Start Najnowsze Wiadomości Nowości z Pleszewa UPRAWA KUKURYDZY NA ZIARNO.

UPRAWA KUKURYDZY NA ZIARNO.

Uprawa kukurydzy na ziarno.

 

Uprawa kukurydzy na ziarno jest uprawą, która zajmuje coraz większą powierzchnię w naszej gminie. Kukurydzę uprawia się na glebach zasobnych w próchnicę, przepuszczalnych o odczynie pH 6-7. Można uprawiać ją również na słabszych glebach ale tylko odmiany o mniejszych wymaganiach glebowych /Glejt, Sudoku,Sulexa,Ikos,Podium/.
Przedplon - Najlepszymi przedplonami są rośliny okopowe, strączkowe, rzepak. Może być uprawiana po sobie do 10 lat optymalnie 4 lata. /Występuje namnożenie patogenów/ Nawożenie – Nawożenie roślin opiera się na wynikach zasobności gleby. Nawozy potasowe w ilości 300kg soli potasowej albo 400kg Korn Kali i 400kg Salmag / 1ha na gleby słabsze a na gleby lepsze Mocznik w ilości 250 kg/1ha. Nawozy w/w stosujemy przedsiewnie. Natomiast Polidap 306 w ilości 100-150kg/ha przy siewie nasion.
Termin siewu - W naszym rejonie przypada miedzy 20-30 IV. Opóżniony do 5 maja.

Gęstość siewu - Kukurydzę lepiej siać rzadko niż gęsto czyli około 8-9 roślin/m2.
Ochrona roślin - w okresie masowego nalotu ploniarki zbożowej w fazie 3 liści kukurydzy
a dokładnie gdy 3 liść jest długości 2 liścia stosujemy Karate Zeon w ilości 0,1l/ha,lub Proteus 110 OD w ilości 0,5 l/ha.
Zwalczanie chwastów w fazie 2-7 liści kukurydzy stosujemy Maister 100-150g/ha+ 1l Zeagran, Milagro Extra 6OD 0,50l plus Calisto 100 SC
Zbiór nasion - Termin zbioru kukurydzy na ziarno przypada w fazie dojrzałości pełnej.
Optymalnie w październiku i listopadzie a odmiany o FAO 160-200 we wrześniu.
Dzięki zastosowaniu prawidłowej agrotechniki możemy osiągnąć 10-14 t kukurydzy suchej.

Andrzej Otto- starszy doradca.Gołuchów.

Ostatnio modyfikowane: wtorek, 15 października 2013 06:46

Izabela Grzesiak

E-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH.

DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH.

DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH. ...

Witaminy w ogórku zielonym.

Witaminy w ogórku zielonym.

Witaminy w ogórku zielonym   Wartość odżywcza ogórków nie jest za bogata, ale warzywa te cenione ...

Uprawa roślin strączkowych

Uprawa roślin strączkowych

Uprawa roślin strączkowych.   W do grupy roślin strączkowych należą m.in: fasola zwykła , bób, ...

Ile i za co w 2015?

Jaka będzie pomoc dla gospodarstw rolnych w Polsce po 2014 roku,ile płatności i za co otrzymają...

  • DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH.

    DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH.

    wtorek, 16 września 2014 08:28
  • Witaminy w ogórku zielonym.

    Witaminy w ogórku zielonym.

    piątek, 12 września 2014 06:27
  • Uprawa roślin strączkowych

    Uprawa roślin strączkowych

    środa, 10 września 2014 09:33
  • Ile i za co w 2015?

    poniedziałek, 08 września 2014 12:53
  • DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH. Zamieścił Izabela Grzesiak

    DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH. DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH. Tegoroczne Dożynki powiatowe odbyły się na terenie gminy Czermin w miejscowości Broniszewice. Impreza odbyła się w niedziele 7 września br. Dożynki rozpoczęły się uroczystą mszą św. w kościele pw. Św. Michała Archanioła w Broniszewicach. Po mszy korowód dożynkowy na czele z Orkiestrą Dętą z Chocza przemaszerował na boisko przy Zespole Szkół Publicznych w Broniszewicach. Dożynki otworzył Wójt Gminy Czermin Sławomir Spychaj, który przywitał zaproszonych gości oraz odczytał skierowany do uczestników dożynek list, Biskupa Łowickiego ks. Andrzeja Dziuby. Podczas uroczystości głos zabierali zaproszeni goście między innymi Starosta Pleszewski Michał Karalus oraz członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski. Po części oficjalnej nastąpiła część artystyczna. Ogłoszono również wyniki konkursów między innymi na najładniejszy wieniec dożynkowy.   Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Wspólnie dla przyszłości" zorganizowała Festwial Smaków - Potrawy z Pomidora. Przybyli goście mogli popróbować potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z całego powiatu.Wieczorem odbył się koncert zespołu „Abba Show". Do późnej nocy trwała zabawa taneczna. Izabela Grzesiak ZD Pleszew





    Napisany w wtorek, 16 września 2014 08:28 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 40 razy Więcej…
  • Witaminy w ogórku zielonym. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Witaminy w ogórku zielonym. Witaminy w ogórku zielonym   Wartość odżywcza ogórków nie jest za bogata, ale warzywa te cenione są bardzo pod względem dietetycznym, gdyż zawierają dużo związków o charakterze zasadowym. Wpływa to bowiem korzystnie na proces trawienia przy jednoczesnym odkwaszaniu organizmu. Zawiera jednak dużo wit. K, wzmacniającej krzepliwość krwi i mikroelementy, takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez, czy fosfor. Ogórki działają oczyszczająco na organizm, ich sok natomiast często jest zalecany, jako „lekarstwo" poprawiające cerę i zdrowie skóry. Skutecznie nawilża ją, wygładza i odżywia. Ponadto jest doskonałym lekarstwem na opuchliznę pod oczami, zapalenia skóry, wysypki i poparzenia słoneczne. Te właściwości ogórka nie mogły zostać niezauważone przez producentów kosmetyków. Wyciąg z tego warzywa stosowany jest do produkcji kosmetyków pielęgnujących ciało i włosy. A ze względu na odświeżający zapach ogórka, stosuje się go szczególnie do kosmetyków przeznaczonych na lato. Ogórki w słodko-kwaśnej marynacie Składnikiilość sztuk: 8 litrowych słoików• 25 ogórków pokrojonych w cienkie plasterki• 6 cebul pokrojonych w cienkie krążki• 2 zielone papryki pokrojone w kostkę• 3 ząbki czosnku• 3 łyżki soli• 700 ml (3 szklanki) octu jabłkowego• 3 szklanki cukru• 2 łyżki gorczycy• 1,5…





    Napisany w piątek, 12 września 2014 06:27 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 90 razy Więcej…
  • Uprawa roślin strączkowych Zamieścił Izabela Grzesiak

    Uprawa roślin strączkowych Uprawa roślin strączkowych.   W do grupy roślin strączkowych należą m.in: fasola zwykła , bób, ciecierzyca pospolita, fasola wielokwiatowa, groch zwyczajny, soczewica jadalna , soja warzywna. Strączkowe pastewne to: łubin żółty, łubin wąskolistny, biały, bobik , peluszka , wyka siewna (jara) , wyka kosmata ( ozima). Rośliny strączkowe dzielimy na 3 grupy ze względu na wymagania glebowe:a) Rośliny o dużych wymaganiach glebowych- bobik, groch siewny , wyka jara.Zaleca się uprawiać na kompleksach pszennym- bardzo dobrym, dobrym oraz żytnim bardzo dobrym.b) Rośliny o średnich wymaganiach – łubin wąskolistny , biały, peluszkac) Rośliny o małych wymaganiach- łubin żółty , wyka ozima, seradela.Gleby piaszczyste, suche( kl. V, VI), o odczynie kwaśnym . Rośliny strączkowe w plonie głównym są uprawiane przede wszystkim na nasiona, które zawierają duże ilości strawnego białka o korzystnym składzie aminokwasowym i są dobrym komponentem do produkcji pasz treściwych. Zawierają również sporo witamin, głównie z grupy B , oraz soli mineralnych dostarczających makro i mikroelementy. Mają też właściwości antybakteryjne.W plonie głównym można je również uprawiać w mieszankach ze zbożami. Popularne i sprawdzone mieszanki to: jęczmień jary+ groch , pszenżyto jare +…





