Start ZD w Powiatach Powiaty L - P w Pleszewie Nowości z Pleszewa Uprawa łubinu żóltego.

Uprawa łubinu żóltego.

Uprawa łubinu żółtego na glebach lekkich.
W uprawie na glebach piaszczystych, słabych V-VI klasy, łubin żółty jest spośród strączkowych rośliną bezkonkurencyjną. Łubin żółty należy do roślin uprawianych głównie na nasiona ,na zieloną masę , jako zielony nawóz na przyoranie oraz na paszę dla zwierząt. W uprawie na zieloną masę , w plonie głównym lub poplonie, wydaje wyższy plon niż saradela. W większym stopniu niż saradela wzbogaca glebę resztkami pożniwnymi w masę organiczną, NPK, Ca i w mikroelementy. Dostarczana treściwa pasza białkowa przez łubin żółty jest najbardziej skoncentrowana, zawiera 42 do 45 % białka. Śrutowane nasiona łubinu mogą zjadać wszystkie zwierzęta domowe. Dziś wszystkie zarejestrowane w Polsce odmiany łubinu żółtego są odmianami „słodkimi". Łubin żółty jest doskonały jako przedplon pod wszystkie rośliny w płodozmianie ,należy do rodziny strączkowych, a podrodziny motylkowatych. Łubin żółty ma korzeń palowy sięgający do 2 m. Na korzeniach powstają zgrubienia zwane brodawkami, które tworzą się pod wpływem bakterii wiążących azot z powietrza. Korzeń łubinu żółtego ma zdolność do uruchamiania trudniej rozpuszczalnych składników pokarmowych, a szczególnie fosforu.
Łubin żółty wymaga dużo ciepła, znosi temperaturę przy wschodach do – 8oC.Szkodliwe są w niskich temperaturach wiatry, które unosząc ziarenka piasku uszkadzają młode siewki. Nie znosi zbyt dużej zawartości wapna. Łubiny potrzebują gleb przewiewnych. Jego system korzeniowy nie rozwija się dobrze w glebie zbyt zbitej i niezawierającej powietrza lub na glebie podmokłej.
Azotu pod łubin żółty ani pogłównie, ani przed siewem nie stosuje się. Fosforu należy wysiać 50-70 kg (P2O5 )i potasu80-100 kg (K2O) na 1 ha. Stwierdzono że fosfor wpływa pozytywnie na dojrzewanie.
Ilość wysiewu zależy od masy 1000 nasion wysiewa się w takiej ilości, by na 1 m2 rosło 90-100 roślin tj. od 130-160 kg / ha. Na głębokość 3-4 cm, rozstawa siewu 20-25 cm ale dobre wyniki uzyskuje się stosując rozstawę zbożową,tzn.12,5 cm. Ważny zabieg to zaprawianie nasion zaprawą nasienną Funaben T w ilości 200 g/100 kg lub Sarfunem w ilości 250ml/100 kg nasion.
Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest chemiczne zwalczanie chwastów bezpośrednio po siewie. Zalecane herbicydy to: Afalon 50 WP,Linnurex 50 WP,Stomp330 EC, Goltix WG.
Ochrona przed chorobami to konieczność zaprawiania nasion, zabieg ten zabezpiecza przed zgorzelami siewek. Najgroźniejszą chorobą jest antraknoza. Sprzyjające warunki to wysoka wilgotność powietrza i wysokie temperatury z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby, nawet już w drugiej połowie maja, opryskiwać plantacje Gwarantem 500 SC lub Amistarem 250 SC. W zależności od nasilenia się choroby zbiegi powtarzać w odstępach 10-14 dniowych.
Odmiany zalecane do uprawy to:- Parys, Mister, Perkoz
- Juno, Dukat, Talar
-Taper, Lord
Wszystkie odmiany wywodzą się z dwóch polskich hodowli.
Zbiór należy zaczynać około południa po obeschnięciu roślin z wilgoci nocnej, a kończyć gdy znowu nadchodzi wilgoć nocna. Bardzo ważne jest pilnowanie wilgoci zebranego plonu , aby nie przekroczył 15 %. Gdy wilgotność jest wyższa po zbiorze lub podczas przechowywania dosuszać zimnym powietrzem. Zbiór kombajnem prowadzi się po zbrązowieniu strąków i zżółknięciu łodyg przy wilgotności nasion między 15-17 %.
Zachętą do uprawy łubinu żółtego są dopłaty od 15 stycznia 2010r można ubiegać się o przyznanie dopłat z tytułu zużytego do siewu materiału siewnego kategorii elity lub kwalifikowany dopłata wynosi 160 zł/ha oraz dodatkowa dopłata bezpośrednia ST w przypadku ubiegania się o przyznanie specjalnej płatności obszarowej, która w 2010r wynosiła 207,28 zł /ha

