Start ZD w Powiatach Powiaty L - P w Pleszewie Nowości z Pleszewa UPRAWA SELERA KORZENIOWEGO.

UPRAWA SELERA KORZENIOWEGO.

Uprawa selera korzeniowego.

 

Seler korzeniowy uprawia się na glebach kompleksów pszennego bardzo dobrego i dobrego oraz kompleksu żytniego bardzo dobrego. Seler dobrze rośnie na glebach zasobnych w próchnicę.
Seler uprawia się w pierwszym roku po oborniku lub po nawozach zielonych przyoranych w jesieni. Seler wymaga pH zbliżonego do obojętnego. Nawożenie roślin opiera się na wynikach zasobności gleby. Średnie dawki nawozów wynoszą. Azot 150-200kg czystego składnika na 1 hektar. Fosfor 100-150 kg czystego składnika na 1 hektar. Potas 180-260 kg czystego składnika na 1 hektar. Zwykle przed sadzeniem daje się około 100kg N/ha, a pozostałą ilość pogłównie w jednej lub dwóch dawkach. Nie należy saletry amonowej stosować później niż w połowie sierpnia. W naszym rejonie najczęściej uprawianymi odmianami są odmiany: Diamant, Jlona, Rex, Prinz, Asterix F1. Rozsadę selera sadzimy w naszym rejonie wostatniej dekadzie kwietnia i pierwszej dekadzie maja. Do sadzenia używa się sadzarek. Selery wysadza się w rzędy co 60-65 cm: w rzędzie odległość miedzy roślinami powinna wynosić 25-30 cm. Optymalna obsada roślin na 1 ha wynosi 52-60 tyś. sztuk. Ochrona plantacji przed chwastami polega na zastosowaniu preparatu Linurex 500 S.C. w dawce 1,5-2 l na/ha 2-3 tygodnie po posadzeniu rozsady. W/w preparat zwalcza chwasty dwuliścienne. Chwasty jednoliścienne zwalczamy preparatem Agil 100 EC w dawce 0,6-0,8l/ha na chwastnicę jednostronną. Zwalczając perz właściwy stosujemy dawkę 1,25-1,5l/ha. Chwasty jednoliścienne w momencie zwalczania powinny być w fazie 3-6 liści. Ochrona przed chorobami grzybowymi polega na stosowaniu od początku lipca preparatów Bravo 500SC w dawce 2l/ha, Fungaflor 200EC w dawce 0,35l/ha, Amistar 250SC w dawce 0,8l/ha. Preparaty stosujemy przemiennie co 10-14 dni. Seler osiąga plon 20-60 ton z 1ha. Nakłady wynoszą ok. 12-15 tyś zł/ha. Cena sprzedaży do przetwórstwa wynosi ok. 550-700zł za 1 tonę.

Andrzej Otto - doradca rolny i rolnośrodowiskowy.

Ostatnio modyfikowane: wtorek, 30 kwietnia 2013 23:04

  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część X Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część X To już ostatnia część przepisów prezentowanych na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Opatówku, gm. Opatówek:   Zupa – Kociołek z Opatówka Składniki na kulki mięsne1 l rosołu warzywnego,0,5 kg mięsa mielonego,2 cebule,2 jajka,bułka tarta,trochę masła,sol, pieprz i inne przyprawy wg uznania. Wykonanie:Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Do mielonego mięsa dodać podsmażoną cebulę, jajka, bułkę tartą, sól , pieprz, przyprawy i wyrobić. Uformować małe kulki i gotować 10 min. w rosole warzywnym. Wyjąć z rosołu Składniki na zupę1 papryka czerwona, 1 żółta, 1 zielona,4 ogórki kiszone,0,5 kg pieczarek,5 ziemniaków,1 szklanka gotowanej czerwonej fasolki,mały słoik koncentratu pomidorowego,Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, Vegeta. Wykonanie:Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Papryki kroimy w kostkę, ziemniaki w grubą kostkę ogórki w półplasterki. Pokrojone warzywa i pieczarki dodajemy do rosołu. Gotujemy ok. 30 min. Pod koniec gotowania dodajemy czerwoną fasolę i kulki mięsne. Doprawiamy przyprawami do smaku Ciasto -…





    Napisany w środa, 17 grudnia 2014 20:44 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 3 razy Więcej…
  • Życzenia świąteczne Zamieścił Izabela Grzesiak

