Artykuły filtrowane wg daty: sierpnia 2017

W dniu 17.09.2016 odbył się planowy wyjazd studyjny Pozytywne wzorce pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich. Udział w wyjeździe wzięły 54 osoby z gminy Koło.

Uczestniczki wyjazdu wzięły udział w pokazie kompozycji florystycznych, które odbywały się podczas XIX Targów Ogrodniczo-Rolnych w Skierniewicach. Biorąc udział w pokazie można było nauczyć się technik układania, doboru kolorystycznego kwiatów żywych jak i suszonych, doboru kompozycji na różne okazje, doboru naczyń do kompozycji. Przyglądające się pokazowi panie, zostały zachęcone aby spróbować samemu układać kompozycje. Uczestniczki wyjazdu miały możliwość uzyskania od producentów i wystawców informacji na temat dodatkowego źródła dochodu z rękodzielnictwa, produkcji ogrodniczej (produkcja cebul kwiatowych, roślin ozdobnych)oraz z produkcji grzybów (boczniak, pieczarka) i ze sprzedaży chleba domowego wypieku. Podczas targów można było uzyskać porady i konsultacje od pracowników naukowych z Instytutu Ogrodnictwa i Kwiaciarstwa, cennych informacji w zakresie doboru odmian drzew owocowych, warzyw kwiatów oraz krzewów ozdobnych, nawożenia, sadzenia, pielęgnowania oraz stosowania odpowiednich środków ochrony roślin.

Po uzyskanych konsultacjach panie miały możliwość zakupu dobrego materiału szkółkarskiego: drzewek owocowych, cebul kwiatowych oraz krzewów ozdobnych u producentów którzy wystawiali się na kiermaszach ulicznych.

Oprócz wystaw, pokazów, kiermaszów panie wysłuchały koncertu Zespołu Reprezentacyjnego Muzyki Myśliwskiej Związku Łowieckiego.

Wyjazd można zaliczyć do udanych ponieważ Panie były usatysfakcjonowane pozyskaniem wiedzy zaproponowały aby taki wyjazd zaplanować w następnym roku.

24 września br. w miejscowości Gółkowo w gminie Słupca odbyło się Święto pieczonego ziemniaka. Organizatorami spotkania był sołtys i KGW w Gółkowie.

Impreza cieszyła się ogromnym powodzeniem. Ponad sto osób odwiedziło w tym dniu Gółkowo. Uczestnicy mogli posmakować wyśmienitych potraw z ziemniaka tj. placki ziemniaczane, ruskie pierogi, babkę ziemniaczaną, pyry z gzikiem. Te pyszne dania zostały przygotowane przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich.

Uczestnicy imprezy mogli wziąć udział w wielu konkursach i zabawach. Wśród uczestników panowała miła i ciepła atmosfera.

Ten ciekawy dzień pełen atrakcji i dobrego jedzenia zakończyła zabawa taneczna.

