Start Najnowsze Wiadomości Nowości z Pleszewa XXI OLIMPIADA WIEDZY ROLNICZEJ

XXI OLIMPIADA WIEDZY ROLNICZEJ

XXI OLIMPIADA WIEDZY ROLNICZEJ W GOŁUCHOWIE


W dniu 10.02.2012roku odbyła się kolejna XXI Gminna Olimpiada Wiedzy Rolniczej w Gołuchowie.
Organizatorami imprezy Był Wójt Gminy, Gminny Punkt Doradztwa Rolniczego oraz Zespół Doradczy w Powiecie Pleszewskim.
Uczestnikami Olimpiady byli rolnicy i uczniowie Szkoły Rolniczej w Marszewie łącznie 22 osoby.


Eliminacje pisemne polegały na odpowiedzi na 25 pytań testowych dotyczących produkcji roślinnej, zwierzęcej , ochrony środowiska oraz Unii Europejskiej. Do finału przystąpiło 6 najlepszych uczestników, którzy odpowiadali na 15 pytań testowych. Z uwagi na to, że niektórzy zawodnicy uzyskali taką samą liczbę punktów. Dlatego komisja zadała 2 rolnikom pytania dodatkowe dotyczące rozpoznawania chwastów.


Po podsumowaniu tak przeprowadzonych eliminacji zwycięzcami zostali:
I miejsce Antoni Balcer zamieszkały.w Kucharach
II miejsce Jarosław Garsztka zamieszkały w Pleszówce
III miejsce Dominik Majewski zamieszkały w Czechlu
IV miejsce Piotr Kantczak zamieszkały w Gołuchowie
V miejsce Adam Tułacz zamieszkały w Macewie
7 najlepszych uczestników otrzymało atrakcyjne nagrody rzeczowe ufundowane przez :
Wójta Gminy w Gołuchowie.


Przedsiębiorstwo handlowe Marcina Bródki zam. w Gołuchowie.
Ponadto wszystkim zebranym wręczono nagrody książkowe.
Komisję oceniającą wyniki konkursu stanowili :Przewodnicząca - Izabela Grzesiak z Powiatowego Zespołu Doradczego w Pleszewie oraz Członkowie Andrzej Otto i Krzysztof Świerek. Przy tej okazji przeprowadzono szkolenia rolnicze.
Celem Olimpiady była popularyzacja wiedzy rolniczej, ochrony Środowiska, przepisów Unijnych i możliwości uzyskania funduszy z Unii Europejskiej.

 

St. doradca Krzysztof Świerek

fot. Izabela Grzesiak

Izabela Grzesiak

E-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Uprawa selera korzeniowego na wczesny zbiór i do przetwórstwa.

Uprawa selera korzeniowego na wczesny zbiór i do przetwórstwa.

Uprawa selera korzeniowego na wczesny zbiór i do przetwórstwa.   Seler korzeniowy i naciowy upraw...

Śliwki wartość odżywcza oraz właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych.

Śliwki wartość odżywcza oraz właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych.

Śliwki wartość odżywcza oraz właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych. ...

Wzrost i rozwój rzepaku ozimego bez insektycydów z grupy neonikotynoidów.

Wzrost i rozwój rzepaku ozimego bez insektycydów z grupy neonikotynoidów. ...

Kapusta - wartości odżywcze i źródło witamin

Kapusta - wartości odżywcze i źródło witamin

KAPUSTA – wartości odżywcze i źródło witamin. ...

  • Uprawa selera korzeniowego na wczesny zbiór i do przetwórstwa.

    Uprawa selera korzeniowego na wczesny zbiór i do przetwórstwa.

    poniedziałek, 29 września 2014 07:38
  • Śliwki wartość odżywcza oraz właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych.