Opracowała : Anna Malinowska
Literatura:
1/Szczegółowa uprawa roślin-praca zbiorowa pod redakcją
Jerzego Hersego
2/Rośliny strączkowe i motylkowe drobnonasienne- Agro Serwis

Ostatnio modyfikowane: poniedziałek, 21 marca 2011 10:40

  • JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie Zamieścił Izabela Grzesiak

    JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie Właściwości jabłek znane są nie od dziś. Anglicy mówią, że zjedzenie jednego jabłka uchroni cię od częstych wizyt u lekarza. Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek na dobę – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia.Najcenniejsze w jabłkach jest to co przeważnie wrzucamy czyli gniazdo nasienne i skórka, ponieważ w nich znajduje się najwięcej pektyn. Pektyny z kolei mają tę zaletę, że oczyszczają organizm z substancji trujących, gdyż podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są następnie wydalane z organizmu. Czyli osoby palące oraz mieszkańcy dużych miast powinni pamiętać o jedzeniu jabłek. Pektyny zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu zapobiegają miażdżycy oraz chronią przed zawałem. Regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom.Jabłka - właściwości zdrowotneWśród witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która korzystnie wpływa i wzmacnia układ odpornościowy. Najwięcej tej witaminy mają owoce dojrzałe, które rosną po słonecznej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Witamina ta gromadzi się pod skórką, dlatego jedzmy owoce nieobrane i surowe. Każda obróbka termiczna to strata witaminy C.Jabłka odkwaszają też…





    Napisany w wtorek, 30 grudnia 2014 11:44 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 260 razy Więcej…
  • Uprawa topinambura. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Uprawa topinambura.   Topinambur czyli słonecznik bulwiasty, to roślina blisko spokrewniona ze słonecznikiem zwyczajnym. Jest to roślina uprawna należąca do roślin astrowatych. Jej nazwa wywodzi się od nazwy plemienia Indian Tupinamba, którzy żyli na terenach Ameryki Północnej. Do Europy został sprowadzony przez Krzysztofa Kolumba.Topinambur- roślina uprawna, wysoka na 2-4 m. Ma szerokie, ponad dwudziestocentymetrowe, owalno-sercowate liście i rozległy system korzeniowy, zakończony bulwami różnego kształtu i koloru. W Polsce zarejestrowane są dwie odmiany: Albik, o białych, maczugowatych bulwach i Rubik, wytwarzający nieregularnie owalne bulwy barwy fioletowej. Od koloru bulw topinamburu zależy ich zastosowanie. Ludzie wykorzystują do celów kulinarnych bulwy żółtawobiałe, czerwone służą prawie wyłącznie jako pasza.Topinambur jest rośliną wieloletnią, posiada małe wymagania siedliskowe (pod jego uprawę nadają się wszystkie gleby) a jego uprawa może być prowadzona na jednym stanowisku przez 15 – 20 lat. Najlepiej nadają się ziemie średnio zwięzłe, przewiewne, zasobne w składniki pokarmowe, o dostatecznej wilgotności. Może być uprawiany po każdej innej roślinie. Jest odporny nie tylko na suszę, ale na mrozy dochodzące nawet do - 30°C. Zimujące bulwy pod ziemią nabierają lepszego, bardziej słodkiego smaku, potrafią ukorzenić się i zakiełkować…





