Start ZD w Powiatach Powiaty L - P w Pleszewie Nowości z Pleszewa UPRAWA SELERA KORZENIOWEGO.

UPRAWA SELERA KORZENIOWEGO.

Uprawa selera korzeniowego.

 

Seler korzeniowy uprawia się na glebach kompleksów pszennego bardzo dobrego i dobrego oraz kompleksu żytniego bardzo dobrego. Seler dobrze rośnie na glebach zasobnych w próchnicę.
Seler uprawia się w pierwszym roku po oborniku lub po nawozach zielonych przyoranych w jesieni. Seler wymaga pH zbliżonego do obojętnego. Nawożenie roślin opiera się na wynikach zasobności gleby. Średnie dawki nawozów wynoszą. Azot 150-200kg czystego składnika na 1 hektar. Fosfor 100-150 kg czystego składnika na 1 hektar. Potas 180-260 kg czystego składnika na 1 hektar. Zwykle przed sadzeniem daje się około 100kg N/ha, a pozostałą ilość pogłównie w jednej lub dwóch dawkach. Nie należy saletry amonowej stosować później niż w połowie sierpnia. W naszym rejonie najczęściej uprawianymi odmianami są odmiany: Diamant, Jlona, Rex, Prinz, Asterix F1. Rozsadę selera sadzimy w naszym rejonie wostatniej dekadzie kwietnia i pierwszej dekadzie maja. Do sadzenia używa się sadzarek. Selery wysadza się w rzędy co 60-65 cm: w rzędzie odległość miedzy roślinami powinna wynosić 25-30 cm. Optymalna obsada roślin na 1 ha wynosi 52-60 tyś. sztuk. Ochrona plantacji przed chwastami polega na zastosowaniu preparatu Linurex 500 S.C. w dawce 1,5-2 l na/ha 2-3 tygodnie po posadzeniu rozsady. W/w preparat zwalcza chwasty dwuliścienne. Chwasty jednoliścienne zwalczamy preparatem Agil 100 EC w dawce 0,6-0,8l/ha na chwastnicę jednostronną. Zwalczając perz właściwy stosujemy dawkę 1,25-1,5l/ha. Chwasty jednoliścienne w momencie zwalczania powinny być w fazie 3-6 liści. Ochrona przed chorobami grzybowymi polega na stosowaniu od początku lipca preparatów Bravo 500SC w dawce 2l/ha, Fungaflor 200EC w dawce 0,35l/ha, Amistar 250SC w dawce 0,8l/ha. Preparaty stosujemy przemiennie co 10-14 dni. Seler osiąga plon 20-60 ton z 1ha. Nakłady wynoszą ok. 12-15 tyś zł/ha. Cena sprzedaży do przetwórstwa wynosi ok. 550-700zł za 1 tonę.

Andrzej Otto - doradca rolny i rolnośrodowiskowy.

Ostatnio modyfikowane: wtorek, 30 kwietnia 2013 23:04

  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część V. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część V. Ciąg dalszy przepisów prezentowanych na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Izbicznie, gm. Dobrzyca Placek na maślance 1 szklanka maślanki,1 szklanka cukru,2 jajka,1/2 szklanki oliwy,2 i 1/2 szklanki mąki,3 łyżeczki proszku do pieczenia,1 cukier waniliowy. Wykonanie:Wszystkie składniki połączyć. Ciasto wylać na blachę, położyć śliwki, jabłka lub inne owoce według upodobania i posypać kruszonką. Schab ze śliwką 1 kg schabu bez kości,śliwki suszone,oliwa,przyprawy: różne zioła, sól, pieprz, Wykonanie:Schab umyć. Naciąć otwór w środku do którego włożyć śliwki lub morele. Posypać przyprawami - według uznania. Następnie mięso nasmarować oliwą i owinąć folią aluminiową i zostawić schab w lodówce na ok 12 godzin. Im dłużej tym lepszy będzie aromat mięsa.Piec w rozgrzanym piekarniku do miękkości, często polewając sosem. Można podawać jako danie główne lub na zimno jako przystawkę. Leczo50 dag kolorowej papryki,50 dag pomidorów,50 dag cebuli,50 dag kiełbasy,50 dag pieczarek,sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, Wykonanie:Wszystkie składniki pokroić w kostkę lub paski. Rozgrzać olej…





