Start ZD w Powiatach Powiaty L - P w Pleszewie Nowości z Pleszewa UPRAWA SELERA KORZENIOWEGO.

UPRAWA SELERA KORZENIOWEGO.

Uprawa selera korzeniowego.

 

Seler korzeniowy uprawia się na glebach kompleksów pszennego bardzo dobrego i dobrego oraz kompleksu żytniego bardzo dobrego. Seler dobrze rośnie na glebach zasobnych w próchnicę.
Seler uprawia się w pierwszym roku po oborniku lub po nawozach zielonych przyoranych w jesieni. Seler wymaga pH zbliżonego do obojętnego. Nawożenie roślin opiera się na wynikach zasobności gleby. Średnie dawki nawozów wynoszą. Azot 150-200kg czystego składnika na 1 hektar. Fosfor 100-150 kg czystego składnika na 1 hektar. Potas 180-260 kg czystego składnika na 1 hektar. Zwykle przed sadzeniem daje się około 100kg N/ha, a pozostałą ilość pogłównie w jednej lub dwóch dawkach. Nie należy saletry amonowej stosować później niż w połowie sierpnia. W naszym rejonie najczęściej uprawianymi odmianami są odmiany: Diamant, Jlona, Rex, Prinz, Asterix F1. Rozsadę selera sadzimy w naszym rejonie wostatniej dekadzie kwietnia i pierwszej dekadzie maja. Do sadzenia używa się sadzarek. Selery wysadza się w rzędy co 60-65 cm: w rzędzie odległość miedzy roślinami powinna wynosić 25-30 cm. Optymalna obsada roślin na 1 ha wynosi 52-60 tyś. sztuk. Ochrona plantacji przed chwastami polega na zastosowaniu preparatu Linurex 500 S.C. w dawce 1,5-2 l na/ha 2-3 tygodnie po posadzeniu rozsady. W/w preparat zwalcza chwasty dwuliścienne. Chwasty jednoliścienne zwalczamy preparatem Agil 100 EC w dawce 0,6-0,8l/ha na chwastnicę jednostronną. Zwalczając perz właściwy stosujemy dawkę 1,25-1,5l/ha. Chwasty jednoliścienne w momencie zwalczania powinny być w fazie 3-6 liści. Ochrona przed chorobami grzybowymi polega na stosowaniu od początku lipca preparatów Bravo 500SC w dawce 2l/ha, Fungaflor 200EC w dawce 0,35l/ha, Amistar 250SC w dawce 0,8l/ha. Preparaty stosujemy przemiennie co 10-14 dni. Seler osiąga plon 20-60 ton z 1ha. Nakłady wynoszą ok. 12-15 tyś zł/ha. Cena sprzedaży do przetwórstwa wynosi ok. 550-700zł za 1 tonę.

Andrzej Otto - doradca rolny i rolnośrodowiskowy.

Ostatnio modyfikowane: wtorek, 30 kwietnia 2013 23:04

  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część I Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część I Tradycyjnie, smacznie i zdrowo – część I.   W czasie tegorocznych Jesiennych targów Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie odbył się konkurs kulinarny „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o regionalnych potrawach, wypiekach, przetworach z warzyw i owoców przygotowywanych w gospodarstwach domowych na terenie Południowej Wielkopolski. Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej, promowanie produktów żywnościowych i potraw, specyficznych dla ww. obszaru. Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Pieruchach, gm. Czermin Szybka szarlotka 1 kg jabłek,1 kostka masła,1 szklanka cukru,1 szklanka mąki,1 szklanka kaszki manny,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 cukier waniliowy. Wykonanie:Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, podzielić na 2 części.Mąkę, cukier, kaszkę mannę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 części. Dno formy wyłożyć pierwszą warstwę suchego ciasta, na to położyć odciśniętą pierwszą część jabłek, posypać cukrem waniliowym i położyć drugą część suchego ciasta. Na to położyć resztę jabłek, posypać cukrem waniliowym, przykryć suchym ciastem. Na ciasto rozłożyć pokrojone w drobną kostkę masło. Piec 190…





    Napisany w niedziela, 19 października 2014 19:22 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 23 razy Więcej…
  • SUPER ROLNIK 2014! Zamieścił Izabela Grzesiak