    Napisany w poniedziałek, 29 grudnia 2014 10:50 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 271 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część X Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część X To już ostatnia część przepisów prezentowanych na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Opatówku, gm. Opatówek:   Zupa – Kociołek z Opatówka Składniki na kulki mięsne1 l rosołu warzywnego,0,5 kg mięsa mielonego,2 cebule,2 jajka,bułka tarta,trochę masła,sol, pieprz i inne przyprawy wg uznania. Wykonanie:Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Do mielonego mięsa dodać podsmażoną cebulę, jajka, bułkę tartą, sól , pieprz, przyprawy i wyrobić. Uformować małe kulki i gotować 10 min. w rosole warzywnym. Wyjąć z rosołu Składniki na zupę1 papryka czerwona, 1 żółta, 1 zielona,4 ogórki kiszone,0,5 kg pieczarek,5 ziemniaków,1 szklanka gotowanej czerwonej fasolki,mały słoik koncentratu pomidorowego,Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, Vegeta. Wykonanie:Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Papryki kroimy w kostkę, ziemniaki w grubą kostkę ogórki w półplasterki. Pokrojone warzywa i pieczarki dodajemy do rosołu. Gotujemy ok. 30 min. Pod koniec gotowania dodajemy czerwoną fasolę i kulki mięsne. Doprawiamy przyprawami do smaku Ciasto -…





    Napisany w środa, 17 grudnia 2014 20:44 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 372 razy Więcej…
  • Życzenia świąteczne Zamieścił Izabela Grzesiak

    Życzenia świąteczne NAJSERDECZNIEJSZE ŻYCZENIA SZCZĘŚLIWYCHI RADOSNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIAORAZ WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI I SUKCESÓWW NADCHODZĄCYM NOWYM 2015 ROKU SKŁADA:   KIEROWNIK ZESPOŁU DORADCZEGOW POWIECIE PLESZEWSKIM WRAZ ZE WSPÓŁPRACOWNIKAMI





    Napisany w wtorek, 16 grudnia 2014 11:53 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 417 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część IX Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część IX To już przedostatnie przepisy prezentowane na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Stowarzyszenie „POMOST" w Koźminku, gm. Koźminek:   Kapuściana pokusa½ główki białej kapusty,3 ogórki,2 pomidory,2 cebule,2 papryki,30dag kiełbasy, 25dag pieczarek ,Sól, pieprz, maggi, oliwa do smażenia Przygotowanie:Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kapustę szatkujemy, solimy dusimy15 min na oliwie. Pomidory myjemy. Ogórki obieramy. Papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Pieczarki oczyszczamy. Warzywa i pieczarki kroimy w kostkę. Wsypujemy do kapusty i obficie polewamy maggi. Następnie dodajemy kiełbasę z cebulą i doprawiamy. Dusimy do miękkości. FALE DUNAJUSkładniki na ciasto:1 kostka margaryny,6 jaj,2 szklanki mąki,1 szklanka cukru pudru,1 cukier waniliowy,olejek rumowy,2 łyżki kakao,2 łyżeczki proszku do pieczenia,jabłka. Składniki na krem:1 kostka masła lub margaryny, ½ l mleka, ½ szklanki cukru, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 2łyżki mąki pszennej, 1 cukier waniliowySkładniki na polewę:½ kostki margaryny, 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wodySposób przygotowania:Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olejek…





