spędzenia czasu z rodziną lub przyjaciółmi.

    9) Spożywanie dobrego tłuszczu

Nie wszystkie tłuszcze są złe. Organizmowi potrzebne są zwłaszcza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Są konieczne, by organizm mógł funkcjonować prawidłowo. Źródła dobrych tłuszczów to : tłuste ryby, orzechy, oleje roślinne (lniany, rzepakowy, słonecznikowy), zielone jarzyny. Złe są natomiast utwardzone tłuszcze trans – znajdują się zwłaszcza w produktach przetworzonych oraz tłuszcze nasycone, które obecne są w tłuszczach zwierzęcych, ale nie tylko. Znajdziemy je też w słoninie, boczku, czerwonym mięsie, śmietanie czy margarynie.

dobry tuszcz

        10) Regularny ruch

Nie tylko dieta ma wpływ na naszą kondycję, wygląd i zdrowie. Bardzo ważny jest też wysiłek fizyczny, który pomaga zachować szczupłą sylwetkę, obniża poziom cholesterolu, dotlenia organizm, wpływa na jego prawidłowe funkcjonowanie, wzmacnia odporność, usprawnia koncentrację, opóźnia procesy starzenia się organizmu. Warto więc trzymać się zasady: dzień bez ruchu dniem straconym. Po posiłku warto pójść na spacer, a w ciągu dnia chociażby częściej chodzić niż korzystać z samochodu. Dobrze jest pamiętać o codziennej gimnastyce, a w wolnych chwilach wskoczyć na rower, pójść na basen czy pograć w piłkę.

jazda-na-rowerze

Źródło: www. fitness.wp.pl

Agata Jasiak  

ZD Ostrzeszów

 

 

Opublikowany w kategorii: Nowości z Ostrzeszowa

Wykład na temat agrotechniki soi w Tarnowie Podgórnym

IMG_0364

      W Tarnowie Podgórnym w dniu 05-02-2014 r.  odbył się cykl szkoleń zrealizowanych przez starszego doradcę Zespołu Doradczego powiatu poznańskiego Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu pana Wiesława Białego z zakresu agrotechniki soi.

Temat jest ważny w kontekście reformy Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2014-2020, która zakłada między innymi uzależnienie 30% dopłat bezpośrednich od spełniania przez rolników wymogów ekologicznych (dotyczy gospodarstw o powierzchni 15 ha i większej). Oznacza to w praktyce konieczność „dywersyfikacji upraw”.

O wadze problemu świadczy bardzo wysoka frekwencja na  wykładach, która na trzech szkoleniach wyniosła łącznie 38 osób.

Omówiono szczegółowo agrotechnikę soi, kalkulację produkcji, wskazano również możliwość zbytu wyprodukowanych nasion oraz wykorzystania ich na paszę.

W wykładzie uczestniczył również Zdzisław Smól główny specjalista Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego ds. pszczelarstwa.  Zaakcentował rolę roślin miododajnych, które mogą rozwiązać problem dywersyfikacji upraw. Poinformował rolników, że  trwają starania, aby te rośliny również weszły do pakietu ekologicznego.

Opracowanie i zdjęcia: Wiesław  Biały

Opublikowany w kategorii: Nowości z Poznania

Gala V edycji Ogólnopolskiego Konkursu na Fermę i Hodowcę Bydła Mlecznego i Mięsnego organizowanego przez ogólnopolskie czasopismo specjalistyczne „Bydło” przeszła do historii.

W dniach od 30 stycznia do 2 lutego b.r. trwały w Poznaniu Międzynarodowe Targi Mechanizacji Rolnictwa „Polagra premiery”. Wiele można by pisać o tym, co tam było, jednak dużo łatwiej o tym, czego nie było, bo byłoby krócej. Imprezy tego typu skupiają w jednym miejscu bogactwo maszyn, urządzeń i innych środków produkcji potrzebnych w rolnictwie. Podczas tegorocznej edycji targów można było zapoznać się z tym wszystkim, co w hodowli zwierząt najnowocześniejsze, unikatowe i wyjątkowo efektywne. Tego typu imprezy to doskonałe miejsce do rozstrzygnięcia i wręczenia nagród w prestiżowych konkursach. Odwiedzając targi uczestniczyłem w gali finałowej V edycji Ogólnopolskiego Konkursu na Fermę i Hodowcę Bydła Mlecznego i Mięsnego, organizowanej przez miesięcznik „Bydło”, która odbyła się w sali 1B pawilonu 15.

Konkurs ma na celu przede wszystkim promowanie gospodarstw utrzymujących bydło, wyróżniających się postępem hodowlanym i efektami produkcyjnymi, innowacyjnymi rozwiązaniami technicznymi i technologicznymi, wysokim poziomem dobrostanu zwierząt oraz ochroną środowiska. To bardzo wysokie wymagania, ale w naszym kraju jest już sporo takich gospodarstw. Gospodarstw, którymi należy chwalić.