    SUPER ROLNIK 2014! Maciej Woźniak został zwycięzcą plebiscytu SUPER ROLNIK 2014!   Maciej Woźniak mieszkaniec Kościelnej Wsi, gm. Gołuchów został laureatem tegorocznego plebiscytu SUPER ROLNIK. Zdobył ponad cztery tysiące głosów. Pokonał konkurentów z całego województwa.      Pan Maciej prowadzi gospodarstwo razem z żoną o powierzchni ponad 20 ha, głównym kierunkiem produkcji jego gospodarstwa jest uprawa pod osłonami pomidorów.Podczas Jesiennych Targów Rolno-Ogrodniczych odbywających się w Centrum Edukacyjno-Wystawienniczych w Marszewie w dniu 12 października 2014 roku odebrał atrakcyjne nagrody.                 Samorząd Województwa Wielkopolskiego za pierwsze miejsce ufundował rozsiewacz nawozów model MS 400 produkcji Unia Group. Zwycięzca odebrał również bon o wartości 1500 złotych na sfinansowanie pobytu w Hotelu Spa Sandra ufundowany przez "Głos Wielkopolski".   Gratulujemy wygranej i życzymy dalszych sukcesów zawodowych i prywatnych. Izabela Grzesiak - Starszy doradca rolny i rolnośrodowiskowy oraz ds. ROW.





    Napisany w środa, 15 października 2014 07:45 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 63 razy Więcej…
  • KALAFIOR - dietetyczne warzywo. Zamieścił Izabela Grzesiak

    KALAFIOR - dietetyczne warzywo. KALAFIOR – dietetyczne warzywo.   Kalafior jest niezwykle smacznym, dietetycznym warzywem, w którym znajdziemy witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, składniki mineralne: potas, magnez, sód, żelazo, mangan, wapń, fosfor, cynk, miedź, fluor, jod, chlor. Zawiera również białko, węglowodany, błonnik, karoteny, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy. Kalafior jest niskokaloryczny 100 g to tylko 25 kcal, a do tego wszystkiego jest warzywem nie wywołującym żadnych alergii.Kalafior wzmacnia i podnosi odporność organizmu, zwalcza wolne rodniki, korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, leczy schorzenia śluzówki jelit i żołądka, wzmacnia serce i układ krążenia, chroni przed reumatyzmem, zwalcza zaparcia, zapobiega procesom starzenia się skóry i organizmu. Zawarty w kalafiorze sulforafan wykazuje działanie przeciwnowotworowe, jak również uniemożliwia rozwój już istniejących komórek nowotworowych, szczególnie pomocny w leczeniu raka prostaty, zapobiega przerzutom. Działa bakteriobójczo, zwalczając bakterie Helicobacter pylori, tym samym wspomagając leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.Najwięcej odżywczych składników zawiera kalafior surowy, jednak kalafiory możemy również blanszować, gotować na wodzie i parze, zapiekać, smażyć na głębokim oleju, marynować, konserwować. Możemy podawać kalafior jako danie główne, na surowo z…





    Napisany w poniedziałek, 13 października 2014 06:37 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 55 razy Więcej…
  • Wiśnie - zdrowotne właściwości. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Wiśnie - zdrowotne właściwości. Wiśnie – zdrowotne właściwości.   Każdy z nas zna smak wiśni, są to jedne z charakterystycznych owoców lata. Lekko kwaśne, dlatego przez wiele osób niezbyt lubiane ale to właśnie one mają nieocenione właściwości prozdrowotne. Swoje cenne właściwości wiśnia zawdzięcza m.in. dużym ilościom żelaza, miedzi, sodu, manganu, potasu, fosforu, wapnia czy witaminie C, P, A oraz z grupy B. W wiśni obecna jest również pektyna, która przyśpiesza tempo trawienia, obniża poziom „złego" cholesterolu, pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn, uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. W wiśniach obecne są też cukry, białko, tłuszcze i węglowodany. Wiśnie działają antybakteryjnie, odtruwająco, przeczyszczająco, przeciwzapalnie. Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie. Znajduje się w nich sporo cennych i silnych przeciwutleniaczy, a dokładnie antocyjanów, które spowalniają procesy starzenia i chronią przed wieloma chorobami. Wiśnie doskonale zaspokajają głód, dlatego są polecane osobom odchudzającym się. Garść wiśni zawiera tylko ok. 30 kalorii. Z badań amerykańskich ekspertów wynika, że regularne spożywanie wiśni może zredukować tkankę tłuszczową, zwłaszcza brzuszną.Z wiśni możemy robić soki, nalewki, przetwory, kompoty, wino, likiery. Są świetnym dodatkiem do wypieków. Wiśnie w marynacieSkładniki: 2 kg wiśni…





