Start Najnowsze Wiadomości Nowości z Pleszewa UPRAWA ZIEMNIAKÓW WCZESNYCH

UPRAWA ZIEMNIAKÓW WCZESNYCH

UPRAWA ZIEMNIAKÓW WCZESNYCH

 

Uprawa ziemniaków wczesnych jest to intratna uprawa. Wymaga ona jednak sporej wiedzy na ten temat oraz doświadczenia. Jednak mając zarówno wiedzę jak i doświadczenie możemy uzyskać wyższy i wcześniejszy plon. W uprawie ziemniaków na wczesny zbiór bardzo istotne i konieczne jest ich podkiełkowanie. Dzięki temu zabiegowi możemy uzyskać wschody wcześniejsze nawet o trzy tygodnie. Takie podkiełkowane sadzeniaki możemy wysadzać do gleby znacznie wcześniej, nawet wtedy gdy gleba nie jest dostatecznie wygrzana. Do podkiełkowania sadzeniaków najlepiej używać skrzynki ogrodnicze ażurowe, które zapewniają swobodny dostęp światła. Skrzynki umieszczamy w pomieszczeniach o temperaturze około 15 o C, wilgotności względnej 85 – 90 % i dostępie do światła przez 10-12 godzin na dobę. Okres podkiełkowania wynosi w zależności od odmiany od 4 do 6 tygodni.
Najlepsze przedplony dla ziemniaków to rośliny motylkowe drobnonasienne i ich mieszanki z trawami, rośliny strączkowe i buraki cukrowe. Jesienią pole odchwaszczamy. Stosujemy nawozy mineralne i obornik. Wielkość dawek nawozowych dostosowujemy do zasobności gleby. Jak jest to możliwe to najwcześniej stosujemy włóknowanie lub bronowanie aby przyspieszyć proces ogrzania się gleby. Następnie wysiewamy nawozy azotowe. Najlepszą formą nawozu azotowego jest saletra amonowa.
Przed wysadzeniem bulw glebę przygotowujemy za pomocą kultywatora z wałem. Ziemniaki wczesne można uprawiać w polu z zastosowaniem okryw lub bez nich. Bardzo ważnym decydującym czynnikiem o rozwoju roślin i gromadzeniu plonu jest temperatura. Dodatkowymi ważnymi czynnikami są czynniki pogodowe oraz brak majowych przymrozków jak również korzystny rozkład opadów w maju i czerwcu.
Pamiętajmy aby pod ziemniaki wczesne nie stosować zbyt dużych dawek nawozów azotowych, gdyż nadmiar azotu utrudnia uzyskanie plonu handlowego, co jest głównym celem uprawy ziemniaków wczesnych.

Izabela Grzesiak st. specjalista ds. ROW
Źródło: strony internetowe FARMER


Wpływ soku z kiszonych buraków czerwonych na zdrowie.

Wpływ soku z kiszonych buraków czerwonych na zdrowie.

WPŁYW SOKU Z KISZONYCH BURAKÓW CZERWONYCH NA ZDROWIE.Dawniej by zdrowo wyglądać kobiety robiły sobie...

UPRAWA ŻYTA HYBRYDOWEGO.

UPRAWA ŻYTA HYBRYDOWEGO.

Uprawa Żyta Hybrydowego ...

tylko do końca lipca 2014 roku.

tylko do końca lipca 2014 roku.

Wnioski o wsparcie na posadzenie lasu tylko do końca lipca 2014 roku.     &nb...

Marchew na redlinach

Marchew na redlinach

Marchew na redlinach   Na przełomie ostatnich lat widać zmianę technologii produkcji warzyw korz...

  • Wpływ soku z kiszonych buraków czerwonych na zdrowie.

    Wpływ soku z kiszonych buraków czerwonych na zdrowie.

    poniedziałek, 25 sierpnia 2014 08:53
  • UPRAWA ŻYTA HYBRYDOWEGO.

