Start Najnowsze Wiadomości Nowości z Pleszewa XXI OLIMPIADA WIEDZY ROLNICZEJ

XXI OLIMPIADA WIEDZY ROLNICZEJ

XXI OLIMPIADA WIEDZY ROLNICZEJ W GOŁUCHOWIE


W dniu 10.02.2012roku odbyła się kolejna XXI Gminna Olimpiada Wiedzy Rolniczej w Gołuchowie.
Organizatorami imprezy Był Wójt Gminy, Gminny Punkt Doradztwa Rolniczego oraz Zespół Doradczy w Powiecie Pleszewskim.
Uczestnikami Olimpiady byli rolnicy i uczniowie Szkoły Rolniczej w Marszewie łącznie 22 osoby.


Eliminacje pisemne polegały na odpowiedzi na 25 pytań testowych dotyczących produkcji roślinnej, zwierzęcej , ochrony środowiska oraz Unii Europejskiej. Do finału przystąpiło 6 najlepszych uczestników, którzy odpowiadali na 15 pytań testowych. Z uwagi na to, że niektórzy zawodnicy uzyskali taką samą liczbę punktów. Dlatego komisja zadała 2 rolnikom pytania dodatkowe dotyczące rozpoznawania chwastów.


Po podsumowaniu tak przeprowadzonych eliminacji zwycięzcami zostali:
I miejsce Antoni Balcer zamieszkały.w Kucharach
II miejsce Jarosław Garsztka zamieszkały w Pleszówce
III miejsce Dominik Majewski zamieszkały w Czechlu
IV miejsce Piotr Kantczak zamieszkały w Gołuchowie
V miejsce Adam Tułacz zamieszkały w Macewie
7 najlepszych uczestników otrzymało atrakcyjne nagrody rzeczowe ufundowane przez :
Wójta Gminy w Gołuchowie.


Przedsiębiorstwo handlowe Marcina Bródki zam. w Gołuchowie.
Ponadto wszystkim zebranym wręczono nagrody książkowe.
Komisję oceniającą wyniki konkursu stanowili :Przewodnicząca - Izabela Grzesiak z Powiatowego Zespołu Doradczego w Pleszewie oraz Członkowie Andrzej Otto i Krzysztof Świerek. Przy tej okazji przeprowadzono szkolenia rolnicze.
Celem Olimpiady była popularyzacja wiedzy rolniczej, ochrony Środowiska, przepisów Unijnych i możliwości uzyskania funduszy z Unii Europejskiej.

 

St. doradca Krzysztof Świerek

fot. Izabela Grzesiak

Izabela Grzesiak

E-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część V.

Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część V.

Ciąg dalszy przepisów prezentowanych na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych ...

Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część IV

Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część IV

Tegoroczne Jesienne targi Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie zaznaczyły się odbywającym się...

Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część III

Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część III

W dalszej części przepisy prezentowane w czasie tegorocznych Jesiennych targów Rolno-Ogrodniczych ...

  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część VI

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część VI

    poniedziałek, 24 listopada 2014 09:22
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część V.

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część V.

    poniedziałek, 17 listopada 2014 07:57
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część IV

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część IV

    środa, 12 listopada 2014 07:51
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część III

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część III

    poniedziałek, 03 listopada 2014 07:37
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część VI Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część VI   W dalszym ciągu przepisy prezentowane na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Gołuchowie, gm. Gołuchów: Zupa ogórkowa 4-5 ogórków kiszonych,3-4 łyżki śmietany,dwa żeberka lub 3 skrzydełka,kostka rosołowa,włoszczyzna,4-5 ziemniaków,listek laurowy,2-3 ziarenka ziela angielskiego,sól, pieprz do smaku, Wykonanie:Gotowanie zupy ogórkowej odbywa się według tego samego schematu, co gotowanie zupy pomidorowej czy kalafiorowej. Na początku należy włożyć do garnka dobrze opłukane żeberka lub skrzydełka i gotować je na małym ogniu. Zebrać szum, następnie posolić wodę, zwiększyć ogień, dodać jeden listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Gdy woda zacznie wrzeć dodać do zupy ogórkowej obraną pietruszkę, seler, pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz kostkę rosołową. Gdy ziemniaki trochę zmiękną dorzucić do zupy starte na tarce ogórki kiszone. Zupę gotować jeszcze przez 10 minut, doprawić do smaku. Na końcu dodać śmietanę.   Babeczki czekoladowe ze śliwkami• 150 g masła,• 300 g śliwek,• 300 g mąki,• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,• 2…





