Artykuły filtrowane wg daty: lipca 2015
16 września 2014

Ciasta marchewkowe

Spożycie warzyw świeżych i przetworzonych na statystycznego Polaka wynosi około 60 kg rocznie. Uwaga – do warzyw nie zalicza się ziemniaków. Z warzyw najwięcej spożywa się pomidorów (około 10 kg), ogórków, kapusty i marchwi. W racjonalnym żywieniu zaleca się, żeby warzywa i owoce były spożywane w ciągu dnia 5 razy, czyli każdego dnia nasz organizm powinien „przerobić” co najmniej 50 dag warzyw i owoców dostarczonych w posiłkach. Dlatego tak ważne jest urozmaicenie codziennego jadłospisu, żeby oferta obejmowała różne gatunki warzyw i owoców. Okres lata i jesieni to bogactwo świeżych owoców i warzyw, dlatego warto jeść je codziennie na surowo, ale też przygotować z nich smaczne przetwory. Ciekawym warzywem jest marchew, bo można wykorzystać ją nie tylko jako jarzynkę, surówkę lub sok, ale też upiec pyszne ciasta. Marchew należy do warzyw lekko strawnych. Wartość odżywcza marchwi (100 g) – wartość energetyczna 41 kcal – zawiera dużo karotenu,1 g białka, 0,2 g tłuszczu, 2,4 g błonnika, witaminy B1, B2, B6, PP, potas, sód, wapń oraz żelazo.

Ciasto marchewkowe

Składniki: 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach tarki, 2 szklanki mąki, 4 jajka, 200 ml oleju (niepełna szklanka), 20 dag cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, polewa czekoladowa (lub śmietankowo-cytrynowa).

Marchewkę umyć, obrać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i miodem na puszystą masę. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, cynamon i wyrobić na jednolitą masę. Do ciasta dodać startą marchewkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 175⁰C.

Ciasto marchewkowe ucierane

Składniki: 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach tarki, 25 dag mąki , 4 jajka, 250 ml oleju, 27,5 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, 3 pełne łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki cynamonu, sól, 10 dag posiekanych migdałów, 10 dag mielonych migdałów, 25 dag twarogu mielonego, 2 łyżki śmietany kremówki, 10 dag cukru pudru, tłuszcz i mąka do tortownicy.

Marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do mąki przesianej z proszkiem do pieczenia dodać cukier, cukier wanilinowy, cynamon i szczyptę soli. Potem wlać olej, wbić jajka i wszystko wyrobić mikserem. Do ciasta dołożyć startą marchew i migdały – wymieszać. Tortownicę (o średnicy 26 cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Nałożyć ciasto – wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 175⁰C. Pod koniec pieczenia (około 20 minut) można ciasto przykryć, żeby się nie przyrumieniło zbyt mocno. Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z tortownicy. Rozsmarować na powierzchni twaróg utarty ze śmietaną i cukrem pudrem.


Opracowanie: Alicja Nowak, WODR w Poznaniu
Źródło: internet, książki kucharskie, przepisy doradców ROW

XVI Wojewódzko – Archidiecezjalne Dożynki w Gminie Oborniki

 

 

31 sierpnia 2014 roku na lądowisku Słonawy koło Obornik odbyły się XVI Wojewódzko – Archidiecezjalne Dożynki Wielkopolskie. Współgospodarzami święta plonów byli: Marek Woźniak - Marszałek Województwa Wielkopolskiego i Tomasz Szrama – Burmistrz Obornik. W uroczystości uczestniczyli rolnicy z całej Wielkopolski, parlamentarzyści, samorządowcy i duchowieństwo.  Tegoroczne święto plonów rozpoczęło się mszą świętą polową, którą odprawił biskup Zdzisław Fortuniak.

Po nabożeństwie,  mieszkańcy gminy Oborniki i zaproszeni goście uczestniczyli w uroczystych  obrzędach  dożynkowych  w wykonaniu Zespołu Folklorystycznego „Wielkopolanie”,  po którym wystąpiły  zespoły: Maniewiacy, Rożnowiane i  Brass Band oraz Zespół Ludowy działający przy Zespole Szkół im.  A.Mickiewicza w  Objezierzu.