    Życzenia świąteczne NAJSERDECZNIEJSZE ŻYCZENIA SZCZĘŚLIWYCHI RADOSNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIAORAZ WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI I SUKCESÓWW NADCHODZĄCYM NOWYM 2015 ROKU SKŁADA:   KIEROWNIK ZESPOŁU DORADCZEGOW POWIECIE PLESZEWSKIM WRAZ ZE WSPÓŁPRACOWNIKAMI





    Napisany w wtorek, 16 grudnia 2014 11:53 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 20 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część IX Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część IX To już przedostatnie przepisy prezentowane na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Stowarzyszenie „POMOST" w Koźminku, gm. Koźminek:   Kapuściana pokusa½ główki białej kapusty,3 ogórki,2 pomidory,2 cebule,2 papryki,30dag kiełbasy, 25dag pieczarek ,Sól, pieprz, maggi, oliwa do smażenia Przygotowanie:Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kapustę szatkujemy, solimy dusimy15 min na oliwie. Pomidory myjemy. Ogórki obieramy. Papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Pieczarki oczyszczamy. Warzywa i pieczarki kroimy w kostkę. Wsypujemy do kapusty i obficie polewamy maggi. Następnie dodajemy kiełbasę z cebulą i doprawiamy. Dusimy do miękkości. FALE DUNAJUSkładniki na ciasto:1 kostka margaryny,6 jaj,2 szklanki mąki,1 szklanka cukru pudru,1 cukier waniliowy,olejek rumowy,2 łyżki kakao,2 łyżeczki proszku do pieczenia,jabłka. Składniki na krem:1 kostka masła lub margaryny, ½ l mleka, ½ szklanki cukru, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 2łyżki mąki pszennej, 1 cukier waniliowySkładniki na polewę:½ kostki margaryny, 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wodySposób przygotowania:Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olejek…





    Napisany w czwartek, 11 grudnia 2014 13:23 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 110 razy Więcej…
  • Lokalna Grupa Dyskusyjna - podsumowanie. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Lokalna Grupa Dyskusyjna - podsumowanie. Lokalna Grupa Dyskusyjna została utworzona w powiecie pleszewskim na terenie gminy Dobrzyca, w miejscowości Polskie Olędry w 2013 roku, i jej działalność była kontynuowana w 2014 roku. Lokalną Grupę Dyskusyjną tworzą rolnicy z wyżej wymienionej miejscowości, zainteresowani zagadnieniami związanymi z integrowaną ochroną roślin.Odbyły się cztery spotkania szkoleniowe w terminach : 28.03.2014r, 24.06.2014r, 11.09.2014r, 20.11.2014r, których priorytet brzmiał: „Racjonalizacja ochrony chemicznej roślin uprawnych". Tematem przewodnim spotkań Lokalnej Grupy Dyskusyjnej była integrowana ochrona roślin, ze szczególnym uwzględnieniem : sposobów zwalczania chwastów, szkodników, chorób w roślinach uprawnych, zasad integrowanej ochrony roślin, metod ochrony roślin takich jak: biologiczna, agrotechniczna, hodowlana, fizyczna, oraz ekonomiczne progi szkodliwości agrofagów . Ponadto na bieżąco przekazywane były wszelkie nowości dotyczące rolnictwa, przedstawiłem Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, propozycje dopłat bezpośrednich na 2015 rok, a także wymagania dotyczące wykonywania okresowych kalibracji opryskiwaczy rolniczych.Ponadto jak co roku członkowie LGD podczas „Marszewskich Dni Pola" w dniach 14 – 15 czerwca 2014 roku brali udział w pokazach i szkoleniach organizowanych przez WODR. Na polu demonstracyjnym zaprezentowano kolekcję obejmującą 15 najczęściej uprawianych na naszym terenie gatunków i 176 odmian roślin…