    Śliwki wartość odżywcza oraz właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych.

    poniedziałek, 29 września 2014 07:19
  • Wzrost i rozwój rzepaku ozimego bez insektycydów z grupy neonikotynoidów.

    wtorek, 23 września 2014 09:34
  • Kapusta - wartości odżywcze i źródło witamin

    Kapusta - wartości odżywcze i źródło witamin

    poniedziałek, 22 września 2014 07:00
  • Uprawa selera korzeniowego na wczesny zbiór i do przetwórstwa. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Uprawa selera korzeniowego na wczesny zbiór i do przetwórstwa. Uprawa selera korzeniowego na wczesny zbiór i do przetwórstwa.   Seler korzeniowy i naciowy uprawia się na najlepszych glebach jakie występują w gospodarstwie czyli glebach kompleksów pszennego bardzo dobrego i dobrego oraz kompleksu żytniego bardzo dobrego. Seler dobrze rośnie na glebach zasobnych w próchnicę.Seler uprawia się w pierwszym roku po oborniku lub po nawozach zielonych przyoranych w jesieni. Wymaga on pH zbliżonego do obojętnego. Nawożenie roślin opiera się na wynikach zasobności gleby. Średnie dawki nawozów wynoszą: azot 150-160kg czystego składnika na 1 hektar, fosfor 120-160 kg czystego składnika na 1 hektar i potas 200-250 kg czystego składnika na 1 hektar. Zwykle przed sadzeniem daje się około 90kg N/ha, a pozostałą ilość pogłównie w jednej lub dwóch dawkach. Nie należy saletrować selera później niż w połowie sierpnia. W naszym rejonie najczęściej uprawianymi odmianami są odmiany : Brylant Diamant, , Rex, Prinz, Albin , Asterix F1. Rozsadę selera sadzimy w naszym rejonie w ostatniej dekadzie kwietnia i pierwszej dekadzie maja. Do sadzenia używa się sadzarek. Selery wysadza się w rzędy co 60-65 cm: w rzędzie odległość miedzy roślinami powinna wynosić 25-30 cm.…





    Napisany w poniedziałek, 29 września 2014 07:38 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 56 razy Więcej…
  • Śliwki wartość odżywcza oraz właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Śliwki wartość odżywcza oraz właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych. Śliwki wartość odżywcza oraz właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych. Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika bogatsze są śliwki suszone, jednak mają one pięć razy więcej kalorii niż śliwki surowe.Śliwki poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Dobroczynne właściwości śliwek uznają nawet lekarze. Nic zatem dziwnego, że wyciąg z tych owoców wykorzystywany jest do produkcji leków, wchodzi m.in. w skład wielu preparatów przeciw zaparciom.Śliwki: wartość odżywcza i kaloryczność.Wszystkie śliwki mają podobne wartości odżywcze, ale różnią się ilością kalorii. Świeże śliwki mają około 45 kcal w 100 g. Średnia ilość węglowodanów w takiej porcji owoców wynosi od 12 do 14,6 g. Chociaż śliwki nie są bogate w witaminę C, dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Tym skuteczniejsze, że zawierają też tak ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, dlatego od…





    Napisany w poniedziałek, 29 września 2014 07:19 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 47 razy Więcej…
  • Wzrost i rozwój rzepaku ozimego bez insektycydów z grupy neonikotynoidów. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Wzrost i rozwój rzepaku ozimego bez insektycydów z grupy neonikotynoidów. Najbardziej optymalny termin siewu rzepaku ozimego przypada między 15 a 25 sierpnia. Wysiew w tym terminie gwarantuje prawidłowy wzrost i rozwój rozety liściowej rośliny oraz właściwe  przygotowanie do okresu zimy. Obecnie rzepak znajduje się w fazie rozwojowej 14 – 18 BBCH. Warto pamiętać, iż od 1 grudnia 2013 roku w Unii Europejskiej obowiązują przepisy zakazujące stosowanie trzech insektycydów z grupy neonikotynoidów: klotianidyna, tiametoksam i imidachlopryd stosowane w zaprawach nasiennych do rzepaku. Przepisy te spowodowały brak na rynku alternatywnych zapraw insektycydowych, a nasiona rzepaku zaprawiane są zaprawami fungicydowymi. Zakaz obowiązywał będzie przez dwa lata. Obecnie aby zapobiec zniszczeniu plantacji rzepaku przez szkodniki takie jak: chowacz galasówek, pchełka ziemna, pchełka rzepakowa, mszyca kapuściana, gnatarz rzepakowiec, miniarka kapuścianka, śmietka kapuściana, tantniś krzyżowiaczek i rolnice należy prowadzić lustrację - monitoring uprawy. Na plantacjach rzepaku po wschodach należy wyłożyć żółte naczynia w celu stwierdzenia gatunku i ilości szkodników. Naczynie należy wypełnić wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, który uniemożliwi wydostanie się szkodników z naczynia. Naczynie stawiamy około 20 m od brzegu pola. Gdy stwierdzimy…





