Start ZD w Powiatach Powiaty L - P w Pleszewie Nowości z Pleszewa UPRAWA CZOSNKU

UPRAWA CZOSNKU

Uprawa czosnku

 

Czosnek uprawiany był już przez Greków, Hebrajczyków, Rzymian 4500 lat p.n.e. jest nie tylko doskonałym warzywem lecz ma również zalety jako roślina lecznicza. Zwalcza wysokie ciśnienie, oczyszcza krew. Jedząc czosnek możemy pozbyć się tak zwanego złego cholesterolu. Rozróżniamy dwa terminy sadzenia czosnku termin wiosenny i jesienny. W Polsce ząbki czosnku sadzi się ręcznie, a cebulki powietrzne wysiewa się ręcznie lub siewnikiem. Nakłady pracy przy sadzeniu czosnku z cebul zmniejsza się o 1/3 w porównaniu z sadzeniem ręcznym z ząbków. Zwykle czosnek sadzi się pionowo w dół, wciskając w dno bruzdy. Głębokość przykrycia przy sadzeniu jesiennym powinna wynosić 5-8 cm, a przy sadzeniu wiosennym 3-5 cm. Czosnek ozimy sadzi się w drugiej połowie października lub na początku listopada. Wiosną staramy się sadzić czosnek możliwie jak najwcześniej.
Wymagania glebowe czosnku są większe niż cebuli. Najlepiej rośnie i plonuje na glebach ciepłych, próchnicznych i przepuszczalnych, o odczynie obojętnym, utrzymanych w dobrej kulturze. Gatunek ten należy do roślin wytrzymałych na niską temperaturę. Najlepsze dla tego gatunku są stanowiska po uprawie roślin nawożonych obornikiem, dobrym przedplonem są warzywa kapustne i ogórki. Nie należy uprawiać czosnku co roku na tym samym polu, także nie po cebulowych — ze względu na zwiększone ryzyko występowania chorób lub szkodników, z których najgroźniejszymi są niszczyk zjadliwy i błotniszka czosnkówka. Oprócz nawozów organicznych (pod przedplon), dodatkowo wysiewa się mineralne, przeznaczając na hektar średnio 90 kg azotu, 80 kg fosforu i 150 kg potasu. Fosfor i potas należy dać pod orkę, natomiast azot jednorazowo po wschodach roślin lub w dwóch dawkach — pierwszą wczesną wiosną, następną po około czterech tygodniach. Czosnek dobrze reaguje na dokarmianie dolistne, najlepiej 0,3% roztworem Florovitu z dodatkiem 0,l % roztworu siarczanu mW
Czosnek jest bardzo wrażliwy na zachwaszczenie. Chwasty można zwalczać mechanicznie lub chemicznie (zgodnie z aktualnym programem ochrony), począwszy od momentu posadzenia ząbków. Dodatkowym zabiegiem ograniczającym rozwój chwastów jest ściółkowanie gleby. W kwietniu lub maju międzyrzędzia pokrywa się czarną folią, torfem lub korą, co poprawia stosunki wodno-powietrzne w glebie, znacznie ogranicza rozwój chwastów oraz przyczynia się do wzrostu plonu o około 30%. Nawadnianie najlepiej przeprowadzać rano, aby rośliny mogły szybko obeschnąć, co ograniczy rozwój chorób. Jednorazowa dawka wody nie powinna przekraczać 20 mm. Przy uprawie czosnku wytwarzającego pędy kwiatostanowe wskazane jest ścinanie ich zaraz po ukazaniu się. Jest to zabieg pracochłonny, lecz powoduje zwiększenie plonu o około 30%. Pędów tych nie usuwa się wówczas, gdy planowane jest uzyskanie dodatkowego plonu cebulek powietrznych.
Właściwy termin zbioru jest bardzo ważnym czynnikiem, decydującym o jakości czosnku. Wszystkie typy czosnku nie wytwarzające pędów kwiatostanowych można zbierać, gdy około 50% roślin ma złamany szczypior. Czosnek wytwarzający pędy kwiatostanowe nie załamuje łodyg, a termin dojrzałości zbiorczej poznajemy po zasychaniu liści. Należy podkreślić, że lepiej zebrać czosnek kilka dni za szybko niż za późno. Czosnek sadzony jesienią dojrzewa zazwyczaj w lipcu, a sadzony wiosną miesiąc później. Zbyt wczesne zbieranie czosnku może być przyczyną zagrzewania się czosnku podczas przechowywania i powodować duże straty. U czosnku zbieranego zbyt późno łatwo odrywa się szczypior w czasie zbioru, łuski ochronne często odpadają i cebule rozsypują się, co zdecydowanie pogarsza jakość towaru. Przed zbiorem główki powinny być twarde, a łuski okrywające pergaminowe. Zebrany czosnek dosusza się kilka dni na polu, a po przeniesieniu do pomieszczeń należy go rozłożyć cienką warstwą, aż do całkowitego zaschnięcia. Po całkowitym zaschnięciu przecina się szczypior na długość 2-3 cm, a korzenie na długość 0,5 cm i dzieli na dwa wybory. Główki czosnku przeznaczone do obrotu powinny być zdrowe, nie zmurszałe suche, z zaschniętą szyjką. Czosnek nie może mieć świeżo wyrośniętych korzeni i szczypioru. Do wyboru pierwszego zalicza się główki czosnku całe, czyste, nie zabrudzone, ścisłe, twarde, o średnicy ponad 3 cm, pokryte całkowicie łuską, jednolicie zabarwione i o zbliżonej wielkości. Do wyboru drugiego zalicza się czosnek jednolity o różnej wielkości, barwy, kształtu, o pełnych lub nie pełnych główkach lub luźnych ząbkach. Łuska może być popękana na główce i pojedynczych ząbkach pełnych, jednak ząbki powinny być nieuszkodzone.
Plony czosnku wahają się gdzieś w granicach 60-130 q/ha. Czosnek najlepiej przechowywać w temperaturze -3°C. W tej temperaturze czosnek nie wyrasta nawet przy dużej wilgotności. W chłodniach zazwyczaj czosnek przechowuje się w temperaturze około 0°C i wilgotności powietrza 60-70%. Małe ilości czosnku na potrzeby własne przechowuje się w workach siatkowych na strychach. Czosnek zimowy jako gorzej przechowujący się, spożywamy w okresie jesiennym lub wczesnozimowym.

