ALPAKI

Farma Zagroda RANCHO

 

Alpaki

Farma Zagroda RANCHO Farma Rancho jest jedną z największych hodowli zarodowych zwierząt ALPAKA w Polsce. Właścicielem jest Pan Dawid Goral zamieszkały w Magdalenowie w gminie Ceków-Kolonia w powiecie kaliskim. Pracuje razem z rodzicami w gospodarstwie o powierzchni ok. 20 ha. Alpaki są to zwierzęta z rodziny wielbłądowatych, podobnych do lam. Krajem rodzimym, z którego zostały sprowadzone do Polski jest Chile. Użytkowane są głównie w kierunku wełnistym podobnie jak owce. Wełna jest sucha i bardzo cienka, jest trzy razy cieplejsza od wełny owczej. Jest nienatłuszczona i nie daje uczulenia. Barwa wełny jest różnorodna występuje w 26 kolorów. Za najcenniejsze uznaje się ubarwienie czarne i szare.

Alpaki-welna

Wełna ta jest bardzo droga i kilogram kosztuje 120 zł, a kilogram owczej wełny kosztuje 1 zł. Dorosłe zwierzęta osiągają wagę 70 kilogramów. Charakterystyczną cechą u tych zwierząt jest długość ciąży, która trwa 11,5 miesiąca, a dojrzałość rozpłodową osiągają w wieku 2 lat. Alpaki są bardzo sympatyczne, łagodne i mądre. Wytresowane potrafią chodzić przy nodze jak pies. Zwierzęta te można również wykorzystać w alpako terapii. Jest ona pomocna w leczeniu nadciśnienia, chorób psychicznych, autyzmu, zaburzeń ruchu i depresji. Stado Alpak w gospodarstwie Pana Dawida liczy obecnie 96 sztuk, w tym 70 matek i 4 rozpłodniki. Utrzymywana jest rasa huacaya o krótkiej wełnie, którą strzyże się raz w roku i rasa suri o wełnie długiej, którą strzyże się raz na dwa lata. Wydajność wełny jest podobna jak u owiec i wynosi od 3 do 5 kg od 1 sztuki rocznie.

allpaki

Alpaki są mało wymagające w stosunku do budynków i żywienia. Mogą przebywać przez cały rok na wolnym powietrzu. W gospodarstwie Pana Dawida są utrzymywane zimą w kojcach w stodole. Żywienie al paków w porównaniu do owiec jest tańsze o 30 %. Mniejsze wymagania pokarmowe wynikają ze specyficznej budowy żołądka. Żołądek jest trzy-częściowy i w porównaniu po przeżuwaczy nie posiada ksiąg. Latem alpaki żywione są zielonką, a zimą sianem, sianokiszonką i marchwią. Matki karmiące otrzymują dodatkowo mieszankę treściwą. Aby poprawić opłacalność chowu rolnik sam oczyszcza i przerabia wełnę. Nie prowadzi bezpośredniej sprzedaży wełny, lecz wyrabia z niej ręcznie kołdry, poduszki, materace, koce, szaliki i czapki. Prowadzi także sprzedaż zwierząt nawet zagranicę. Pan Dawid Goral najmłodszym zajmującym się profesjonalnie hodowlą chilijskich alpak w Polsce. Obecnie studiuje na Wydziale Zootechnicznym SGGW w Warszawie. Właściciel farmy nadal ma zamiar rozwijać hodowlę i powiększać stado, ponieważ jest to opłacalny kierunek produkcji i nie ma problemów ze zbytem.