    Napisany w poniedziałek, 17 listopada 2014 07:57 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 81 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część IV Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część IV Tegoroczne Jesienne targi Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie zaznaczyły się odbywającym się konkursem kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Saczynie, gm. Godziesze POLSKI KOCIOŁEK - 400 g mięsa mielonego wieprzowego,- 200 g mięsa mielonego drobiowego,- 700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach,- 300 g pora lub cebuli, 800 ml bulionu,- ½ kg przetartych pomidorów lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego,- 450 ml keczupu,- 300 g fasoli czerwonej,-3 cebule, 3 czerwone papryki, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, olej, majeranek, 1 łyżeczka chilli, pieprz cayenne, cukier do smaku, pieprz czarny mielony, ½ słoiczka czosnkuw oleju. Przygotowanie:Mięso mielone mieszamy razem z bułką tartą, solą, chilli, jajkiem, majerankiem, dodajemy 2 drobno posiekane i zeszklone cebule.Z masy uformować małe kulki i smażyć je na oleju w garnku na rumiano, a następnie wyjąć na talerz.W tym samym oleju usmażyć por pokrojony w plasterki, pozostałą cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną w paski paprykę, następnie dodać pokrojone na kawałki ziemniaki. Smażyć przez kolejną chwilę. Doprawić solą i pieprzem,…





    Napisany w środa, 12 listopada 2014 07:51 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 119 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część III Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część III W dalszej części przepisy prezentowane w czasie tegorocznych Jesiennych targów Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie, na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Wszystkie prezentowane potrawy oraz przepisy cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem zwiedzających. Można było zdegustować wszystkich potraw i otrzymać ulotkę z przepisami.Również młodzież pod kierownictwem nauczycieli wzięła udział w konkursie.Niżej przedstawione przepisy prezentowane były przez Zespół Szkół Przyrodniczo- Politechnicznych CKU w Marszewie   Ciasto budyniowe ze śliwkami Na ciasto: 4szkl mąki,1,5szkl cukru,3 budynie czekoladowe,300g masła,6 żółtek,3łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soliNa masę: 3 budynie waniliowe,1l mleka,6 łyżek cukru,Dodatkowo: 500g śliwek, 2łyżeczki cynamonu, 1łyżka cukru Wykonanie:Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na blaszkę a drugą włożyć do zamrażalnika.Z podanych składników ugotować budyń i przestudzićPrzestudzony budyń wyłożyć na blaszkę z ciastem, rozłożyć połówki śliwek, posypać cukrem i cynamonem a na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.Piec około 1 godziny w temp. 180'C     Papryka marynowana Wsad:1kg papryki,czosnek, koper,pieprz, ziele angielskie,liść laurowy.Zalewa:0,5 l wody,100g cukru,20g soli,1/3 szklanki octu Wykonanie:Paprykę oczyścić, rozkroić na kawałki i ułożyć w słoikach, do każdego słoika włożyć czosnek, koper, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Zalewę zagotować i…





    Napisany w poniedziałek, 03 listopada 2014 07:37 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 151 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część II Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część II Oto kolejne przepisy pań prezentowane w czasie tegorocznych Jesiennych targów Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie, na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo".   Niżej przedstawione przepisy prezentowane były przez Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego. Potrawa warzywna z kurczakiem• Pierś z kurczaka,• ½ kg pieczarek,• 500 ml przecieru pomidorowego,• 1 czerwona papryka,• 2 duże cebule,• 2 ząbki czosnku,• 2 marchewki,• 3 ziemniaki,• Pęczek koperku,• 0,5 łyżeczki ostrej papryki,• 1 łyżeczka curry,• 1/4 łyżeczki kurkumy,• 0,5 łyżeczki rozmarynu,• 1 łyżeczka słodkiej papryki,• 1 łyżeczka cukru,• Sól,• Pieprz,• Olej rzepakowy,Wykonanie:Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w krążki i gotujemy razem w osolonej wodzie z "kapką" oleju. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju rzepakowym. Po chwili dodajemy kurczaka i delikatnie go obsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonąw paski paprykę, oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, curry, kurkumę, rozmaryn oraz posiekany koperek. Wszystko dusimy przez chwilę. Kiedy papryka delikatnie się poddusi, wszystko zalewany przecierem pomidorowym, dodajemy łyżeczkę cukru i dusimy około8 minut. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i dusimy wszystko jeszcze…