26 września 2016

STRIP-TILL w Borgowie

Uprawa pasowa strip-till jest jedną z alternatywnych metod uprawy roli zdobywająca w ostatnim czasie coraz więcej zwolenników. Jest to odmiana uprawy bezorkowej polegająca na uprawie tylko w rzędach (spulchnianie na głębokość 30 - 35 cm), gdzie wysiewne są nasiona i pozostawieniu niespulchnionego pasa gleby w międzyrzędziach. Jeśli okres od zbioru przedplonu do siewu następczej rośliny jest długi powierzchnię gleby powinien przykrywać mulcz. Warstwa mulczu pełni bardzo ważną rolę i decyduje w dużej mierze o powodzeniu uprawy. Chroni przed nadmiernym ogrzewaniem, parowaniem wody i  przesuszeniem. Woda szybciej wsiąka w glebę, gleba nie zaskorupia się i nie podlega erozji wietrznej i wodnej. Mulcz mogą stanowić resztki pożniwne pod warunkiem, że są dobrze rozdrobnione i równomiernie rozrzucone po polu. Na polu nie może być kolein. Wśród zalet tej metody wymienia się również brak powstawania podeszwy płużnej, a więc zostaje zachowany podsiąk wody z głębszych warstw. Zachowane jest również życie biologiczne, pojawiają się dżdżownice. Gleba, która zostaje spulchniona w miejscu siewu nasion i nawozów mineralnych, szybciej się nagrzewa i stwarza korzystne warunki do kiełkowania i równomiernych wschodów. Korzyści przynosi nawożenie po korzeń w doświadczeniach przeprowadzonych przez prof. Lesława Zimnego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Wrocławiu w Ryczeniu na Dolnym Śląsku od 2010 r. wykazano ,że nawożenie pod korzeń jest dodatkowym czynnikiem plonotwórczym. Założono doświadczenie z aplikacją różnych form i dawek nawozów mineralnych w uprawie pasowej kukurydzy na ziarno. Osiągnięto plon powyżej 10 t/ha, przy czym najlepszą kombinacją okazało się zastosowanie nawozu Polidap w dawce 150 kg/ha (plon 10,7 t/ha). Zauważono również, że zastosowanie zbyt dużej ilości azotu pod korzeń wpływa na obniżenie plonu. Zastosowanie pod korzeń 300 kg Polidapu spowodowało obniżkę plonu do 105 t/ha. Nawożenie po korzeń najbardziej efektywnie działa w latach o niekorzystnym przebiegu pogody, szczególnie suchych. Nawóz obecny w bliskim sąsiedztwie roślin stymuluje rozwój systemy korzeniowego, a tym samym lepsze pobieranie składników pokarmowych. Pasowa uprawa roli pozwala na znaczną oszczędność zużycia paliwa oraz czasu pracy. Wykazano mniejsze o połowę zużycie paliwa w porównaniu z uprawa tradycyjną, a ponad to uprawa pochłania mniejsze koszty pracy, zamiast trzech przejazdów - podorywka, orka, uprawa, rozsiewanie   nawozu, mamy tylko jeden przejazd. Uprawa pasowa roli choć ma wiele zalet niesie za sobą ryzyko zwiększenia presji ze strony chwastów zwłaszcza  wieloletnich oraz szkodników i chorób.

Podczas powiatowego Dnia Pola w Borgowie w dniu 6.09.2016 r. mieliśmy okazję uczestniczyć w pokazie uprawy pasowej strip-till, który został zorganizowany dzięki uprzejmości Pana Pawła Jurgi właściciela firmy Agro-Line z Krzyżanowa w powiecie śremskim. Był to wyjątkowy pokaz, gdyż mogliśmy podejrzeć pracę agregatu, nad którego zaprojektowaniem Pan Paweł Jurga pracuje od 2014 r. Powstały model wysiał z  powodzeniem 1000h na glebach różnej klasy, lecz dążąc do perfekcji wprowadzane są ciągłe zmiany poprawiające pracę i użytkowanie. Zbliżający się 2017r. będzie okresem szczegółowych badań nad wersją ostateczną agregatu do uprawy pasowej „agro STRIP-TILL liner”. Pokaz agregatu cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem wśród rolników. Główną zaletą tej maszyny jest niska cena zakupu maszyny w stosunku do konkurencji, która często stanowi barierę dla mniejszych rolników. Dodatkowym atutem jest wykorzystanie siewników, które posiada rolnik oraz niewysokie koszty części dostępnych w każdym sklepie rolniczym. Agregat ma nieduże zapotrzebowanie na moc ciągnika, np. 3m 9Modułów waga 1600kg - średnia klasa ziemi bez pagórków 125KM. Firma Agro-Line swoją przygodę z  rolnictwem rozpoczęła w 2006 r. produkcją części do maszyn rolniczych. Dwa lata później został wprowadzony do oferty agregat ścierniskowy oraz głębosz, a następnie agregat talerzowy. Wysokiej jakości wykonanie sprawiło, że firma Agro-Line z sukcesem zaistniała na rynku Polskim. Pokaz uprawy został przeprowadzony przez Pana Edmunda Jankowiaka z  Brodnicy, który ta metodą z powodzeniem uprawia rzepak i buraki cukrowe, a planuje w przyszłości uprawiać w ten sposób również kukurydzę.