adorable-alpacas                 grazing-in-grass

Czesław Kubicki

ZD Kalisz

Ostatnio modyfikowane: czwartek, 16 sierpnia 2012 11:46
Aleksandra Szymfel

Aleksandra Szymfel

E-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

  • GRZANKI Z POMIDORAMI Z ANCHOIS Zamieścił Katarzyna Kaczmarek

    Promując tradycyjne metody utrwalania i przetwarzania owoców i warzyw w gospodarstwach domowych zarówno na wsi jak i w miastach  , chciałam się  pochwalić kolejnym wypróbowanym przepisem znalezionym w intrenecie . W tym przepisie w roli głównej nasze krajowe pomidory oraz anchois czyli bardzo słone fileciki z sardeli europejskiej - ryby żyjącej w Morzu Śródziemnym, Czarnym i Oceanie Atlantyckim.   GRZANKI Z POMIDORAMI Z ANCHOIS   Polecam bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu grzanki . Potrzebne składniki: - pomidory  - 3 sztuk - anchois  - 6 sztuki - sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie - ser żółty - 150 gramów - bagietka pszenna - 1 sztuka - oregano - 1 łyżeczka - oliwa z oliwek - 120 mililitrów WYKONANIE : .Na blasze wysmarowanej tłuszczem ułóż bułkę pokrojoną w cienkie plasterki. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą. Tak przygotowanym sosem posmaruj grzanki. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Następnie wyjmij grzanki z pieca. Połóż na każdej plaster sera, fileciki anchois i przykryj plastrami pomidora. Posyp oregano. Ponownie wstaw do piekarnika. Wyjmij, gdy ser zacznie się topić.…





    Napisany w poniedziałek, 15 września 2014 10:21 w Nowości z Wolsztyna
    Tagi: zd wolsztyn wlsztyn Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 470 razy Więcej…
  • Szkolenie z zakresu procedur uzyskiwania pozwoleń na budowę i rozbudowę chlewni, Zamieścił Katarzyna Kaczmarek

    Szkolenie z zakresu procedur uzyskiwania pozwoleń na budowę i rozbudowę  chlewni Organizatorem szkolenia jest PZHiPTCh „ POLSUS”   Udział w szkoleniu jest bezpłatny , organizator zapewnia przerwę kawową oraz obiadową dla wszystkich uczestników . Liczba miejsc jest ograniczona , wstep na szkolenia tylko dla osób z zaproszeniem.   Szkolenia  odbędą się w CWS WODR w Sielinku , 63-300 OPALENICA , Ul. Parkowa 2 w trzech terminach: 24.09.2014 w godz. 9.00 – 17.00 15.10.2014 w godz. 9.00 – 17.00 16.10.2014 w godz. 9.00 – 17.00 Zapisy oraz odpowiedzi na wszystkie dodatkowe pytania  PZHiPTCh „ POLSUS” Filia w Poznaniu , pod numerem tel.  62 823 17 11  lub  507 088 410  





    Napisany w czwartek, 11 września 2014 12:22 w Nowości z Wolsztyna
    Tagi: zd wolsztyn Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 504 razy Więcej…
  • Kryterium wyboru operacji Zamieścił Henryk Ratajczak

    Kryterium wyboru operacjiwniosków Modernizacji Gospodarstw Rolnych z 2013r.   1. Aby mieć przyznaną pomoc należy otrzymać zgodnie z dokonaną aktualizacją - nie mniej niż 3,5 pkt.. 2. Punkty przyznaje się za:a/. realizację operacji w gospodarstwie, w którym głównym kierunkiem produkcji jest trzoda chlewna:- jeżeli średnia roczna liczba świń w stadzie w 2013 r. wynosi 10-200szt. – 1 pkt.- jeżeli średnia roczna liczba świń w stadzie w 2013 r. wynosi 200-1000szt. – 3 pkt.- jeżeli średnia roczna liczba świń w stadzie w 2013r. wynosi 1000-2000szt. – 2 pkt. b/. realizację operacji w gospodarstwie, w którym trwałe użytki zielone stanowią coco najmniej 30% użytków rolnych i nie mniej niż 5 ha i :- jeżeli realizacja operacji przyczyni się do utrzymania powierzchni trwałychużytków zielonych - 1 pkt.- jeżeli realizacja operacji przyczyni się do zwiększenia powierzchni trwałychużytków zielonych co najmniej o 10% i nie mniej niż o 1 ha – 2 pkt. c/. realizacja operacji w gospodarstwie ma na celu poprawę warunków ochronyśrodowiska naturalnego:- jeżeli udział wnioskowanej kwoty pomocy na poprawę ochrony środowiskanaturalnego w całości wnioskowanej kwoty pomocy wynosi 30-50% - 1 pkt.- jeżeli…