    Napisany w poniedziałek, 08 grudnia 2014 10:35 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 121 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część VIII Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część VIII A oto kolejne przepisy prezentowane na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzycy, gm. Dobrzyca: BIGOS WIELKOPOLSKI • 1 kg kapusty kiszonej,• 30 dag wędzonego boczku,• 30 dag kiełbasy,• 40 dag mięsa wieprzowego,• 1 łyżka koncentratu pomidorowego,• 1 średnia cebula,• 5 suszonych grzybków,• 5 suszonych śliwek,• 1 łyżka smalcu• sól, czosnek,• majeranek,• pieprz. Wykonanie:Boczek ugotować i odcedzić. Wywarem zalać kapustę. Gotować do miękkości. Mięso wieprzowe najlepiej karkówkę pokroić w kostkę i zrumienić wraz z cebulką w garnku. Dodać namoczone i pokrojone grzybki. Dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie dodać kapustę i pokrojony w kostkę ugotowany boczek oraz kiełbasę, dodać koncentrat pomidorowy i namoczone śliwki. Doprawić czosnkiem uprzednio roztartym solą, pieprzem i majerankiem. Poddusić.   Placek drożdżowy Składniki:½ kg mąki,15 dag masła,2 łyżki oleju,½ szk. mleka,1/3 szk. cukru,3 żółtka,2 cale jajka,5 dag drożdży,Cukier waniliowy.Kruszonka:15 dag masła,5 dag cukru,20 dag mąki,Cukier waniliowy. Wykonanie:Mleko, drożdże, cukier wymieszać, odczekać chwilę dołożyć żółtka, jajka…





    Napisany w poniedziałek, 08 grudnia 2014 08:14 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 111 razy Więcej…
  • Opłaty lokalne Zamieścił Izabela Grzesiak

      Definicja opłat brzmi następująco: jest to świadczenie bezzwrotne, o charakterze przymusowym, odpłatnym, jednostronnym. Opłaty są pobierane przez władze publiczne z tytułu określonych czynności urzędowych oraz świadczonych usług sektora publicznego. Według teorii finansów publicznych opłatę można podzielić na: opłaty związane z czynnościami organów władzy publicznej, opłaty z tytułu wytwarzanych przez jednostki sektora publicznego [Głuchowski i in., 2005.]Opłata targowaKonstrukcja opłaty targowej została określona w art.15, 16 i 19 ustawy z dnia 12 stycznia 1991r. o podatkach i opłatach lokalnych.Opłata targowa jest ściśle związana ze sprzedażą towarów i usług na targowisku, jest to podatek uproszczony typu przychodowego związany z działalnością polegającą na dokonywaniu sprzedaży.Pobiera się wymienioną opłatę od osób fizycznych, osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych nie mających osobowości prawnej, którzy w danym dniu dokonują sprzedaży na targowisku. Targowiskami to miejsca, w których jest prowadzony handel, przy opłacie targowej nie podlega sprzedaż dokonywana w budynkach lub częściach budynków, z wyjątkiem targowisk po dachem oraz hal używanych do targów, aukcji, wystaw [Majchrzycka- Guzowska, 2009].Od opłaty targowej zwalnia się osoby i jednostki, które są podatnikami podatku od nieruchomości w związku z przedmiotami opodatkowania położonymi na…





    Napisany w środa, 03 grudnia 2014 12:07 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 157 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część VII Zamieścił Izabela Grzesiak

    W dalszym ciągu przepisy prezentowane na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kuźni, gm. Chocz: Tradycyjne prażuchy  1 kg ziemniaków, 10 łyżek mąki pszennej, 20 dkg boczku (świeży lub wędzony), łyżka smalcu, cebula, sól. Wykonanie:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Następnie odlewamy nadmiar wody, powinno nam zostać około szklanki wody w ziemniakach. Na wierzch sypiemy mąkę i parujemy jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Następnie ugniatamy tłuczkiem na gładką kluchę.Podczas gotowania ziemniaków kroimy w drobną kostkę boczek, przesmażamy na smalcu, łączymy z drobno pokrojoną cebulką i jeszcze raz przesmażamy.Z utłuczonych ziemniaków, łyżką formujemy kluseczki i polewamy przesmażonym boczkiem z cebulką. Kapuśniak • 50 dag kości,• kawałek wędzonej kiełbasy;• 30-50 dag kiszonej kapusty;• marchew;• pietruszka;• kawałek selera;• 3-5 ziemniaków;• pół cebuli;• 2 łyżeczki masła;• łyżka mąki;• ewentualnie kostka rosołowa;• przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi. Wykonanie:Uwaga, mięso…