    Napisany w poniedziałek, 24 listopada 2014 09:22 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 26 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część V. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część V. Ciąg dalszy przepisów prezentowanych na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Izbicznie, gm. Dobrzyca Placek na maślance 1 szklanka maślanki,1 szklanka cukru,2 jajka,1/2 szklanki oliwy,2 i 1/2 szklanki mąki,3 łyżeczki proszku do pieczenia,1 cukier waniliowy. Wykonanie:Wszystkie składniki połączyć. Ciasto wylać na blachę, położyć śliwki, jabłka lub inne owoce według upodobania i posypać kruszonką. Schab ze śliwką 1 kg schabu bez kości,śliwki suszone,oliwa,przyprawy: różne zioła, sól, pieprz, Wykonanie:Schab umyć. Naciąć otwór w środku do którego włożyć śliwki lub morele. Posypać przyprawami - według uznania. Następnie mięso nasmarować oliwą i owinąć folią aluminiową i zostawić schab w lodówce na ok 12 godzin. Im dłużej tym lepszy będzie aromat mięsa.Piec w rozgrzanym piekarniku do miękkości, często polewając sosem. Można podawać jako danie główne lub na zimno jako przystawkę. Leczo50 dag kolorowej papryki,50 dag pomidorów,50 dag cebuli,50 dag kiełbasy,50 dag pieczarek,sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, Wykonanie:Wszystkie składniki pokroić w kostkę lub paski. Rozgrzać olej…





    Napisany w poniedziałek, 17 listopada 2014 07:57 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 95 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część IV Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część IV Tegoroczne Jesienne targi Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie zaznaczyły się odbywającym się konkursem kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Saczynie, gm. Godziesze POLSKI KOCIOŁEK - 400 g mięsa mielonego wieprzowego,- 200 g mięsa mielonego drobiowego,- 700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach,- 300 g pora lub cebuli, 800 ml bulionu,- ½ kg przetartych pomidorów lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego,- 450 ml keczupu,- 300 g fasoli czerwonej,-3 cebule, 3 czerwone papryki, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, olej, majeranek, 1 łyżeczka chilli, pieprz cayenne, cukier do smaku, pieprz czarny mielony, ½ słoiczka czosnkuw oleju. Przygotowanie:Mięso mielone mieszamy razem z bułką tartą, solą, chilli, jajkiem, majerankiem, dodajemy 2 drobno posiekane i zeszklone cebule.Z masy uformować małe kulki i smażyć je na oleju w garnku na rumiano, a następnie wyjąć na talerz.W tym samym oleju usmażyć por pokrojony w plasterki, pozostałą cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną w paski paprykę, następnie dodać pokrojone na kawałki ziemniaki. Smażyć przez kolejną chwilę. Doprawić solą i pieprzem,…





    Napisany w środa, 12 listopada 2014 07:51 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 137 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część III Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część III W dalszej części przepisy prezentowane w czasie tegorocznych Jesiennych targów Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie, na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Wszystkie prezentowane potrawy oraz przepisy cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem zwiedzających. Można było zdegustować wszystkich potraw i otrzymać ulotkę z przepisami.Również młodzież pod kierownictwem nauczycieli wzięła udział w konkursie.Niżej przedstawione przepisy prezentowane były przez Zespół Szkół Przyrodniczo- Politechnicznych CKU w Marszewie   Ciasto budyniowe ze śliwkami Na ciasto: 4szkl mąki,1,5szkl cukru,3 budynie czekoladowe,300g masła,6 żółtek,3łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soliNa masę: 3 budynie waniliowe,1l mleka,6 łyżek cukru,Dodatkowo: 500g śliwek, 2łyżeczki cynamonu, 1łyżka cukru Wykonanie:Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na blaszkę a drugą włożyć do zamrażalnika.Z podanych składników ugotować budyń i przestudzićPrzestudzony budyń wyłożyć na blaszkę z ciastem, rozłożyć połówki śliwek, posypać cukrem i cynamonem a na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.Piec około 1 godziny w temp. 180'C     Papryka marynowana Wsad:1kg papryki,czosnek, koper,pieprz, ziele angielskie,liść laurowy.Zalewa:0,5 l wody,100g cukru,20g soli,1/3 szklanki octu Wykonanie:Paprykę oczyścić, rozkroić na kawałki i ułożyć w słoikach, do każdego słoika włożyć czosnek, koper, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Zalewę zagotować i…





