Start ZD w Powiatach Powiaty L - P w Pleszewie Nowości z Pleszewa Uprawa łubinu żóltego.

Uprawa łubinu żóltego.

Uprawa łubinu żółtego na glebach lekkich.
W uprawie na glebach piaszczystych, słabych V-VI klasy, łubin żółty jest spośród strączkowych rośliną bezkonkurencyjną. Łubin żółty należy do roślin uprawianych głównie na nasiona ,na zieloną masę , jako zielony nawóz na przyoranie oraz na paszę dla zwierząt. W uprawie na zieloną masę , w plonie głównym lub poplonie, wydaje wyższy plon niż saradela. W większym stopniu niż saradela wzbogaca glebę resztkami pożniwnymi w masę organiczną, NPK, Ca i w mikroelementy. Dostarczana treściwa pasza białkowa przez łubin żółty jest najbardziej skoncentrowana, zawiera 42 do 45 % białka. Śrutowane nasiona łubinu mogą zjadać wszystkie zwierzęta domowe. Dziś wszystkie zarejestrowane w Polsce odmiany łubinu żółtego są odmianami „słodkimi". Łubin żółty jest doskonały jako przedplon pod wszystkie rośliny w płodozmianie ,należy do rodziny strączkowych, a podrodziny motylkowatych. Łubin żółty ma korzeń palowy sięgający do 2 m. Na korzeniach powstają zgrubienia zwane brodawkami, które tworzą się pod wpływem bakterii wiążących azot z powietrza. Korzeń łubinu żółtego ma zdolność do uruchamiania trudniej rozpuszczalnych składników pokarmowych, a szczególnie fosforu.
Łubin żółty wymaga dużo ciepła, znosi temperaturę przy wschodach do – 8oC.Szkodliwe są w niskich temperaturach wiatry, które unosząc ziarenka piasku uszkadzają młode siewki. Nie znosi zbyt dużej zawartości wapna. Łubiny potrzebują gleb przewiewnych. Jego system korzeniowy nie rozwija się dobrze w glebie zbyt zbitej i niezawierającej powietrza lub na glebie podmokłej.
Azotu pod łubin żółty ani pogłównie, ani przed siewem nie stosuje się. Fosforu należy wysiać 50-70 kg (P2O5 )i potasu80-100 kg (K2O) na 1 ha. Stwierdzono że fosfor wpływa pozytywnie na dojrzewanie.
Ilość wysiewu zależy od masy 1000 nasion wysiewa się w takiej ilości, by na 1 m2 rosło 90-100 roślin tj. od 130-160 kg / ha. Na głębokość 3-4 cm, rozstawa siewu 20-25 cm ale dobre wyniki uzyskuje się stosując rozstawę zbożową,tzn.12,5 cm. Ważny zabieg to zaprawianie nasion zaprawą nasienną Funaben T w ilości 200 g/100 kg lub Sarfunem w ilości 250ml/100 kg nasion.
Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest chemiczne zwalczanie chwastów bezpośrednio po siewie. Zalecane herbicydy to: Afalon 50 WP,Linnurex 50 WP,Stomp330 EC, Goltix WG.
Ochrona przed chorobami to konieczność zaprawiania nasion, zabieg ten zabezpiecza przed zgorzelami siewek. Najgroźniejszą chorobą jest antraknoza. Sprzyjające warunki to wysoka wilgotność powietrza i wysokie temperatury z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby, nawet już w drugiej połowie maja, opryskiwać plantacje Gwarantem 500 SC lub Amistarem 250 SC. W zależności od nasilenia się choroby zbiegi powtarzać w odstępach 10-14 dniowych.
Odmiany zalecane do uprawy to:- Parys, Mister, Perkoz
- Juno, Dukat, Talar
-Taper, Lord
Wszystkie odmiany wywodzą się z dwóch polskich hodowli.
Zbiór należy zaczynać około południa po obeschnięciu roślin z wilgoci nocnej, a kończyć gdy znowu nadchodzi wilgoć nocna. Bardzo ważne jest pilnowanie wilgoci zebranego plonu , aby nie przekroczył 15 %. Gdy wilgotność jest wyższa po zbiorze lub podczas przechowywania dosuszać zimnym powietrzem. Zbiór kombajnem prowadzi się po zbrązowieniu strąków i zżółknięciu łodyg przy wilgotności nasion między 15-17 %.
Zachętą do uprawy łubinu żółtego są dopłaty od 15 stycznia 2010r można ubiegać się o przyznanie dopłat z tytułu zużytego do siewu materiału siewnego kategorii elity lub kwalifikowany dopłata wynosi 160 zł/ha oraz dodatkowa dopłata bezpośrednia ST w przypadku ubiegania się o przyznanie specjalnej płatności obszarowej, która w 2010r wynosiła 207,28 zł /ha

