Start ZD w Powiatach Powiaty L - P w Pleszewie Nowości z Pleszewa Uprawa łubinu żóltego.

Uprawa łubinu żóltego.

Uprawa łubinu żółtego na glebach lekkich.
W uprawie na glebach piaszczystych, słabych V-VI klasy, łubin żółty jest spośród strączkowych rośliną bezkonkurencyjną. Łubin żółty należy do roślin uprawianych głównie na nasiona ,na zieloną masę , jako zielony nawóz na przyoranie oraz na paszę dla zwierząt. W uprawie na zieloną masę , w plonie głównym lub poplonie, wydaje wyższy plon niż saradela. W większym stopniu niż saradela wzbogaca glebę resztkami pożniwnymi w masę organiczną, NPK, Ca i w mikroelementy. Dostarczana treściwa pasza białkowa przez łubin żółty jest najbardziej skoncentrowana, zawiera 42 do 45 % białka. Śrutowane nasiona łubinu mogą zjadać wszystkie zwierzęta domowe. Dziś wszystkie zarejestrowane w Polsce odmiany łubinu żółtego są odmianami „słodkimi". Łubin żółty jest doskonały jako przedplon pod wszystkie rośliny w płodozmianie ,należy do rodziny strączkowych, a podrodziny motylkowatych. Łubin żółty ma korzeń palowy sięgający do 2 m. Na korzeniach powstają zgrubienia zwane brodawkami, które tworzą się pod wpływem bakterii wiążących azot z powietrza. Korzeń łubinu żółtego ma zdolność do uruchamiania trudniej rozpuszczalnych składników pokarmowych, a szczególnie fosforu.
Łubin żółty wymaga dużo ciepła, znosi temperaturę przy wschodach do – 8oC.Szkodliwe są w niskich temperaturach wiatry, które unosząc ziarenka piasku uszkadzają młode siewki. Nie znosi zbyt dużej zawartości wapna. Łubiny potrzebują gleb przewiewnych. Jego system korzeniowy nie rozwija się dobrze w glebie zbyt zbitej i niezawierającej powietrza lub na glebie podmokłej.
Azotu pod łubin żółty ani pogłównie, ani przed siewem nie stosuje się. Fosforu należy wysiać 50-70 kg (P2O5 )i potasu80-100 kg (K2O) na 1 ha. Stwierdzono że fosfor wpływa pozytywnie na dojrzewanie.
Ilość wysiewu zależy od masy 1000 nasion wysiewa się w takiej ilości, by na 1 m2 rosło 90-100 roślin tj. od 130-160 kg / ha. Na głębokość 3-4 cm, rozstawa siewu 20-25 cm ale dobre wyniki uzyskuje się stosując rozstawę zbożową,tzn.12,5 cm. Ważny zabieg to zaprawianie nasion zaprawą nasienną Funaben T w ilości 200 g/100 kg lub Sarfunem w ilości 250ml/100 kg nasion.
Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest chemiczne zwalczanie chwastów bezpośrednio po siewie. Zalecane herbicydy to: Afalon 50 WP,Linnurex 50 WP,Stomp330 EC, Goltix WG.
Ochrona przed chorobami to konieczność zaprawiania nasion, zabieg ten zabezpiecza przed zgorzelami siewek. Najgroźniejszą chorobą jest antraknoza. Sprzyjające warunki to wysoka wilgotność powietrza i wysokie temperatury z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby, nawet już w drugiej połowie maja, opryskiwać plantacje Gwarantem 500 SC lub Amistarem 250 SC. W zależności od nasilenia się choroby zbiegi powtarzać w odstępach 10-14 dniowych.
Odmiany zalecane do uprawy to:- Parys, Mister, Perkoz
- Juno, Dukat, Talar
-Taper, Lord
Wszystkie odmiany wywodzą się z dwóch polskich hodowli.
Zbiór należy zaczynać około południa po obeschnięciu roślin z wilgoci nocnej, a kończyć gdy znowu nadchodzi wilgoć nocna. Bardzo ważne jest pilnowanie wilgoci zebranego plonu , aby nie przekroczył 15 %. Gdy wilgotność jest wyższa po zbiorze lub podczas przechowywania dosuszać zimnym powietrzem. Zbiór kombajnem prowadzi się po zbrązowieniu strąków i zżółknięciu łodyg przy wilgotności nasion między 15-17 %.
Zachętą do uprawy łubinu żółtego są dopłaty od 15 stycznia 2010r można ubiegać się o przyznanie dopłat z tytułu zużytego do siewu materiału siewnego kategorii elity lub kwalifikowany dopłata wynosi 160 zł/ha oraz dodatkowa dopłata bezpośrednia ST w przypadku ubiegania się o przyznanie specjalnej płatności obszarowej, która w 2010r wynosiła 207,28 zł /ha