    UPRAWA ŻYTA HYBRYDOWEGO.

    poniedziałek, 28 lipca 2014 13:27
  • tylko do końca lipca 2014 roku.

    tylko do końca lipca 2014 roku.

    czwartek, 17 lipca 2014 09:10
  • Marchew na redlinach

    Marchew na redlinach

    piątek, 30 maja 2014 07:33
  • Wpływ soku z kiszonych buraków czerwonych na zdrowie. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Wpływ soku z kiszonych buraków czerwonych na zdrowie. WPŁYW SOKU Z KISZONYCH BURAKÓW CZERWONYCH NA ZDROWIE.Dawniej by zdrowo wyglądać kobiety robiły sobie rumieńce na twarzy sokiem z buraka. Dzisiaj ta metoda nie jest już potrzebna ale nadal spożywanie buraka czerwonego ma duże znaczenie w naszej diecie. Buraki czerwone maja właściwości lecznicze, które zawdzięczają antocyjanom. Mają one wpływ na naszą lepszą odporność, spowolnienie procesów starzenia oraz zmniejszają ryzyko i zapobiegają wystąpieniu nowotworów. Tak więc spożywanie codziennie szklanki soku z buraka czerwonego nie tylko doda nam sił na cały pracowity dzień ale również wpłynie na naszą odporność chroniąc nas przed katarem czy złagodzi objawy zgagi. Nie tylko dla pań również dla panów bardzo korzystnie wpłynie na wygląd włosów, skóry czy paznokci. Po co stosować w tabletkach suplementy diety jak wiele cennych witamin dostarcza nam natura. Sok z kiszonych buraków jest bardzo dobry dla osób zmagających się z anemią, bo nie tylko ją leczy ale również przeciwdziała.JAK PRZYGOTOWAĆ KISZONKĘ Z BURAKA2 kg buraków czerwonychZąbek czosnkuPół łyżeczki soli kamiennejPół kromki chleba na prawdziwym zakwasie lub zakwas na chleb lub sok z kiszonej kapusty czy ogórków.Do smaku dodajemy również liść laurowy czy ziele…





    Napisany w poniedziałek, 25 sierpnia 2014 08:53 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 64 razy Więcej…
  • UPRAWA ŻYTA HYBRYDOWEGO. Zamieścił Izabela Grzesiak

    UPRAWA ŻYTA HYBRYDOWEGO. Uprawa Żyta Hybrydowego Gleby lekkie i bardzo lekkie stanowią ponad 60% całości gleb oprawianych w Polsce powyższe gleby charakteryzują się niską produktywnością i ograniczają dobór gatunków, które możemy na nich uprawiać z zyskiem. Ja polecała bym siać na tych glebach żyto hybrydowe plony sięgają 50-70 dt/ha w br. Żyto hybrydowe uprawiane na glebach lekkich i średnich w porównaniu do pszenicy jak i pszenżyta oznacza się wyższym i stabilniejszym plonem ,posiada niski współczynnik transpiracji/350l wody do wyprodukowania 1 kg suchej masy. Współczynnik transpiracji dla pszenicy wynosi 450-500 l wody / czyli pszenica w porównaniu do żyta potrzebuje 28-43% wody więcej na wyprodukowanie 1 kg s.m. /Żyto hybrydowe należy uprawiać na glebach kl. IIIb - IVa, IVa - IVb, V –w dobrej kulturze/. Termin siewu dla Wielkopolski to 20-30.09.IX.Głębokość siewu to 2-3 cm. Gęstość siewu uzależniona jest od terminu siewu, warunków glebowych oraz przedplonu i wynosi 180-300 ziaren/m2 tj. 80-120 kg/ha rozstawa rzędów wynosi 12-15 cm.Żyto hybrydowe/mieszańcowe/ma niską normę wysiewu dlatego że ma bardzo duży współczynnik krzewienia. Wysiewając 200 ziaren/m2, każda roślina będzie w stanie utrzymać krzewienie produkcyjne na poziomie 3-4 pędów.…





    Napisany w poniedziałek, 28 lipca 2014 13:27 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 293 razy Więcej…
  • tylko do końca lipca 2014 roku. Zamieścił Danuta Matusiak

    tylko do końca lipca 2014 roku. Wnioski o wsparcie na posadzenie lasu tylko do końca lipca 2014 roku.                   Zalesianie gruntów było już dofinansowywane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2004 - 2006 oraz Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 - 2013. W tym czasie rolnicy posadzili las na powierzchni ponad 70 tys. ha.                  Działanie "Zalesianie gruntów rolnych oraz zalesianie gruntów innych niż rolne" skierowane jest do rolników, którzy prowadza działalność na słabych jakościowo gruntach i otrzymują niskie plony, a co z tego wynika małe dochody. Od 2 czerwca do 31 lipca 2014 r. można składać w biurach powiatowych ARiMR wnioski o przyznanie wsparcia na zalesienie.Zalesienie gruntu ma być zgodne z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, a jeśli taki plan nie istnieje, z ustaleniami studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy. Z zalesiania wykluczone są m.in. tereny objęte programem "Natura 2000", parki krajobrazowe czy rezerwaty przyrody.                  Rolnik, który zadeklaruje posadzenie lasu na swoim gruncie lub na gruncie należącym do małżonka, albo też na terenie którego jest współwłaścicielem, może uzyskać wsparcie z tego działania. Powierzchnia przeznaczona do zalesienia musi…