    Napisany w czwartek, 11 grudnia 2014 13:23 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 446 razy Więcej…
  • Lokalna Grupa Dyskusyjna - podsumowanie. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Lokalna Grupa Dyskusyjna - podsumowanie. Lokalna Grupa Dyskusyjna została utworzona w powiecie pleszewskim na terenie gminy Dobrzyca, w miejscowości Polskie Olędry w 2013 roku, i jej działalność była kontynuowana w 2014 roku. Lokalną Grupę Dyskusyjną tworzą rolnicy z wyżej wymienionej miejscowości, zainteresowani zagadnieniami związanymi z integrowaną ochroną roślin.Odbyły się cztery spotkania szkoleniowe w terminach : 28.03.2014r, 24.06.2014r, 11.09.2014r, 20.11.2014r, których priorytet brzmiał: „Racjonalizacja ochrony chemicznej roślin uprawnych". Tematem przewodnim spotkań Lokalnej Grupy Dyskusyjnej była integrowana ochrona roślin, ze szczególnym uwzględnieniem : sposobów zwalczania chwastów, szkodników, chorób w roślinach uprawnych, zasad integrowanej ochrony roślin, metod ochrony roślin takich jak: biologiczna, agrotechniczna, hodowlana, fizyczna, oraz ekonomiczne progi szkodliwości agrofagów . Ponadto na bieżąco przekazywane były wszelkie nowości dotyczące rolnictwa, przedstawiłem Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, propozycje dopłat bezpośrednich na 2015 rok, a także wymagania dotyczące wykonywania okresowych kalibracji opryskiwaczy rolniczych.Ponadto jak co roku członkowie LGD podczas „Marszewskich Dni Pola" w dniach 14 – 15 czerwca 2014 roku brali udział w pokazach i szkoleniach organizowanych przez WODR. Na polu demonstracyjnym zaprezentowano kolekcję obejmującą 15 najczęściej uprawianych na naszym terenie gatunków i 176 odmian roślin…





    Napisany w poniedziałek, 08 grudnia 2014 10:35 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 447 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część VIII Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część VIII A oto kolejne przepisy prezentowane na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzycy, gm. Dobrzyca: BIGOS WIELKOPOLSKI • 1 kg kapusty kiszonej,• 30 dag wędzonego boczku,• 30 dag kiełbasy,• 40 dag mięsa wieprzowego,• 1 łyżka koncentratu pomidorowego,• 1 średnia cebula,• 5 suszonych grzybków,• 5 suszonych śliwek,• 1 łyżka smalcu• sól, czosnek,• majeranek,• pieprz. Wykonanie:Boczek ugotować i odcedzić. Wywarem zalać kapustę. Gotować do miękkości. Mięso wieprzowe najlepiej karkówkę pokroić w kostkę i zrumienić wraz z cebulką w garnku. Dodać namoczone i pokrojone grzybki. Dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie dodać kapustę i pokrojony w kostkę ugotowany boczek oraz kiełbasę, dodać koncentrat pomidorowy i namoczone śliwki. Doprawić czosnkiem uprzednio roztartym solą, pieprzem i majerankiem. Poddusić.   Placek drożdżowy Składniki:½ kg mąki,15 dag masła,2 łyżki oleju,½ szk. mleka,1/3 szk. cukru,3 żółtka,2 cale jajka,5 dag drożdży,Cukier waniliowy.Kruszonka:15 dag masła,5 dag cukru,20 dag mąki,Cukier waniliowy. Wykonanie:Mleko, drożdże, cukier wymieszać, odczekać chwilę dołożyć żółtka, jajka…





    Napisany w poniedziałek, 08 grudnia 2014 08:14 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 424 razy Więcej…
  • Opłaty lokalne Zamieścił Izabela Grzesiak