    Napisany w poniedziałek, 06 października 2014 06:46 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 72 razy Więcej…
  • Uprawa selera korzeniowego na wczesny zbiór i do przetwórstwa. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Uprawa selera korzeniowego na wczesny zbiór i do przetwórstwa. Uprawa selera korzeniowego na wczesny zbiór i do przetwórstwa.   Seler korzeniowy i naciowy uprawia się na najlepszych glebach jakie występują w gospodarstwie czyli glebach kompleksów pszennego bardzo dobrego i dobrego oraz kompleksu żytniego bardzo dobrego. Seler dobrze rośnie na glebach zasobnych w próchnicę.Seler uprawia się w pierwszym roku po oborniku lub po nawozach zielonych przyoranych w jesieni. Wymaga on pH zbliżonego do obojętnego. Nawożenie roślin opiera się na wynikach zasobności gleby. Średnie dawki nawozów wynoszą: azot 150-160kg czystego składnika na 1 hektar, fosfor 120-160 kg czystego składnika na 1 hektar i potas 200-250 kg czystego składnika na 1 hektar. Zwykle przed sadzeniem daje się około 90kg N/ha, a pozostałą ilość pogłównie w jednej lub dwóch dawkach. Nie należy saletrować selera później niż w połowie sierpnia. W naszym rejonie najczęściej uprawianymi odmianami są odmiany : Brylant Diamant, , Rex, Prinz, Albin , Asterix F1. Rozsadę selera sadzimy w naszym rejonie w ostatniej dekadzie kwietnia i pierwszej dekadzie maja. Do sadzenia używa się sadzarek. Selery wysadza się w rzędy co 60-65 cm: w rzędzie odległość miedzy roślinami powinna wynosić 25-30 cm.…





    Napisany w poniedziałek, 29 września 2014 07:38 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 121 razy Więcej…
  • Śliwki wartość odżywcza oraz właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Śliwki wartość odżywcza oraz właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych. Śliwki wartość odżywcza oraz właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych. Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika bogatsze są śliwki suszone, jednak mają one pięć razy więcej kalorii niż śliwki surowe.Śliwki poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Dobroczynne właściwości śliwek uznają nawet lekarze. Nic zatem dziwnego, że wyciąg z tych owoców wykorzystywany jest do produkcji leków, wchodzi m.in. w skład wielu preparatów przeciw zaparciom.Śliwki: wartość odżywcza i kaloryczność.Wszystkie śliwki mają podobne wartości odżywcze, ale różnią się ilością kalorii. Świeże śliwki mają około 45 kcal w 100 g. Średnia ilość węglowodanów w takiej porcji owoców wynosi od 12 do 14,6 g. Chociaż śliwki nie są bogate w witaminę C, dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Tym skuteczniejsze, że zawierają też tak ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, dlatego od…





    Napisany w poniedziałek, 29 września 2014 07:19 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 102 razy Więcej…
  • Wzrost i rozwój rzepaku ozimego bez insektycydów z grupy neonikotynoidów. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Wzrost i rozwój rzepaku ozimego bez insektycydów z grupy neonikotynoidów. Najbardziej optymalny termin siewu rzepaku ozimego przypada między 15 a 25 sierpnia. Wysiew w tym terminie gwarantuje prawidłowy wzrost i rozwój rozety liściowej rośliny oraz właściwe  przygotowanie do okresu zimy. Obecnie rzepak znajduje się w fazie rozwojowej 14 – 18 BBCH. Warto pamiętać, iż od 1 grudnia 2013 roku w Unii Europejskiej obowiązują przepisy zakazujące stosowanie trzech insektycydów z grupy neonikotynoidów: klotianidyna, tiametoksam i imidachlopryd stosowane w zaprawach nasiennych do rzepaku. Przepisy te spowodowały brak na rynku alternatywnych zapraw insektycydowych, a nasiona rzepaku zaprawiane są zaprawami fungicydowymi. Zakaz obowiązywał będzie przez dwa lata. Obecnie aby zapobiec zniszczeniu plantacji rzepaku przez szkodniki takie jak: chowacz galasówek, pchełka ziemna, pchełka rzepakowa, mszyca kapuściana, gnatarz rzepakowiec, miniarka kapuścianka, śmietka kapuściana, tantniś krzyżowiaczek i rolnice należy prowadzić lustrację - monitoring uprawy. Na plantacjach rzepaku po wschodach należy wyłożyć żółte naczynia w celu stwierdzenia gatunku i ilości szkodników. Naczynie należy wypełnić wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, który uniemożliwi wydostanie się szkodników z naczynia. Naczynie stawiamy około 20 m od brzegu pola. Gdy stwierdzimy…





    Napisany w wtorek, 23 września 2014 09:34 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 131 razy Więcej…
  • Kapusta - wartości odżywcze i źródło witamin Zamieścił Izabela Grzesiak