    Napisany w środa, 10 września 2014 09:33 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 117 razy Więcej…
  • Ile i za co w 2015? Zamieścił Danuta Matusiak

    Jaka będzie pomoc dla gospodarstw rolnych w Polsce po 2014 roku,ile płatności i za co otrzymają rolnicy? Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało propozycje nowych form pomocy finansowej dla rolnictwa.Mają one zapewnić żywotność gospodarstwom rolnym przez wspieranie ich dochodu. Pomoc ta jest ujęta m.in. w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 oraz w systemie wsparcia bezpośredniego. Podstawą prawną funkcjonowania systemu płatności bezpośrednich w UE po 2014 r. jest Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1307/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające przepisy dotyczące płatności bezpośrednich dla rolników na podstawie systemów wsparcia w ramach wspólnej polityki rolnej.Do obowiązkowych elementów wsparcia, które każde państwo członkowskie musi wdrażać należą: jednolita płatność obszarowa,(szacowana stawka płatności może wynieść ok. 110 EUR/ha.) płatność za zazielenienie,(szacowana stawka płatności może wynieść ok. 74 EUR/ha.) płatność dla młodych rolników. (szacowana stawka płatności może wynieść ok. 62 EUR/ha.)Nowy system wsparcia bezpośredniego w Polsce ma być komplementarny ze wsparciem w ramach PROW 2014-2020, ma także za zadanie jednocześnie wspierać i promować pro środowiskowe praktyki rolnicze.W nowym systemie wsparcia bezpośredniego przewidziane jest m.in.:• Ukierunkowanie wsparcia na rolników aktywnie prowadzących…





    Napisany w poniedziałek, 08 września 2014 12:53 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 118 razy Więcej…
  • Konkurs "Tradycyjnie smacznie i zdrowo" Zamieścił Izabela Grzesiak

    Konkurs "Tradycyjnie smacznie i zdrowo"Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu - Zespół Doradczy w powiecie pleszewskim oraz Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego organizują konkurs "Tradycyjnie smacznie i zdrowo", który odbędzie się 12 październikach na targach AGROMARSZ w Marszewie.Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o regionalnych potrawach, wypiekach i przetworach z warzyw i owoców przygotowywanych w gospodarstwach domowych na terenie Południowej Wielkopolski. Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej, promowanie produktów żywnościowych i potraw, specyficznych dla ww. obszaru.Wykazanie się znajomością w przygotowywaniu potraw, wypieków i przetworów z warzyw i owoców z odpowiednim wykorzystaniem w kuchni. Promowanie warzyw i owoców ich wartości odżywczych, niskich cen w związku z embargiem i ograniczonym eksportem na rynki wschodnie.Szczegóły w zamieszczonym Regulaminie.   Starszy doradca Jolanta Pankowiak