Uprawa prowadzona zbyt intensywnie może przyczyniać się do degradacji gleby oraz zanieczyszczenia wody i powietrza. Uważa się, że wpływ uprawy roli na plonowanie roślin jest stosunkowo mały. Zatem wprowadzanie uproszczeń w uprawie jest uzasadnione tym bardziej, że pociąga za sobą oszczędności w wydatkach. Należy jednak pamiętać, że wprowadzanie uproszczeń w uprawie roli powinno być poprzedzone rozważnie, po  uprzedniej analizie warunków siedliskowych, organicznych i ekonomicznych.

Serdecznie dziękujemy Panu Pawłowi Jurdze oraz Panu Edmundowi Jankowiakowi za zaangażowanie i poświęcony czas oraz chęć podzielenia się swoją wiedzą i  doświadczeniem.

26 września 2016

XVI Spotkania z Folklorem

17.09 br. w Strzałkowie w powiecie słupeckim odbyły się XVI Spotkania z Folklorem. Podczas imprezy na scenie wystąpiło 10 zespołów folklorystycznych, które przybyły z Sompolna, Kłodawy, Smulska, Strzałkowa, Malanowa, Konina, Liścia Wielkiego, Słupcy, Powidza oraz Kotuni. Na imprezie swą prace zaprezentowali okoliczni twórcy ludowi: garncarze, wikliniarze, malarze i hafciarki.

 W imprezie udział wzięło także Stowarzyszenie ds. walki z Nowotworami oraz Chorobami Układu Oddechowego im. dr Romana Grzeszczaka w Słupcy.

Tego dnia również odbyła się III edycja Konkursu Kulinarnego „Smaki Regionu”. Celem konkursu jest promowanie tradycyjnych potraw regionalnych. Zaprezentowano 19 dań tradycyjnych przygotowanych przez Koła Gospodyń, stowarzyszenia , gospodarstwa agroturystyczne oraz szkoły gastronomiczne.

I miejsce w konkursie kulinarnym zajął comber jagnięcy z zapiekanką ziemniaczaną i czarną rzepą, przygotowany przez Koło Aktywnych Pań z Ciążenia.

II miejsce zajęła karkówka-książka przygotowana przez Stowarzyszenie „Razem Możemy Być Lepsi” z Cienina Kościelnego.

III miejsce zajęła kaczka z pyzami poznańskimi i czerwoną  kapustą przygotowaną przez Stowarzyszenie Społeczności Szemborowa.

Wyróżnienie otrzymało Gospodarstwo Agroturystyczne „Hacjenda” za marynowane gruszki.

Spotkanie zakończyło się wspaniałą zabawą z finalistą III edycji programu telewizyjnego The Voice Of Poland Mateuszem Ziółko z zespołem.

Podczas dożynek powiatowo-gminno-parafialnych w Kazimierzu Biskupim odbył się pokaz strażacki w ramach projektu „Poprawa bezpieczeństwa przeciwpożarowego na obszarach wiejskich województwa wielkopolskiego”, zorganizowany przez strażaków z Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Koninie i druhów OSP z Kazimierza Biskupiego oraz Chorznia.

Podczas imprezy strażacy omawiali problemy pożarowe i zagrożenia na wsi oraz udzielali praktycznych porad dotyczących zapobiegania pożarom w gospodarstwach rolnych. W związku ze zbliżającym się okresem grzewczym propagowano stosowanie czujników dymu i tlenku węgla w mieszkaniach. Odbyły się następujące pokazy: udzielania pierwszej pomocy przez ratowników medycznych, ratowania i ewakuacji poszkodowanych z samochodów oraz gaszenia płonących aut.