    Kapusta - wartości odżywcze i źródło witamin KAPUSTA – wartości odżywcze i źródło witamin. Kapusta jest wartościowym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Szczególnie cenna jest kapusta pekińska, która zawiera bardzo dużo beta-karotenu . Już pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik tak więc jedzmy surówki z kapusty pekińskiej i nie tylko. Wszystkie natomiast kapusty są doskonałym źródłem witaminy C, potasu i wapnia. Kapusta czerwona ma działanie przeciwnowotworowe – zawiera antocjany. Razem z witaminami E, C i beta-karotenem zmniejszają ryzyko występowania zmian miażdżycowych i rozwoju nowotworów. Kapusty – biała, włoska i czerwona mają zastosowanie zewnętrzne i wewnętrzne, zarówno świeże jak i gotowane. Szczególne właściwości mają jednak świeże liście kapusty. Stosowane zewnętrznie leczą: zapalenie oskrzeli, katar, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, egzemę, opryszczki, trądzik, odmrożenia, oparzenia, stłuczenia. Im świeższe liście tym skuteczniejsze działanie okładów. Liście przed użyciem myjemy, suszymy i wykrawamy środkową żyłę główną. Następnie rozgniatamy liście np. wałkiem do ciasta aż do pojawienia się soku – wtedy liść jest gotowy do zrobienia okładu. Przykładamy go do chorego miejsca i bandażujemy je. Wewnętrzne działanie kapusty jest zbawienne przy dolegliwościach gastrycznych, jelitowych, układu oddechowego i na ogólne osłabienie.Kapusta…





    Napisany w poniedziałek, 22 września 2014 07:00 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 148 razy Więcej…
  • ZAZIELENIENIE Zamieścił Danuta Matusiak

    ZAZIELENIENIETo, co ważne przed siewem ozimin w perspektywie przyszłego roku.Rolniku! Sprawdź czy to Cię dotyczy.W przyszłym roku zostaną wprowadzone nowe zasady przyznawania płatności. W 2015 roku wszyscy rolnicy otrzymają tzw. płatność na zazielenienie - z tytułu realizacji praktyk rolniczych korzystnych dla klimatu i środowiska. Planowana stawka płatności za zazielenienie ma wynosić ok.74 euro/ha. Niektórzy rolnicy już dziś spełniają wszystkie wymagania w zakresie zazielenienia inni powinni - też już dziś zainteresować się tym tematem. Do praktyk zazielenienia należą: Dywersyfikacja uprawJeżeli rolnik posiada w gospodarstwie:• od 10 ha do 30 ha gruntów ornych, będzie musiał prowadzić, co najmniej 2 różne uprawy, a powierzchnia uprawy głównej nie może przekraczać 75% gruntów ornych,• powyżej 30 ha gruntów ornych będzie musiał prowadzić co najmniej 3 różne uprawy, przy czym uprawa główna nie może zajmować więcej niż 75% gruntów ornych, a dwie uprawy główne łącznie nie mogą zajmować więcej niż 95% gruntów ornych.Obszary proekologiczneJeżeli rolnik posiada w swoim gospodarstwie więcej niż 15 ha gruntów ornych, będzie zobowiązany do przeznaczenia co najmniej 5% gruntów ornych w gospodarstwie na obszary proekologiczne. Do obszarów proekologicznych (EFA) będzie można zaliczyć…





    Napisany w piątek, 19 września 2014 10:12 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 374 razy Więcej…
  • DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH. Zamieścił Izabela Grzesiak

    DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH. DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH. Tegoroczne Dożynki powiatowe odbyły się na terenie gminy Czermin w miejscowości Broniszewice. Impreza odbyła się w niedziele 7 września br. Dożynki rozpoczęły się uroczystą mszą św. w kościele pw. Św. Michała Archanioła w Broniszewicach. Po mszy korowód dożynkowy na czele z Orkiestrą Dętą z Chocza przemaszerował na boisko przy Zespole Szkół Publicznych w Broniszewicach. Dożynki otworzył Wójt Gminy Czermin Sławomir Spychaj, który przywitał zaproszonych gości oraz odczytał skierowany do uczestników dożynek list, Biskupa Łowickiego ks. Andrzeja Dziuby. Podczas uroczystości głos zabierali zaproszeni goście między innymi Starosta Pleszewski Michał Karalus oraz członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski. Po części oficjalnej nastąpiła część artystyczna. Ogłoszono również wyniki konkursów między innymi na najładniejszy wieniec dożynkowy.   Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Wspólnie dla przyszłości" zorganizowała Festwial Smaków - Potrawy z Pomidora. Przybyli goście mogli popróbować potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z całego powiatu.Wieczorem odbył się koncert zespołu „Abba Show". Do późnej nocy trwała zabawa taneczna. Izabela Grzesiak ZD Pleszew





    Napisany w wtorek, 16 września 2014 08:28 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 221 razy Więcej…