    Napisany w czwartek, 17 lipca 2014 09:10 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 159 razy Więcej…
  • Marchew na redlinach Zamieścił Danuta Matusiak

    Marchew na redlinach Marchew na redlinach   Na przełomie ostatnich lat widać zmianę technologii produkcji warzyw korzeniowych. Ze względu na coraz wyższe wymagania jakościowe producenci zaczęli uprawiać marchew, pietruszkę i pasternak na redlinach. Taka technologia uprawy umożliwia uzyskanie warzyw o długich korzeniach a tym samym wpływa na wzrost plonu handlowego o 20-30% niż w tradycyjnej uprawie „na płasko". Korzenie uprawiane na redlinach są proste, dłuższe i bardziej gładkie. Mniejszy jest udział korzeni niekształtnych. Taki sposób uprawy pozwala również prowadzić zbiór na glebie nadmiernie wilgotnej, gdzie w takich samych warunkach wilgotnościowych w uprawie na płaskim gruncie byłoby to trudne do wykonania.Na terenie gminy Dobrzyca wielu producentów uprawia warzywa korzeniowe na redlinach. Jednym z nich jest pan Krzysztof Grześkowiak z Fabianowa, który współpracuje z Zespołem Doradczym w Dobrzycy. W ubiegłym roku w jego gospodarstwie wykonano analizę kosztów produkcji (AKP) pietruszki. Warzywa korzeniowe w tym gospodarstwie uprawia się od kilkunastu lat. Tradycję uprawy warzyw w gospodarstwie zapoczątkował mój tata Stanisław już 15 lat temu i ja to kontynuuję. Kiedyś sialiśmy po 6 ha marchwi a obecnie ze względu na coraz niższą cenę ograniczyłem się do 2…





    Napisany w piątek, 30 maja 2014 07:33 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 364 razy Więcej…
  • UWAGA MŁODZI ROLNICY!!! Zamieścił Izabela Grzesiak

    UWAGA MŁODZI ROLNICY!!! UWAGA MŁODZI ROLNICY !!!JUŻ 15 MAJA RUSZA UŁATWIANIE STARTU MŁODYM ROLNIKOM W RAMACH PROW 2007 - 2013Jest to bezzwrotna premia finansowa na inwestycje w gospodarstwach rolnych przejmowanych przez młodych rolników, w celu ich zachęcenia do podejmowania samodzielnej działalności rolniczej.Pomoc finansową w wysokości 100 tysięcy złotych, mogą otrzymać zarówno osoby, które dopiero planują przejęcie gospodarstwa i rozpoczęcie (po raz pierwszy) prowadzenia działalności rolniczej, jak i osoby, które w dniu składania wniosku o przyznanie pomocy posiadają już gospodarstwa, ale rozpoczęły prowadzenie działalności rolniczej nie wcześniej niż 15 miesięcy przed złożeniem wniosku o przyznanie pomocy.Aby otrzymać pomoc należy spełnić niżej wymienione warunki.Pomoc może uzyskać osoba:1) pełnoletnia, która w dniu składania wniosku o przyznanie pomocy nie ukończyła 40 lat;2) będąca obywatelem państwa członkowskiego Unii Europejskiej;3) nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy;4) posiadająca odpowiednie kwalifikacje zawodowe, lub która zobowiąże się do uzupełnienia wykształcenia w ciągu 3 lat od dnia doręczenia decyzji o przyznaniu pomocy;5) zamierzająca po raz pierwszy rozpocząć prowadzenie działalności rolniczej w gospodarstwie rolnym albo osoba, która:• rozpoczęła prowadzenie działalności rolniczej nie wcześniej niż w okresie 15 miesięcy…