    Napisany w poniedziałek, 03 listopada 2014 07:37 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 160 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część II Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część II Oto kolejne przepisy pań prezentowane w czasie tegorocznych Jesiennych targów Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie, na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo".   Niżej przedstawione przepisy prezentowane były przez Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego. Potrawa warzywna z kurczakiem• Pierś z kurczaka,• ½ kg pieczarek,• 500 ml przecieru pomidorowego,• 1 czerwona papryka,• 2 duże cebule,• 2 ząbki czosnku,• 2 marchewki,• 3 ziemniaki,• Pęczek koperku,• 0,5 łyżeczki ostrej papryki,• 1 łyżeczka curry,• 1/4 łyżeczki kurkumy,• 0,5 łyżeczki rozmarynu,• 1 łyżeczka słodkiej papryki,• 1 łyżeczka cukru,• Sól,• Pieprz,• Olej rzepakowy,Wykonanie:Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w krążki i gotujemy razem w osolonej wodzie z "kapką" oleju. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju rzepakowym. Po chwili dodajemy kurczaka i delikatnie go obsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonąw paski paprykę, oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, curry, kurkumę, rozmaryn oraz posiekany koperek. Wszystko dusimy przez chwilę. Kiedy papryka delikatnie się poddusi, wszystko zalewany przecierem pomidorowym, dodajemy łyżeczkę cukru i dusimy około8 minut. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i dusimy wszystko jeszcze…





    Napisany w środa, 29 października 2014 08:19 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 173 razy Więcej…
  • Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część I Zamieścił Izabela Grzesiak

    Tradycyjnie, smacznie i zdrowo - część I Tradycyjnie, smacznie i zdrowo – część I.   W czasie tegorocznych Jesiennych targów Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie odbył się konkurs kulinarny „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o regionalnych potrawach, wypiekach, przetworach z warzyw i owoców przygotowywanych w gospodarstwach domowych na terenie Południowej Wielkopolski. Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej, promowanie produktów żywnościowych i potraw, specyficznych dla ww. obszaru. Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Pieruchach, gm. Czermin Szybka szarlotka 1 kg jabłek,1 kostka masła,1 szklanka cukru,1 szklanka mąki,1 szklanka kaszki manny,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 cukier waniliowy. Wykonanie:Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, podzielić na 2 części.Mąkę, cukier, kaszkę mannę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 części. Dno formy wyłożyć pierwszą warstwę suchego ciasta, na to położyć odciśniętą pierwszą część jabłek, posypać cukrem waniliowym i położyć drugą część suchego ciasta. Na to położyć resztę jabłek, posypać cukrem waniliowym, przykryć suchym ciastem. Na ciasto rozłożyć pokrojone w drobną kostkę masło. Piec 190…





    Napisany w niedziela, 19 października 2014 19:22 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 228 razy Więcej…
  • SUPER ROLNIK 2014! Zamieścił Izabela Grzesiak

    SUPER ROLNIK 2014! Maciej Woźniak został zwycięzcą plebiscytu SUPER ROLNIK 2014!   Maciej Woźniak mieszkaniec Kościelnej Wsi, gm. Gołuchów został laureatem tegorocznego plebiscytu SUPER ROLNIK. Zdobył ponad cztery tysiące głosów. Pokonał konkurentów z całego województwa.      Pan Maciej prowadzi gospodarstwo razem z żoną o powierzchni ponad 20 ha, głównym kierunkiem produkcji jego gospodarstwa jest uprawa pod osłonami pomidorów.Podczas Jesiennych Targów Rolno-Ogrodniczych odbywających się w Centrum Edukacyjno-Wystawienniczych w Marszewie w dniu 12 października 2014 roku odebrał atrakcyjne nagrody.                 Samorząd Województwa Wielkopolskiego za pierwsze miejsce ufundował rozsiewacz nawozów model MS 400 produkcji Unia Group. Zwycięzca odebrał również bon o wartości 1500 złotych na sfinansowanie pobytu w Hotelu Spa Sandra ufundowany przez "Głos Wielkopolski".   Gratulujemy wygranej i życzymy dalszych sukcesów zawodowych i prywatnych. Izabela Grzesiak - Starszy doradca rolny i rolnośrodowiskowy oraz ds. ROW.





    Napisany w środa, 15 października 2014 07:45 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 276 razy Więcej…
  • KALAFIOR - dietetyczne warzywo. Zamieścił Izabela Grzesiak