Maciej Kałużny

Ostatnio modyfikowane: wtorek, 28 stycznia 2014 05:22

Izabela Grzesiak

E-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

  • tylko do końca lipca 2014 roku. Zamieścił Danuta Matusiak

    tylko do końca lipca 2014 roku. Wnioski o wsparcie na posadzenie lasu tylko do końca lipca 2014 roku.                   Zalesianie gruntów było już dofinansowywane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2004 - 2006 oraz Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 - 2013. W tym czasie rolnicy posadzili las na powierzchni ponad 70 tys. ha.                  Działanie "Zalesianie gruntów rolnych oraz zalesianie gruntów innych niż rolne" skierowane jest do rolników, którzy prowadza działalność na słabych jakościowo gruntach i otrzymują niskie plony, a co z tego wynika małe dochody. Od 2 czerwca do 31 lipca 2014 r. można składać w biurach powiatowych ARiMR wnioski o przyznanie wsparcia na zalesienie.Zalesienie gruntu ma być zgodne z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, a jeśli taki plan nie istnieje, z ustaleniami studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy. Z zalesiania wykluczone są m.in. tereny objęte programem "Natura 2000", parki krajobrazowe czy rezerwaty przyrody.                  Rolnik, który zadeklaruje posadzenie lasu na swoim gruncie lub na gruncie należącym do małżonka, albo też na terenie którego jest współwłaścicielem, może uzyskać wsparcie z tego działania. Powierzchnia przeznaczona do zalesienia musi…





    Napisany w czwartek, 17 lipca 2014 09:10 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 49 razy Więcej…
  • Marchew na redlinach Zamieścił Danuta Matusiak

