Artykuły filtrowane wg daty: lutego 2017

Dnia 02.06.2016r. w województwie wielkopolskim, powiat leszczyński, gmina Krzemieniewo w miejscowości Pawłowice odbyły się Zielone Pola Pawłowice 2016. Doradcy z ZD Września brali udział w wydarzeniu. Organizatorem tegorocznej imprezy była firma Osadkowski SA oraz Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy Zakład Doświadczalny Pawłowice. Doświadczenia przeprowadzone były na 85 ha poletek doświadczalnych obejmujące kolekcje odmian oraz doświadczenia w uprawie rzepaków, zbóż oraz kukurydzy należących do IZ PIB. Siedem niezależnych gospodarstw z różnych części Polski, prowadzi na terenie, przy wsparciu konsultantów naukowych, swoje indywidualne technologie ochrony fungicydowej oraz nawożenia dolistnego. Konsultantami naukowymi, którzy sprawują opieke merytoryczna oraz ocene stanu zdrowotności łanu są: Pracownicy IOR PIB w Poznaniu, prof. Dr hab. Marek Korbas, dr inż. Joanna Horyszkiewicz- Janka, dr Ewa Jajor oraz mgr inż. Jakub Danielewicz. Spośród siedmiu gospodarstw, które prowadzą swoje doświadczenia możemy wymienić:

- Arenda Charbielin,

- Danko Kopaszewo,

- IŻ PIB ZD Pawłowice,

- GPH Farmer,

- Attis Jakubowice,

- Stadnina Koni Nowielice,

- Sarna Sp. Z o.o.

Na Zielonych Polach w Pawłowicach można było również zobaczyć nowoczesne maszyny rolnicze. Dla osób, które chciały uzyskać informację na temat materiału siewnego, środków ochrony roślin czy też nawożenia czekali konsultanci, przedstawiciele handlowi wiodących firm branży rolnej. Dodatkową atrakcją dla uczestników były konkursy z atrakcyjnymi nagrodami.

Rdza brunatna jest jedną z najważniejszych chorób żyta. Objawy na liściach w postaci brunatnych lub pomarańczowych wypuklych poduszeczek (urediniospor) zmniejszają powierzchnię asymilacyjną roślin, co wpływa na wielkość plonu. Odmiany żyta charakteryzują się dużym zróżnicowaniem w podatności na chorobę.

Nasze doświadczenie polega na ocenie rozwoju objawów chorobowych rdzy brunatnej na życie. Obserwacje przeprowadzane są raz w tygodniu na 16 poletkach doświadczalnych, w tym:

  • 4 poletkach z odmianą Słowíańskie – bez fungícydów,
  • 4 poletkach z odmianą Palazzo – bez fungicydów,
  • po 4 poletka z odmianami Słowiańskie i Palazzo - trzykrotny zabieg fungicydowy.

Obserwacje polegają na ocenie na każdym poletku 100 źdźbeł (w 10 miejscach na poletku po 10 żdźbeł). Wyniki obserwacji wprowadzane są do arkusza kalkulacyjnego przygotowanego przez IOR.

W przyszłości w oparciu o zgromadzone dane zostanie zbudowany komputerowy system wspomagania decyzji. System taki jest zazwyczaj połączony z małymi stacjami meteorologicznymi rejestrującymi lokalne warunki pogodowe. Na podstawie zebranych danych system sygnalizuje potrzebę wykonania zabiegu chemicznego. Na terenie CWE Gołaszyn w poblizu poletek doświadczalnych usytuowana jest stacja meteorologiczna.