    Napisany w środa, 10 września 2014 11:05 w Nowości z Wolsztyna
    Tagi: undefined Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 713 razy Więcej…
  • Szarlotka domowa podana na ciepło z bitą śmietaną Zamieścił Katarzyna Kaczmarek

    Promując tradycyjne metody utrwalania i przetwarzania owoców i warzyw w gospodarstwach domowych zarówno na wsi jak i w miastach  , chciałam się  pochwalić wypróbowanym przepisem znalezionym w intrenecie , który ma  już dużą tradycję rodzinną Pani , która prowadzi swojego bloga . Ona podaje ,że najlepiej smakuje z lodami waniliowymi i też ma rację , natomiast ja podaję  z bitą śmietaną i też jest pysznie . Przepis godny wypróbowania   Ciasto: • 3 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 szklanka cukru • 1 cukier wanilinowy • 250 g zimnego masła • 4 jajka Jabłka: • 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka) • około 12 łyżeczek cukru • 1 cukier waniliowy • 1 łyżeczka cynamonu , może być też w wersji bez cynamonu i 5-10 dkg rodzynek Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać cynamon. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe…





    Napisany w piątek, 29 sierpnia 2014 10:57 w Nowości z Wolsztyna
    Tagi: WODR zd wolsztyn Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 690 razy Więcej…
  • Uwaga rolnicy planujący założyć las! Zamieścił Katarzyna Kaczmarek

    Uwaga rolnicy planujący założyć las! Uwaga rolnicy planujący założyć las! W związku z planowaną do 31.12.2014 r. przez Krajową Radę Izb Rolniczych operacją szkoleniową z zakresu "Pielęgnowania i ochrony upraw leśnych" w ramach działania : "Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie objętego PROW na lata 2007-2013" Ogłaszamy nabór na powyższe 2  dniowe wyjazdowe  szkolenie . Miejsca  szkolenia zostaną podane przez organizatora na 7 dni przed szkoleniem) Uczestnikami mogą być: a) rolnicy, którzy planują założyć las oraz członkowie ich rodzin (czyli teoretycznie każdy rolnik); b) Beneficjenci działania 5 "Zalesianie gruntów rolnych " Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2004-2006 oraz działania 221/223 "Zalesianie gruntów rolnych oraz zalesianie gruntów innych niż rolne" PROW na lata 2007-2013", którzy przekwalifikowali grunty rolne na las oraz członkowie ich rodzin; c) pozostali posiadacze lasów oraz członkowie ich rodzin   Kontakt : WODR - Biuro Powiatowe w  Wolsztynie  68 384 24 58  





    Napisany w środa, 27 sierpnia 2014 09:01 w Nowości z Wolsztyna
    Tagi: WODR zd wolsztyn Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 725 razy Więcej…
  • Promocja spożycia owoców i warzyw przez Polaków ! Zamieścił Katarzyna Kaczmarek

    Promocja spożycia owoców i warzyw przez Polaków ! Promocja spożycia owoców i warzyw przez Polaków !   Embargo na polskie owoce i warzywa nałożone przez stronę rosyjską zdecydowanie pogorszyło sytuację tego sektora, sytuacja jest poważna. Jednym ze sposobów rozwiązania embarga jest promocja spożycia owoców i warzyw przez Polaków . Promocja spożycia to jeden z elementów osłabiających skutki embarga. Rozwijająca się kampania społeczna dobrze świadczy o zachowaniach naszych konsumentów. To przejaw współczesnego patriotyzmu. Wielkopolski  Ośrodek  Doradztwa Rolniczego w Poznaniu także podjął inicjatywę promowanie tradycyjnych metod utrwalania i przetwarzania owoców i warzyw gospodarstwach domowych zarówno na wsi, jak i w miastach.   Najważniejszym  argumentem , dlaczego powinniśmy jeść więcej owoców i warzywa jest ich niewątpliwie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Lekarze oraz dietetycy od lat wskazują na korzystne oddziaływanie świeżych owoców i warzyw na nasz organizm Drugim argumentem jest oczywiście zmniejszenie strat naszych sadowników i producentów warzyw poprzez wzrost spożycia wewnętrznego. Wyszukujmy jednak polskie owoce i warzywa wśród bogatej oferty handlowej, z jaką mamy do czynienia na rynku. Uważa się, że wszystkie warzywa i owoce pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są one bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych oraz błonnika,…