Opracowała : Anna Malinowska
Literatura:
1/Szczegółowa uprawa roślin-praca zbiorowa pod redakcją
Jerzego Hersego
2/Rośliny strączkowe i motylkowe drobnonasienne- Agro Serwis

Ostatnio modyfikowane: poniedziałek, 21 marca 2011 10:40

  • ZAZIELENIENIE Zamieścił Danuta Matusiak

    ZAZIELENIENIETo, co ważne przed siewem ozimin w perspektywie przyszłego roku.Rolniku! Sprawdź czy to Cię dotyczy.W przyszłym roku zostaną wprowadzone nowe zasady przyznawania płatności. W 2015 roku wszyscy rolnicy otrzymają tzw. płatność na zazielenienie - z tytułu realizacji praktyk rolniczych korzystnych dla klimatu i środowiska. Planowana stawka płatności za zazielenienie ma wynosić ok.74 euro/ha. Niektórzy rolnicy już dziś spełniają wszystkie wymagania w zakresie zazielenienia inni powinni - też już dziś zainteresować się tym tematem. Do praktyk zazielenienia należą: Dywersyfikacja uprawJeżeli rolnik posiada w gospodarstwie:• od 10 ha do 30 ha gruntów ornych, będzie musiał prowadzić, co najmniej 2 różne uprawy, a powierzchnia uprawy głównej nie może przekraczać 75% gruntów ornych,• powyżej 30 ha gruntów ornych będzie musiał prowadzić co najmniej 3 różne uprawy, przy czym uprawa główna nie może zajmować więcej niż 75% gruntów ornych, a dwie uprawy główne łącznie nie mogą zajmować więcej niż 95% gruntów ornych.Obszary proekologiczneJeżeli rolnik posiada w swoim gospodarstwie więcej niż 15 ha gruntów ornych, będzie zobowiązany do przeznaczenia co najmniej 5% gruntów ornych w gospodarstwie na obszary proekologiczne. Do obszarów proekologicznych (EFA) będzie można zaliczyć…





    Napisany w piątek, 19 września 2014 10:12 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 54 razy Więcej…
  • DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH. Zamieścił Izabela Grzesiak

    DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH. DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH. Tegoroczne Dożynki powiatowe odbyły się na terenie gminy Czermin w miejscowości Broniszewice. Impreza odbyła się w niedziele 7 września br. Dożynki rozpoczęły się uroczystą mszą św. w kościele pw. Św. Michała Archanioła w Broniszewicach. Po mszy korowód dożynkowy na czele z Orkiestrą Dętą z Chocza przemaszerował na boisko przy Zespole Szkół Publicznych w Broniszewicach. Dożynki otworzył Wójt Gminy Czermin Sławomir Spychaj, który przywitał zaproszonych gości oraz odczytał skierowany do uczestników dożynek list, Biskupa Łowickiego ks. Andrzeja Dziuby. Podczas uroczystości głos zabierali zaproszeni goście między innymi Starosta Pleszewski Michał Karalus oraz członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski. Po części oficjalnej nastąpiła część artystyczna. Ogłoszono również wyniki konkursów między innymi na najładniejszy wieniec dożynkowy.   Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Wspólnie dla przyszłości" zorganizowała Festwial Smaków - Potrawy z Pomidora. Przybyli goście mogli popróbować potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z całego powiatu.Wieczorem odbył się koncert zespołu „Abba Show". Do późnej nocy trwała zabawa taneczna. Izabela Grzesiak ZD Pleszew