Opracowała : Anna Malinowska
Literatura:
1/Szczegółowa uprawa roślin-praca zbiorowa pod redakcją
Jerzego Hersego
2/Rośliny strączkowe i motylkowe drobnonasienne- Agro Serwis

Ostatnio modyfikowane: poniedziałek, 21 marca 2011 10:40

  • Pomidory - źródło witamin i minerałów w przetwórstwie domowym. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Pomidory - źródło witamin i minerałów w przetwórstwie domowym. POMIDORY – źródło witamin i minerałów w przetwórstwie domowym. Chcąc zaczerpnąć trochę lata zimą przetwarzamy owoce i warzywa aby móc wykorzystać ich dobrodziejstwo w tym czasie. Najlepsze i najsmaczniejsze wiadomo są pomidory prosto z krzaka, ale również cenne dla zdrowia substancje znajdziemy w sporządzonych z pomidorów przetworach - sosach, keczupie, przecierach, sokach.Pomidory mają mnóstwo witaminy C. Duży owoc może pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 procentach. Pomidory zawierają też sporo witaminy E oraz beta-karotenu - silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach obecne są również witaminy z grupy B w tym witamina PP, a także witamina K. Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi.Cenny składnik pomidorów - antynowotworowy likopenLikopen to naturalny barwnik, dzięki któremu pomidory mają intensywnie czerwony kolor. Likopen to najsilniejszy antyutleniacz. Niestety, nasz organizm nie wytwarza sam likopenu, trzeba go więc dostarczać z zewnątrz. Na przykład jedząc codziennie pomidory, które są najlepszym źródłem tej substancji. Dieta bogata w likopen zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Badania wykazują…





    Napisany w poniedziałek, 01 września 2014 08:47 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 58 razy Więcej…
  • Dlaczego warto jeść jabłka. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Dlaczego warto jeść jabłka. Dlaczego warto jeść jabłkaJabłka to owoce które odgrywają bardzo duże znaczenie w żywieniu człowieka. Są niskokaloryczne, skutecznie wspomagają kuracje odchudzające – jedno jabłko to zaledwie 55 kalorii. Jabłka są niedrogie i z powodzeniem mogą zastąpić jedną przekąskę dziennie (np. drugie śniadanie). Będą idealne zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłków. Zawierają wiele cennych witamin; m.in. witaminę C, błonnik, potas i żelazo. Pomocne są w przypadku zaparcia, biegunki, reumatyzmu, podagry (skaza moczanowa) i artretyzmu, chronią też przed stanami zapalnymi. Jabłka na naszym rynku posiadają różne smaki od słodkich odmian do kwaśnych, dlatego można z nich przygotować wiele potraw, ciast i deserów. Oto dwa proste przepisy z wykorzystaniem jabłek.   Rolada jabłkowa Nadzienie jabłkowe:1 kg jabłek,1 ½ łyżeczki cukru waniliowego,1 ½ łyżeczki cynamonu,Ciasto biszkoptowe:4 jajka,½ szklanki cukru,¾ szklanki mąki pszennej,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,Polewa:5 dag czekolady mlecznej,5 łyżek śmietany 30%,Do dekoracji:wiórki kokosowe ,Czaspieczenia: Piec około 40 minut.Wykonanie:Blachę wyłożyć papierem, natłuścić. Obrać jabłka, pokroić w plastry. Poukładać na blasze, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Z wymienionych składników przygotować biszkopt i wyłożyć na jabłka. Piec 30 min.Po upieczeniu (po…