Na razie przydatna dla rolnika może być tabela przedstawiająca progi ekonomicznej szkodliwości rdzy brunatnej żyta:

Termin obserwacji Próg ekonomicznej szkodliwości
W fazie krzewienia 10-15% liści z pierwszymi objawami porażenia
W fazie strzelania w żdźbło 10% źdźbeł z pierwszymi objawami porażenia
W fazie kłoszenia pierwsze objawy porażenia na liściu podflagowym lub fagowym
Dział: Ochrona roślin

Pierwsza organizacja kobieca powstała w 1866r. w Piasecznie i przyjęła nazwę „Towarzystwo Gospodyń”. W 1918r. organizacje kobiet wiejskich w Polsce przyjęły wspólna nazwę „Koła Gospodyń Wiejskich”. W tych czasach kobiety stawiały sobie ambitne zadania. Organizacje miały elitarny charakter, a ich działalność była bardzo ceniona. Wówczas już były organizowane szkolenia, pokazy, kursy, konkursy, a tematyka była różnorodna. Między innymi odbywały się pokazy gotowania, pieczenia, przetwórstwa, warzywnictwa, hodowli drobiu, racjonalnego odżywiania. Także panie organizowały potańcówki, a wśród konkursów dominował konkurs na „najpiękniejszy ogródek warzywny”. Sprowadzano pisklęta i pasze dla drobiu dla wszystkich mieszkańców wsi. Kwitło życie towarzyskie i społeczne, a członkinie KGW spotykały się na wieczorkach tanecznych i rozrywkowych co miało wielkie znaczenie dla ducha przy braku telewizji.

Działalność Kół Gospodyń Wiejskich przerwał wybuch II wojny światowej. Po wojnie ruch KGW wznowił swoją działalność i nadal członkinie zajmowały się programem takim, jaki był ustalony przed wojną. Jednak organizacja wieczorków, czy zabaw tanecznych były już imprezami dochodowymi, dzięki którym KGW wyposażały swoje świetlice w niezbędne sprzęty, zastawę stołową czy urządzenia kuchenne. Sprzęt służył kobietom do organizacji imprez kulturalnych oraz rodzinnych. KGW współpracowały także z różnymi organizacjami w tym ze strażą pożarną, szkołami, kościołem. Brały udział w uroczystościach świeckich i kościelnych urozmaicając je występami lub przygotowywały zaplecze gospodarcze.

Działaniami innowacyjnymi kobiet była organizacja wyjazdów autokarowych do teatru, kina, a także wyjazdy krajoznawcze czy kultu maryjnego. Twórcze wyjazdy kształtowały światopogląd oraz budowały polską tożsamość.

W latach 80-tych działalność kobiet nie odbiegała od dotychczasowej, ale powstały Wielkopolskie Ośrodki Doradztwa Rolniczego, które wspierały i wspierają kobiecą organizację do dzisiaj, stwarzając możliwości szkoleniowe, wyjazdowe oraz poznawcze i dysponują bazą dydaktyczną.

W ostatnim 10 leciu obserwuje się reaktywację KGW w Wielkopolsce. Członkinie uczestniczą w różnych konkursach gminnych, powiatowych i wojewódzkich. Sięgają po środki z Unii Europejskiej na realizację planów i zamierzeń w swoich wsiach. Wsie oraz świetlice wiejskie pięknieją z dnia na dzień. Wyposażane są w nowoczesny sprzęt audiowizualny najwyższej jakości. Gmina Gołańcz jest przykładem, gdzie co roku organizowany jest konkurs przez burmistrza miasta i gminy Gołańcz Pana Mieczysława Durskiego „Moja wieś aktywna”, którego celem jest popularyzowanie dziedzictwa kulturowego, pobudzanie aktywności mieszkańców, integracja środowiska wiejskiego. Ta niezwykła impreza trwa cały rok, wsie zbierają punkty do konkursu, by w miesiącu lutym zaprezentować swoją wieś na gali produktów regionalnych, która ma charakter dydaktyczny, artystyczny i rozrywkowy. Impreza ta jest niezwykle widowiskowa i przyciąga zawsze rzesze publiczności. Uwzględniane są dawne i współczesne obyczaje, a scenki i produkty przedstawiane są z niezwykłym poczuciem humoru.

W skład organizacji wchodzą rolniczki, nauczycielki, pielęgniarki, urzędniczki, przedstawicielki lokalnego biznesu. Na przestrzeni niemal półtora wieku w działalność Kół Gospodyń Wiejskich wchodziły trzy pokolenia kobiet.