    Napisany w środa, 03 grudnia 2014 12:02 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 155 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część VI Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część VI Ciąg dalszy przepisów prezentowanych na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Gołuchowie, gm. Gołuchów Zupa ogórkowa4-5 ogórków kiszonych,3-4 łyżki śmietany,dwa żeberka lub 3 skrzydełka,kostka rosołowa,włoszczyzna,4-5 ziemniaków,listek laurowy,2-3 ziarenka ziela angielskiego,sól, pieprz do smaku, Wykonanie:Gotowanie zupy ogórkowej odbywa się według tego samego schematu, co gotowanie zupy pomidorowej czy kalafiorowej. Na początku należy włożyć do garnka dobrze opłukane żeberka lub skrzydełka i gotować je na małym ogniu. Zebrać szum, następnie posolić wodę, zwiększyć ogień, dodać jeden listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Gdy woda zacznie wrzeć dodać do zupy ogórkowej obraną pietruszkę, seler, pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz kostkę rosołową. Gdy ziemniaki trochę zmiękną dorzucić do zupy starte na tarce ogórki kiszone. Zupę gotować jeszcze przez 10 minut, doprawić do smaku. Na końcu dodać śmietanę. Babeczki czekoladowe ze śliwkami• 150 g masła,• 300 g śliwek,• 300 g mąki,• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,• 2 łyżki kakao,• 1 szklanka…





    Napisany w środa, 03 grudnia 2014 11:52 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 141 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część V Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część V Oto kolejne przepisy pań prezentowane w czasie tegorocznych Jesiennych targów Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie, na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo".   Niżej przedstawione przepisy prezentowane były przez Koło Gospodyń Wiejskich w Saczynie, gm. Godziesze POLSKI KOCIOŁEK - 400 g mięsa mielonego wieprzowego,- 200 g mięsa mielonego drobiowego,- 700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach,- 300 g pora lub cebuli, 800 ml bulionu,- ½ kg przetartych pomidorów lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego,- 450 ml keczupu,- 300 g fasoli czerwonej,-3 cebule, 3 czerwone papryki, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, olej, majeranek, 1 łyżeczka chilli, pieprz cayenne, cukier do smaku, pieprz czarny mielony, ½ słoiczka czosnkuw oleju. Przygotowanie:Mięso mielone mieszamy razem z bułką tartą, solą, chilli, jajkiem, majerankiem, dodajemy 2 drobno posiekane i zeszklone cebule.Z masy uformować małe kulki i smażyć je na oleju w garnku na rumiano, a następnie wyjąć na talerz.W tym samym oleju usmażyć por pokrojony w plasterki, pozostałą cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną w paski paprykę, następnie dodać pokrojone na kawałki ziemniaki. Smażyć przez kolejną chwilę. Doprawić solą i pieprzem, dodać przetarte pomidory lub koncentrat pomidorowy, całość…





    Napisany w środa, 03 grudnia 2014 11:46 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 144 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część IV Zamieścił Izabela Grzesiak

      Ciąg dalszy przepisów prezentowanych na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Izbicznie, gm. Dobrzyca Placek na maślance 1 szklanka maślanki,1 szklanka cukru,2 jajka,1/2 szklanki oliwy,2 i 1/2 szklanki mąki,3 łyżeczki proszku do pieczenia,1 cukier waniliowy. Wykonanie:Wszystkie składniki połączyć. Ciasto wylać na blachę, położyć śliwki, jabłka lub inne owoce według upodobania i posypać kruszonką. Schab ze śliwką 1 kg schabu bez kości,śliwki suszone,oliwa,przyprawy: różne zioła, sól, pieprz, Wykonanie:Schab umyć. Naciąć otwór w środku do którego włożyć śliwki lub morele. Posypać przyprawami - według uznania. Następnie mięso nasmarować oliwą i owinąć folią aluminiową i zostawić schab w lodówce na ok 12 godzin. Im dłużej tym lepszy będzie aromat mięsa.Piec w rozgrzanym piekarniku do miękkości, często polewając sosem. Można podawać jako danie główne lub na zimno jako przystawkę. Leczo50 dag kolorowej papryki,50 dag pomidorów,50 dag cebuli,50 dag kiełbasy,50 dag pieczarek,sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, Wykonanie:Wszystkie składniki pokroić w kostkę lub paski. Rozgrzać…





    Napisany w środa, 03 grudnia 2014 11:33 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 148 razy Więcej…