    Napisany w poniedziałek, 01 września 2014 07:58 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 58 razy Więcej…
  • Wpływ soku z kiszonych buraków czerwonych na zdrowie. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Wpływ soku z kiszonych buraków czerwonych na zdrowie. WPŁYW SOKU Z KISZONYCH BURAKÓW CZERWONYCH NA ZDROWIE.Dawniej by zdrowo wyglądać kobiety robiły sobie rumieńce na twarzy sokiem z buraka. Dzisiaj ta metoda nie jest już potrzebna ale nadal spożywanie buraka czerwonego ma duże znaczenie w naszej diecie. Buraki czerwone maja właściwości lecznicze, które zawdzięczają antocyjanom. Mają one wpływ na naszą lepszą odporność, spowolnienie procesów starzenia oraz zmniejszają ryzyko i zapobiegają wystąpieniu nowotworów. Tak więc spożywanie codziennie szklanki soku z buraka czerwonego nie tylko doda nam sił na cały pracowity dzień ale również wpłynie na naszą odporność chroniąc nas przed katarem czy złagodzi objawy zgagi. Nie tylko dla pań również dla panów bardzo korzystnie wpłynie na wygląd włosów, skóry czy paznokci. Po co stosować w tabletkach suplementy diety jak wiele cennych witamin dostarcza nam natura. Sok z kiszonych buraków jest bardzo dobry dla osób zmagających się z anemią, bo nie tylko ją leczy ale również przeciwdziała.JAK PRZYGOTOWAĆ KISZONKĘ Z BURAKA2 kg buraków czerwonychZąbek czosnkuPół łyżeczki soli kamiennejPół kromki chleba na prawdziwym zakwasie lub zakwas na chleb lub sok z kiszonej kapusty czy ogórków.Do smaku dodajemy również liść laurowy czy ziele…





    Napisany w poniedziałek, 25 sierpnia 2014 08:53 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 113 razy Więcej…
  • UPRAWA ŻYTA HYBRYDOWEGO. Zamieścił Izabela Grzesiak

    UPRAWA ŻYTA HYBRYDOWEGO. Uprawa Żyta Hybrydowego Gleby lekkie i bardzo lekkie stanowią ponad 60% całości gleb oprawianych w Polsce powyższe gleby charakteryzują się niską produktywnością i ograniczają dobór gatunków, które możemy na nich uprawiać z zyskiem. Ja polecała bym siać na tych glebach żyto hybrydowe plony sięgają 50-70 dt/ha w br. Żyto hybrydowe uprawiane na glebach lekkich i średnich w porównaniu do pszenicy jak i pszenżyta oznacza się wyższym i stabilniejszym plonem ,posiada niski współczynnik transpiracji/350l wody do wyprodukowania 1 kg suchej masy. Współczynnik transpiracji dla pszenicy wynosi 450-500 l wody / czyli pszenica w porównaniu do żyta potrzebuje 28-43% wody więcej na wyprodukowanie 1 kg s.m. /Żyto hybrydowe należy uprawiać na glebach kl. IIIb - IVa, IVa - IVb, V –w dobrej kulturze/. Termin siewu dla Wielkopolski to 20-30.09.IX.Głębokość siewu to 2-3 cm. Gęstość siewu uzależniona jest od terminu siewu, warunków glebowych oraz przedplonu i wynosi 180-300 ziaren/m2 tj. 80-120 kg/ha rozstawa rzędów wynosi 12-15 cm.Żyto hybrydowe/mieszańcowe/ma niską normę wysiewu dlatego że ma bardzo duży współczynnik krzewienia. Wysiewając 200 ziaren/m2, każda roślina będzie w stanie utrzymać krzewienie produkcyjne na poziomie 3-4 pędów.…





    Napisany w poniedziałek, 28 lipca 2014 13:27 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 396 razy Więcej…
  • tylko do końca lipca 2014 roku. Zamieścił Danuta Matusiak

    tylko do końca lipca 2014 roku. Wnioski o wsparcie na posadzenie lasu tylko do końca lipca 2014 roku.                   Zalesianie gruntów było już dofinansowywane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2004 - 2006 oraz Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 - 2013. W tym czasie rolnicy posadzili las na powierzchni ponad 70 tys. ha.                  Działanie "Zalesianie gruntów rolnych oraz zalesianie gruntów innych niż rolne" skierowane jest do rolników, którzy prowadza działalność na słabych jakościowo gruntach i otrzymują niskie plony, a co z tego wynika małe dochody. Od 2 czerwca do 31 lipca 2014 r. można składać w biurach powiatowych ARiMR wnioski o przyznanie wsparcia na zalesienie.Zalesienie gruntu ma być zgodne z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, a jeśli taki plan nie istnieje, z ustaleniami studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy. Z zalesiania wykluczone są m.in. tereny objęte programem "Natura 2000", parki krajobrazowe czy rezerwaty przyrody.                  Rolnik, który zadeklaruje posadzenie lasu na swoim gruncie lub na gruncie należącym do małżonka, albo też na terenie którego jest współwłaścicielem, może uzyskać wsparcie z tego działania. Powierzchnia przeznaczona do zalesienia musi…