Z okazji tak pięknego Jubileuszu 150 lecia Kół Gospodyń Wiejskich składamy wszystkim członkiniom życzenia zdrowia, szczęścia oraz wszelkiej pomyślności w życiu osobistym. Życzymy także wielu bardzo satysfakcjonujących osiągnięć oraz realizacji wszelkich planów i zamierzeń.

Lidia Rybińska

WODR Poznań.

Warto poznać lepiej tak znany produkt, jakim jest ocet jabłkowy. Nawet sam Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, używał octu do czyszczenia rany ponad dwa tysiące lat temu. Przez wieki ocet był używany do gotowania i różnych celów domowych. W starożytnej ludowej medycynie używany był jako lek na wiele problemów zdrowotnych. Ocet jabłkowy ma długą historię stosowania jako środek dezynfekujący i naturalny konserwant żywności.

Ocet jabłkowy ma również bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Obecnie coraz więcej osób, w tym dietetyków, zachęca do spożywania octu jabłkowego jako suplementu diety. Wpływa on na poprawę stanu zdrowia osób chorujących na dolegliwości alergiczne, zapalenie stawów, grypę, dnę moczanową. Pomaga w bólu gardła, leczy trądzikowe stany zapalne, łagodzi zgagę.

Kwas octowy, zawarty w occie jabłkowym, obniża poziom węglowodanów i „złego” cholesterolu we krwi, co znacznie przyczynia się do utraty wagi. Dlatego w oparciu o jego działanie powstała dieta z wykorzystaniem tego produktu.

Ocet jabłkowy ma także wpływ na pracę całego układu pokarmowego, poprzez poprawę procesu trawienia oraz zwiększenie wydzielania soków żołądkowych, a pektyny w nim zawarte regulują perystaltykę jelit. Kwas octowy kontroluje równowagę zasadowo-kwasową organizmu, która często jest zachwiana poprzez stosowanie różnego rodzaju głodówek i diet odchudzających.

Kwas octowy ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe i może eliminować niektóre szczepy bakterii. Ocet jabłkowy może obniżyć poziom cukru w krwi, co jest bardzo korzystne dla osób chorych na cukrzycę. Najlepsze rezultaty zdrowotne zastosowania octu jabłkowego zaobserwowano u pacjentów z cukrzycą typu drugiego.

Ocet ten nie ma zbyt wielu witamin i składników mineralnych, ale zawiera zauważalną ilość potasu oraz aminokwasy i przeciwutleniacze.

Octem jabłkowym można leczyć zapalenie zatok. Ocet ten oczyszcza je i działa przeciwzapalnie, zawiera witaminę E, A, B1, B2, wapń i magnez, które wspomagają oczyszczanie zatok i leczenie stanu zapalnego. Rozrzedza on wydzielinę, co sprawia, że zalegająca w zatokach wydzielina staje się rzadsza i łatwiejsza do usunięcia. To duża ulga dla każdego, komu ciężko oddychać z powodu zapalenia zatok.

Sposób dawkowania: zaleca się przyjmować 1 łyżkę stołową octu jabłkowego rozpuszczonego w 1 szklance letniej wody i przyjmować 3 razy dziennie do czasu aż infekcja ustąpi. Regularne przyjmowanie octu jabłkowego zapobiegnie jej nawrotom na przyszłość.

UWAGA! Kobiety w ciąży lub karmiące piersią nie mogą stosować octu doustnie, ponieważ może to zaszkodzić dziecku!

Inhalacja z octem jabłkowym

Inhalacja z dodatkiem octu jabłkowego doskonale udrażnia zatoki i ułatwia oddychanie. Antybakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości octu jednocześnie przyczyniają się do zwalczenia infekcji, ponieważ zabijają bakterie będące przyczyną stanu zapalnego zatok. Ta metoda jest bezpieczna i mogą ją bez obaw stosować kobiety w ciąży i dzieci.