Dożynkom wojewódzkim towarzyszyła Wystawa Rolnicza, zorganizowana przez Wielkopolski  Ośrodek Doradztwa Rolniczego przy współpracy z Urzędem Miejskim  w Obornikach i Departamentem Rolnictwa Wielkopolskiego Urzędu Marszałkowskiego.

Na Wystawie  zaprezentowano zwiedzającym:

a/  najnowsze maszyny i pojazdy rolnicze zaprezentowane przez firmy Handlowo-Usługowe z powiatu obornickiego  oraz  dla kontrastu Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprezentowało Lokomobilę z I dekady XX wieku,  ciągnik rolniczy Lanzbulldog i  Ursus C 328 oraz silnik spalinowy typu ES i makietę młyna wodnego

b/ ochrona środowiska – przydomowe oczyszczalnie oraz   energie alternatywne (kolektory słoneczne, pompy ciepła, kotły na biomasę

b/ środki do produkcji – mieszalnie pasz i  nasiennictwo,

c/  przetwórstwo spożywcze – mleczarstwo, produkty regionalne i lokalne  oraz  rośliny         ozdobne i krzewy owocowe,

d/ nauka i doradztwo rolnicze,  agencje rządowe, organizacje rolnicze i instytucje finansowe

e/  Lokalne Grupy Działania, stowarzyszenia kulturalne  oraz duża liczba stoisk z rękodziełem w dużej     części  prezentujących dorobek  artystyczny  i  wielkopolskie  tradycje  ludowe

Spośród ponad  80 wystawców komisja konkursowa wybrała 3 najciekawsze stoiska  Wystawy  Rolniczej -  nagrodzono 3 stoiska

-  Lokalnej Grupy Działania „Kraina trzech Rzek”  działającej na terenie Gmin Oborniki, Ryczywół  i    Murowana Goślina

-  Muzeum Narodowego  Rolnictwa  i  Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz

-  Skansen „Wiejską Zagrodę”  - stoisko zaprezentowane przez Pana Grzegorza Kosowskiego,  który dojechał   z   Pecny   k/ Mosiny

Zbigniew Zając

Zespół Doradczy w Obornikach


 

DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH.

Tegoroczne Dożynki powiatowe odbyły się na terenie gminy Czermin w miejscowości Broniszewice. Impreza odbyła się w niedziele 7 września br. Dożynki rozpoczęły się uroczystą mszą św. w kościele pw. Św. Michała Archanioła w Broniszewicach. Po mszy korowód dożynkowy na czele z Orkiestrą Dętą z Chocza przemaszerował na boisko przy Zespole Szkół Publicznych w Broniszewicach. Dożynki otworzył Wójt Gminy Czermin Sławomir Spychaj, który przywitał zaproszonych gości oraz odczytał skierowany do uczestników dożynek list, Biskupa Łowickiego ks. Andrzeja Dziuby. Podczas uroczystości głos zabierali zaproszeni goście między innymi Starosta Pleszewski Michał Karalus oraz członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski. Po części oficjalnej nastąpiła część artystyczna. Ogłoszono również wyniki konkursów między innymi na najładniejszy wieniec dożynkowy.

 

Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Wspólnie dla przyszłości" zorganizowała Festwial Smaków - Potrawy z Pomidora. Przybyli goście mogli popróbować potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z całego powiatu.
Wieczorem odbył się koncert zespołu „Abba Show". Do późnej nocy trwała zabawa taneczna.


Izabela Grzesiak ZD Pleszew

SAM_1479.jak-zmniejszyc-fotke_pl

Fot. B.Stencel-Szykowna     Ser smażony pani Wiesławy Kopeć z Różannej

W dniach 14-17 sierpnia na poznańskim rynku miała miejsce ósma edycja Ogólno Polskiego Festiwalu Dobrego Smaku. W bogatym programie festiwalu znalazł swoje miejsce odbywający się już po raz czternasty  konkurs ,,Nasze kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt i potrawy” . Konkurs organizowany jest przez Polską Izbę Produktu  Regionalnego i Lokalnego oraz przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego. Konkurs  ma na  celu podkreślenie wartości płynącej z wielopokoleniowej tradycji produktów i pokazanie jak wyśmienitą i oryginalną żywność mogą zaoferować lokalni wytwórcy.

