O Centrum

  • wielkość czcionki Zmniejsz czcionkę Zmniejsz czcionkę Powiększ czcionkę Powiększ czcionkę
  • PDF
  • Wydrukuj
  • Email

Centrum Wystawowo-Edukacyjne w Gołaszynie zostało utworzone w czerwcu 2011 roku Uchwałą Nr VIII/135/11 Sejmiku Województwa Wielkopolskiego z dnia 27 czerwca 2011 roku. Postawiono przed nim szereg zadań, w tym m.in:

  • kształcenie większej liczby rolników i doradców,
  • organizację imprez masowych,
  • wprowadzenie na poletkach demonstracyjnych Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego, mającego istotny wpływ na właściwy dobór materiału siewnego przez rolników.

Centrum Wystawowo-Edukacyjne w Gołaszynie jest położone:

  • w części południowo-zachodniej województwa wielkopolskiego, w powiecie rawickim, gminie Bojanowo;
  • położenie Bojanowa/Gołaszyna wyznaczają następujące współrzędne geograficzne:
    • 51°42’30” szerokości geograficznej północnej (N),
    • 16°44’30” długości geograficznej wschodniej (E);
  • na trasie nr 5 Poznań – Wrocław (do Poznania 89 km, do Wrocławia 74 km);
  • okoliczne miasta to Leszno (22 km), Rawicz (15 km), Góra (9km) i Wschowa (39 km).

Klimat panujący w Bojanowie i okolicy jest umiarkowany, a okres wegetacji trwa ok. 220 dni.

Centrum Wystawowo Edukacyjne prowadzi swoją działalność w oparciu o tereny własne oraz dzierżawione. Własnością Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu jest działka nr 317/1 o powierzchni 2,20 hektara, na której znajduje się staw o powierzchni ok. 0,45 ha. Pozostałe grunty wykorzystywane przez Centrum to grunty dzierżawione od gospodarstwa Pani Jolanty Lisieckiej, w tym:

  • 2 hektary to tereny pod poletka demonstracyjne;
  • ok. 2,5 hektara dzierżawione są okresowo, pod  imprezy o charakterze masowym.

Budynek administracyjny zlokalizowany na ww. działce ewidencyjnej to podpiwniczony, dwukondygnacyjny, przykryty dwuspadowym dachem dworek będący w przeszłości siedzibą założycieli miasta Bojanowo – rodziny Bojanowskich. Powierzchnia budynku liczy 919,39 m², w tym powierzchnia netto to 689,24 m². Składają się na nią:

  • piwnica – 141,43 m²,
  • parter – 285,32 m²,
  • piętro – 262,49 m².

W 2015 roku budynek został poddany gruntownemu remontowi, w trakcie którego wykonano:

  • nową instalację elektryczną, kanalizacyjną, telewizyjną, telefoniczną i internetową;
  • odnowiono i pomalowano ściany we wszystkich pokojach i biurach;
  • odnowiono podłogi wykonane z parkietów;
  • zmieniono przeznaczenie niektórych pomieszczeń, uzyskując w ten sposób miejsce na nowe sanitariaty i pokoje gościnne wyposażone w łazienki.

Wykonano również:

  • ogrodzenie posesji zamieniając stare, popękane płyty betonowe na panele siatkowe;
  • poprawiono estetykę na zewnątrz budynku poprzez położenie kostki brukowej wokół pałacu;
  • wykonano rekultywację terenów zielonych.