Został również przeprowadzony konkurs z zakresu wiedzy przeciwpożarowej, który cieszył się dużym zainteresowaniem wśród zwiedzających. Po sprawdzeniu zgłoszeń konkursowych spośród osób, które poprawnie udzieliły odpowiedzi na pytania konkursowe rozlosowano nagrody – 5  gaśnic proszkowych o masie środka gaśniczego 6 kg.

Celem imprezy była poprawa bezpieczeństwa przeciwpożarowego na terenach wiejskich oraz podniesienie świadomości rolników i mieszkańców obszarów wiejskich w zakresie zapobiegania pożarom. Organizatorami pokazu byli Urząd Marszałkowski, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Wielkopolska Izba Rolnicza, Oddział Wojewódzki Związku Ochotniczej Straży Pożarnej oraz Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej.

Podczas wykonywania zabiegu opryskiwania roślin należy pamiętać, aby:

  • opryskać te pola, które tego wymagają i stosować jak to jest możliwe opryskiwanie placowe lub selektywne;
  • stosować techniki bezpośredniego kontaktu – mazacze dla herbicydów;
  • zapewnić równomierne rozłożenie preparatu na powierzchni pola przez regulację belki polowej i ustawienie jej na wysokości 35-50 cm nad roślinami;
  • stosować opryskiwacze zalecane do opryskiwanych roślin i środków ochrony roślin;
  • unikać stosowania wysokich dawek cieczy i rozpylaczy grubokroplistych;
  • nie opryskiwać roślin po rosie i w trakcie postoju;
  • nie opryskiwać cieków wodnych, otwartych zbiorników wodnych, studni i rowów melioracyjnych;
  • nie stosować pestycydów w strefach ochronnych: drogi publiczne – 5 m, wody powierzchniowe – 20 m;
  • nie opryskiwać przy temperaturze powyżej 25°C – zabiegi wykonuj wieczorem (niższa temperatura i wyższa wilgotność powietrza);
  • nie dopuszczać do ociekania cieczy z roślin;
  • nie opryskiwać terenów, z których środki mogą być zmywane;
  • powiadomić członków rodziny lub współpracowników o miejscu i czasie wykonywanych zabiegów – mieć przy sobie telefon komórkowy;
  • w przypadku awarii opryskiwacza natychmiast przerwać oprysk i usunąć usterkę, a naprawy wykonać poza strefą opryskaną;
  • zawsze pracować w odzieży ochronnej.
Dział: Ochrona roślin

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz Fundacja Ochrony Dziedzictwa Kultury Wsi i Rolnictwa organizuje konkurs kulinarny na najlepszy placek ziemniaczany pod nazwą „bambrzok”.

Celem konkursu jest promowanie tej potrawy regionalnej, upowszechnianie wiedzy o tradycji spożywania wyrobów z ziemniaków na terenie Wielkopolski oraz przypominanie receptur przekazywanych dawniej z pokolenia na pokolenie, a obecnie w dużej mierze zapomnianych. W konkursie mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia, osoby indywidualne, szkoły oraz punkty prowadzące działalność gastronomiczną.

Warunkiem udziału w konkursie jest dostarczenie potrawy w dniu 9 października 2016 roku do godz. 12.00 do Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, ul. Dworcowa 5. Potrawa zgłoszona do konkursu powinna być dostarczona w nieoznakowanym opakowaniu do stoiska muzealnego w zielonym namiocie na placu głównym, oznaczonego napisem „Konkurs kulinarny BAMBRZOK”. Na miejscu po wypełnieniu karty zgłoszenia potrawa zostanie zarejestrowana i otrzyma numer identyfikacyjny.