Dzięki zaangażowaniu i wsparciu doradców  z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w konkursie od 14 lat biorą udział producenci z powiatu słupeckiego.W tym roku w szranki razem z sześćdziesięcioma innym produktami z całej  Wielkopolski stanęły:

- ser smażony pani Wiesławy Kopeć  z Różannej, z gminy Orchowo, w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,

- wino z aronii pana Tomasza Matkowskiego ze Strzałkowa , w kategorii  napoje alkoholowe,

SAM_1504.jak-zmniejszyc-fotke_pl

                                                                                                       Fot. B.Stencel-Szykowna    Wino z aronii pana Tomka Matkowskiego

oraz w kategorii potrawa wystąpiła pani Małgorzata Fajkowska ze Stawiska gm. Zagórów , która na scenie na Starym Rynku przygotowała zupę szabelkówkę i pierogi z farszem mięsnym.

SAM_1363.jak-zmniejszyc-fotke_pl_1

Fot. B. Stencel - Szykowna    Pani M. Fajkowska z mężem

W tym roku uznanie komisji konkursowej zdobyło wino z aronii  pana Tomasz Matkowskiego, oraz danie obiadowe pani Małgorzaty Fajkowskiej.                                                                                       Pan Tomasz zdobył wyróżnienie w swojej kategorii, a pani Fajkowska zajęła trzecie miejsce.

Dwudziesto dwu letni pan Tomasz jest debiutantem w konkursie ,,Nasze kulinarne dziedzictwo”, tym większy jego sukces ,że pierwszy raz dał się namówić na udział w konkursie i od razu został wyróżniony.  Przygotowując wino z aronii pan Tomek skorzystał z porad swojego dziadka Feliksa, który wszystkie tajemnicy produkcji tego znakomitego trunki przekazał wnukowi.

SAM_1507.jak-zmniejszyc-fotke_pl

Fot. B. Stencel-Szykowna      Pan Tomek Matkowski  z dyplomem

Pani Małgorzata Fajkowska prowadzi gospodarstwo agroturystyczne w Stawisku koło Zagórowa, jej wyśmienitą kuchnie znają turyści  oraz  biesiadnicy, którzy odwiedzają  gospodarstwo ,, Pod Lipami „ .

Pani Fajkowska  wielokrotnie otrzymywała wyróżnienia i nagrody za przygotowane produkty regionalne, oraz potrawy. Otrzymując w tym roku kolejno nagrodę  jeszcze raz potwierdziła swoją mistrzowską klasę.  Pani Małgorzacie i panu Tomkowi serdecznie gratulujemy wygranej, a wszystkim biorącym udział dziękujemy za zaangażowanie i pracę włożoną w przygotowania.

                                                                                                                              Barbara Stencel-Szykowna ZD Słupca

 

Musimy zdać sobie sprawę, że współcześnie hodowane świnie cechują się wysokim potencjałem genetycznym. Rasy komponentu matecznego (WBP i PBZ) charakteryzują się bardzo dobrymi cechami użytkowości rozpłodowej (płodność, plenność, mleczność i troskliwość macierzyńską), które są cechami nisko odziedziczalnymi, oraz wysoką wartością tuczną i rzeźną. Natomiast rasy komponentu ojcowskiego (duroc, pietrain, hampshire i ich mieszańce) charakteryzują się wysokimi przyrostami, dobrym wykorzystaniem paszy oraz wysoką zawartością mięsa w tuszy. Cechy te są wysoko odziedziczalne i przekazywane na potomstwo za pośrednictwem knura. w hodowli towarowej, w celu uzyskania lepszych wyników cech rozpłodowych, które są nisko odziedziczalne, wykorzystuje się efekt heterozji, przez krzyżowanie osobników należących do różnych ras komponentu matecznego. Klasycznym przykładem takiego postępowania jest krzyżowanie dwurasowe (♀WBP x ♂PBZ) lub (♀PBZ x ♂WBP). Ten schemat krzyżowania jest zalecany w Polsce i w większości  firm hybrydowych w Europie i na świecie. Loszki F1 jako efekt krzyżowania prócz cech rodziców wcześniej osiągają dojrzałość płciową, rodzą i odchowują liczniejsze mioty, stwarzają korzystniejsze warunki do rozwoju płodów w macicy, prosięta rodzą się o wyższej masie ciała, zaobserwowano także mniejsze straty w czasie odchowu.