    Napisany w poniedziałek, 08 września 2014 10:44 w Nowości z Pleszewa

    Regulamin_konkursu.doc karta_zgloszen_potrawy.doc

    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 90 razy Więcej…
  • Papryka - warzywo o najwyższych wartościach odżywczych. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Papryka - warzywo o najwyższych wartościach odżywczych. PAPRYKA – warzywo o najwyższych wartościach odżywczych.   Wiadomo, że ostra papryka nie jest wskazana dla osób z niektórymi chorobami układu pokarmowego, gdyż może powodować jego dodatkowe podrażnienie. U zdrowych jednak, ale narzekających na zwolnioną przemianę materii, jest wskazana jako lekarstwo. Wyraźnie poprawia procesy trawienne, łagodzi wzdęcia i zaparcia. Spożywana jako dodatek, przyprawa, faszerowana i na kanapkach - to samo zdrowie! Papryka jest znakomitym źródłem witaminy C - już w 100g czerwonego warzywa jest jej więcej, niż potrzeba osobie dorosłej. Witaminy C w papryce jest pięciokrotnie więcej, niż w cytrynie. Szczęśliwie, tego cennego przeciwutleniacza nie można przedawkować, bo nadmiar wraz z moczem jest sprawnie usuwany z organizmu. Co więcej, podczas obróbki termicznej traci jej mniej, niż inne warzywa czy owoce, gdyż szybko osiąga miękkość. Papryka, przede wszystkim zielona to skarbnica kwasu foliowego, zapewniającego prawidłową budowę tkanek i bardzo potrzebnego kobietom w ciąży. Poza tym warzywo jest idealne dla pań dbających o linię – 100 g dostarcza zaledwie 14 kalorii! Papryka (zwłaszcza żółta) dostarcza również sporo witaminy E – nieprzypadkowo zwanej „witaminą młodości" oraz witaminy B6, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania mózgu…





    Napisany w poniedziałek, 08 września 2014 09:06 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 94 razy Więcej…
  • Pomidory - źródło witamin i minerałów w przetwórstwie domowym. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Pomidory - źródło witamin i minerałów w przetwórstwie domowym. POMIDORY – źródło witamin i minerałów w przetwórstwie domowym. Chcąc zaczerpnąć trochę lata zimą przetwarzamy owoce i warzywa aby móc wykorzystać ich dobrodziejstwo w tym czasie. Najlepsze i najsmaczniejsze wiadomo są pomidory prosto z krzaka, ale również cenne dla zdrowia substancje znajdziemy w sporządzonych z pomidorów przetworach - sosach, keczupie, przecierach, sokach.Pomidory mają mnóstwo witaminy C. Duży owoc może pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 procentach. Pomidory zawierają też sporo witaminy E oraz beta-karotenu - silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach obecne są również witaminy z grupy B w tym witamina PP, a także witamina K. Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi.Cenny składnik pomidorów - antynowotworowy likopenLikopen to naturalny barwnik, dzięki któremu pomidory mają intensywnie czerwony kolor. Likopen to najsilniejszy antyutleniacz. Niestety, nasz organizm nie wytwarza sam likopenu, trzeba go więc dostarczać z zewnątrz. Na przykład jedząc codziennie pomidory, które są najlepszym źródłem tej substancji. Dieta bogata w likopen zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Badania wykazują…





    Napisany w poniedziałek, 01 września 2014 08:47 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 153 razy Więcej…
  • Dlaczego warto jeść jabłka. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Dlaczego warto jeść jabłka. Dlaczego warto jeść jabłkaJabłka to owoce które odgrywają bardzo duże znaczenie w żywieniu człowieka. Są niskokaloryczne, skutecznie wspomagają kuracje odchudzające – jedno jabłko to zaledwie 55 kalorii. Jabłka są niedrogie i z powodzeniem mogą zastąpić jedną przekąskę dziennie (np. drugie śniadanie). Będą idealne zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłków. Zawierają wiele cennych witamin; m.in. witaminę C, błonnik, potas i żelazo. Pomocne są w przypadku zaparcia, biegunki, reumatyzmu, podagry (skaza moczanowa) i artretyzmu, chronią też przed stanami zapalnymi. Jabłka na naszym rynku posiadają różne smaki od słodkich odmian do kwaśnych, dlatego można z nich przygotować wiele potraw, ciast i deserów. Oto dwa proste przepisy z wykorzystaniem jabłek.   Rolada jabłkowa Nadzienie jabłkowe:1 kg jabłek,1 ½ łyżeczki cukru waniliowego,1 ½ łyżeczki cynamonu,Ciasto biszkoptowe:4 jajka,½ szklanki cukru,¾ szklanki mąki pszennej,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,Polewa:5 dag czekolady mlecznej,5 łyżek śmietany 30%,Do dekoracji:wiórki kokosowe ,Czaspieczenia: Piec około 40 minut.Wykonanie:Blachę wyłożyć papierem, natłuścić. Obrać jabłka, pokroić w plastry. Poukładać na blasze, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Z wymienionych składników przygotować biszkopt i wyłożyć na jabłka. Piec 30 min.Po upieczeniu (po…





