10 maja 2020

Jak radzić sobie ze stresem podczas pandemii COVID-19?

Opracowanie: Aldona Jankowska
Niepokój spowodowany pandemią dotyka nas wszystkich. Powodów jest wiele, ale bywają różne. Obawa przed zakażeniem, strach przed utratą pracy, zawieszona działalność gospodarcza, brak normalnego kontaktu z bliskimi i przyjaciółmi, ciągła nauka z dziećmi. To kilka przykładów tego, czym się martwimy. Każdy z nas ma już tego dość, bo za oknem słońce i zieleń. Zdajemy sobie jednak sprawę, że musimy być odpowiedzialni – ograniczając kontakty i zachowując środki ostrożności, dbamy o siebie i o innych. Koronawirus nie daje o sobie zapomnieć. Jednak życie toczy się dalej, a my szczególnie teraz musimy dbać o nasze zdrowie. Pewnie trochę czasu upłynie, zanim będziemy żyć jak przed pandemią, ale kiedyś ten „zły sen” się skończy, dlatego ważne…
14 stycznia 2019

Rodzaje miodów i ich właściwości lecznicze

Opracowanie: Aleksandra Szymfel
Wyróżniamy wiele rodzajów miodów w zależności od tego, z jakich głównie roślin pszczoły przynoszą miód do ula. Każdy z nich ma inną nutę smakową, barwę i inne działanie zdrowotne na nasz organizm. Warto wprowadzić miód do codziennego menu. Prawdziwy miód ma sporo kalorii i jest słodszy, więc wystarczy odrobina, by osłodzić sobie życie, a przy tym dodać organizmowi wielu cennych składników. Główne rodzaje miodów: miód spadziowy, miód gryczany, miód rzepakowy, miód akacjowy, miód lipowy, miód wrzosowy, miód wielokwiatowy. Miód spadziowy powstaje z soku niektórych drzew, m.in. świerka, jodły, sosny, modrzewia, klonu, dębu, brzozy, buka, wierzby, głogu. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, dlatego też dobrze wpływa na przeziębienia i poważniejsze choroby np. zapalenie płuc. Pomaga…
20 listopada 2018

Bezpieczne ziołowe kuracje

Opracowanie: Lucyna Pulka
Aromatyczne rośliny sprawdzają się nie tylko w kuchni, ale też w domowej apteczce. Znając ich właściwości, możemy wspomagać się nimi przy leczeniu wielu schorzeń. Zioła od wieków uważane są za rośliny lecznicze, które w naturalny sposób pomagają nam w łagodzeniu wielu dolegliwości. Stosujemy je jako dodatek poprawiający smak dań, ale także w formie herbatek, nalewek, syropów, naparów i odwarów z suszonych części roślin, liści, kwiatów, kory, korzeni, kłączy, owoców czy nasion. Często nie zdajemy sobie sprawy, że składnikiem wielu lekarstw dostępnych w aptece w postaci tabletek są związki pochodzenia roślinnego. Mimo to z ziół należy korzystać z umiarem i według zaleceń specjalistów, ponieważ użyte niezgodnie z przeznaczeniem mogą być szkodliwe dla zdrowia. Podstawowym błędem jest równoczesne…
29 grudnia 2017

Bogactwo w czosnku

Opracowanie: Ewa Tuliszka
Zima i przedwiośnie to czas, w którym wszyscy odczuwamy mocny atak wirusów i bakterii, co skutkuje przeziębieniami, łapaniem różnych infekcji. Często szczególnie masowe zachorowania dotykają całe nasze rodziny, każdy z osobna i po kolei zmaga się z takimi dolegliwościami. Wiemy, że niewyleczona w cieple domowego łóżka infekcja może skutkować powikłaniami. Jak zabezpieczyć się i próbować obronić się przed grypą? Najlepszą receptą jest powrót do starych dobrych i wypraktykowanych naturalnych sposobów zapobiegania chorobom, leczenia ich i podnoszenia odporności organizmu. Od zawsze, jak tylko pamiętam, w naszym domu rodzinnym królował na pierwszym miejscu czosnek, fenomen natury. Nasi dziadkowie i pradziadkowie podczas długich i ostrych zim leczyli się głównie cebulą i czosnkiem. Był on zjadany na surowo na kanapce chleba z masłem…
29 grudnia 2017

Jaglane pyszności codziennie

Opracowanie: Halina Modławska
W języku prasłowiańskim wyraz „jagъla” oznaczał proso, stąd bezłuskowe żółte ziarniaki prosa zwyczajnego nazywane są jagłami. Nie dla wszystkich jest to oczywiste, bo np. kasza jęczmienna jest z jęczmienia, gryczana z gryki. Jagły znane były już 8000 lat p.n.e. W XVI wieku wyparły ją ziemniaki. W Europie najwięcej prosa uprawia się w Rosji i na Ukrainie. W Polsce jest uprawiane na terenie województwa świętokrzyskiego i lubuskiego – razem ok. 6000 ha. Jest to niewiele w porównaniu do uprawy pszenicy, która zajmuje ok. 2 mln ha. W ostatnich latach wzrosło jednak zainteresowanie kaszą jaglaną. Znana od tysięcy lat jest najzdrowszą ze znanych nam kasz. Nie zawiera glutenu, ma niewiele błonnika, białka 10-11%, zawiera delikatną skrobię – ok. 65%. Kasza, jako jedyna działa na nasz organizm odkwaszająco,…
09 sierpnia 2017