    Napisany w wtorek, 23 września 2014 09:34 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 75 razy Więcej…
  • Kapusta - wartości odżywcze i źródło witamin Zamieścił Izabela Grzesiak

    Kapusta - wartości odżywcze i źródło witamin KAPUSTA – wartości odżywcze i źródło witamin. Kapusta jest wartościowym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Szczególnie cenna jest kapusta pekińska, która zawiera bardzo dużo beta-karotenu . Już pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik tak więc jedzmy surówki z kapusty pekińskiej i nie tylko. Wszystkie natomiast kapusty są doskonałym źródłem witaminy C, potasu i wapnia. Kapusta czerwona ma działanie przeciwnowotworowe – zawiera antocjany. Razem z witaminami E, C i beta-karotenem zmniejszają ryzyko występowania zmian miażdżycowych i rozwoju nowotworów. Kapusty – biała, włoska i czerwona mają zastosowanie zewnętrzne i wewnętrzne, zarówno świeże jak i gotowane. Szczególne właściwości mają jednak świeże liście kapusty. Stosowane zewnętrznie leczą: zapalenie oskrzeli, katar, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, egzemę, opryszczki, trądzik, odmrożenia, oparzenia, stłuczenia. Im świeższe liście tym skuteczniejsze działanie okładów. Liście przed użyciem myjemy, suszymy i wykrawamy środkową żyłę główną. Następnie rozgniatamy liście np. wałkiem do ciasta aż do pojawienia się soku – wtedy liść jest gotowy do zrobienia okładu. Przykładamy go do chorego miejsca i bandażujemy je. Wewnętrzne działanie kapusty jest zbawienne przy dolegliwościach gastrycznych, jelitowych, układu oddechowego i na ogólne osłabienie.Kapusta…





    Napisany w poniedziałek, 22 września 2014 07:00 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 98 razy Więcej…
  • ZAZIELENIENIE Zamieścił Danuta Matusiak

    ZAZIELENIENIETo, co ważne przed siewem ozimin w perspektywie przyszłego roku.Rolniku! Sprawdź czy to Cię dotyczy.W przyszłym roku zostaną wprowadzone nowe zasady przyznawania płatności. W 2015 roku wszyscy rolnicy otrzymają tzw. płatność na zazielenienie - z tytułu realizacji praktyk rolniczych korzystnych dla klimatu i środowiska. Planowana stawka płatności za zazielenienie ma wynosić ok.74 euro/ha. Niektórzy rolnicy już dziś spełniają wszystkie wymagania w zakresie zazielenienia inni powinni - też już dziś zainteresować się tym tematem. Do praktyk zazielenienia należą: Dywersyfikacja uprawJeżeli rolnik posiada w gospodarstwie:• od 10 ha do 30 ha gruntów ornych, będzie musiał prowadzić, co najmniej 2 różne uprawy, a powierzchnia uprawy głównej nie może przekraczać 75% gruntów ornych,• powyżej 30 ha gruntów ornych będzie musiał prowadzić co najmniej 3 różne uprawy, przy czym uprawa główna nie może zajmować więcej niż 75% gruntów ornych, a dwie uprawy główne łącznie nie mogą zajmować więcej niż 95% gruntów ornych.Obszary proekologiczneJeżeli rolnik posiada w swoim gospodarstwie więcej niż 15 ha gruntów ornych, będzie zobowiązany do przeznaczenia co najmniej 5% gruntów ornych w gospodarstwie na obszary proekologiczne. Do obszarów proekologicznych (EFA) będzie można zaliczyć…