Planowo o godzinie 13.00 Redaktor naczelny czasopisma „Bydło” pan Lech Nawrocki przywitał serdecznie przybyłych gości, po czym oddał głos przedstawicielom komisji konkursowej, aby przedstawili w skrócie charakterystyki gospodarstw nominowanych w kategoriach: Ferma bydła mlecznego, Ferma bydła mięsnego, Hodowca bydła mięsnego, Hodowca bydła mlecznego. Po prezentacji nadszedł oczekiwany moment ogłoszenia wyników konkursu. Przyznano 12 nagród w tym również nagrodę specjalną, którą zdobyła Stadnina Koni w Iwnie, gdzie prowadzona jest hodowla bydła rasy jersey.

Miło mi poinformować, że podczas gali jedną z nagród wręczono gospodarstwu z powiatu konińskiego. W kategorii Najlepszy Hodowca Bydła Mlecznego roku 2013 zaszczytnym III miejscem wyróżniono państwa Teresę i Mariusza Smolarków z Izabelina w gminie Kramsk, które specjalizuje się w hodowli bydła holsztyńsko-fryzyjskiego odmiany czarno-białej. Hodowca od kilku lat jest wzorowym rolnikiem naszego powiatu: w roku 2008 otrzymał tytuł Powiatowego Rolnika Roku a następnie Wielkopolskiego Rolnika Roku. Za zasługi w dziedzinie mleczarstwa otrzymał odznaczenie Ministra „Zasłużony dla rolnictwa”.

Państwo Teresa i Mariusz Smolarkowie z Izabelina  Państwo Smolarkowie z doradcą Piotrem Łuczakiem

Warto podkreślić, że poziom, jaki prezentowali wszyscy kandydaci zgłoszeni do konkursu był bardzo wysoki. Tym bardziej cieszy fakt, że na terenie naszego powiatu znajduje się jedno z najlepszych gospodarstw w Polsce.

Chciałbym pogratulować wszystkim uczestnikom konkursu, zarówno zwycięzcom jak i tym, którzy nie znaleźli się w gronie laureatów, ponieważ samo uczestnictwo w tak prestiżowym konkursie jest ogromnym wyróżnieniem. Słowa uznania należą się też organizatorom. To dzięki ich zaangażowaniu promowani są najlepsi hodowcy, którzy mogą być wzorem dla innych… przyszłych laureatów kolejnych edycji konkursu…

Autor Piotr Łuczak doradca rolny ZD w Koninie

Zdjęcia Denisa Jarczak czasopismo „Bydło”

P.S. Kto chciałby przeczytać bardzo ciekawą i obszerną charakterystykę gospodarstwa państwa Smolarków, której autorem dla czasopisma "Bydło" jest Piotr Łuczak, znajdzie ją pod tym linkiem:

http://www.bydlo.net.pl/pdf/Konkurs%20Kandydaci%20B%202013-09.PDF

L.T.

Opublikowany w kategorii: Nowości z Konina
środa, 05 lutego 2014 12:07

Podatki w rolnictwie.

Podatki w rolnictwie.
W dniu 31.01.2014 roku w Jaraczewie odbyło się szkolenie zorganizowane przez Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Jarocinie. Tematem szkolenia były podatki związane z prowadzeniem gospodarstwa rolnego w tym podatek VAT oraz koncepcja wprowadzenia podatku dochodowego w rolnictwie. Wykładowca główny specjalista pani Elżbieta Różańska zapoznała rolników z wszystkimi podatkami jakie mogą ich dotknąć prowadząc gospodarstwo rolne. Wywołało to ożywioną dyskusję nad ich mnogością i formą prowadzenia dokumentacji. Szczególne zainteresowanie wzbudził podatek VAT na zasadach ogólnych w aspekcie korzystania ze środków unijnych w ramach planowanego nowego naboru PROW 2014 – 2020. Rolnicy na spotkaniu podkreślali także, że w obecnych czasach szczególnie przydatne są szkolenia z zakresu ekonomiki by wyrobić świadomość podejmowania decyzji opłacalnych w gospodarstwie co nie zawsze jest łatwe przy nacisku marketingowym firm działających w środowisku rolniczym.
Zdjcie0239
Zdjcie0240
Zdjcie0241Janusz Michałowicz
Opublikowany w kategorii: Nowości z Jarocina
środa, 05 lutego 2014 10:43

Szkolenie w Żerkowie

SZKOLENIE W ŻERKOWIE.

 

W dniu 29 stycznia 2014 r w Sali restauracji Familijna odbyło się w Żerkowie szkolenie na którym poruszono następujące tematy :
-,,Budynki energooszczędne i pasywne ."
- ,,Dyrektywa azotanowa – dobra praktyka rolnicza na terenach OSN województwa wielkopolskiego."
- ,,Program rolnośrodowiskowy szansą dla środowiska i rolnika ."
W pierwszej części szkolenia rolnicy zapoznali się z zagadnieniami dotyczącymi budownictwa energooszczędnego i pasywnego oraz z możliwościami otrzymania dofinansowania na budowę domów energooszczędnych . Następnie wykładowca omówił zasady gospodarowania na terenach OSN . Należy nadmienić że większość gminy Żerków znalazła się na terenach na których obowiązuje nowa Dyrektywa Azotanowa . Rolnicy zostali zapoznani z zasadami nawożenia , przechowywania nawozów i pasz soczystych oraz z zakresu obowiązującej dokumentacji.
W ostatniej części szkolenia został omówiony program rolnośrodowiskowy . Z racji że program ten cieszy się wśród rolników dużym zainteresowaniem , z niepokojem przyjęli ograniczenia w programie jakie są planowane w nowym PROW 2014-2020 .
Po zakończeniu prelekcji odbyła się ożywiona dyskusja i odpowiedzi na liczne pytania które zadawali słuchacze.