Więcej informacji o konkursie znajduje się na stronie internetowej Muzeum w Szreniawie: www.muzeum-szreniawa.pl

Źródło informacji: strona internetowa Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

23 września 2016

Targi SMAKI REGIONÓW

W dniach 24-27 września 2016 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbędą się targi SMAKI REGIONÓW. Jest to święto miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Wydarzenie to, które odbywa się w połączeniu z targami POLAGRA FOOD oraz POLAGRA GASTRO w Poznaniu, z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej.

Honorowy patronat nad wydarzeniem objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prezydent Miasta Poznania. Organizatorzy tego wydarzenia – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP – zaprosili do współpracy wszystkie regiony Polski. Wystawcami są tutaj poszczególne województwa naszego kraju, które na swoich stoiskach zaprezentują ofertę producentów win, chlebów, ciasta, serów, wędlin i innych przetworów regionalnych.

Targom towarzyszyć będzie wiele atrakcji dla dzieci i dorosłych, w tym m.in.:

  • pokazy kulinarne,
  • wręczenie Medali Targów SMAKI REGIONÓW,
  • warsztaty dla dzieci w minipiekarni zorganizowane przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP,
  • owocowo-warzywne warsztaty prowadzone przez Stowarzyszenie Polska Ekologia,
  • występy zespołów folklorystycznych,
  • miniwarsztaty kulinarne i plastyczne z redakcją magazynów „Sielskie Życie” i „Sielska Kuchnia”,
  • zabawy i animacje w Strefie Dziecka.

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. Więcej informacji: www.smaki-regionow.pl

Jest kilka powodów złej sytuacji na rynku owoców. Jednym z nich jest bardzo duży wzrost produkcji jabłek w ciągu ostatnich 10 lat. Produkcja ta wzrosła z 2,5 mln ton do 3,5 mln ton. Do tego doszedł kolejny powód, którym jest rosyjskie embargo. Szukanie możliwości ulokowania jabłek na innych rynkach uzależnione jest od preferencji konsumentów tychże rynków.

W związku z przedłużającym się rosyjskim embargiem rząd chce pomóc producentom niektórych owoców i warzyw wprowadzając wsparcie za wycofanie tych produktów z rynku. Kilka dni temu Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie które zakłada, że rolnicy otrzymają pomoc finansową za wycofanie z rynku wybranych owoców i warzyw do 30 czerwca 2017 roku. Wycofane produkty będzie można przeznaczyć do bezpłatnej dystrybucji lub też na inne cele. Owoce i warzywa wycofywane z rynku muszą spełniać wymagania jakości handlowej. Organizacje charytatywne, które będą zajmowały się odbieraniem wycofywanych z rynku owoców i warzyw przeznaczonych na bezpłatną dystrybucję, będą musiały mieć statut organizacji pożytku publicznego.

W momencie ogłoszenia programu pomocowego wnioski będzie można składać w Oddziałch Terenowych ARR. 

Źródło informacjii: www.arr.gov.pl, www.minrol.gov.pl

W piątek 12 sierpnia bieżącego roku odbył się regionalny finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Do konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy zgłoszono 54 produkty, a o nominację do nagrody PERŁA 2016 ubiegało się 6 produktów nagrodzonych w latach wcześniejszych. W części gastronomicznej konkursu wzięły udział dwa zespoły prezentujące najlepsze wielkopolskie potrawy.

Obie części konkursu zostały podsumowane przez przewodniczących komisji na Starym Rynku – na najlepszy regionalny produkt żywnościowy przez Panią Izabellę Byszewską, a na najlepsze danie przez Panią Aleksandrę Swulińską-Katulską. Dyplomy i nagrody wręczył zwycięzcom Pan Merek Beer Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego.

Podsumowanie wszystkich finałów wojewódzkich odbędzie się 25 września 2016 r. w Poznaniu, w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych POLAGRA FOOD. Wtedy najlepsze polskie tradycyjne produkty i potrawy zostaną nagrodzone statuetką PERŁA 2016.