    Napisany w piątek, 19 września 2014 10:12 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 197 razy Więcej…
  • DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH. Zamieścił Izabela Grzesiak

    DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH. DOŻYNKI POWIATOWE W BRONISZEWICACH. Tegoroczne Dożynki powiatowe odbyły się na terenie gminy Czermin w miejscowości Broniszewice. Impreza odbyła się w niedziele 7 września br. Dożynki rozpoczęły się uroczystą mszą św. w kościele pw. Św. Michała Archanioła w Broniszewicach. Po mszy korowód dożynkowy na czele z Orkiestrą Dętą z Chocza przemaszerował na boisko przy Zespole Szkół Publicznych w Broniszewicach. Dożynki otworzył Wójt Gminy Czermin Sławomir Spychaj, który przywitał zaproszonych gości oraz odczytał skierowany do uczestników dożynek list, Biskupa Łowickiego ks. Andrzeja Dziuby. Podczas uroczystości głos zabierali zaproszeni goście między innymi Starosta Pleszewski Michał Karalus oraz członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski. Po części oficjalnej nastąpiła część artystyczna. Ogłoszono również wyniki konkursów między innymi na najładniejszy wieniec dożynkowy.   Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Wspólnie dla przyszłości" zorganizowała Festwial Smaków - Potrawy z Pomidora. Przybyli goście mogli popróbować potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z całego powiatu.Wieczorem odbył się koncert zespołu „Abba Show". Do późnej nocy trwała zabawa taneczna. Izabela Grzesiak ZD Pleszew





    Napisany w wtorek, 16 września 2014 08:28 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 158 razy Więcej…
  • Witaminy w ogórku zielonym. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Witaminy w ogórku zielonym. Witaminy w ogórku zielonym   Wartość odżywcza ogórków nie jest za bogata, ale warzywa te cenione są bardzo pod względem dietetycznym, gdyż zawierają dużo związków o charakterze zasadowym. Wpływa to bowiem korzystnie na proces trawienia przy jednoczesnym odkwaszaniu organizmu. Zawiera jednak dużo wit. K, wzmacniającej krzepliwość krwi i mikroelementy, takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez, czy fosfor. Ogórki działają oczyszczająco na organizm, ich sok natomiast często jest zalecany, jako „lekarstwo" poprawiające cerę i zdrowie skóry. Skutecznie nawilża ją, wygładza i odżywia. Ponadto jest doskonałym lekarstwem na opuchliznę pod oczami, zapalenia skóry, wysypki i poparzenia słoneczne. Te właściwości ogórka nie mogły zostać niezauważone przez producentów kosmetyków. Wyciąg z tego warzywa stosowany jest do produkcji kosmetyków pielęgnujących ciało i włosy. A ze względu na odświeżający zapach ogórka, stosuje się go szczególnie do kosmetyków przeznaczonych na lato. Ogórki w słodko-kwaśnej marynacie Składnikiilość sztuk: 8 litrowych słoików• 25 ogórków pokrojonych w cienkie plasterki• 6 cebul pokrojonych w cienkie krążki• 2 zielone papryki pokrojone w kostkę• 3 ząbki czosnku• 3 łyżki soli• 700 ml (3 szklanki) octu jabłkowego• 3 szklanki cukru• 2 łyżki gorczycy• 1,5…





    Napisany w piątek, 12 września 2014 06:27 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 168 razy Więcej…
  • Uprawa roślin strączkowych Zamieścił Izabela Grzesiak