      Definicja opłat brzmi następująco: jest to świadczenie bezzwrotne, o charakterze przymusowym, odpłatnym, jednostronnym. Opłaty są pobierane przez władze publiczne z tytułu określonych czynności urzędowych oraz świadczonych usług sektora publicznego. Według teorii finansów publicznych opłatę można podzielić na: opłaty związane z czynnościami organów władzy publicznej, opłaty z tytułu wytwarzanych przez jednostki sektora publicznego [Głuchowski i in., 2005.]Opłata targowaKonstrukcja opłaty targowej została określona w art.15, 16 i 19 ustawy z dnia 12 stycznia 1991r. o podatkach i opłatach lokalnych.Opłata targowa jest ściśle związana ze sprzedażą towarów i usług na targowisku, jest to podatek uproszczony typu przychodowego związany z działalnością polegającą na dokonywaniu sprzedaży.Pobiera się wymienioną opłatę od osób fizycznych, osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych nie mających osobowości prawnej, którzy w danym dniu dokonują sprzedaży na targowisku. Targowiskami to miejsca, w których jest prowadzony handel, przy opłacie targowej nie podlega sprzedaż dokonywana w budynkach lub częściach budynków, z wyjątkiem targowisk po dachem oraz hal używanych do targów, aukcji, wystaw [Majchrzycka- Guzowska, 2009].Od opłaty targowej zwalnia się osoby i jednostki, które są podatnikami podatku od nieruchomości w związku z przedmiotami opodatkowania położonymi na…





    Napisany w środa, 03 grudnia 2014 12:07 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 464 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część VII Zamieścił Izabela Grzesiak

    W dalszym ciągu przepisy prezentowane na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kuźni, gm. Chocz: Tradycyjne prażuchy  1 kg ziemniaków, 10 łyżek mąki pszennej, 20 dkg boczku (świeży lub wędzony), łyżka smalcu, cebula, sól. Wykonanie:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Następnie odlewamy nadmiar wody, powinno nam zostać około szklanki wody w ziemniakach. Na wierzch sypiemy mąkę i parujemy jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Następnie ugniatamy tłuczkiem na gładką kluchę.Podczas gotowania ziemniaków kroimy w drobną kostkę boczek, przesmażamy na smalcu, łączymy z drobno pokrojoną cebulką i jeszcze raz przesmażamy.Z utłuczonych ziemniaków, łyżką formujemy kluseczki i polewamy przesmażonym boczkiem z cebulką. Kapuśniak • 50 dag kości,• kawałek wędzonej kiełbasy;• 30-50 dag kiszonej kapusty;• marchew;• pietruszka;• kawałek selera;• 3-5 ziemniaków;• pół cebuli;• 2 łyżeczki masła;• łyżka mąki;• ewentualnie kostka rosołowa;• przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi. Wykonanie:Uwaga, mięso…





    Napisany w środa, 03 grudnia 2014 12:02 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 450 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część VI Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część VI Ciąg dalszy przepisów prezentowanych na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Gołuchowie, gm. Gołuchów Zupa ogórkowa4-5 ogórków kiszonych,3-4 łyżki śmietany,dwa żeberka lub 3 skrzydełka,kostka rosołowa,włoszczyzna,4-5 ziemniaków,listek laurowy,2-3 ziarenka ziela angielskiego,sól, pieprz do smaku, Wykonanie:Gotowanie zupy ogórkowej odbywa się według tego samego schematu, co gotowanie zupy pomidorowej czy kalafiorowej. Na początku należy włożyć do garnka dobrze opłukane żeberka lub skrzydełka i gotować je na małym ogniu. Zebrać szum, następnie posolić wodę, zwiększyć ogień, dodać jeden listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Gdy woda zacznie wrzeć dodać do zupy ogórkowej obraną pietruszkę, seler, pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz kostkę rosołową. Gdy ziemniaki trochę zmiękną dorzucić do zupy starte na tarce ogórki kiszone. Zupę gotować jeszcze przez 10 minut, doprawić do smaku. Na końcu dodać śmietanę. Babeczki czekoladowe ze śliwkami• 150 g masła,• 300 g śliwek,• 300 g mąki,• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,• 2 łyżki kakao,• 1 szklanka…





    Napisany w środa, 03 grudnia 2014 11:52 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 436 razy Więcej…