Jacek Furmaniak

20140129032

Opublikowany w kategorii: Nowości z Jarocina
wtorek, 04 lutego 2014 11:58

XXV – jubileuszowe targi BIOFACH

W dniach od 12 do 15 lutego 2014 roku odbędą się w Norymberdze światowe targi dla branży produktów ekologicznych – BIOFACH 2014. Z okazji jubileuszu 25-lecia wiodących na świecie targów  zarówno wystawcy jak i odwiedzający targi goście mogą się cieszyć z wielu innowacyjnych koncepcji Kongresu.  Zachowana zostaje jego funkcja platformy transferu wiedzy i oczywiście nadal służy ona wymianie informacji, prowadzeniu dyskusji i kształtowaniu opinii. Dla odwiedzających targi gości udział w Kongresie jest bezpłatny! Istotnymi celami reorientacji w roku 2014 są: silniejsze akcenty i koncentracja tematyczna, fora, jak również redukcja, różnorodność i inspiracja. BIOFACH i VIVANESS co roku oferują największą międzynarodową platformę prezentacji ekologicznych produktów żywnościowych i kosmetyków naturalnych. W Kongresie uczestniczy wielu wybitnych specjalistów prezentujących ugruntowaną wiedzę fachową. Udo Funke, kierownik targów BIOFACH i VIVANESS: „Nowością w roku2014 będzie przede wszystkim położenie silniejszych akcentów, koncentracja tematyczna i fora Kongresu. Na pierwszy plan wysuwa się różnorodność i błyskotliwość, jak również tematy, które z jednej strony stanowią źródło inspiracji i z drugiej strony pozwalają spojrzeć poza brzeg własnego talerza.”

Uczestnicy Kongresu 2014uzyskają możliwość zasięgania informacji na siedmiu forach (BIOFACH, długotrwałość, handel branżowy ,Gastro/HoReCa, Fair i VIVANESS). Ponadto w roku 2014 głównym tematem Organic 3.0 będzie – Rolnictwo ekologiczne i gospodarka żywnościowa przyszłości.

Dla poszukujących nowych trendów przygotowano stoisko Generacja Przyszłości – prezentujące młode innowacyjne firmy wspierane przez Federalne Ministerstwo Gospodarki i Technologii (BMWI). Do Generacji Przyszłości należy też poszerzona Giełda Pracy i Miejsce Spotkań: Kariera. Część tego powiązania stanowi ponadto nagroda przyznawana za badania naukowo – badawcze w dziedzinie ekologicznych artykułów spożywczych.

W roku 2014 targi BIOFACH zaoferują możliwość wzięcia udziału w pięciu Światach doświadczeń. Premiera prezentacji Świata serów odbyła się w lutym2013 roku. W tym roku: oleje z oliwek,wina, ryby i kawę. Odbędą się: prezentacja połączona z degustacją, warsztaty z kulinarnymi koneserami, doświadczonymi znawcami branży i dobrego smaku.

Jak co roku największe światowe wydarzenie w świecie BIO odbędzie się w Norymberdze, warto skorzystać z tej oferty.

Opublikowany w kategorii: Targi i Imprezy
Ocena użytkowości mlecznej prowadzona przez Polską Federację Hodowli Bydła i Producentów Mleka daje hodowcom możliwość uzyskania dużej liczby aktualnych informacji charakteryzujących stado. Federacja odpowiedzialna jest za rozwój hodowli bydła mlecznego w kraju. Zrzesza w swoich kręgach: hodowców indywidualnych, gospodarstwa państwowe, spółki Skarbu Państwa, gospodarstwa spółdzielcze oraz dzierżawione. Działa    na terenie całego kraju.

Kontrolę prowadzi się na wniosek lub za zgodą  właściciela krów poddawanych ocenie oraz w zakresie i według określanej metodyki. Zawsze ocenie podlega całe stado, której celem jest gromadzenie danych umożliwiających właścicielowi rozpoznanie wartości hodowlanej danego zwierzęcia  i podejmowanie  decyzji co do wyboru na rodziców przyszłego pokolenia. Konieczne jest zatem dążenie do zwiększenia liczby stad  objętych oceną  użytkowości mlecznej. W stadach nią  objętych  uzyskuje się wyższą o ok. 43% średnią roczną wydajność mleczną krów w porównaniu z populacją masową. Dlatego warto zainwestować w kontrolę użytkowości mlecznej niezbędnej do rozwoju produkcji, jak i prowadzenia pracy hodowlanej.

W efekcie  uzyskuje  się  wzrost  wydajności krów, poprawę ich zdrowotności oraz płodności.