    Napisany w wtorek, 16 września 2014 08:28 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 88 razy Więcej…
  • Witaminy w ogórku zielonym. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Witaminy w ogórku zielonym. Witaminy w ogórku zielonym   Wartość odżywcza ogórków nie jest za bogata, ale warzywa te cenione są bardzo pod względem dietetycznym, gdyż zawierają dużo związków o charakterze zasadowym. Wpływa to bowiem korzystnie na proces trawienia przy jednoczesnym odkwaszaniu organizmu. Zawiera jednak dużo wit. K, wzmacniającej krzepliwość krwi i mikroelementy, takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez, czy fosfor. Ogórki działają oczyszczająco na organizm, ich sok natomiast często jest zalecany, jako „lekarstwo" poprawiające cerę i zdrowie skóry. Skutecznie nawilża ją, wygładza i odżywia. Ponadto jest doskonałym lekarstwem na opuchliznę pod oczami, zapalenia skóry, wysypki i poparzenia słoneczne. Te właściwości ogórka nie mogły zostać niezauważone przez producentów kosmetyków. Wyciąg z tego warzywa stosowany jest do produkcji kosmetyków pielęgnujących ciało i włosy. A ze względu na odświeżający zapach ogórka, stosuje się go szczególnie do kosmetyków przeznaczonych na lato. Ogórki w słodko-kwaśnej marynacie Składnikiilość sztuk: 8 litrowych słoików• 25 ogórków pokrojonych w cienkie plasterki• 6 cebul pokrojonych w cienkie krążki• 2 zielone papryki pokrojone w kostkę• 3 ząbki czosnku• 3 łyżki soli• 700 ml (3 szklanki) octu jabłkowego• 3 szklanki cukru• 2 łyżki gorczycy• 1,5…





    Napisany w piątek, 12 września 2014 06:27 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 115 razy Więcej…
  • Uprawa roślin strączkowych Zamieścił Izabela Grzesiak

    Uprawa roślin strączkowych Uprawa roślin strączkowych.   W do grupy roślin strączkowych należą m.in: fasola zwykła , bób, ciecierzyca pospolita, fasola wielokwiatowa, groch zwyczajny, soczewica jadalna , soja warzywna. Strączkowe pastewne to: łubin żółty, łubin wąskolistny, biały, bobik , peluszka , wyka siewna (jara) , wyka kosmata ( ozima). Rośliny strączkowe dzielimy na 3 grupy ze względu na wymagania glebowe:a) Rośliny o dużych wymaganiach glebowych- bobik, groch siewny , wyka jara.Zaleca się uprawiać na kompleksach pszennym- bardzo dobrym, dobrym oraz żytnim bardzo dobrym.b) Rośliny o średnich wymaganiach – łubin wąskolistny , biały, peluszkac) Rośliny o małych wymaganiach- łubin żółty , wyka ozima, seradela.Gleby piaszczyste, suche( kl. V, VI), o odczynie kwaśnym . Rośliny strączkowe w plonie głównym są uprawiane przede wszystkim na nasiona, które zawierają duże ilości strawnego białka o korzystnym składzie aminokwasowym i są dobrym komponentem do produkcji pasz treściwych. Zawierają również sporo witamin, głównie z grupy B , oraz soli mineralnych dostarczających makro i mikroelementy. Mają też właściwości antybakteryjne.W plonie głównym można je również uprawiać w mieszankach ze zbożami. Popularne i sprawdzone mieszanki to: jęczmień jary+ groch , pszenżyto jare +…





    Napisany w środa, 10 września 2014 09:33 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 136 razy Więcej…
  • Ile i za co w 2015? Zamieścił Danuta Matusiak

      Jaka będzie pomoc dla gospodarstw rolnych w Polsce po 2014 roku,ile płatności i za co otrzymają rolnicy? Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało propozycje nowych form pomocy finansowej dla rolnictwa.Mają one zapewnić żywotność gospodarstwom rolnym przez wspieranie ich dochodu. Pomoc ta jest ujęta m.in. w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 oraz w systemie wsparcia bezpośredniego. Podstawą prawną funkcjonowania systemu płatności bezpośrednich w UE po 2014 r. jest Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1307/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające przepisy dotyczące płatności bezpośrednich dla rolników na podstawie systemów wsparcia w ramach wspólnej polityki rolnej.Do obowiązkowych elementów wsparcia, które każde państwo członkowskie musi wdrażać należą: jednolita płatność obszarowa,(szacowana stawka płatności może wynieść ok. 110 EUR/ha.) płatność za zazielenienie,(szacowana stawka płatności może wynieść ok. 74 EUR/ha.) płatność dla młodych rolników. (szacowana stawka płatności może wynieść ok. 62 EUR/ha.)Nowy system wsparcia bezpośredniego w Polsce ma być komplementarny ze wsparciem w ramach PROW 2014-2020, ma także za zadanie jednocześnie wspierać i promować pro środowiskowe praktyki rolnicze.W nowym systemie wsparcia bezpośredniego przewidziane jest m.in.:• Ukierunkowanie wsparcia na rolników aktywnie…