Przygotowanie inhalacji: ½ szklanki wody, ½ szklanki octu jabłkowego, duży ręcznik oraz garnek lub rondelek. Wodę i ocet wlać do rondelka i dobrze wymieszać. Całość podgrzać przez kilka minut, aż zacznie parować. Po zdjęciu rondla z ognia nachylamy się nad parującą cieczą i przykrywamy głowę ręcznikiem. Głęboko wdychamy powietrze nosem do czasu, aż zatoki zostaną udrożnione. Inhalację powtarzać przez kilka dni tyle razy dziennie, ile zajdzie potrzeba.

Napój z octu jabłkowego i miodu

Miód ma właściwości przeciwbakteryjne, które niszczą bakterie będące przyczyną zapalenia zatok, a jednocześnie łagodzi podrażnione gardło i leczy stan zapalny. Wzmacnia on układ odpornościowy, a w połączeniu z octem jabłkowym stanowi niezwykle skuteczny lek na wiele dolegliwości, nie tylko na zapalenie zatok.

Przygotowanie: wymieszać 2 łyżki octu jabłkowego z 1 łyżką miodu, 240 ml ciepłej wody i pić aż do ustąpienia choroby.

Mikstura udrożniająca drogi oddechowe

Przygotowanie: odmierzyć ¼ szklanki octu jabłkowego, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, ½ łyżeczki imbiru w proszku, 3 łyżki miodu, ¼ szklanki soku z cytryny.

Wykonanie: zmieszać ocet i sok z cytryny w rondelku. Podgrzać przez kilka sekund na małym ogniu, następnie dodać miód, pieprz cayenne i imbir w proszku. Całość dobrze wymieszać. Przelać miksturę do słoiczka i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Można spożywać po 1-2  łyżki stołowe w razie potrzeby.

Ta mikstura pozwala pozbyć się śluzu zalegającego w zatokach, oskrzelach i płucach. Składniki tego środka dodatkowo wzmacniają lecznicze działanie octu jabłkowego. Pieprz cayenne zawiera kapsaicynę, która udrażnia zatoki, zmniejsza obrzęk i łagodzi stan zapalny. Miód ma właściwości przeciwbakteryjne, sok z cytryny zwiększa odporność dostarczając organizmowi sporą dawkę witaminy C, a imbir ma silne działanie przeciwzapalne.

Spray do nosa z octu jabłkowego

Płukanie nosa przynosi natychmiastową ulgę rozrzedzając wydzielinę znajdującą się w zatokach i ułatwiając oddychanie.

Wykonanie: 5-6 kropel octu jabłkowego, 1 łyżka wody mineralnej lub filtrowanej, pusta butelka po sprayu do nosa. Zmieszać ocet z wodą i przelać do pojemnika do płukania nosa. Stosować przynajmniej trzy razy dziennie. Poprawa będzie widoczna w ciągu 24 godzin.

Octowy płyn do płukania zatok

Ten płyn lepiej oczyści zatoki, niż roztwór soli stosowany podczas płukania zatok kubkiem Neti. Przeciwbakteryjne właściwości octu pozwolą szybciej pozbyć się infekcji.

Zastosować 2 łyżki octu jabłkowego i 1 szklankę ciepłej wody. Wlać całość do kubeczka Neti przeznaczonego do płukania zatok. Stosować aż do poprawy.

Opisane zalecenia należy dostosować ściśle pod potrzeby własnego organizmu, a każde działania niepożądane i źle wpływające na nasz organizm należy zweryfikować, szczególnie co do ilości octu jabłkowego i ilości dawkowania w ciągu dnia lub przerwać w przypadku, kiedy takie leczenie nie służy zdrowieniu.

Jak co roku, już po raz czternasty, 25 maja w Sokolnikach (powiat wrzesiński) odbył się Dzień Pola. Impreza zorganizowana została przez Wspólnotę Producentów Rolnych Ziemi Wrzesińskiej z udziałem firm współpracujących z rolnikami oraz Zespołu Doradczego w powiecie wrzesińskim.