    Napisany w czwartek, 17 lipca 2014 09:10 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 178 razy Więcej…
  • Marchew na redlinach Zamieścił Danuta Matusiak

    Marchew na redlinach Marchew na redlinach   Na przełomie ostatnich lat widać zmianę technologii produkcji warzyw korzeniowych. Ze względu na coraz wyższe wymagania jakościowe producenci zaczęli uprawiać marchew, pietruszkę i pasternak na redlinach. Taka technologia uprawy umożliwia uzyskanie warzyw o długich korzeniach a tym samym wpływa na wzrost plonu handlowego o 20-30% niż w tradycyjnej uprawie „na płasko". Korzenie uprawiane na redlinach są proste, dłuższe i bardziej gładkie. Mniejszy jest udział korzeni niekształtnych. Taki sposób uprawy pozwala również prowadzić zbiór na glebie nadmiernie wilgotnej, gdzie w takich samych warunkach wilgotnościowych w uprawie na płaskim gruncie byłoby to trudne do wykonania.Na terenie gminy Dobrzyca wielu producentów uprawia warzywa korzeniowe na redlinach. Jednym z nich jest pan Krzysztof Grześkowiak z Fabianowa, który współpracuje z Zespołem Doradczym w Dobrzycy. W ubiegłym roku w jego gospodarstwie wykonano analizę kosztów produkcji (AKP) pietruszki. Warzywa korzeniowe w tym gospodarstwie uprawia się od kilkunastu lat. Tradycję uprawy warzyw w gospodarstwie zapoczątkował mój tata Stanisław już 15 lat temu i ja to kontynuuję. Kiedyś sialiśmy po 6 ha marchwi a obecnie ze względu na coraz niższą cenę ograniczyłem się do 2…





    Napisany w piątek, 30 maja 2014 07:33 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 384 razy Więcej…
  • UWAGA MŁODZI ROLNICY!!! Zamieścił Izabela Grzesiak

    UWAGA MŁODZI ROLNICY!!! UWAGA MŁODZI ROLNICY !!!JUŻ 15 MAJA RUSZA UŁATWIANIE STARTU MŁODYM ROLNIKOM W RAMACH PROW 2007 - 2013Jest to bezzwrotna premia finansowa na inwestycje w gospodarstwach rolnych przejmowanych przez młodych rolników, w celu ich zachęcenia do podejmowania samodzielnej działalności rolniczej.Pomoc finansową w wysokości 100 tysięcy złotych, mogą otrzymać zarówno osoby, które dopiero planują przejęcie gospodarstwa i rozpoczęcie (po raz pierwszy) prowadzenia działalności rolniczej, jak i osoby, które w dniu składania wniosku o przyznanie pomocy posiadają już gospodarstwa, ale rozpoczęły prowadzenie działalności rolniczej nie wcześniej niż 15 miesięcy przed złożeniem wniosku o przyznanie pomocy.Aby otrzymać pomoc należy spełnić niżej wymienione warunki.Pomoc może uzyskać osoba:1) pełnoletnia, która w dniu składania wniosku o przyznanie pomocy nie ukończyła 40 lat;2) będąca obywatelem państwa członkowskiego Unii Europejskiej;3) nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy;4) posiadająca odpowiednie kwalifikacje zawodowe, lub która zobowiąże się do uzupełnienia wykształcenia w ciągu 3 lat od dnia doręczenia decyzji o przyznaniu pomocy;5) zamierzająca po raz pierwszy rozpocząć prowadzenie działalności rolniczej w gospodarstwie rolnym albo osoba, która:• rozpoczęła prowadzenie działalności rolniczej nie wcześniej niż w okresie 15 miesięcy…