    Marchew na redlinach Marchew na redlinach   Na przełomie ostatnich lat widać zmianę technologii produkcji warzyw korzeniowych. Ze względu na coraz wyższe wymagania jakościowe producenci zaczęli uprawiać marchew, pietruszkę i pasternak na redlinach. Taka technologia uprawy umożliwia uzyskanie warzyw o długich korzeniach a tym samym wpływa na wzrost plonu handlowego o 20-30% niż w tradycyjnej uprawie „na płasko". Korzenie uprawiane na redlinach są proste, dłuższe i bardziej gładkie. Mniejszy jest udział korzeni niekształtnych. Taki sposób uprawy pozwala również prowadzić zbiór na glebie nadmiernie wilgotnej, gdzie w takich samych warunkach wilgotnościowych w uprawie na płaskim gruncie byłoby to trudne do wykonania.Na terenie gminy Dobrzyca wielu producentów uprawia warzywa korzeniowe na redlinach. Jednym z nich jest pan Krzysztof Grześkowiak z Fabianowa, który współpracuje z Zespołem Doradczym w Dobrzycy. W ubiegłym roku w jego gospodarstwie wykonano analizę kosztów produkcji (AKP) pietruszki. Warzywa korzeniowe w tym gospodarstwie uprawia się od kilkunastu lat. Tradycję uprawy warzyw w gospodarstwie zapoczątkował mój tata Stanisław już 15 lat temu i ja to kontynuuję. Kiedyś sialiśmy po 6 ha marchwi a obecnie ze względu na coraz niższą cenę ograniczyłem się do 2…





    Napisany w piątek, 30 maja 2014 07:33 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 223 razy Więcej…
  • UWAGA MŁODZI ROLNICY!!! Zamieścił Izabela Grzesiak

    UWAGA MŁODZI ROLNICY!!! UWAGA MŁODZI ROLNICY !!!JUŻ 15 MAJA RUSZA UŁATWIANIE STARTU MŁODYM ROLNIKOM W RAMACH PROW 2007 - 2013Jest to bezzwrotna premia finansowa na inwestycje w gospodarstwach rolnych przejmowanych przez młodych rolników, w celu ich zachęcenia do podejmowania samodzielnej działalności rolniczej.Pomoc finansową w wysokości 100 tysięcy złotych, mogą otrzymać zarówno osoby, które dopiero planują przejęcie gospodarstwa i rozpoczęcie (po raz pierwszy) prowadzenia działalności rolniczej, jak i osoby, które w dniu składania wniosku o przyznanie pomocy posiadają już gospodarstwa, ale rozpoczęły prowadzenie działalności rolniczej nie wcześniej niż 15 miesięcy przed złożeniem wniosku o przyznanie pomocy.Aby otrzymać pomoc należy spełnić niżej wymienione warunki.Pomoc może uzyskać osoba:1) pełnoletnia, która w dniu składania wniosku o przyznanie pomocy nie ukończyła 40 lat;2) będąca obywatelem państwa członkowskiego Unii Europejskiej;3) nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy;4) posiadająca odpowiednie kwalifikacje zawodowe, lub która zobowiąże się do uzupełnienia wykształcenia w ciągu 3 lat od dnia doręczenia decyzji o przyznaniu pomocy;5) zamierzająca po raz pierwszy rozpocząć prowadzenie działalności rolniczej w gospodarstwie rolnym albo osoba, która:• rozpoczęła prowadzenie działalności rolniczej nie wcześniej niż w okresie 15 miesięcy…





    Napisany w poniedziałek, 05 maja 2014 19:44 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 390 razy Więcej…
  • DEGUSTACJA POTRAW Z GRZYBÓW NA WIOSENNYCH TARGACH ROLNO-OGRODNICZYCH "AGROMARSZ". Zamieścił Izabela Grzesiak