Producenci rolni na plantacjach wiceprezesa Wspólnoty Producentów Rolnych Ziemi Wrzesińskiej, Pana Marka Śmidowicza, mogli zobaczyć odmiany rzepaku ozimego oraz pszenicy ozimej, na których zastosowano różne programy ochrony roślin i nawożenia. Rzepak ozimy na plantacji został wysiany w 12 różnych odmianach, natomiast pszenica ozima w 5. W spotkaniu uczestniczyło ponad 50 osób z całego powiatu wrzesińskiego. Na Dniu Pola został poruszony problem suszy, z którym rolnicy borykają się już od poprzedniego sezonu wegetacyjnego. Osoby uczestniczące w spotkaniu miały możliwość zadawania pytań Panu Śmidowiczowi, przedstawicielom firm zajmujących się produkcją i sprzedażą środków do produkcji rolniczej oraz doradcom z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, ZD Września. Spotkania tego typu umożliwiają również wymianę doświadczeń i poglądów samych producentów rolnych między sobą, z czego bardzo chętnie wszyscy korzystali.

Impreza zakończyła się wspólną biesiadą przy tradycyjnych miejscowych wyrobach wędliniarskich oraz chlebie domowego wypieku.

Na stoisku SIR:

  • w dniach 4-5 czerwca 2016 r. na Wielkopolskich Targach Rolniczych w Centrum Wystawowo-Szkoleniowym w Sielinku oraz
  • w dniach 18-19 czerwca 2016 r.na Letnich Targach Rolno-Ogrodniczych AGROMARSZ w Centrum Edukacyjno-Wystawowym w Marszewie

odbędzie się konkurs wiedzy o innowacjach w rolnictwie. Na zwycięzców czekają nagrody!


Dział: Aktualności

Zaproszenie na Targi AGRO-TECH w Minikowie
2-3 lipca 2016 r.

         W pierwszą sobotę i niedzielę lipca w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w  Minikowie odbędą się Międzynarodowe Targi Rolno-Przemysłowe AGRO-TECH oraz Ogólnopolska Wystawa Bydła Hodowlanego.
Targi AGRO-TECH - to największa, regionalna wystawa rolnicza w Polsce Północnej specjalizująca się w technice rolniczej (ponad 100 wystawców). Ogółem swój udział zadeklarowało prawie 400 wystawców, w tym 50-60 hodowców bydła.
Hitem tegorocznych targów i wystawy hodowlanej będzie zautomatyzowana obora dla 40 krów z robotem udojowym i stołem paszowym o powierzchni 1000 m2.
Tu każdego dnia odbywać się będą pokazy i krótkie konferencje, na które już dziś zapraszamy hodowców i producentów mleka z całej Polski. Będzie to jedyny taki pokaz w Polsce i Europie Środkowej. W ubiegłym roku podobna obora była pokazana na targach rolniczych w Irlandii.
Ponadto zorganizowane będzie Centrum Hodowli i Nasiennictwa z unikalną w skali kraju kolekcją roślin uprawnych. Oprócz maszyn na wystawie atrakcją będą też pokazy pracy ciągników i maszyn rolniczych, które odbywają się w niezwykle wymagającym terenie zwanym „górą prawdy”. W tym roku dominować będą maszyny uprawowe w technologii strip-till.
Podobnie jak w latach ubiegłych ważnym elementem targów będzie zintegrowane stoisko informacyjno-promocyjne Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z podległymi agencjami rolnymi.
Zapraszamy do Minikowa 2-3 lipca 2016 r.
Więcej informacji na stronie www.agrotech.kpodr.pl lub pod numerem telefonu 52 386 72 25.

Autor: Marcin Baumgart
          WODR Poznań, ZD Piła
 

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu włącza się w promocję realizowanego wspólnie przez Europejskie Centrum Rolnictwa Ekologicznego i Turystyki (ECEAT Poland) i Polską Federację Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” projektu o nazwie: Promocja turystyki odpowiedzialnej w gospodarstwach ekologicznych i tradycyjnych.