    Napisany w środa, 29 października 2014 08:19 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 167 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część I Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część I Tradycyjnie, smacznie i zdrowo – część I.   W czasie tegorocznych Jesiennych targów Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie odbył się konkurs kulinarny „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o regionalnych potrawach, wypiekach, przetworach z warzyw i owoców przygotowywanych w gospodarstwach domowych na terenie Południowej Wielkopolski. Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej, promowanie produktów żywnościowych i potraw, specyficznych dla ww. obszaru. Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Pieruchach, gm. Czermin Szybka szarlotka 1 kg jabłek,1 kostka masła,1 szklanka cukru,1 szklanka mąki,1 szklanka kaszki manny,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 cukier waniliowy. Wykonanie:Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, podzielić na 2 części.Mąkę, cukier, kaszkę mannę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 części. Dno formy wyłożyć pierwszą warstwę suchego ciasta, na to położyć odciśniętą pierwszą część jabłek, posypać cukrem waniliowym i położyć drugą część suchego ciasta. Na to położyć resztę jabłek, posypać cukrem waniliowym, przykryć suchym ciastem. Na ciasto rozłożyć pokrojone w drobną kostkę masło. Piec 190…





    Napisany w niedziela, 19 października 2014 19:22 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 214 razy Więcej…
  • SUPER ROLNIK 2014! Zamieścił Izabela Grzesiak

    SUPER ROLNIK 2014! Maciej Woźniak został zwycięzcą plebiscytu SUPER ROLNIK 2014!   Maciej Woźniak mieszkaniec Kościelnej Wsi, gm. Gołuchów został laureatem tegorocznego plebiscytu SUPER ROLNIK. Zdobył ponad cztery tysiące głosów. Pokonał konkurentów z całego województwa.      Pan Maciej prowadzi gospodarstwo razem z żoną o powierzchni ponad 20 ha, głównym kierunkiem produkcji jego gospodarstwa jest uprawa pod osłonami pomidorów.Podczas Jesiennych Targów Rolno-Ogrodniczych odbywających się w Centrum Edukacyjno-Wystawienniczych w Marszewie w dniu 12 października 2014 roku odebrał atrakcyjne nagrody.                 Samorząd Województwa Wielkopolskiego za pierwsze miejsce ufundował rozsiewacz nawozów model MS 400 produkcji Unia Group. Zwycięzca odebrał również bon o wartości 1500 złotych na sfinansowanie pobytu w Hotelu Spa Sandra ufundowany przez "Głos Wielkopolski".   Gratulujemy wygranej i życzymy dalszych sukcesów zawodowych i prywatnych. Izabela Grzesiak - Starszy doradca rolny i rolnośrodowiskowy oraz ds. ROW.





    Napisany w środa, 15 października 2014 07:45 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 265 razy Więcej…
  • KALAFIOR - dietetyczne warzywo. Zamieścił Izabela Grzesiak

    KALAFIOR - dietetyczne warzywo. KALAFIOR – dietetyczne warzywo.   Kalafior jest niezwykle smacznym, dietetycznym warzywem, w którym znajdziemy witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, składniki mineralne: potas, magnez, sód, żelazo, mangan, wapń, fosfor, cynk, miedź, fluor, jod, chlor. Zawiera również białko, węglowodany, błonnik, karoteny, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy. Kalafior jest niskokaloryczny 100 g to tylko 25 kcal, a do tego wszystkiego jest warzywem nie wywołującym żadnych alergii.Kalafior wzmacnia i podnosi odporność organizmu, zwalcza wolne rodniki, korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, leczy schorzenia śluzówki jelit i żołądka, wzmacnia serce i układ krążenia, chroni przed reumatyzmem, zwalcza zaparcia, zapobiega procesom starzenia się skóry i organizmu. Zawarty w kalafiorze sulforafan wykazuje działanie przeciwnowotworowe, jak również uniemożliwia rozwój już istniejących komórek nowotworowych, szczególnie pomocny w leczeniu raka prostaty, zapobiega przerzutom. Działa bakteriobójczo, zwalczając bakterie Helicobacter pylori, tym samym wspomagając leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.Najwięcej odżywczych składników zawiera kalafior surowy, jednak kalafiory możemy również blanszować, gotować na wodzie i parze, zapiekać, smażyć na głębokim oleju, marynować, konserwować. Możemy podawać kalafior jako danie główne, na surowo z…