W celu uzyskania prosiąt z przeznaczeniem na tucz stosujemy krzyżowanie trój- lub czterorasowe. Polega to na tym, że loszki F1 z komponentu matecznego kryjemy knurami czystorasowymi komponentu ojcowskiego (duroc, pietrain, hampshire) – wówczas mamy krzyżowanie trójrasowe. Możemy też kryć je mieszańcami komponentu ojcowskiego (np. duroc x pietrain) – wówczas mówimy o krzyżowaniu towarowym czterorasowym.

Stosując krzyżowanie towarowe możemy uzyskać więcej prosiąt o bardzo wysokim potencjale genetycznym. Prosięta takie charakteryzują się wysokimi przyrostami, dobrym wykorzystaniem paszy oraz wysoką zawartością mięsa w tuszy.

Przykład schematu krzyżowania trójrasowego Przykład schematu krzyżowania czterorasowego
Źródło: POLSUS  TOP GENETICS, Warszawa 2014 Źródło: POLSUS  TOP GENETICS, Warszawa 2014
krzyzowanie-trojrasowe    krzyzowanie-czterorasowe  

Uwaga! Wybierając loszki z tuczu do rozrodu lub kupując prosięta z niewiadomego pochodzenia z przeznaczeniem na tucz, skazujemy się na gorsze wyniki tuczu i słabą zawartość mięsa w tuszy.


Opracował: Jan Sarnowski – WODR Poznań, 2014 r.

 

Dział: Genetyka

W czwartek 14 sierpnia bieżącego roku na Starym Rynku w Poznaniu odbył się regionalny finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W konkursie na najlepszy regionalny produkt żywnościowy wzięło udział 58 produktów, a o nominację do nagrody PERŁA 2014 ubiegało się 6 produktów nagrodzonych w latach wcześniejszych. W części gastronomicznej konkursu wzięło udział pięć zespołów prezentujących najlepsze wielkopolskie potrawy.

Obie części konkursu zostały podsumowane przez przewodniczących komisji: na najlepszy regionalny produkt żywnościowy przez Panią Izabellę Byszewską, a na najlepsze danie przez Panią Hannę Szymanderską. Dyplomy i nagrody zwycięzcom wręczali: Pani Zofia Szalczyk, Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pan Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego.

Podsumowanie wszystkich finałów wojewódzkich odbędzie się 28 września bieżącego roku w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food. Wtedy najlepsze polskie tradycyjne produkty i potrawy zostaną nagrodzone statuetką PERŁA 2014.


Wyniki regionalnego finału XIV edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy

Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

  • Podkategoria: Produkty i przetwory mięsne
    • Nagroda: Józef Jadczak za polędwicę wiejską surową
    • Nagroda: Jacek Nowicki za smalec ze skwarkami ze świni złotnickiej
    • Nagroda: Angelika Gotowa Grabowska za boczek gotowany
  • Podkategoria: Produkty i przetwory z ryb – brak zgłoszeń
  • Podkategoria: Produkty mleczne
    • Nagroda: Lila Nowaczyk za twaróg tradycyjny z mleka krowiego
  • Podkategoria: Miody
    • Nagroda: Teresa Ziółkowska za miód wielokwiatowy
    • Wyróżnienia:
      Dagmara Cieślak za kiełbasę świerczyńską
      Marzena Gorgolewska za twaróg wiejski

Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

  • Podkategoria: Przetwory owocowe
    • Nagroda: Alina Mielczarek za powidła z dzikiego bzu
  • Podkategoria: Przetwory warzywne
    • Nagroda: nie przyznano
  • Podkategoria: Produkty zbożowe
    • Nagroda: Barbara Wawrzyniak za chleb żytni pełnoziarnisty
    • Kazimiera Szymańska P.P.H.U. „Vitacorn” Sp. z o.o. za olej rzepakowy wielkopolski tłoczony na zimno, nierafinowany
  • Podkategoria: Wyroby cukiernicze
    • Nagroda: Jan Vogt, Cukiernictwo Piekarnictwo Tomasz Grażyna Jan Vogt Sp. j. keks angielski „Cwibak”
    • Wyróżnienia:
      Jadwiga Powietrzyńska za galaretkę z czerwonej porzeczki
      Ewelina Włosek za tradycyjny chleb na zakwasie z pieca chlebowego
      Urszula Banasiak za wiejski chleb na zakwasie
      Krystyna i Jerzy Just, SEMCO SGNiP Krystyna Just za olej z czarnuszki