    KALAFIOR - dietetyczne warzywo. KALAFIOR – dietetyczne warzywo.   Kalafior jest niezwykle smacznym, dietetycznym warzywem, w którym znajdziemy witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, składniki mineralne: potas, magnez, sód, żelazo, mangan, wapń, fosfor, cynk, miedź, fluor, jod, chlor. Zawiera również białko, węglowodany, błonnik, karoteny, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy. Kalafior jest niskokaloryczny 100 g to tylko 25 kcal, a do tego wszystkiego jest warzywem nie wywołującym żadnych alergii.Kalafior wzmacnia i podnosi odporność organizmu, zwalcza wolne rodniki, korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, leczy schorzenia śluzówki jelit i żołądka, wzmacnia serce i układ krążenia, chroni przed reumatyzmem, zwalcza zaparcia, zapobiega procesom starzenia się skóry i organizmu. Zawarty w kalafiorze sulforafan wykazuje działanie przeciwnowotworowe, jak również uniemożliwia rozwój już istniejących komórek nowotworowych, szczególnie pomocny w leczeniu raka prostaty, zapobiega przerzutom. Działa bakteriobójczo, zwalczając bakterie Helicobacter pylori, tym samym wspomagając leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.Najwięcej odżywczych składników zawiera kalafior surowy, jednak kalafiory możemy również blanszować, gotować na wodzie i parze, zapiekać, smażyć na głębokim oleju, marynować, konserwować. Możemy podawać kalafior jako danie główne, na surowo z…





    Napisany w poniedziałek, 13 października 2014 06:37 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 222 razy Więcej…
  • Wiśnie - zdrowotne właściwości. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Wiśnie - zdrowotne właściwości. Wiśnie – zdrowotne właściwości.   Każdy z nas zna smak wiśni, są to jedne z charakterystycznych owoców lata. Lekko kwaśne, dlatego przez wiele osób niezbyt lubiane ale to właśnie one mają nieocenione właściwości prozdrowotne. Swoje cenne właściwości wiśnia zawdzięcza m.in. dużym ilościom żelaza, miedzi, sodu, manganu, potasu, fosforu, wapnia czy witaminie C, P, A oraz z grupy B. W wiśni obecna jest również pektyna, która przyśpiesza tempo trawienia, obniża poziom „złego" cholesterolu, pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn, uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. W wiśniach obecne są też cukry, białko, tłuszcze i węglowodany. Wiśnie działają antybakteryjnie, odtruwająco, przeczyszczająco, przeciwzapalnie. Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie. Znajduje się w nich sporo cennych i silnych przeciwutleniaczy, a dokładnie antocyjanów, które spowalniają procesy starzenia i chronią przed wieloma chorobami. Wiśnie doskonale zaspokajają głód, dlatego są polecane osobom odchudzającym się. Garść wiśni zawiera tylko ok. 30 kalorii. Z badań amerykańskich ekspertów wynika, że regularne spożywanie wiśni może zredukować tkankę tłuszczową, zwłaszcza brzuszną.Z wiśni możemy robić soki, nalewki, przetwory, kompoty, wino, likiery. Są świetnym dodatkiem do wypieków. Wiśnie w marynacieSkładniki: 2 kg wiśni…





    Napisany w poniedziałek, 06 października 2014 06:46 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 237 razy Więcej…
  • Uprawa selera korzeniowego na wczesny zbiór i do przetwórstwa. Zamieścił Izabela Grzesiak

    Uprawa selera korzeniowego na wczesny zbiór i do przetwórstwa. Uprawa selera korzeniowego na wczesny zbiór i do przetwórstwa.   Seler korzeniowy i naciowy uprawia się na najlepszych glebach jakie występują w gospodarstwie czyli glebach kompleksów pszennego bardzo dobrego i dobrego oraz kompleksu żytniego bardzo dobrego. Seler dobrze rośnie na glebach zasobnych w próchnicę.Seler uprawia się w pierwszym roku po oborniku lub po nawozach zielonych przyoranych w jesieni. Wymaga on pH zbliżonego do obojętnego. Nawożenie roślin opiera się na wynikach zasobności gleby. Średnie dawki nawozów wynoszą: azot 150-160kg czystego składnika na 1 hektar, fosfor 120-160 kg czystego składnika na 1 hektar i potas 200-250 kg czystego składnika na 1 hektar. Zwykle przed sadzeniem daje się około 90kg N/ha, a pozostałą ilość pogłównie w jednej lub dwóch dawkach. Nie należy saletrować selera później niż w połowie sierpnia. W naszym rejonie najczęściej uprawianymi odmianami są odmiany : Brylant Diamant, , Rex, Prinz, Albin , Asterix F1. Rozsadę selera sadzimy w naszym rejonie w ostatniej dekadzie kwietnia i pierwszej dekadzie maja. Do sadzenia używa się sadzarek. Selery wysadza się w rzędy co 60-65 cm: w rzędzie odległość miedzy roślinami powinna wynosić 25-30 cm.…





    Napisany w poniedziałek, 29 września 2014 07:38 w Nowości z Pleszewa
    Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten artykuł! Czytany 290 razy Więcej…