Ocena użytkowości mlecznej bydła ras mlecznych obejmuje:

  • określenie wydajności mlecznej w laktacji w oparciu o wyniki przeprowadzonych próbnych udojów,
  • ustalenie zawartości  suchej masy mleka oraz zawartości tłuszczu, białka i laktozy w łącznej próbie mleka, pobranej z każdego doju w ramach doju próbnego,
  • obliczenie wydajności tłuszczu, białka i laktozy w laktacji, na podstawie określonej wydajności mlecznej oraz ustalonych próbnych udojach zawartości tłuszczu, białka i laktozy,
  • określenie  liczby  komórek   somatycznych ( LKS )  będących  wskaźnikiem  zdrowotności wymienia,
  • określenie  zawartości  mocznika  w  mleku wskazującego na jakość stosowanego żywienia,
  • określenie użytkowości rozpłodowej  poprzez rejestrację m.in. pokryć, wcieleń lub poronień, płci i liczby urodzonych cieląt oraz okresów międzyciążowych i międzywycieleniowych u krów ocenianych,
  • ocenę cech funkcjonalnych poprzez gromadzenie informacji na temat temperamentu zwierzęcia i szybkości oddawania mleka,
  • rejestrację pochodzenia bydła w systemie informatycznym,
  • prowadzenie  dokumentacji  hodowlanej, tj. dokumentów  zawierających informacje o zwierzęciu jego przodkach i potomstwie,  wartości hodowlanej i użytkowej.

Hodowca może otrzymać raporty wynikowe z czego R W-1 i R W-2 są obligatoryjne w ramach opłaty, pozostałe, zainteresowani otrzymują odpłatnie zgodnie z cennikiem PFHBiPM. RW-1 jest dokumentem zawierającym ogólne informacje dla stada, natomiast raport RW- 2 zawiera informacje dla poszczególnych krów. Analiza zawartości białka w mleku zestawiona w tych dwóch raportach może być wykorzystywana dla oceny  prawidłowego żywienia energetycznego. Śledzenie zawartości mocznika w powyższych raportach pozwala również na:

  • precyzyjniejsze bilansowanie dawek pokarmowych
  • zmniejszenie kosztów żywienia, np. przez ograniczenie pasz białkowych
  • poprawie wskaźników rozrodu
  • wzroście wydajności mleka i białka w mleku
  • zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska ( mniej wydalanego azotu )

Zbyt wysokie zawartości mocznika w mleku mogą świadczyć m.in. o podtruwaniu krowy przez amoniak. Ten bardzo trujący składnik dostaje się wraz z krwią do macicy i często powoduje zamieranie zarodków. Krowy z wysokimi zawartościami mocznika w mleku nie chcą się zacielać .Często powtarzają ruje, mając przy tym dłuższe niż fizjologiczne, okresy  międzyrujowe (np.35 dni), świadczące o zamieralności  zarodków. Wartości prawidłowe zawartości mocznika w mleku całego stada  powinna mieścić się w zakresie 250-270 mg/litr, przy zawartości białka 3,2-3,3%.

O istnieniu w stadzie zagrożenia ketozą mogą informować już wyniki w raporcie RW-1, są jednak niewystarczające i dla znalezienia krów, które mogą mieć problemy z ketozą konieczna jest analiza raportu RW- 2.

Ocena  zagrożenia  subkliniczną  ketozą  to  nowa  usługa  w  stadach  objętych kontrolą użytkowości. Informacje dotyczące tej jednostki są ujęte w nowym raporcie żywieniowym  czyli RW11, który jest dostępny od kwietnia 2013 na terenie całego kraju w programie ,,Hodowca online”. Postać drukowana pociąga za sobą koszty, zarówno dla Federacji, jak i użytkowników, elektroniczna natomiast o wiele szybsza, elastyczniejsza i tańsza.  Głównym zamysłem wprowadzenia nowego raportu było stworzenie narzędzia dla doradców żywieniowych do dyskusji z hodowcami odnośnie poprawnego czy niepoprawnego żywienia stada. Oprócz ilości ciał ketonowych w mleku są w nim zawarte informacje o poziomie mocznika, ocenie równowagi białkowo-energetycznej w żwaczu, stosunku zawartości tłuszczu do białka w zależności od fazy laktacji. U wysokowydajnych krów mlecznych w początkowej fazie laktacji występuje ujemny bilans energetyczny. W celu uzupełnienia niedoborów energii uwalniane zostają rezerwy tłuszczowe ciała. Uwolnione kwasy tłuszczowe w nadmiarze nie mogą być przetworzone w całości ze względu na ograniczoną wydolność wątroby powstają w związku z tym: aceton, kwas β – hydroksymasłowy, czyli ciała ketonowe  Znaczne ilości ciał ketonowych w mleku, a także już dostępne dane jego składu chemicznego, który ulega zmianie  u krów dotkniętych ketozą (spada zawartość białka w mleku, wzrasta zawartość tłuszczu, czego rezultatem jest większy stosunek białka do tłuszczu) są sygnałem dla producentów mleka. Szczegółowa analiza raportów wynikowych  dostarcza ogromnej wiedzy na temat poszczególnych krów i całego stada. W przypadku przypuszczenia subklinicznej ketozy, krowy w raporcie RW-2 oznaczone są symbolem K!, a doradcy żywieniowi wspólnie z właścicielem gospodarstwa analizują proces  produkcji białego surowca. Zwracają również uwagę na poniższe czynniki oraz błędy, które przyczyniają się do podwyższonego poziomu ciał ketonowych w mleku:

  • niewłaściwe pokrycie zapotrzebowania na energię paszami;
  • skarmianie pasz złej jakości, szczególnie zawierające kwas masłowy;
  • niewłaściwy  podział  zwierząt  na  grupy  technologiczne,  ich  liczba  w  grupach (przeładowanie  w kojcach obór wolnostanowiskowych);
  • sposób  pobierania  pasz  ze stołu  paszowego, celem wyeliminowania  możliwości ich sortowania;
  • ocena wyglądu kału z uwzględnieniem obecności ziarna kukurydzy i innych zbóż;
  • sprawdzenie staranności żywienia mineralno-witaminowego, w tym lizawek solnych;
  • nagłe zmiany w żywieniu;
  • złe dostosowanie dawki pokarmowej do wydajności i potencjału genetycznego krowy;
  • nieprawidłowe żywienie krowy w okresie zasuszania i w okresie okołoporodowym;
  • systematyczne kontrolowanie żywienia i ocena kondycji krów;
  • ciągły dostępu  do świeżej i czystej wody, właściwa wentylacja obory szczególnie w okresie dużych upałów;

Dane z tabulogramów oraz spostrzeżenia doradców żywieniowych, stanowią pełen obraz problemu występujący w gospodarstwie , który pozwala  hodowcy podjąć decyzje odnośnie postępowania ze stadem, celem wyeliminowania tej bardzo groźnej choroby metabolicznej. Ketoza u krów powoduje spadek wydajności , zmniejsza odporność na choroby, oddziałuje niekorzystnie na rozród, a w końcu prowadzi do  przedwczesnej eliminacji zwierząt i kierowanie na ubój.

Prowadzenie oceny wartości użytkowej bydła mlecznego pozwala racjonalnie zarządzać stadem. Ocena sprzyja szybszemu postępowi hodowlanemu, poprawie wydajności i jakości produkowanego mleka. Umożliwia monitorowanie stada i szybsze reagowanie na niekorzystne zmiany jakie wypływają z analizy uzyskiwanych wyników. Pozwala dokonywać właściwych kojarzeń, planować remont stada, jego brakowanie czy dokładniej ustalić dawki pokarmowe. Jest również świadectwem nowoczesnego podejścia do niełatwej produkcji mleka.

 

Jerzy Mikołajczak
WODR Poznań

Opublikowany w kategorii: Bydło mleczne

Czy wiesz ,że …?

W związku z wejściem w życie1 stycznia 2014r   ustaw z dnia  13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi przedsiębiorcy, którzy w danym roku kalendarzowym wprowadzili do obrotu produkty  w opakowaniach ważących łącznie mniej niż 1 Mg są zwolnieni z opłaty produktowej i nie muszą uzyskiwać wymaganych poziomów odzysku i recyklingu odpadów opakowaniowych. Nie dotyczą ich także wymogi w zakresie opłaty produktowej oraz dokumentów potwierdzających recykling lub inny niż recykling proces odzysku odpadów opakowaniowych, eksport odpadów opakowaniowych i wewnątrzwspólnotową dostawę odpadów opakowaniowych. Przedsiębiorcy stają beneficjentami  pomocy de minimis, która jest formą wsparcia  państwa udzielaną przedsiębiorcom. Wartość tej pomocy wynosi tyle, ile wynosi wartość zwolnienia z opłaty produktowej, obliczanej z zastosowaniem maksymalnej stawki opłaty produktowej dla opakowań, tzn. 4,50 zł/kg.

Obowiązkiem przedsiębiorcy zwolnionego z opłat jest złożenie marszałkowi województwa, w terminie do 15 marca każdego roku  dokumenty:

  1. Zaświadczenie lub oświadczenie o otrzymanej pomocy de minimis, w roku, w którym ubiega się o pomoc, oraz w okresie 2 lat  poprzednich wraz z informacjami niezbędnymi do udzielenia pomocy de minimis, dotyczącymi w szczególności wnioskodawcy i prowadzonej przez niego działalności gospodarczej oraz wielkości i przeznaczenia pomocy publicznej otrzymanej w odniesieniu do tych samych kosztów kwalifikujących się do objęcia pomocą, na pokrycie których ma być przeznaczona pomoc de minimis;
  2. Informacje wymaganych w rozporządzeniu Rady Ministrów z 29 marca 2010 r. w sprawie zakresu informacji przedstawianych przez podmiot ubiegający się o pomoc de mini mis, na formularzu będącym załącznikiem do tego rozporządzenia, a w przypadku przedsiębiorców, do których nie stosuje się przepisów
    o rachunkowości, także inne dokumenty pozwalające ocenić sytuację finansową przedsiębiorcy w okresie 3 ostatnich lat obrotowych.