Celem projektu jest promocja wypoczynku w gospodarstwach ekologicznych i tradycyjnych, świadczących usługi turystyczne, a przede wszystkim w gospodarstwach posiadających certyfikat producenta żywności ekologicznej lub tradycyjnej.

W ramach projektu przeprowadzone zostaną kategoryzacje kwater agroturystycznych.

Za przeprowadzenie kategoryzacji w obiektach należących do członków ECEAT lub osób zainteresowanych współpracą z Organizacją, ECEAT poniesie wszelkie koszty związane z kategoryzacją. W projekcie mogą brać udział także gospodarstwa niezrzeszone w ECEAT i nie zainteresowane współpracą z ECEAT – w takim przypadku opłata za kategoryzację wynosi 100 zł.

Skategoryzowane obiekty, dzięki współpracy z Polską Federacją Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”, zostaną zamieszczone na stronie www.agroturystyka.pl w ramach modułu „URLOP U EKOROLNIKA”. Obiekty promowane będą w dostępnej aplikacji mobilna (na telefony komórkowe i inne urządzenia mobilne). Gospodarstwa, które zdecydują się na współpracę z ECEAT Polska, będą umieszczone na stronach: www.eceatpoland.pl, www.agroturystyka.pl w module „URLOP U EKOROLNIKA” oraz www.greenholidays.pl, niezależnie od wydawanych materiałów drukowanych.

Obiekty turystyczne powinny spełniać oprócz wymagań dotyczących bazy noclegowej następujące kryteria:

  1. Kwatera funkcjonuje w ramach gospodarstwa rolnego działającego w oparciu o ekologiczne metody produkcji.
  2. Większość składników wykorzystywanych do przygotowania posiłków to produkty własne lub tradycyjne/regionalne.
  3. Wykorzystywane są alternatywne (odnawialne) źródła energii elektrycznej (panele słoneczne, energetyka wiatrowa) i cieplnej (panele słoneczne, pompy ciepła, geotermia, biomasa) – co najmniej jedna odpowiedź na tak.
  4. Na wyposażeniu obiektu znajdują się co najmniej 2 urządzenia energooszczędne (sprzęt AGD/elektronika/oświetlenie, klasa A).
  5. Gospodarka odpadami i ściekami prowadzona jest w zgodzie z prawem (segregacja odpadów), a ścieki odprowadzone są do przydomowej oczyszczalni lub kanalizacji wiejskiej/szczelnego szamba.
  6. Wykorzystywanie w obiekcie środków ulegających biodegradacji/przyjaznych dla środowiska (myjących/piorących/czyszczących).
  7. Dostępne są ulotki/broszury informacyjne z zakresu działań i zachowań prośrodowiskowych (oszczędzanie energii, wody, zachowań na terenie rezerwatów, parku krajobrazowego, gospodarstwa, lasu itd.); podobne informacje znajdują się na stronie internetowej obiektu.

Wymagania odnoszące się do kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej opracowane przez Polską Federację Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” znajdują się na stronie: http://www.pftw.pl/kategoryzacja/Kategoryzacja/kategoryzacja/wskazowki_dla_kwaterodawcy.

Zgłoszenia przyjmowane są w biurze Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” – e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. bądź telefonicznie 81 501 43 11, 666 361 423.

Jest to niewątpliwie ciekawa oferta kompleksowej promocji gospodarstw agroturystycznych prowadzących produkcję rolniczą metodami ekologicznymi. Warto zastanowić się i skorzystać z przedstawionej propozycji!

W dniu 15 maja 2016 roku w siedzibie Kutnowskiej Hodowli Buraka Cukrowego w Straszkowie, odbyło się X Święto Kwitnącego Rzepaku. Jak co roku tematyka uprawy rzepaku cieszyła się ogromnym powodzeniem.