    Napisany w poniedziałek, 05 maja 2014 19:44 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 568 razy Więcej…
  • DEGUSTACJA POTRAW Z GRZYBÓW NA WIOSENNYCH TARGACH ROLNO-OGRODNICZYCH "AGROMARSZ". Zamieścił Izabela Grzesiak

    DEGUSTACJA POTRAW Z GRZYBÓW NA WIOSENNYCH TARGACH ROLNO - OGRODNICZYCH „AGROMARSZ"Tegoroczne Targi organizowane w dniu 6 kwietnia br., przyciągnęły do Marszewa 180 wystawców oraz rekordową liczbę 23.000 zwiedzających. Imprezę otwarł Ryszard Jaworski - dyrektor WODR w Poznaniu. Wśród gości znaleźli się: Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak, Starosta Pleszewski Michał Karalus, Starosta Jarociński Mikołaj Szymczak oraz poseł PSL Piotr Walkowski. Na terenie wystawowym prezentowano nowoczesne ciągniki i maszyny rolnicze. Największym zainteresowaniem gości targowych cieszyła się sprzedaż roślin: krzewów ozdobnych, drzewek owocowych, kwiatów doniczkowych oraz cebulek. Swoją ofertę prezentowało wiele firm z branży produkcji rolnej, ale nie tylko. Własne stoiska wystawiły także różne instytucje: WODR, Powiat Pleszewski, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego i Wielkopolska Izba Rolnicza. Nie zabrakło też aktywnych kobiet ze Stowarzyszenia Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego, które w ramach pokazu „Grzyby w wielkopolskiej kuchni regionalnej" przygotowały degustację potraw z grzybów. A były to: „Grzyb w brukselce z polskim mięsem w panierce z kaszą z wielkopolskich zbóż i surówką ze swojskich warzyw. Był też chleb ze smalcem z karkówką i grzybami leśnymi i z sałatką z ogórków. Nie…





    Napisany w sobota, 19 kwietnia 2014 18:14 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 562 razy Więcej…
  • WIELKANOC 2014 Zamieścił Danuta Matusiak

    WIELKANOC 2014 WIOSNY W SERCU, POGODY DUCHA, SZCZĘŚLIWYCH I SPOKOJNYCH     ŚWIĄT WIELKANOCNYCH                          ŻYCZĄ KIEROWNIK I DORADCY ZD PLESZEW





    Napisany w piątek, 11 kwietnia 2014 07:14 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 714 razy Więcej…
  • WIELKOPOLSKI ROLNIK ROKU 2013 - FINAŁ KONKURSU. Zamieścił Izabela Grzesiak

    WIELKOPOLSKI ROLNIK ROKU 2013 - FINAŁ KONKURSU. WIELKOPOLSKI ROLNIK ROKU 2013 – FINAŁ KONKURSU.W dniu 23 marca 2014 roku na terenie Międzynarodowych Targów w Poznaniu w Sali Ziemi odbył się XIII finał konkursu „Wielkopolski Rolnik Roku 2013". Do konkursu zgłosiło się 54 rolników. Z tej grupy komisja konkursowa Kapituła pod przewodnictwem prof. Grzegorza Skrzypczaka - rektora poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego nominowała 20 rolników do nagrody. Nagrodę w wysokości 10 000,00 zł i statuetkę siewcy otrzymało 10 najlepszych rolników. Z powiatu pleszewskiego nagrodę otrzymał: Pan Remigiusz Szczepański zamieszkały w gminie Gołuchów. W spotkaniu wzięli udział ministrowie, posłowie, marszałek województwa wielkopolskiego oraz przedstawiciele środowisk samorządowych, powiatowych i gminnych z województwa wielkopolskiego. Na finał XIII Gali do Poznania przyjechało też około 2000 rolników i doradców z całego województwa wielkopolskiego. Finał zakończył uroczysty koncert galowy, na którym wystąpił Andrzej Cierniewski. Głównym celem Konkursu jest zaprezentowanie najlepszych gospodarstw rolnych oraz promocja standardów w wielkopolskim rolnictwie. Wszyscy wyróżnieni rolnicy prezentują wysoki poziom produkcji rolniczej. Izabela Grzesiak - starszy doradca ds. ROW





    Napisany w środa, 09 kwietnia 2014 09:20 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 693 razy Więcej…
  • KOBIETA PRZEDSIĘBIORCZA Zamieścił Izabela Grzesiak