(Wykorzystano news  „ Ochrona środowiska”)

Opublikowany w kategorii: Newsflash

Zespól Doradczy w powiecie konińskim serdecznie zaprasza na kursy stosowania środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy.

Od bieżącego roku zgodnie z ustawą z dnia 8 marca 2013 roku i późniejszymi rozporządzeniami obowiązują nowe przepisy min. w zakresie szkoleń dla rolników, którzy są lub będą operatorami opryskiwaczy tzw. profesjonalnymi użytkownikami.

Kursy dotychczas dwudniowe zostały zamienione na:

Kurs uzupełniający – 1-dniowy, dla rolników, którzy 5 lat temu uczestniczyli w takim kursie i w tym roku kończy się im ważność zaświadczenia;

Kurs podstawowy – 2-dniowy, dla rolników, którzy pierwszy raz uczestniczą w takim kursie.

Zmienił się również program szkolenia. Dla rolników aktualizujących zaświadczenia program zawiera przypomnienie podstawowych wiadomości i omówienie nowych, w tym Integrowanej Ochrony Roślin. Dla nowych kursantów program jest obszerniejszy. Oba kursy kończą się zaliczeniem pozytywnym testu sprawdzającego i na tej podstawie wystawionym zaświadczeniem, ważnym przez 5 lat.

W powiecie konińskim w miesiącach luty i marzec odbędą się kursy uzupełniające na niektórych gminach min. Ślesin, Grodziec, Rychwał, Kramsk, Stare Miasto, Kazimierz Biskupi, Golina, Kleczew i Rzgów. Natomiast w Koninie w marcu odbędzie się kurs 2-dniowy dla nowych kursantów. W chwili obecnej Rolnicy już zgłaszają się do doradców z biur Ośrodka Doradztwa Rolniczego, ponieważ kursy odbywają się w określonych ilościowo grupach.

Więcej informacji otrzymacie Państwo w gminnych biurach ODR lub u najbliższego doradcy, których spis znajdziecie pod tym linkiem:

http://www.wodr.poznan.pl/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=1707

Serdecznie zapraszamy!!!

ZD Konin

 

Opublikowany w kategorii: Nowości z Konina
wtorek, 04 lutego 2014 09:37

Pyszne ciasta

Nie ma lepszego ciasta niż te upieczone w domu. Nie chodzi tylko o smak, ale o zapach świeżo upieczonego placka, czy babki panujący w całym domu. Ważne jest również przekazanie młodemu pokoleniu tradycji  przygotowywania pysznych  ciast domowych- jest to więź łącząca pokolenia.

A oto przepisy na domowe ciasta- zebrane od rolniczek z terenu regionu leszczyńskiego.

Tort szachownica

 

Ciasto białe: 5 jajek,1 szklanka cukru,1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto z makiem: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szklanki maku

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Do piany wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać. Tak przygotować dwa biszkopty, a do jednego dodać suchy mak. Ciasto wlać do formy o średnicy 24 cm.  Upiec 2 spody - piec w temperaturze 160 – 180 ºC przez 30 – 40 minut.

krem: 1 ½ koski margaryny palmy, 1 ½ kostki masła, 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, olejek migdałowy, 50 ml spirytusu

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Masło i margarynę utrzeć, dodawać porcjami masę jajeczną - całość ucierać. Na koniec dodać olejek migdałowy i spirytus, wymieszać.

Każde ciasto przekroić na dwa krążki, a każdy krążek pokroić na trzy pierścienie i układać na przemian – biały i makowy smarując każdy kremem. Udekorować dowolnie.

Grażyna Bobrowska

KGW Płaczkowo, gm. Jutrosin

Ciasto z orzechami

 

Ciasto: 50 dag mąki, 20 dag cukru, 20 dag masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki zimnego mleka, 1 słoik powideł, 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Miód rozpuścić podgrzewając. Masło posiekać z mąką, dodać cukier, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, miód - wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na blaszki. Oba placki posmarować powidłami wymieszanymi z dżemem z czarnej porzeczki. Na jeden z placków wyłożyć masę orzechową. Piec na złoty kolor - temperatura 180ºC, 15 – 20 minut.

masa orzechowa: 30 dag łuskanych orzechów włoskich , 12 dag masła, 10 dag cukru, 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki wymieszać i zagotować.

krem budyniowy: ½ l mleka, ½ szklanki cukru, 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej, 1 ½ łyżki mąki, 1 kostka masła

Z podanych składników ugotować budyń i wystudzić. Masło rozcierać z porcjami schłodzonego budyniu.

Przełożyć: ciasto, krem, ciasto z masą orzechową. Ciasto można delikatnie polać polewą czekoladową.