Kategoria: Napoje regionalne

  • Podkategoria: Napoje bezalkoholowe
    • Nagroda: Małgorzata Lempka KGW w Morakowie za podpiwek morakowski
  • Podkategoria: Napoje alkoholowe
    • Nagroda: Krystyna Adamczak za miodówkę z imbirem
    • Wyróżnienia:
      Mirona Polańska za ocet jabłkowy
      Tomasz Matkowski za wino z aronii

Kategoria: Inne produkty regionalne – brak zgłoszeń

Nominacje do nagrody PERŁA 2014:

  • Kiełbasa szynkowa – Stefan Słociński, Rzeźnictwo-Wędliniarstwo
  • Ogonówka wiejska wędzona – Józef Jadczak
  • Lody waniliowe na jajach – Jan Vogt, Cukiernictwo Piekarnictwo Tomasz Grażyna Jan Vogt Sp. j.
  • Piecki – Bożena Wysota
  • Szparagi marynowane z Borui – Pela-Wacek, Zdzisława i Bartosz Sibilscy

Konkurs gastronomiczny na najlepszą potrawę regionalną

  1. Nagroda: PELA-WACEK Zdzisława i Bartosz Sibilscy za krem szparagowy z prażonymi migdałami oraz roladki „młynkowskie” faszerowane na zielonej fasolce z pyzami
  2. Nagroda: Jaśkowa Zagroda S.C. Elżbieta, Alicja Wilczyńskie za zalewajkę oraz dziady z kapustą zasmażaną i kwaśnym mlekiem
  3. Nagroda: Gospodarstwo Agroturystyczne „Pod Lipami” Małgorzata i Andrzej Fajkowscy za szabelkówkę oraz pierogi z farszem mięsnym

Nominacja do nagrody PERŁA 2014:

  • Krem szparagowy z prażonymi migdałami oraz roladki „młynkowskie” faszerowane na zielonej fasolce z pyzami – PELA-WACEK Zdzisława i Bartosz Sibilscy


Opracowanie: Aldona Jankowska
Zdjęcia: Eugeniusz Wiśniewski

15 września 2014

Spotkanie środowiskowe

Spotkania środowiskowe ZD Gostyń w 2014 roku.

 

              Dnia 03-09-2014 roku w Starostwie Powiatowym w Gostyniu z inicjatywy ZD w Gostyniu odbyło się spotkanie środowiskowe. Udział w spotkaniu wzięli przedstawiciele Wielkopolskiej Izby Rolniczej, zastępca kierownika Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Naczelnik wydziału Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa w Starostwie Powiatowym w Gostyniu oraz starszy kontroler z Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej w Gostyniu.

Spotkanie otwarł i prowadził Kierownik ZD Zbigniew Borowski.

Po przywitaniu gości kierownik ZD przedstawił potrzeby doradcze rolników oraz mieszkańców obszarów wiejskich powiatu gostyńskiego. Omówił zakres działań WODR oraz sposób planowania działalności i ustalania priorytetów.

Następnie podsumowano żniwa 2014 w odniesieniu do danych z lat 2011- 2013. Widoczna jest zmiana w strukturze zasiewów zbóż – wzrost powierzchni upraw jęczmienia ozimego i pszenicy ozimej, oraz dynamiczny wzrost plonów zbóż.

Kolejnym punktem spotkania było wystąpienie zastępcy kierownika Biura Powiatowego ARiMR w Gostyniu Jana Grossa na temat płatności bezpośrednich w latach 2015 - 2020.

Pan Zbigniew Gościnak z PIW omówił kontrole wykonane w ramach Wymogów Wzajemnej Zgodności. Szczególną uwagę zwrócił na najczęstsze uchybienia: brak ewidencji pasz i ewidencji środków biobójczych, prowadzenie dokumentacji i nie terminowe informowanie ARiMR o przemieszczeniach zwierząt oraz kiepskie zabezpieczenie epizootyczne (maty, środki dezynfekujące, bielenie).