    Napisany w poniedziałek, 08 września 2014 12:53 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 139 razy Więcej…
  • Konkurs "Tradycyjnie smacznie i zdrowo" Zamieścił Izabela Grzesiak

    Konkurs "Tradycyjnie smacznie i zdrowo"Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu - Zespół Doradczy w powiecie pleszewskim oraz Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego organizują konkurs "Tradycyjnie smacznie i zdrowo", który odbędzie się 12 październikach na targach AGROMARSZ w Marszewie.Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o regionalnych potrawach, wypiekach i przetworach z warzyw i owoców przygotowywanych w gospodarstwach domowych na terenie Południowej Wielkopolski. Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej, promowanie produktów żywnościowych i potraw, specyficznych dla ww. obszaru.Wykazanie się znajomością w przygotowywaniu potraw, wypieków i przetworów z warzyw i owoców z odpowiednim wykorzystaniem w kuchni. Promowanie warzyw i owoców ich wartości odżywczych, niskich cen w związku z embargiem i ograniczonym eksportem na rynki wschodnie.Szczegóły w zamieszczonym Regulaminie.   Starszy doradca Jolanta Pankowiak





    Napisany w poniedziałek, 08 września 2014 10:44 w Nowości z Pleszewa

    Regulamin_konkursu.doc karta_zgloszen_potrawy.doc

    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 104 razy Więcej…
  • Papryka - warzywo o najwyższych wartościach odżywczych. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Papryka - warzywo o najwyższych wartościach odżywczych. PAPRYKA – warzywo o najwyższych wartościach odżywczych.   Wiadomo, że ostra papryka nie jest wskazana dla osób z niektórymi chorobami układu pokarmowego, gdyż może powodować jego dodatkowe podrażnienie. U zdrowych jednak, ale narzekających na zwolnioną przemianę materii, jest wskazana jako lekarstwo. Wyraźnie poprawia procesy trawienne, łagodzi wzdęcia i zaparcia. Spożywana jako dodatek, przyprawa, faszerowana i na kanapkach - to samo zdrowie! Papryka jest znakomitym źródłem witaminy C - już w 100g czerwonego warzywa jest jej więcej, niż potrzeba osobie dorosłej. Witaminy C w papryce jest pięciokrotnie więcej, niż w cytrynie. Szczęśliwie, tego cennego przeciwutleniacza nie można przedawkować, bo nadmiar wraz z moczem jest sprawnie usuwany z organizmu. Co więcej, podczas obróbki termicznej traci jej mniej, niż inne warzywa czy owoce, gdyż szybko osiąga miękkość. Papryka, przede wszystkim zielona to skarbnica kwasu foliowego, zapewniającego prawidłową budowę tkanek i bardzo potrzebnego kobietom w ciąży. Poza tym warzywo jest idealne dla pań dbających o linię – 100 g dostarcza zaledwie 14 kalorii! Papryka (zwłaszcza żółta) dostarcza również sporo witaminy E – nieprzypadkowo zwanej „witaminą młodości" oraz witaminy B6, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania mózgu…





    Napisany w poniedziałek, 08 września 2014 09:06 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 114 razy Więcej…
  • Pomidory - źródło witamin i minerałów w przetwórstwie domowym. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Pomidory - źródło witamin i minerałów w przetwórstwie domowym. POMIDORY – źródło witamin i minerałów w przetwórstwie domowym. Chcąc zaczerpnąć trochę lata zimą przetwarzamy owoce i warzywa aby móc wykorzystać ich dobrodziejstwo w tym czasie. Najlepsze i najsmaczniejsze wiadomo są pomidory prosto z krzaka, ale również cenne dla zdrowia substancje znajdziemy w sporządzonych z pomidorów przetworach - sosach, keczupie, przecierach, sokach.Pomidory mają mnóstwo witaminy C. Duży owoc może pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 procentach. Pomidory zawierają też sporo witaminy E oraz beta-karotenu - silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach obecne są również witaminy z grupy B w tym witamina PP, a także witamina K. Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi.Cenny składnik pomidorów - antynowotworowy likopenLikopen to naturalny barwnik, dzięki któremu pomidory mają intensywnie czerwony kolor. Likopen to najsilniejszy antyutleniacz. Niestety, nasz organizm nie wytwarza sam likopenu, trzeba go więc dostarczać z zewnątrz. Na przykład jedząc codziennie pomidory, które są najlepszym źródłem tej substancji. Dieta bogata w likopen zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Badania wykazują…