Danuta Mrozek

KGW Hersztupowo, gm. Krzemieniewo

Pani Walewska

Ciasto: 40 dag mąki, 30 dag margaryny, 15 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

piana: 7 białek, 30 dag cukru, 20 dag łuskanych orzechów włoskich, 1 dżem z czarnej porzeczki

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Każdą z części ciasta rozwałkować, położyć na blaszkę wyłożoną papierem i podpiec kilka minut w temperaturze 180ºC na lekko złoty kolor. Podpieczone placki posmarować dżemem, wyłożyć na nie pianę i posypać posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180ºC przez kilka minut, aż piana się upiecze.

krem: ½ l mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 żółtka, 1 kostka margaryny

Odlać trochę mleka i rozpuścić w nim mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę ziemniaczaną i zagotować. Po wystudzeniu budyń porcjami ucierać z margaryną i żółtkami. Krem nałożyć na jeden placek i przykryć drugim. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Halina Wieland

KGW Radomyśl, gm. Wijewo

 

Ciasto makowe z masą orzechową

Ciasto makowe: 25 dag maku, 15 dag cukru, 5 jajek, 5 dag łuskanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 olejek migdałowy

Mak sparzyć, odsączyć i zmielić 3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem i dodawać porcjami mak. Potem dodać orzechy, ubitą pianę z białek i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Przygotować biszkopt.

 

biszkopt: 4 jajka, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka z cukrem ubić na parze na sztywną masę- aż do wystudzenia. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na ciasto makowe. Piec 40 minut w temperaturze 160ºC.

 

masa orzechowa: 15 dag zmielonych orzechów włoskich, 25 dag masła, 20 dag cukru pudru, ¾ szklanki mleka

Zmielone orzechy wsypać do wrzącego mleka i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Potem utrzeć masło z cukrem pudrem i dodawać masę mleczno – orzechową. Tak przygotowaną masę wyłożyć na masę makową – biszkopt musi być na spodzie. Ciasto polać polewą czekoladową.

KGW Włościanki, Święciechowa

Placek kruchy z biszkoptem

Ciasto biszkoptowe: 3 jajka, 6 łyżek cukru, 3 łyżki wody, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, ½ szklanki maku, ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka, cukier i wodę ubić na sztywną masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Potem wsypać mak i wymieszać. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( 25 cm x 30 cm) wlać ciasto i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC.

 

ciasto kruche:30 dag mąki pszennej, 15 dag margaryny, 15 dag cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki miodu

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na 2 blaszki (25 cm x 30 cm) wysmarowane tłuszczem i posypane tartą bułką. Piec 10 minut w temperaturze 200ºC.

 

krem budyniowy:7 łyżek cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, ½ kostki margaryny, ½ l mleka

Z mleka, cukru, mąki, cukru waniliowego ugotować budyń. Do ciepłej masy dodać margarynę i dokładnie wymieszać.

 

polewa czekoladowa: czekolada deserowa lub gorzka, 8 łyżek mleka

Kruche ciasto posmarować dżemem i połową kremu. Potem położyć ciasto makowe, posmarować kremem, dżemem i drugą częścią kremu, przykryć ciastem kruchym. Ciasto polać polewą - czekoladę rozpuścić w mleku. Udekorować orzechami włoskimi.

KGW Krzycko Wielkie, gm. Włoszakowice

Makowiec na biszkopcie

Ciasto: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki tortowej, cukier waniliowy, 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa makowa:20 dag maku, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 15 dag masła, 2 łyżki miodu, 4 łyżki oleju, 10 dag rodzynek, 10 dag łuskanych orzechów włoskich

polewa czekoladowa: 5 dag czekolady białej, 5 dag masła

Mak sparzyć, odsączyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło, mak z orzechami, rodzynki, olejek migdałowy, miód, olej i ubitą pianę – wymieszać. Masę położyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piec 40 minut w temperaturze 180-200ºC.

Zrobić ciasto: białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i dalej ubijać. Dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać olej - delikatnie wymieszać. Na upieczoną masę makową wlać ciasto i piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Upieczone ciasto odwrócić tak, żeby warstwa makowa była na wierzchu. Polać polewą czekoladową – czekoladę i masło roztopić.

Alicja Maćkowiak

KGW Gołaszyn, gm. Bojanowo

 

Tort makowo – orzechowy z kremem czekoladowym

Ciasto makowo – orzechowe: 25 dag maku, 25 dag cukru pudru, 6 jajek, 2 łyżki miodu, 3 łyżki tartej bułki, 10 dag łuskanych orzechów włoskich

Mak sparzyć, odsączyć i zmielić 3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, tartą bułkę, miód, ubitą pianę z białek oraz połowę posiekanych orzechów. Wyrobioną masę włożyć do foremki tortowej i piec 45 minut w temperaturze 180ºC.

krem:1 gotowy krem czekoladowy, 1 gorzka czekolada, 1 kostka masła, 2 łyżki spirytusu, 4 łyżki cukru pudru

Przygotować krem czekoladowy według przepisu na opakowaniu. Utrzeć masło z cukrem, dodawać krem czekoladowy i roztopioną czekoladę oraz spirytus. Ciasto przeciąć na 3 krążki. Każdy krążek posmarować kremem, a wierzch posmarowany kremem udekorować resztą orzechów.