Wyniki regionalnego finału XVI edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

KONKURS NA NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

  • Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
    • Podkategoria: Produkty i przetwory mięsne
      Nagroda: Beata Goślińska KGW za tradycyjny pasztet z królika
      ​Nagroda: Józef Jadczak za schab wiejski wędzony
    • Podkategoria: Produkty i przetwory z ryb
      ​Nagroda: nie przyznano
    • Podkategoria: Produkty mleczne
      Nagroda: Maria Sawczyn-Stamatoska za pniewski ser piwny
      ​Nagroda: Średzka Spółdzielnia Jana za maślankę prosto z masielnicy
    • Podkategoria: Miody
      Nagroda: Dorota Marcinkowska-Chmielewska za miód akacjowy z Kopaczewa
      Wyróżnienie: Marianna Paterkiewicz za pasztet „na co dzień”
      Wyróżnienie: Julian Ostrowski za miód wielokwiatowy
  • Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
    • Podkategoria: Przetwory owocowe
      Nagroda: Małgorzata Pomocka za czereśnie marynowane w occie winnym
      ​Nagroda: Małgorzata Lempka za mus z gruszki cukrówki
    • Podkategoria: Przetwory warzywne
      ​Nagroda: Barbara Jaskuła za kapustę po żydowsku
    • Podkategoria: Produkty zbożowe
      ​Nagroda: Urszula Banasiak za chleb wiejski żytni
    • Podkategoria: Wyroby cukiernicze
      Nagroda: nie przyznano
      Wyróżnienie: Justyna Kuźnik za prostą konfiturę truskawkową
      ​Wyróżnienie: Anna Michalak za wiejski farsz z suszonymi grzybami
  • Kategoria: Napoje regionalne
    • Podkategoria: Napoje bezalkoholowe
      ​Nagroda: Barbara Wawrzyniak za syrop z buraków cukrowych
    • Podkategoria: Napoje alkoholowe
      Nagroda: Dorota Grudzińska za nalewkę z gruszki
      Wyróżnienie: Maria Skrzeczkowska za miksturę różaną
      Wyróżnienie: Barbara Raszewska za listkówkę
      Wyróżnienie: Alina Mielczarek za wino domowe z wiśni
  • Kategoria: Inne produkty regionalne
    Nagroda: nie przyznano
    Wyróżnienie: Izabela Grzesiak Stowarzyszenie Ziołowieś Pępowo za Siekieradkę – sól ziołową

NOMINACJE DO NAGRODY PERŁA 2016:

  1. Boczek wiejski wędzony – Józef Jadczak
  2. Szamotulska konfitura czereśniowa – Beata Maria Peksa
  3. Maleńkie buraczki – Angelika Gotowa-Grabowska
  4. Olej z czarnuszki – Semco SGNiP Krystyna Just
  5. Nalewka poziomkowa z Morakowa – Renata Kaźmierczak

KONKURS GASTRONOMICZNY NA NAJLEPSZĄ POTRAWĘ REGIONALNĄ

  1. Nagroda: Restauracja TASTE_it w HOT_elarni za parzybrodę oraz udko gęsie podawane w aromatycznym sosie ze świeżego owocu jałowca z tradycyjnymi kluchami wielkopolskimi okraszonymi skwarkami i z kiszoną kapustą.
  2. Nagroda: Gospodarstwo agroturystyczne Owocowy Raj nad Zalewem za zupę pomidorową z makaronem oraz pierś z gęsi z czerwoną kapustą i pyzą drożdżową

NOMINACJA DO NAGRODY PERŁA 2016

Restauracja TASTE_it w HOT_elarni za parzybrodę oraz udko gęsie podawane w aromatycznym sosie ze świeżego owocu jałowca z tradycyjnymi kluchami wielkopolskimi okraszonymi skwarkami i z kiszoną kapustą.