    DEGUSTACJA POTRAW Z GRZYBÓW NA WIOSENNYCH TARGACH ROLNO - OGRODNICZYCH „AGROMARSZ"Tegoroczne Targi organizowane w dniu 6 kwietnia br., przyciągnęły do Marszewa 180 wystawców oraz rekordową liczbę 23.000 zwiedzających. Imprezę otwarł Ryszard Jaworski - dyrektor WODR w Poznaniu. Wśród gości znaleźli się: Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak, Starosta Pleszewski Michał Karalus, Starosta Jarociński Mikołaj Szymczak oraz poseł PSL Piotr Walkowski. Na terenie wystawowym prezentowano nowoczesne ciągniki i maszyny rolnicze. Największym zainteresowaniem gości targowych cieszyła się sprzedaż roślin: krzewów ozdobnych, drzewek owocowych, kwiatów doniczkowych oraz cebulek. Swoją ofertę prezentowało wiele firm z branży produkcji rolnej, ale nie tylko. Własne stoiska wystawiły także różne instytucje: WODR, Powiat Pleszewski, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego i Wielkopolska Izba Rolnicza. Nie zabrakło też aktywnych kobiet ze Stowarzyszenia Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego, które w ramach pokazu „Grzyby w wielkopolskiej kuchni regionalnej" przygotowały degustację potraw z grzybów. A były to: „Grzyb w brukselce z polskim mięsem w panierce z kaszą z wielkopolskich zbóż i surówką ze swojskich warzyw. Był też chleb ze smalcem z karkówką i grzybami leśnymi i z sałatką z ogórków. Nie…





    Napisany w sobota, 19 kwietnia 2014 18:14 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 413 razy Więcej…
  • WIELKANOC 2014 Zamieścił Danuta Matusiak

    WIELKANOC 2014 WIOSNY W SERCU, POGODY DUCHA, SZCZĘŚLIWYCH I SPOKOJNYCH     ŚWIĄT WIELKANOCNYCH                          ŻYCZĄ KIEROWNIK I DORADCY ZD PLESZEW





    Napisany w piątek, 11 kwietnia 2014 07:14 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 527 razy Więcej…
  • WIELKOPOLSKI ROLNIK ROKU 2013 - FINAŁ KONKURSU. Zamieścił Izabela Grzesiak

    WIELKOPOLSKI ROLNIK ROKU 2013 - FINAŁ KONKURSU. WIELKOPOLSKI ROLNIK ROKU 2013 – FINAŁ KONKURSU.W dniu 23 marca 2014 roku na terenie Międzynarodowych Targów w Poznaniu w Sali Ziemi odbył się XIII finał konkursu „Wielkopolski Rolnik Roku 2013". Do konkursu zgłosiło się 54 rolników. Z tej grupy komisja konkursowa Kapituła pod przewodnictwem prof. Grzegorza Skrzypczaka - rektora poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego nominowała 20 rolników do nagrody. Nagrodę w wysokości 10 000,00 zł i statuetkę siewcy otrzymało 10 najlepszych rolników. Z powiatu pleszewskiego nagrodę otrzymał: Pan Remigiusz Szczepański zamieszkały w gminie Gołuchów. W spotkaniu wzięli udział ministrowie, posłowie, marszałek województwa wielkopolskiego oraz przedstawiciele środowisk samorządowych, powiatowych i gminnych z województwa wielkopolskiego. Na finał XIII Gali do Poznania przyjechało też około 2000 rolników i doradców z całego województwa wielkopolskiego. Finał zakończył uroczysty koncert galowy, na którym wystąpił Andrzej Cierniewski. Głównym celem Konkursu jest zaprezentowanie najlepszych gospodarstw rolnych oraz promocja standardów w wielkopolskim rolnictwie. Wszyscy wyróżnieni rolnicy prezentują wysoki poziom produkcji rolniczej. Izabela Grzesiak - starszy doradca ds. ROW





    Napisany w środa, 09 kwietnia 2014 09:20 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 560 razy Więcej…
  • KOBIETA PRZEDSIĘBIORCZA Zamieścił Izabela Grzesiak