Seminarium rozpoczęło się od wizytacji poletek doświadczalnych. Prof. dr hab. Marek Korbas przedstawił zebranym na przykładach, ewentualne zagrożenia wystąpienia chorób w rzepaku. Zgromadzeni mogli zaobserwować różnice w pokroju odmian rzepaku zaprezentowanych na poletkach. Naocznie mogliśmy zaobserwować wpływ tegorocznego przezimowania na stan plantacji rzepaku

Następnie z poletek przejechaliśmy na część teoretyczną seminarium. Uczestników powitali organizatorzy Święta Kwitnącego Rzepaku: Józef Chudy z KHBC, Burmistrz Miasta i Gminy Kłodawa Robert Olejniczak oraz Kierownik Zespołu Doradczego w powiecie kolskim Krzysztof Prusiński.

Część seminaryjną rozpoczął Józef Chudy z Kutnowskiej Hodowli Baraka Cukrowego, który pokrótce przedstawił historie Święta Kwitnącego rzepaku na przestrzeni 10 lat.

Następnie wykład przeprowadził prof. dr hab. Marek Korbas na temat głównych zagrożeń w uprawie rzepaku. Profesor przedstawił metody integrowanej ochrony, które mają pierwszeństwo przed metodą chemiczną czyli metoda agrotechniczna, biologiczna. Dużo uwagi wykładowca poświęcił monitorowaniu upraw, ponieważ tylko na tej podstawie mamy prawo wykonać zabieg ochrony roślin. Monitoring pozwala na dobre poznanie sianej odmiany, możemy zaobserwować jej mocne i słabe strony, co pomaga przy decyzji czy w następnych latach nadal siać tą odmianę. Bardzo pomocnym w podjęciu decyzji o zastosowaniu środka ochrony roślin jest system wspomagania decyzji, który informuje o możliwości wystąpienia zagrożenia chorobą, czy wystąpienia szkodnika. Szczególną uwagę profesor zwrócił na grzyb coniothyrius minitans, który zwalcza grzyby chorobotwórcze w rzepaku poprzez rozpuszczanie ich przetrwalników.

Ostatni wykład przeprowadził Pan Marek Tański. W wykładzie zwrócił szczególną uwagę na dobór odmiany rzepaku jak i ogromne znaczenie odczynu gleby. Niskie pH powoduje, że jest tracone 50% azotu. Przedstawił również ogromny wpływ przedplonu na plony rzepaku i jego zdrowotność.

Seminarium zakończył występ artystyczny zespołu, oraz losowanie nagród wśród uczestników seminarium, oraz pokaz pierwszej pomocy.

Anna Sierakowska
Zespół Doradczy w powiecie kolskim

                                            Pokaz  strażacki w Przygodzicach

W dniu 17 kwietnia bieżącego roku podczas corocznie organizowanych Targów Rolno-Ogrodniczych w Przygodzicach zorganizowaliśmy wspólnie z jednostką Państwowej Straży Pożarnej z Ostrowa Wielkopolskiego oraz jednostkami Ochotniczych Straży Pożarnej z Jankowa Przygodzkiego i Przygodzic pokazy strażackie połączone z konkursem wiedzy przeciwpożarowej. W ramach pokazu strażacy zaprezentowali gaszenie pożaru różnych substancji łatwopalnych wraz z omówieniem ich właściwości. Zaprezentowano również pokaz udzielania pierwszej pomocy. Podczas pokazu widzowie mieli możliwość uczestniczyć w konkursie wiedzy przeciwpożarowej. Dla najlepszych 5 uczestników tego konkursu Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu ufundował nagrody w postaci gaśnic, które wręczyli uczestniczący w pokazie: W-ce Marszałek Województwa Wielkopolskiego Pan Krzysztof Grabowski, Dyrektor Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu Pani Elżbieta Kaczmarek i Wójt Gminy Przygodzice Pan Krzysztof Rasiak. Po przeprowadzonym pokazie strażacy odpowiadali na różne pytania widzów oraz rozdawali ulotki dotyczące bezpieczeństwa przeciwpożarowego w gospodarstwach rolnych.

 

                                                   Kazimierz Mikołajczyk – Zespół Doradczy w powiecie ostrowskim