W czasie dyskusji Przewodniczący Rady Powiatowej Wielkopolskiej Izby Rolniczej pan Antoni Grzebisz, stwierdził iż powinien się ukazać projekt wniosku na dopłaty obszarowe. Kierownik ZD zwrócił uwagę na konieczność większej ilości szkoleń w zakresie dopłat obszarowych. Poruszono również kwestię zazielenia w gospodarstwach trzodowych, działań związanych z ASF i działania Grupy Wsparcia

 

 

Opracowała

Ewa Wechmann - Kochan

 

 

15 września 2014

Spotkanie Środowiskowe

Spotkanie Środowiskowe w dniu 12 września 2014 r.    

w Powiatowym Centrum Rolniczym w Czarnkowie

 

Kierownik ZD w powiecie czarnkowsko-trzcianeckim Pan Tadeusz Pertek przywitał zaproszonych gości i doradców  z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego. Wśród przybyłych gości byli: Wicestarosta Powiatu Czarnkowsko - Trzcianeckiego, przedstawiciel Biura powiatowego ARiMR w Czarnkowie, pracownik Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej, Kierownik Powiatowego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, przedstawiciel Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie, przedstawicielka  Banku Spółdzielczego w Czarnkowie, Pani Prezes LGD, Przewodniczący Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Czarnkowie oraz zaproszeni rolnicy z całego powiatu.

W swoim wystąpieniu Pan Tadeusz Pertek mówił  na temat „Potrzeb doradczych rolników i mieszkańców obszarów wiejskich powiatu czarnkowsko – trzcianeckiego”, przytoczył podstawowe zadania doradztwa, które mają na celu podnoszenie wiedzy i umiejętności rolników w kierunku samodzielnego rozpoznawania i rozwiązywania problemów zawodowych. Omówił też działania zapobiegające niepowodzeniom i w jaki sposób  podnosić konkurencyjność gospodarstw rolnych. Podsumował wykonywaną przez doradców pracę doradczą (wg rodzajów, tematów, udzielanych porad, ankiet wypełnianych przez rolników, eWODR itp.) Wyraził chęć i nadzieję dalszej współpracy z instytucjami pracującymi na rzecz rolników.  

Pan Przemysław Pierko – pracownik Biura powiatowego ARiMR w Czarnkowie przedstawił prezentację na temat „Płatności bezpośrednich 2015-2020”. Płatności w ramach wsparcia bezpośredniego od 2015 r. będą się składały z większej liczby elementów niż do tej pory i rolnicy będą mogli ubiegać się o następujące dopłaty: jednolitą płatność obszarową, płatności z tytułu zazieleniania, płatności dla młodych rolników, płatności związane z produkcją, płatność dodatkową, przejściowe wsparcie krajowe. Ponadto  w 2015 r. rolnik będzie mógł  przystąpić do systemu wsparcia dla małych gospodarstw. Zwrócił uwagę rolnikom na obowiązkowe trzy praktyki zazielenienia- szczególnie na obowiązek dywersyfikacji upraw. Uczulił rolników na to by podczas siewu ozimin rolnicy mający od 10 do 30 ha gruntów ornych pamiętali, że muszą zasiać minimum dwie różne uprawy na gruntach ornych, a ci co mają powyżej 30 ha gruntów ornych – minimum trzy uprawy.

Pani Magdalena Filipiak-Woźniak (pracownik Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej) mówiła o dużym zagrożeniu przeniesienia choroby afrykańskiego pomoru świń do Polski. Przestrzegała rolników by zachowywali podstawowe zasady bioasekuracji tj.: dbanie o dezynfekcje pojazdów wyjeżdżających na teren gospodarstwa, dezynfekcje własną, zmiana ubrań, zminimalizowanie rotacji obcych osób w gospodarstwie, unikanie kontaktów z obcą trzodą chlewną, zabezpieczenie budynków tak, by nie dostało się tam obce zwierzę.

Wystąpienia pozostałych przedstawicieli jednostek działających w obszarze rolnictwa, którzy omawiali krótko swoją pracę na rzecz rolników oraz ich sugestie dotyczące naszej współpracy. Wszyscy wyrazili chęć  współpracy w ramach organizacji szkoleń.