Aleksandra Stam

KGW Poladowo, gm. Śmigiel

Ciasto księdza

Ciasto orzechowe: 5 jajek, 10 dag zmielonych orzechów włoskich, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 10 dag cukru, łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki bułki tartej

Ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier i żółtka, a potem orzechy wymieszane z bułka tartą. Ciasto pieczemy 30 minut w 180ºC.

ciasto makowe:18 dag maku, ½ łyżki kaszki manny, 15 dag cukru pudru, 5 jajek, 2 łyżki bułki tartej, łyżeczka proszku do pieczenia

Ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier i żółtka oraz mak wymieszany z proszkiem do pieczenia, kaszką i bułką tartą. Wkładamy do foremki i pieczemy 30 minut w temperaturze 180ºC.

ciasto kokosowe: 6 białek, 1szklanka cukru,20 dag wiórków kokosowych, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ubijamy białka, dodajemy cukier, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Wkładamy do foremki i pieczemy do momentu zrumienienia się kokosu.

krem: 8 łyżek cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, ½ l mleka, ½ kg masła, 6 żółtek

Mleko miksujemy z żółtkami i mieszamy z mąkami oraz cukrem. Gotujemy budyń. Masło ucieramy i po łyżce dodajemy wystudzony budyń – ucieramy na jednolitą masę.

polewa: czekolada, łyżka masła, 2 łyżki mleka

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mleko.

Składamy warstwy. Ciasto orzechowe smarujemy kremem. Ciasto makowe kroimy na 7 równych pasków. Kładziemy 4 paski w równych odległościach na warstwę kremu, a pomiędzy paski wkładamy krem i kawałki brzoskwini. Potem 3 paski kładziemy na miejsca, które były wypełnione kremem i brzoskwiniami. Pomiędzy paski władamy krem i kawałki brzoskwini. Na wierzch kładziemy ciasto kokosowe. Całość polewamy polewą czekoladową – czekoladę, masło i mleko rozpuścić.

KGW Krajewice, gm. Gostyń

Placek nugatowo – kakaowy

Ciasto murzynek: 7 jajek, szklanka cukru, ¾ szklanki mąki, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na gęstą masę, a następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec 20 minut w temperaturze 180ºC.

ciasto nugatowe: 5 białek, łyżka miodu, 15 dag cukru, 25 dag startych orzechów włoskich, 1/3 szklanki tartej bułki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka mąki, łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz pozostałe składniki -lekko wymieszać i piec 15 minut w temperaturze 180ºC.

krem: 5 żółtek, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, opakowanie cukru waniliowego, ½ l mleka, 1½ kostki masła ( lub margaryny), 3 łyżki kakao, 50 ml spirytusu

pozostałe składniki: drylowane wiśnie, polewa czekoladowa

Ugotować budyń z mleka, mąki, cukru, żółtek i cukru waniliowego. Potem do kakao dodać gorącej wody - tyle, żeby powstała gęsta masa. Utrzeć masło i dodawać wystudzony budyń. Wlać spirytus i dodać masę kakaową - wymieszać.

Ciasto murzynek przeciąć na 2 krążki. Na jeden wyłożyć 1/3 kremu i przykryć ciastem nugatowym. Potem wierzch posmarować 1/3 kremu i przykryć drugą częścią ciasta murzynka. Posmarować resztą kremu, wyłożyć drylowane wiśnie i polać polewą czekoladową.

KGW Siemowo, gm. Gostyń

Miodowiec orzechowy

Ciasto: 50 dag mąki, 20 dag cukru, 20 dag masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki mleka

Z podanych składników wyrobić ciasto, sodę rozpuścić w mleku. Ciasto podzielić na 2 części.

masa orzechowa:20 dag łuskanych orzechów włoskich, 13 dag masła, 10 dag cukru, 2 łyżki miodu

Wszystkie produkty włożyć do garnka i zasmażyć na złoty kolor.

Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor – około 15 minut. Drugą część wyłożyć na blaszkę i na wierzch wylać gorącą masę orzechową. Piec na złoty kolor 15 minut.

krem budyniowy: ½ l mleka, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, cukier waniliowy, kostka masła

Z podanych składników ugotować budyń i zimny zmiksować z masłem. Wystudzony placek przełożyć masą budyniową i przykryć drugim plackiem z orzechami.

KGW Głuchów, gm. Pogorzela

Tort orzechowy

Ciasto: 10 jajek, 30 dag cukru, 30 dag zmielonych orzechów włoskich, ½ szklanki tartej bułki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem ( 20 dag), a białka ubić z resztą cukru. Do żółtek dodać orzechy, tartą bułkę, proszek do pieczenia i ubite na sztywno białka. Ciasto wlać do tortownicy, piec w temperaturze 200ºC  przez około 40 minut.

masa orzechowa: 2 kostki masła,6 jajek, 12 łyżek cukru, 12 dag zmielonych orzechów włoskich

Masło utrzeć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i orzechy. Zrobić masę.

Biszkopt przekroić na 3 krążki, każdy posmarować masą, a wierzch udekorować połówkami łuskanych orzechów włoskich.

 

KGW Gumienice, gm. Pogorzela

 

Smacznego!

Alicja Nowak

WODR w Poznaniu

Opublikowany w kategorii: Racjonalne żywienie rodziny
<< pierwsza < poprzednia 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 następna > ostatnia >>
Strona 86 z 297