    Napisany w poniedziałek, 01 września 2014 07:58 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 154 razy Więcej…
  • Wpływ soku z kiszonych buraków czerwonych na zdrowie. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Wpływ soku z kiszonych buraków czerwonych na zdrowie. WPŁYW SOKU Z KISZONYCH BURAKÓW CZERWONYCH NA ZDROWIE.Dawniej by zdrowo wyglądać kobiety robiły sobie rumieńce na twarzy sokiem z buraka. Dzisiaj ta metoda nie jest już potrzebna ale nadal spożywanie buraka czerwonego ma duże znaczenie w naszej diecie. Buraki czerwone maja właściwości lecznicze, które zawdzięczają antocyjanom. Mają one wpływ na naszą lepszą odporność, spowolnienie procesów starzenia oraz zmniejszają ryzyko i zapobiegają wystąpieniu nowotworów. Tak więc spożywanie codziennie szklanki soku z buraka czerwonego nie tylko doda nam sił na cały pracowity dzień ale również wpłynie na naszą odporność chroniąc nas przed katarem czy złagodzi objawy zgagi. Nie tylko dla pań również dla panów bardzo korzystnie wpłynie na wygląd włosów, skóry czy paznokci. Po co stosować w tabletkach suplementy diety jak wiele cennych witamin dostarcza nam natura. Sok z kiszonych buraków jest bardzo dobry dla osób zmagających się z anemią, bo nie tylko ją leczy ale również przeciwdziała.JAK PRZYGOTOWAĆ KISZONKĘ Z BURAKA2 kg buraków czerwonychZąbek czosnkuPół łyżeczki soli kamiennejPół kromki chleba na prawdziwym zakwasie lub zakwas na chleb lub sok z kiszonej kapusty czy ogórków.Do smaku dodajemy również liść laurowy czy ziele…





    Napisany w poniedziałek, 25 sierpnia 2014 08:53 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 206 razy Więcej…
  • UPRAWA ŻYTA HYBRYDOWEGO. Zamieścił Izabela Grzesiak

    UPRAWA ŻYTA HYBRYDOWEGO. Uprawa Żyta Hybrydowego Gleby lekkie i bardzo lekkie stanowią ponad 60% całości gleb oprawianych w Polsce powyższe gleby charakteryzują się niską produktywnością i ograniczają dobór gatunków, które możemy na nich uprawiać z zyskiem. Ja polecała bym siać na tych glebach żyto hybrydowe plony sięgają 50-70 dt/ha w br. Żyto hybrydowe uprawiane na glebach lekkich i średnich w porównaniu do pszenicy jak i pszenżyta oznacza się wyższym i stabilniejszym plonem ,posiada niski współczynnik transpiracji/350l wody do wyprodukowania 1 kg suchej masy. Współczynnik transpiracji dla pszenicy wynosi 450-500 l wody / czyli pszenica w porównaniu do żyta potrzebuje 28-43% wody więcej na wyprodukowanie 1 kg s.m. /Żyto hybrydowe należy uprawiać na glebach kl. IIIb - IVa, IVa - IVb, V –w dobrej kulturze/. Termin siewu dla Wielkopolski to 20-30.09.IX.Głębokość siewu to 2-3 cm. Gęstość siewu uzależniona jest od terminu siewu, warunków glebowych oraz przedplonu i wynosi 180-300 ziaren/m2 tj. 80-120 kg/ha rozstawa rzędów wynosi 12-15 cm.Żyto hybrydowe/mieszańcowe/ma niską normę wysiewu dlatego że ma bardzo duży współczynnik krzewienia. Wysiewając 200 ziaren/m2, każda roślina będzie w stanie utrzymać krzewienie produkcyjne na poziomie 3-4 pędów.…





    Napisany w poniedziałek, 28 lipca 2014 13:27 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 893 razy Więcej…