    Napisany w poniedziałek, 01 września 2014 08:47 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 173 razy Więcej…
  • Dlaczego warto jeść jabłka. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Dlaczego warto jeść jabłka. Dlaczego warto jeść jabłkaJabłka to owoce które odgrywają bardzo duże znaczenie w żywieniu człowieka. Są niskokaloryczne, skutecznie wspomagają kuracje odchudzające – jedno jabłko to zaledwie 55 kalorii. Jabłka są niedrogie i z powodzeniem mogą zastąpić jedną przekąskę dziennie (np. drugie śniadanie). Będą idealne zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłków. Zawierają wiele cennych witamin; m.in. witaminę C, błonnik, potas i żelazo. Pomocne są w przypadku zaparcia, biegunki, reumatyzmu, podagry (skaza moczanowa) i artretyzmu, chronią też przed stanami zapalnymi. Jabłka na naszym rynku posiadają różne smaki od słodkich odmian do kwaśnych, dlatego można z nich przygotować wiele potraw, ciast i deserów. Oto dwa proste przepisy z wykorzystaniem jabłek.   Rolada jabłkowa Nadzienie jabłkowe:1 kg jabłek,1 ½ łyżeczki cukru waniliowego,1 ½ łyżeczki cynamonu,Ciasto biszkoptowe:4 jajka,½ szklanki cukru,¾ szklanki mąki pszennej,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,Polewa:5 dag czekolady mlecznej,5 łyżek śmietany 30%,Do dekoracji:wiórki kokosowe ,Czaspieczenia: Piec około 40 minut.Wykonanie:Blachę wyłożyć papierem, natłuścić. Obrać jabłka, pokroić w plastry. Poukładać na blasze, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Z wymienionych składników przygotować biszkopt i wyłożyć na jabłka. Piec 30 min.Po upieczeniu (po…





    Napisany w poniedziałek, 01 września 2014 07:58 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 168 razy Więcej…
  • Wpływ soku z kiszonych buraków czerwonych na zdrowie. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Wpływ soku z kiszonych buraków czerwonych na zdrowie. WPŁYW SOKU Z KISZONYCH BURAKÓW CZERWONYCH NA ZDROWIE.Dawniej by zdrowo wyglądać kobiety robiły sobie rumieńce na twarzy sokiem z buraka. Dzisiaj ta metoda nie jest już potrzebna ale nadal spożywanie buraka czerwonego ma duże znaczenie w naszej diecie. Buraki czerwone maja właściwości lecznicze, które zawdzięczają antocyjanom. Mają one wpływ na naszą lepszą odporność, spowolnienie procesów starzenia oraz zmniejszają ryzyko i zapobiegają wystąpieniu nowotworów. Tak więc spożywanie codziennie szklanki soku z buraka czerwonego nie tylko doda nam sił na cały pracowity dzień ale również wpłynie na naszą odporność chroniąc nas przed katarem czy złagodzi objawy zgagi. Nie tylko dla pań również dla panów bardzo korzystnie wpłynie na wygląd włosów, skóry czy paznokci. Po co stosować w tabletkach suplementy diety jak wiele cennych witamin dostarcza nam natura. Sok z kiszonych buraków jest bardzo dobry dla osób zmagających się z anemią, bo nie tylko ją leczy ale również przeciwdziała.JAK PRZYGOTOWAĆ KISZONKĘ Z BURAKA2 kg buraków czerwonychZąbek czosnkuPół łyżeczki soli kamiennejPół kromki chleba na prawdziwym zakwasie lub zakwas na chleb lub sok z kiszonej kapusty czy ogórków.Do smaku dodajemy również liść laurowy czy ziele…





    Napisany w poniedziałek, 25 sierpnia 2014 08:53 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 230 razy Więcej…