    KOBIETA PRZEDSIĘBIORCZA KOBIETA PRZEDSIĘBIORCZA. Plebiscyt ,,Gazety Pleszewskiej'' wygrała Jolanta Pankowiak nasza koleżanka z Zespołu Doradczego w powiecie pleszewskim.   Na łamach „Gazety Pleszewskiej" ogłoszono plebiscyt na KOBIETĘ PRZEDSIĘBIORCZĄ. Wśród zgłoszonych kandydatek znalazła się nasza koleżanka z Zespołu Doradczego w powiecie pleszewskim Jolanta Pankowiak. Jola pracuje w Wielkopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, Zespół Doradczy w powiecie pleszewskim jako starszy doradca ds. Rozwoju Obszarów Wiejskich na terenie gmin: Dobrzyca, Pleszew, Gołuchów, Czermin. Siedziba jej biura znajduje się w gminie Dobrzyca. Ma wykształcenie wyższe, ukończyła zaoczne studia na kierunku psychopedagogika z profilaktyką społeczną. W poprzednich wyborach została radną powiatową. A trzy lata temu prezesem Stowarzyszenia Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego.Od lat współpracuje z Kołami Gospodyń Wiejskich w powiecie pleszewskim. Jest współorganizatorką wielu konkursów oraz pokazów odbywających się na terenie powiatu pleszewskiego.Między innymi zorganizowanych w Marszewie festiwali potraw z ziemniaka czy z kapusty albo zeszłorocznego III Festiwalu Kuchni Wielkopolskiej, na który zjechały się przedstawicielki różnych wielkopolskich powiatów a potrawy konkursowe w ogrodach starostwa mogli degustować wszyscy mieszkańcy powiatu pleszewskiego.Jej pomysłem było również zorganizowanie konkursu „Dziedzictwo Kulinarne Południowej Wielkopolski" który już od kilku lat odbywa się w…





    Napisany w poniedziałek, 07 kwietnia 2014 12:44 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 544 razy Więcej…
  • XII Powiatowy Konkurs na Ciasto Domowego Wypieku. Zamieścił Izabela Grzesiak

    XII Powiatowy Konkurs na Ciasto Domowego Wypieku. XII Powiatowy Konkurs na Ciasto Domowego WypiekuOrganizatorem XII Powiatowego Konkursu na Ciasto Domowego Wypieku był Ośrodek Kultury w Żegocinie, przy współudziale Urzędu Gminy w Czerminie, WODRw Poznaniu Zespół Doradczy w powiecie pleszewskim, Kółka Włościanek w Żegociniepod Honorowym Patronatem Starosty Pleszewskiego.Komisja konkursowa w składzie:1. Jolanta Pankowiak2. Małgorzata Szymoniak3. Maria Korzeniewska4. Dorota KaczmarekKomisja konkursowa oceniła 16 ciast wykonanych przez:1. Ewa Ferenc- Niniew2. Teresa Andrzejewska – Niniew3. Grażyna Kałużna – Pieruchy4. Zofia Saidel – Pieruchy5. Ewelina Woźniak - Wieczyn6. Dorota Serafin– Żegocin7. Elżbieta Szymczak - Karminiec8. Danuta Balcer – Izbiczno9. Halina Grześkowiak - Fabianów10. Józefa Jarmóż – Gołuchów11. Halina Jędrzejak – Gołuchów12. Maria Kantczak - Gołuchów13. Romana Grabarek – Sowina14. Czesława Grabarek - Sowina15. Gabriela Marcinkowska - Piekarzew16. Bernadeta Fengier - Zielona Łąka   W ocenie brano pod uwagę:- smak,- pomysłowe wykorzystanie produktów,- wygląd estetyczny. Przyznano następujące nagrody:I - Bernadeta Fengier– Pleszew- „Cytrynka do migdałka"II – Elżbieta Szymczak – Karminiec -,,Porzeczkowiec"III – Gabriela Marcinkowska - Piekarzew -„Owocowa rozkosz" Wyróżnienie i nagrodę od Marii Korzeniewskiej otrzymałaEwelina Woźniak – Wieczyn.W programie artystycznym wystąpił : Chór „Cantare", Zespół Salonowy, Kabaret Klapa, Katarzyna Zawada. Odbyła się degustacja…