    Napisany w poniedziałek, 05 maja 2014 19:44 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 595 razy Więcej…
  • DEGUSTACJA POTRAW Z GRZYBÓW NA WIOSENNYCH TARGACH ROLNO-OGRODNICZYCH "AGROMARSZ". Zamieścił Izabela Grzesiak

    DEGUSTACJA POTRAW Z GRZYBÓW NA WIOSENNYCH TARGACH ROLNO - OGRODNICZYCH „AGROMARSZ"Tegoroczne Targi organizowane w dniu 6 kwietnia br., przyciągnęły do Marszewa 180 wystawców oraz rekordową liczbę 23.000 zwiedzających. Imprezę otwarł Ryszard Jaworski - dyrektor WODR w Poznaniu. Wśród gości znaleźli się: Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak, Starosta Pleszewski Michał Karalus, Starosta Jarociński Mikołaj Szymczak oraz poseł PSL Piotr Walkowski. Na terenie wystawowym prezentowano nowoczesne ciągniki i maszyny rolnicze. Największym zainteresowaniem gości targowych cieszyła się sprzedaż roślin: krzewów ozdobnych, drzewek owocowych, kwiatów doniczkowych oraz cebulek. Swoją ofertę prezentowało wiele firm z branży produkcji rolnej, ale nie tylko. Własne stoiska wystawiły także różne instytucje: WODR, Powiat Pleszewski, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego i Wielkopolska Izba Rolnicza. Nie zabrakło też aktywnych kobiet ze Stowarzyszenia Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego, które w ramach pokazu „Grzyby w wielkopolskiej kuchni regionalnej" przygotowały degustację potraw z grzybów. A były to: „Grzyb w brukselce z polskim mięsem w panierce z kaszą z wielkopolskich zbóż i surówką ze swojskich warzyw. Był też chleb ze smalcem z karkówką i grzybami leśnymi i z sałatką z ogórków. Nie…





    Napisany w sobota, 19 kwietnia 2014 18:14 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 575 razy Więcej…
  • WIELKANOC 2014 Zamieścił Danuta Matusiak

    WIELKANOC 2014 WIOSNY W SERCU, POGODY DUCHA, SZCZĘŚLIWYCH I SPOKOJNYCH     ŚWIĄT WIELKANOCNYCH                          ŻYCZĄ KIEROWNIK I DORADCY ZD PLESZEW





    Napisany w piątek, 11 kwietnia 2014 07:14 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 740 razy Więcej…
  • WIELKOPOLSKI ROLNIK ROKU 2013 - FINAŁ KONKURSU. Zamieścił Izabela Grzesiak

    WIELKOPOLSKI ROLNIK ROKU 2013 - FINAŁ KONKURSU. WIELKOPOLSKI ROLNIK ROKU 2013 – FINAŁ KONKURSU.W dniu 23 marca 2014 roku na terenie Międzynarodowych Targów w Poznaniu w Sali Ziemi odbył się XIII finał konkursu „Wielkopolski Rolnik Roku 2013". Do konkursu zgłosiło się 54 rolników. Z tej grupy komisja konkursowa Kapituła pod przewodnictwem prof. Grzegorza Skrzypczaka - rektora poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego nominowała 20 rolników do nagrody. Nagrodę w wysokości 10 000,00 zł i statuetkę siewcy otrzymało 10 najlepszych rolników. Z powiatu pleszewskiego nagrodę otrzymał: Pan Remigiusz Szczepański zamieszkały w gminie Gołuchów. W spotkaniu wzięli udział ministrowie, posłowie, marszałek województwa wielkopolskiego oraz przedstawiciele środowisk samorządowych, powiatowych i gminnych z województwa wielkopolskiego. Na finał XIII Gali do Poznania przyjechało też około 2000 rolników i doradców z całego województwa wielkopolskiego. Finał zakończył uroczysty koncert galowy, na którym wystąpił Andrzej Cierniewski. Głównym celem Konkursu jest zaprezentowanie najlepszych gospodarstw rolnych oraz promocja standardów w wielkopolskim rolnictwie. Wszyscy wyróżnieni rolnicy prezentują wysoki poziom produkcji rolniczej. Izabela Grzesiak - starszy doradca ds. ROW





    Napisany w środa, 09 kwietnia 2014 09:20 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 721 razy Więcej…