Lecznicze działanie mięty pieprzowej

Opracowanie: Aneta Gadomska
Mięta pieprzowa powstała w wyniku skrzyżowania trzech dziko rosnących gatunków mięty. Liście wszystkich gatunków mięty mają takie same właściwości i podobne zastosowanie. Różnią się natomiast składem chemicznym. Mięta pieprzowa to leczniczy dar natury. Jest byliną o silnie rozgałęzionych łodygach, wyrastającą do 90 cm wysokości. Ma czterokanciaste purpurowe lub fioletowo-białawe łodygi. Liście są podłużne, nierówno, ostro piłkowane. Różowe lub lila kwiaty są zebrane w kłosokształtne kwiatostany złożone z nibyokółków. Owocem jest rozłupnia. Ten gatunek mięty wydziela lekko pieprzowy zapach, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Liście zbiera się w pierwszym, a ziele w drugim roku wegetacji. Zbiór ziela rozpoczyna się na początku kwitnienia. Liście mięty pieprzowej używa się w postaci naparów. Z ziela otrzymuje się olejek eteryczny poprzez…
20 lipca 2017

Dobroczynny wpływ kiszonych ogórków

Opracowanie: Sylwia Rymanowska
Niemal w każdym domu gospodyni ma swoją recepturę na kiszone ogórki. My jednak skupimy się na właściwościach prozdrowotnych, a tych mają wiele. Przede wszystkim ogórki kiszone dostarczają naturalnych probiotyków, a więc tak zwanych bakterii mlekowych, których zadaniem jest oczyszczanie jelit, hamowanie namnażania się chorobotwórczych drobnoustrojów, wzmacnianie układu odpornościowego. Probiotyki wpływają również na regulację trawienia i zmniejszają ryzyko zaparć. Kiszone ogórki obfitują w witaminy, zwłaszcza A, C, E i K. Dostarczają organizmowi magnez, potas, wapń i fosfor oraz zwiększają przyswajalność żelaza. Lecznicze właściwości posiada również sok z kiszonych ogórków, który dobrze radzi sobie z pasożytami układu pokarmowego. Powszechnie stosowanymi dodatkami do kiszenia ogórków są: czosnek, korzeń i liście chrzanu, koper, gorczyca, liście winogron, czarnej…
10 listopada 2016

Cukier to nałóg – gorzka prawda o cukrze

Opracowanie: Halina Modławska
Wbrew utartemu sloganowi cukier rafinowany ani nie krzepi, ani też nie jest do życia potrzebny. Choć dodaje nam nieco słodyczy, robi to tylko na chwilę, by szybko odebrać z nawiązką nie tylko to, co ofiarował, ale też okraść nas z witalności, urody i zdrowia. Cukier biały, rafinowany, czyli czysta sacharoza nie zawiera żadnych składników odżywczych. Stanowi za to bombę pustych kalorii. O ile jednak z nadwagą można żyć i czuć się całkiem nieźle, o tyle z „od cukrowymi” chorobami już niekoniecznie. Wszystko za sprawą toksyczności białej używki, która wyjątkowo zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Cukier to neurotoksyna, która działa na mózg w podobny sposób, co najbardziej uzależniające substancje, takie jak heroina czy kokaina. Uznawany za najpowszechniej stosowaną na świecie substancję o działaniu uzależniającym.…
24 sierpnia 2016

Ciekawostki żywieniowe

Opracowanie: Halina Modławska
„Nigdy nie pracuj przed śniadaniem; jeśli musisz pracować, zacznij od śniadania” – Josh Billings. Badanie naukowców z Uniwersytetu w Sam Martin pokazało, że pamięć krótkotrwała działa lepiej, gdy uczysz się i pracujesz po zjedzeniu śniadania – 16 na 20 badanych studentów odpowiadało lepiej i przypominało sobie znacznie więcej po śniadaniu, niż bez niego. Wiem, że gdy spieszysz się rano, łatwo wyjść do pracy, na uczelnię, do szkoły bez śniadania. Jednak, jeśli tak prosta rzecz jak śniadanie może pomóc uczyć się efektywniej, dlaczego tego nie wykorzystać? Każdy na pewno wie z doświadczenia, że gdy jest głodny, może się skupić tylko na jednym – myśleniu o jedzeniu. Dlatego śniadanie i w ogóle regularne jedzenie ma tak wielkie znaczenie podczas nauki i pracy.…