    Uprawa roślin strączkowych Uprawa roślin strączkowych.   W do grupy roślin strączkowych należą m.in: fasola zwykła , bób, ciecierzyca pospolita, fasola wielokwiatowa, groch zwyczajny, soczewica jadalna , soja warzywna. Strączkowe pastewne to: łubin żółty, łubin wąskolistny, biały, bobik , peluszka , wyka siewna (jara) , wyka kosmata ( ozima). Rośliny strączkowe dzielimy na 3 grupy ze względu na wymagania glebowe:a) Rośliny o dużych wymaganiach glebowych- bobik, groch siewny , wyka jara.Zaleca się uprawiać na kompleksach pszennym- bardzo dobrym, dobrym oraz żytnim bardzo dobrym.b) Rośliny o średnich wymaganiach – łubin wąskolistny , biały, peluszkac) Rośliny o małych wymaganiach- łubin żółty , wyka ozima, seradela.Gleby piaszczyste, suche( kl. V, VI), o odczynie kwaśnym . Rośliny strączkowe w plonie głównym są uprawiane przede wszystkim na nasiona, które zawierają duże ilości strawnego białka o korzystnym składzie aminokwasowym i są dobrym komponentem do produkcji pasz treściwych. Zawierają również sporo witamin, głównie z grupy B , oraz soli mineralnych dostarczających makro i mikroelementy. Mają też właściwości antybakteryjne.W plonie głównym można je również uprawiać w mieszankach ze zbożami. Popularne i sprawdzone mieszanki to: jęczmień jary+ groch , pszenżyto jare +…





    Napisany w środa, 10 września 2014 09:33 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 196 razy Więcej…
  • Ile i za co w 2015? Zamieścił Danuta Matusiak

      Jaka będzie pomoc dla gospodarstw rolnych w Polsce po 2014 roku,ile płatności i za co otrzymają rolnicy? Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało propozycje nowych form pomocy finansowej dla rolnictwa.Mają one zapewnić żywotność gospodarstwom rolnym przez wspieranie ich dochodu. Pomoc ta jest ujęta m.in. w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 oraz w systemie wsparcia bezpośredniego. Podstawą prawną funkcjonowania systemu płatności bezpośrednich w UE po 2014 r. jest Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1307/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające przepisy dotyczące płatności bezpośrednich dla rolników na podstawie systemów wsparcia w ramach wspólnej polityki rolnej.Do obowiązkowych elementów wsparcia, które każde państwo członkowskie musi wdrażać należą: jednolita płatność obszarowa,(szacowana stawka płatności może wynieść ok. 110 EUR/ha.) płatność za zazielenienie,(szacowana stawka płatności może wynieść ok. 74 EUR/ha.) płatność dla młodych rolników. (szacowana stawka płatności może wynieść ok. 62 EUR/ha.)Nowy system wsparcia bezpośredniego w Polsce ma być komplementarny ze wsparciem w ramach PROW 2014-2020, ma także za zadanie jednocześnie wspierać i promować pro środowiskowe praktyki rolnicze.W nowym systemie wsparcia bezpośredniego przewidziane jest m.in.:• Ukierunkowanie wsparcia na rolników aktywnie…





    Napisany w poniedziałek, 08 września 2014 12:53 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 207 razy Więcej…
  • Konkurs "Tradycyjnie smacznie i zdrowo" Zamieścił Izabela Grzesiak

    Konkurs "Tradycyjnie smacznie i zdrowo"Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu - Zespół Doradczy w powiecie pleszewskim oraz Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego organizują konkurs "Tradycyjnie smacznie i zdrowo", który odbędzie się 12 październikach na targach AGROMARSZ w Marszewie.Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o regionalnych potrawach, wypiekach i przetworach z warzyw i owoców przygotowywanych w gospodarstwach domowych na terenie Południowej Wielkopolski. Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej, promowanie produktów żywnościowych i potraw, specyficznych dla ww. obszaru.Wykazanie się znajomością w przygotowywaniu potraw, wypieków i przetworów z warzyw i owoców z odpowiednim wykorzystaniem w kuchni. Promowanie warzyw i owoców ich wartości odżywczych, niskich cen w związku z embargiem i ograniczonym eksportem na rynki wschodnie.Szczegóły w zamieszczonym Regulaminie.   Starszy doradca Jolanta Pankowiak





    Napisany w poniedziałek, 08 września 2014 10:44 w Nowości z Pleszewa

    Regulamin_konkursu.doc karta_zgloszen_potrawy.doc

    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 143 razy Więcej…