    Napisany w poniedziałek, 07 kwietnia 2014 12:37 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 556 razy Więcej…
  • CEBULA OZIMA Zamieścił Danuta Matusiak

    CEBULA OZIMA Plantacja cebuli ozimej w LutyniUprawa cebuli ozimej cieszy się od wielu lat dużym powodzeniem wśród rolników. Popularność tej uprawy związana jest przede wszystkim z jej opłacalnością. Często cena rekompensuje nawet niski plon. Niestety jest to uprawa, która wiąże się z dużym ryzykiem przemarznięcia roślin.Jacek Balcer z Lutyni – gmina Dobrzyca od wielu lat uprawia cebulę ozimą. W tym sezonie wysiał 3 odmiany. Warunki pogodowe dla cebuli ozimej były trudne ze względu na brak okrywy śnieżnej, ale cebula przezimowała. Analizując minione lata mogę powiedzieć, że w ubiegłym roku było dobrze, ale 2 i 3 lata temu cebula wymarzła w 100 procentach. Można powiedzieć, że co 3 lata cebula ozima udaje się. Uważam, że w tym roku jest średnio dobrze – mówi Jacek Balcer. Zdaniem producenta bardzo dużo zależy od odmiany i pola. Gleby na których wysiano cebulę są mozaikowe. Na glebach lżejszych cebula przezimowała lepiej. Wysiałem 2 bardzo wczesne odmiany holenderskie, które w tym roku nie sprawdziły się. Gdybym miał tylko te odmiany, to na pewno zlikwidowałbym plantację. Wysiałem również czeską odmianę z której jestem zadowolony, ponieważ wygląda dobrze - stwierdza.…





    Napisany w piątek, 04 kwietnia 2014 11:55 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 666 razy Więcej…
  • PRACA POWIATU PLESZEWSKIEGO - PODSUMOWANIE PRACY POWIATU ZA 2013 ROK. Zamieścił Izabela Grzesiak

    PRACA POWIATU PLESZEWSKIEGO - PODSUMOWANIE PRACY POWIATU ZA 2013 ROK. PRACA POWIATU PLESZEWSKIEGO – PODSUMOWANIE PRACY POWIATU ZA 2013 ROK.   Podsumowanie działalności Zespołu Doradczego w powiecie pleszewskim za 2013 rok odbyło się w czwartek 20 marca 2014 roku w Centrum Edukacyjno – Wystawowym w Marszewie. Na spotkanie przybyli zaproszeni goście: Wiesława Witaszak kierownik CEW Marszew, Katarzyna Nowakowska kierownik Biura powiatowego ARiMR w Pleszewie, Piotr Kopczyński Przewodniczący Komisji Rolnictwa, Anna Wilczura kierownik biura WIORIN, Sebastian Trawiński z Zespołu Szkół Przyrodniczo-Politechnicznych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Marszewie, Piotr Winiecki Prezes RSP Bógwidze w którym zlokalizowane jest gospodarstwo wdrożeniowe, Anetta Przespolewska z „Życia Pleszewa" oraz specjaliści branżowi WODR Poznań. W podsumowaniu brali udział wszyscy doradcy pracujący na terenie powiatu pleszewskiego. Gości, rolników i doradców powitał kierownik ZD Pleszew Tadeusz Wojcieszak, który przedstawił działalność Zespołu Doradczego w powiecie pleszewskim które były podejmowane na rzecz środowisk wiejskich w 2013 roku. Kierownik przedstawił charakterystykę powiatu pleszewskiego, który ma charakter rolniczy. Główne kierunki upraw to produkcja roślinna żyto, pszenica. W ostatnich latach wzrosła też znacząco powierzchnia uprawy kukurydzy. Kierownik przedstawił stronę internetową WODR, która daje możliwość rolnikom zadania doradcy pytania drogą elektroniczną. Kierownik wspomniał o specjalizacji, która…





    Napisany w czwartek, 27 marca 2014 12:16 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 784 razy Więcej…