Wywiązała się ciekawa dyskusja pomiędzy rolnikami a doradcami i przedstawicielami instytucji rolniczych.

Paweł Kopaniarz doradca Gm. Połajewo

15 września 2014

Spotkanie środowiskowe

Wzorem lat ubiegłych Zespół Doradczy w Rawiczu zorganizował spotkanie środowiskowe, które odbyło się 10.09.2014 w Centrum Wystawowo Edukacyjnym w Gołaszynie. W spotkaniu udział wzięli zaproszeni rolnicy powiatu rawickiego, przedstawiciele biura powiatowego ARiMR oraz doradcy. W trakcie spotkania Kierownik ZD Rawicz Ryszard Bijak omówił wyniki ankiet dotyczących potrzeb doradczych rolników i mieszkańców obszarów wiejskich oraz tematykę szkoleń i działań, zarówno statutowych jak i komercyjnych, realizowanych przez WODR.
Ważnym punktem spotkania okazał się wykład Pana Adama Sperzyńskiego -kierownika biura powiatowego ARiMR oraz Pana Przemysława Ratajczaka- pracownika biura powiatowego ARiMR na temat nowego systemu dopłat bezpośrednich od 2015 roku. Dowiedzieliśmy się min. z jakiego rodzaju płatności w ramach dopłat bezpośrednich będą mogli w przyszłości skorzystać rolnicy oraz jakie będą musieli spełnić wymagania aby je otrzymać. Na podstawie uzyskanych informacji możemy wnioskować, że przed doradcami stoi duże wyzwanie, aby dobrze przygotować rolników do zapowiadanych zmian i nauczyć poprawnie wypełniać wnioski.

 DSC_0272

DSC_0271

Opracowała:
Paulina Drozdowska ZD Rawicz

      Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

  • 3 kg czerwonej kapusty
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg pomidorów50 kg cebuli

Zalewa

  • szklanka octu 10-proc.
  • 9 szklanek wody
  • kilka goździków
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 łyżek cukru
  • 3-4 łyżki soli

Sposób wykonania:

Kapustę poszatkować i posypać płaską łyżką soli, Cebulę pokroić w plasterki, posypać łyżeczką soli, odstawić na 24 godziny. Następnie warzywa odcisnąć, zalać gorącą zalewą i gotować 45 minut. Pomidory włożyć na 5 minut do gorącej wody. Po czym wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki. Pod koniec gotowania do kapusty dodać pokrojone  na cząstki pomidory i obrane starte jabłka, chwile razem gotować. Nałożyć gorącą sałatkę do słoików. Do każdego wlać łyżkę oleju słonecznikowego, zamknąć. Pasteryzować 15-20 minut.

DŻEM Z WINOGRON

  • 75 dag winogron
  • 70 dag cukru
  • ½ kg gruszek
  • ½ kg jabłek

Sposób wykonania:

Winogrona oderwać od gałązek, umyć, włożyć do rondla i lekko zagnieść, tak aby puściły sok. Następnie podgrzać, aż zaczną wrzeć. Owoce przetrzeć przez sito, po czym przecier gotować 5-10 minut. Gruszki i jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Następnie dodać do przecieru z winogron, wymieszać. Gotować około 30 minut, aż dżem zgęstnieje. Gorący włożyć do wyparzonych słoików, dobrze zamknąć.


JABŁKA W SYROPIE

  • 1kg jabłek
  • 30 dag czerwonych porzeczek lub śliwek
  • 10 łyżek cukru

Sposób wykonania:

Porzeczki oczyścić z szypułek, opłukać i osączyć. W garnku zagotować3/4 l wody, wsypać owoce i gotować 15 minut na małym ogniu. Przetrzeć porzeczki przez sito, wsypać do masy cukier, wszystko wymieszać i zagotować. Obrane jabłka podzielić na cząstki i wykroić z nich gniazda nasienne. Włożyć owoce do przecieru porzeczkowego  i dusić 10 minut na bardzo mały ogniu. Gorące jabłka włożyć do wyparzonych słoików, zalać przecierem i dokładnie zamknąć.

 

Doradca WROW gmina Krzyż Wlkp. Lucyna Pulka