    Napisany w piątek, 22 sierpnia 2014 10:14 w Nowości z Wolsztyna
    Tagi: WODR zd wolsztyn Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 755 razy Więcej…
  • ZAPRASZAMY NA BEZPŁATNE SZKOLENIA Zamieścił Katarzyna Kaczmarek

    ZAPRASZAMY NA BEZPŁATNE SZKOLENIA ZAPRASZAMY NA BEZPŁATNE SZKOLENIA WODR w Poznaniu razem z Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu rozpoczyna realizację projektu szkoleniowego pn.: ”PRZETWÓRSTWO NA POZIOMIE GOSPODARSTWA ROLNEGO WARUNKIEM DYWERSYFIKACJI DOCHODU RODZIN ROLNICZYCH (ZBOŻA, OWOCE, MIĘSO I MLEKO) ORAZ PODSTAWY SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ”.   Szkolenia prowadzone będą w Centrum Doradztwa Rolniczego oddział w Radomiu, ul. Chorzowska16/18, które posiada specjalistyczną bazę dydaktyczną. Udział w szkoleniach jest całkowicie bezpłatny. Obejmuje to m.in. przejazd autokarem do z miejsca zbiórki do Radomia i ubezpieczenie, noclegi, wyżywienie, materiały szkoleniowe, dobrą zabawę;), itd. Głównym celem szkolenia jest przekazanie od strony praktycznej wiedzy z zakresu technologii, wymagań higienicznych, bezpieczeństwa żywności oraz wymagań prawno-administracyjnych przy zakładaniu działalności małego przetwórstwa w gospodarstwie rolnym. Tematyka szkolenia  dotyczyć będzie przetwórstwa mleka, owoców, zboża, mięsa Uczestnikami szkoleń  mogą być rolnicy i osoby zatrudnione w rolnictwie lub leśnictwie. Ze względu na ograniczoną liczbę uczestników nabór będzie prowadzony według kolejności zgłoszeń . Szkolenia prowadzone będą w siedzibie CDR w Radomiu i będą trwały dwa dni w następujących terminach :   18-19.09.2014 29-30.10.2014 03-04.11.2014 18-19.05.2015   Rolnicy  zainteresowani  powyższym wyjazdem, proszeni są o kontakt Tel : 68 384 24…





    Napisany w czwartek, 21 sierpnia 2014 09:18 w Nowości z Wolsztyna
    Tagi: szkolenia bezpłatne Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 773 razy Więcej…
  • Rolniku ! Od 1 -31 sierpnia to czas składania wniosków o zwrot podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej w 2014 roku Zamieścił Katarzyna Kaczmarek

     Rolniku ! Od 1 -31 sierpnia to czas składania wniosków o zwrot podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej w 2014 roku Rolniku ! Od 1 -31 sierpnia to czas składania wniosków o zwrot podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej w 2014 roku Podstawa prawna: Ustawa z dnia 10 marca 2006 r. o zwrocie podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej (Dz. U. z 2006 r. Nr 52 poz. 379); Ustawa z dnia 22 grudnia 2011 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z realizacją ustawy budżetowej (Dz. U. z 2011 r. Nr 291 poz. 1707)   Rok 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Stawka* 0,85zł 0,85 zł 0,85 zł 0,95 zł 0,95 zł 0,95 zł. *Stawka zwrotu podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej na 1 litr oleju. Akty prawne regulujące wysokość stawek zwrotu podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej na 1 litr oleju. Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 22 listopada 2013 roku w sprawie stawki zwrotu podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej na 1 litr oleju w 2014 r. (Dz. U. z 2013 r., poz. 1408). Rozporządzenie Rady…