    Napisany w poniedziałek, 13 października 2014 06:37 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 214 razy Więcej…
  • Wiśnie - zdrowotne właściwości. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Wiśnie - zdrowotne właściwości. Wiśnie – zdrowotne właściwości.   Każdy z nas zna smak wiśni, są to jedne z charakterystycznych owoców lata. Lekko kwaśne, dlatego przez wiele osób niezbyt lubiane ale to właśnie one mają nieocenione właściwości prozdrowotne. Swoje cenne właściwości wiśnia zawdzięcza m.in. dużym ilościom żelaza, miedzi, sodu, manganu, potasu, fosforu, wapnia czy witaminie C, P, A oraz z grupy B. W wiśni obecna jest również pektyna, która przyśpiesza tempo trawienia, obniża poziom „złego" cholesterolu, pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn, uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. W wiśniach obecne są też cukry, białko, tłuszcze i węglowodany. Wiśnie działają antybakteryjnie, odtruwająco, przeczyszczająco, przeciwzapalnie. Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie. Znajduje się w nich sporo cennych i silnych przeciwutleniaczy, a dokładnie antocyjanów, które spowalniają procesy starzenia i chronią przed wieloma chorobami. Wiśnie doskonale zaspokajają głód, dlatego są polecane osobom odchudzającym się. Garść wiśni zawiera tylko ok. 30 kalorii. Z badań amerykańskich ekspertów wynika, że regularne spożywanie wiśni może zredukować tkankę tłuszczową, zwłaszcza brzuszną.Z wiśni możemy robić soki, nalewki, przetwory, kompoty, wino, likiery. Są świetnym dodatkiem do wypieków. Wiśnie w marynacieSkładniki: 2 kg wiśni…





    Napisany w poniedziałek, 06 października 2014 06:46 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 228 razy Więcej…
  • Uprawa selera korzeniowego na wczesny zbiór i do przetwórstwa. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Uprawa selera korzeniowego na wczesny zbiór i do przetwórstwa. Uprawa selera korzeniowego na wczesny zbiór i do przetwórstwa.   Seler korzeniowy i naciowy uprawia się na najlepszych glebach jakie występują w gospodarstwie czyli glebach kompleksów pszennego bardzo dobrego i dobrego oraz kompleksu żytniego bardzo dobrego. Seler dobrze rośnie na glebach zasobnych w próchnicę.Seler uprawia się w pierwszym roku po oborniku lub po nawozach zielonych przyoranych w jesieni. Wymaga on pH zbliżonego do obojętnego. Nawożenie roślin opiera się na wynikach zasobności gleby. Średnie dawki nawozów wynoszą: azot 150-160kg czystego składnika na 1 hektar, fosfor 120-160 kg czystego składnika na 1 hektar i potas 200-250 kg czystego składnika na 1 hektar. Zwykle przed sadzeniem daje się około 90kg N/ha, a pozostałą ilość pogłównie w jednej lub dwóch dawkach. Nie należy saletrować selera później niż w połowie sierpnia. W naszym rejonie najczęściej uprawianymi odmianami są odmiany : Brylant Diamant, , Rex, Prinz, Albin , Asterix F1. Rozsadę selera sadzimy w naszym rejonie w ostatniej dekadzie kwietnia i pierwszej dekadzie maja. Do sadzenia używa się sadzarek. Selery wysadza się w rzędy co 60-65 cm: w rzędzie odległość miedzy roślinami powinna wynosić 25-30 cm.…





    Napisany w poniedziałek, 29 września 2014 07:38 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 278 razy Więcej…
  • Śliwki wartość odżywcza oraz właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Śliwki wartość odżywcza oraz właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych. Śliwki wartość odżywcza oraz właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych. Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika bogatsze są śliwki suszone, jednak mają one pięć razy więcej kalorii niż śliwki surowe.Śliwki poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Dobroczynne właściwości śliwek uznają nawet lekarze. Nic zatem dziwnego, że wyciąg z tych owoców wykorzystywany jest do produkcji leków, wchodzi m.in. w skład wielu preparatów przeciw zaparciom.Śliwki: wartość odżywcza i kaloryczność.Wszystkie śliwki mają podobne wartości odżywcze, ale różnią się ilością kalorii. Świeże śliwki mają około 45 kcal w 100 g. Średnia ilość węglowodanów w takiej porcji owoców wynosi od 12 do 14,6 g. Chociaż śliwki nie są bogate w witaminę C, dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Tym skuteczniejsze, że zawierają też tak ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, dlatego od…





    Napisany w poniedziałek, 29 września 2014 07:19 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 248 razy Więcej…