    KOBIETA PRZEDSIĘBIORCZA KOBIETA PRZEDSIĘBIORCZA. Plebiscyt ,,Gazety Pleszewskiej'' wygrała Jolanta Pankowiak nasza koleżanka z Zespołu Doradczego w powiecie pleszewskim.   Na łamach „Gazety Pleszewskiej" ogłoszono plebiscyt na KOBIETĘ PRZEDSIĘBIORCZĄ. Wśród zgłoszonych kandydatek znalazła się nasza koleżanka z Zespołu Doradczego w powiecie pleszewskim Jolanta Pankowiak. Jola pracuje w Wielkopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, Zespół Doradczy w powiecie pleszewskim jako starszy doradca ds. Rozwoju Obszarów Wiejskich na terenie gmin: Dobrzyca, Pleszew, Gołuchów, Czermin. Siedziba jej biura znajduje się w gminie Dobrzyca. Ma wykształcenie wyższe, ukończyła zaoczne studia na kierunku psychopedagogika z profilaktyką społeczną. W poprzednich wyborach została radną powiatową. A trzy lata temu prezesem Stowarzyszenia Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego.Od lat współpracuje z Kołami Gospodyń Wiejskich w powiecie pleszewskim. Jest współorganizatorką wielu konkursów oraz pokazów odbywających się na terenie powiatu pleszewskiego.Między innymi zorganizowanych w Marszewie festiwali potraw z ziemniaka czy z kapusty albo zeszłorocznego III Festiwalu Kuchni Wielkopolskiej, na który zjechały się przedstawicielki różnych wielkopolskich powiatów a potrawy konkursowe w ogrodach starostwa mogli degustować wszyscy mieszkańcy powiatu pleszewskiego.Jej pomysłem było również zorganizowanie konkursu „Dziedzictwo Kulinarne Południowej Wielkopolski" który już od kilku lat odbywa się w…





    Napisany w poniedziałek, 07 kwietnia 2014 12:44 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 672 razy Więcej…
  • XII Powiatowy Konkurs na Ciasto Domowego Wypieku. Zamieścił Izabela Grzesiak

    XII Powiatowy Konkurs na Ciasto Domowego Wypieku. XII Powiatowy Konkurs na Ciasto Domowego WypiekuOrganizatorem XII Powiatowego Konkursu na Ciasto Domowego Wypieku był Ośrodek Kultury w Żegocinie, przy współudziale Urzędu Gminy w Czerminie, WODRw Poznaniu Zespół Doradczy w powiecie pleszewskim, Kółka Włościanek w Żegociniepod Honorowym Patronatem Starosty Pleszewskiego.Komisja konkursowa w składzie:1. Jolanta Pankowiak2. Małgorzata Szymoniak3. Maria Korzeniewska4. Dorota KaczmarekKomisja konkursowa oceniła 16 ciast wykonanych przez:1. Ewa Ferenc- Niniew2. Teresa Andrzejewska – Niniew3. Grażyna Kałużna – Pieruchy4. Zofia Saidel – Pieruchy5. Ewelina Woźniak - Wieczyn6. Dorota Serafin– Żegocin7. Elżbieta Szymczak - Karminiec8. Danuta Balcer – Izbiczno9. Halina Grześkowiak - Fabianów10. Józefa Jarmóż – Gołuchów11. Halina Jędrzejak – Gołuchów12. Maria Kantczak - Gołuchów13. Romana Grabarek – Sowina14. Czesława Grabarek - Sowina15. Gabriela Marcinkowska - Piekarzew16. Bernadeta Fengier - Zielona Łąka   W ocenie brano pod uwagę:- smak,- pomysłowe wykorzystanie produktów,- wygląd estetyczny. Przyznano następujące nagrody:I - Bernadeta Fengier– Pleszew- „Cytrynka do migdałka"II – Elżbieta Szymczak – Karminiec -,,Porzeczkowiec"III – Gabriela Marcinkowska - Piekarzew -„Owocowa rozkosz" Wyróżnienie i nagrodę od Marii Korzeniewskiej otrzymałaEwelina Woźniak – Wieczyn.W programie artystycznym wystąpił : Chór „Cantare", Zespół Salonowy, Kabaret Klapa, Katarzyna Zawada. Odbyła się degustacja…





    Napisany w poniedziałek, 07 kwietnia 2014 12:37 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 730 razy Więcej…