    Napisany w piątek, 01 sierpnia 2014 08:51 w Nowości z Wolsztyna
    Tagi: WODR zd wolsztyn Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 871 razy Więcej…
  • 10 lat dopłat bezpośrednich dla producentów rolnych Zamieścił Katarzyna Kaczmarek

    10 lat dopłat bezpośrednich dla producentów rolnych Stawki płatności bezpośrednich w latach 2004-2013 Rodzaj płatności Stawki płatności 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 JPO – jednolita płatność obszarowa – zł/ha 210,53 225,00 276,28 301,54 339,31 506,98 562,09 710,57 732,06 830,30 UPO – uzupełniająca płatność do powierzchni upraw podstawowych – zł/ha 292,78 282,35 313,45 294,91 269,32 356,47 327,28 274,23 211,80 139,39 PZ – płatność do powierzchni upraw roślin przeznaczonych na paszę, uprawianych na trwałych użytkach zielonych – zł/ha - - - 438,76 379,55 502,62 439,03 396,14 306,99 238,93 Płatność uzupełniająca do powierzchni uprawy chmielu, do której przyznano płatność uzupełniającą do powierzchni upraw chmielu za 2006 rok (chmiel historyczny) – zł/ha 1 013,81 870,02 962,75 526,01 591,5 861,32 1 420,07 1 476,08 1 276,38 1 263,50 Płatność uzupełniająca do powierzchni uprawy chmielu - zł/ha - - - 452,76 407,60 507,54 - - - - Płatność cukrowa – zł/tonę - - 33,26 37,15 39,45 53,47 50,42 56,00 52,44 54,10 Przejściowa płatność z tytułu owoców miękkich – zł/ha - - - - 1 358,68 1 691,80 1 593,87 1 761,99 2 670,66 1 587,95 Specjalna…





    Napisany w poniedziałek, 02 czerwca 2014 07:24 w Nowości z Wolsztyna
    Tagi: WODR stawki dopłat bezpośrednich Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 1414 razy Więcej…
  • 10 lat dopłat bezpośrednich dla producentów rolnych Zamieścił Katarzyna Kaczmarek

    10 lat dopłat bezpośrednich dla producentów rolnych Stawki płatności bezpośrednich w latach 2004-2013 Rodzaj płatności Stawki płatności 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 JPO – jednolita płatność obszarowa – zł/ha 210,53 225,00 276,28 301,54 339,31 506,98 562,09 710,57 732,06 830,30 UPO – uzupełniająca płatność do powierzchni upraw podstawowych – zł/ha 292,78 282,35 313,45 294,91 269,32 356,47 327,28 274,23 211,80 139,39 PZ – płatność do powierzchni upraw roślin przeznaczonych na paszę, uprawianych na trwałych użytkach zielonych – zł/ha - - - 438,76 379,55 502,62 439,03 396,14 306,99 238,93 Płatność uzupełniająca do powierzchni uprawy chmielu, do której przyznano płatność uzupełniającą do powierzchni upraw chmielu za 2006 rok (chmiel historyczny) – zł/ha 1 013,81 870,02 962,75 526,01 591,5 861,32 1 420,07 1 476,08 1 276,38 1 263,50 Płatność uzupełniająca do powierzchni uprawy chmielu - zł/ha - - - 452,76 407,60 507,54 - - - - Płatność cukrowa – zł/tonę - - 33,26 37,15 39,45 53,47 50,42 56,00 52,44 54,10 Przejściowa płatność z tytułu owoców miękkich – zł/ha - - - - 1 358,68 1 691,80 1 593,87 1 761,99 2 670,66 1 587,95 Specjalna…





    Napisany w poniedziałek, 02 czerwca 2014 07:17 w Nowości z Wolsztyna
    Tagi: stawki dopłat bezpośrednich zd wolsztyn Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 1440 razy Więcej…